104 x 142 mm
55
Przygotowywanie żywności do użycia w
przetworach
Całe owoce i warzywa dokładnie umyć
i pozostawić do wyschnięcia; nie ciąć
na kawałki. Fasolka szparagowa i
groszek zachowują świeżość dłużej po
zblanszowaniu.
Przygotowanie słoików, pokrywek i
elementów mocujących
∙ Szklane słoiki, puszki, butelki oraz
pokrywki należy dokładnie umyć w
wodzie z mydłem, wypłukać w czystej
wodzie i pozostawić do wyschnięcia
odstawiając na czysty ręcznik kuchenny.
∙ Sprawdzić czy na słoikach, innych
pojemnikach oraz pokrywkach
nie pozostały trudne do usunięcia
zabrudzenia i czy są one w dobrym
stanie.
∙ Gumowe uszczelki oraz elementy
zamykające pozostawić w wodzie
do momentu użycia. Nie należy
korzystać z uszkodzonych, nadmiernie
rozciągniętych lub nieszczelnych
uszczelek gumowych i nakrętek.
∙ Słoiki lub puszki napełniać do wysokości
poniżej 2 cm od brzegu pojemnika; w
przypadku przetworów o konsystencji
papki (mus jabłkowy itp.) należy
pozostawić 3-4 cm miejsca od krawędzi.
Przygotowując przetwory z kiełbas,
pojemniki należy napełniać do 3/4
wysokości.
∙ Pokrywki gwintowane oraz mocowane
za pomocą specjalnych elementów
muszą zachowywać szczelność.
Przyrządzanie przetworów
∙ Wyjmowaną kratkę umieścić w komorze.
W przestrzeni pomiędzy dnem komory
a wyjmowaną kratką nie należy
pozostawiać ręczników kuchennych.
∙ Komorę napełnić co najmniej sześcioma
litrami wody.
∙ Przygotowane wcześniej szklane słoje
umieścić we wnętrzu urządzenia, na
wyjmowanej kratce. Urządzenie należy
napełnić wodą o temperaturze takiej, jak
zanurzone w niej słoje.
∙ Słoje umieszczone najwyżej (stojące na
innych słojach) muszą być zanurzone
w trzech czwartych. W przypadku
ustawienia słojów w dwóch warstwach,
słoje znajdujące się na dole będą
całkowicie zanurzone.
∙ Zamocować pokrywę urządzenia.
∙ Urządzenie podłączyć do zasilania.
∙ Stosując się do Tabeli czasu
przygotowywania przetworów (zob.
na końcu instrukcji) wybrać, za
pomocą pokrętła regulacji temperatury,
odpowiednie ustawienie.
∙ Modele z czasomierzem:
Aby rozgrzać komorę, ustawić
czasomierz na ON/Continue
(nieprzerwana praca) i następnie
ustawić żądany czas.
∙ Po wykonaniu tych kroków zapali
się lampka kontrolna, a urządzenie
rozpocznie podgrzewanie.
∙ Faktyczny proces przygotowywania
przetworów rozpocznie się po
pierwszym wyłączeniu lampki kontrolnej
przez termostat. Czas przygotowywania
nie obejmuje czasu podgrzewania
wstępnego. W zależności od ilości