Electrolux EON6701FXP Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
ELECTROLUX POLAND Sp. z o.o.
ul. Kolejowa 5/7
01-217 Warszawa
Kuchnia z p³yt¹ gazow¹ do zabudowy
EON - 6701 FXP
From the Electrolux Group. The world's No.1 choice.
Grupa Electrolux jest najwiêkszym na œwiecie producentem zmechanizowanych urz¹dzeñ
przeznaczonych do kuchni, do czyszczenia oraz lasu i ogrodu. Ka¿dego roku sprzedaje ponad 55
milionów produktów (takich jak lodówki, kuchenki, pralki automatyczne, odkurzacze, pilarki
³añcuchowe i kosiarki do trawy) o ³¹cznej wartoœci ok. 14 miliardów USD w ponad 150 krajach œwiata.
3
SPIS TRE,CI
WSKAZÓWKI DOTYCZ2CE BEZPIECZE4STWA.................................4
OPIS PIEKARNIKA ................................................................................6
PIERWSZE W72CZENIE .....................................................................10
ZEGAR ELEKTRONICZNY ..................................................................10
PIECZENIE - WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE ........................................10
TABELA CZASÓW PIECZENIA...........................................................17
MYCIE I KONSERWACJA ...................................................................19
USUWANIE USTEREK.........................................................................21
AUTORYZOWANY SERWIS ................................................................22
CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA .................................................23
INSTALACJA........................................................................................24
POD72CZENIE DO INSTALACJI GAZOWEJ......................................24
MONTA@...............................................................................................26
MONTA@ P7YTY GAZOWEJ W ZABUDOWIE ....................................27
PRZESTAWIENIE PALNIKÓW DO ZASILANIA
INNYM RODZAJEM GAZU ..................................................................30
4
WSKAZÓWKI DOTYCZ2CE BEZPIECZE4STWA
Przed przystpieniem do podczenia i eksploatacji urzdzenia pro-
simy o dokadne zapoznanie siC z instrukcj obsugi.
W instrukcji obsugi podano waDne wskazówki i porady dotyczce
prawidowej i bezpiecznej eksploatacji urzdzenia.
InstrukcjC obsugi naleDy zachowaG, aby podczas uDytkowania
urzdzenia móc z niej skorzystaG w kaDdej chwili.
W przypadku sprzedaDy urzdzenia naleDy przekazaG nowemu uDyt-
kownikowi takDe instrukcjC obsugi.
Instalacja
Monta i podczenie urzdzenia do instalacji elektrycznej moe wykona
wycznie instalator z odpowiednimi uprawnieniami, zgodnie z obowizuj-
cymi przepisami.
W przypadku konieczno#ci wykonania modyfikacji instalacji elektrycznej,
wszystkie prace naley powierzy uprawnionemu elektrykowi.
Podczajc inne urzdzenia elektryczne do gniazdka zasilajcego w
pobliDu piekarnika, naleDy zwróciG uwagC, aby przewód zasilajcy nie
dotyka gorcych pól grzejnych pyty do gotowania i nie zosta przy-
trzaIniCty drzwiczkami piekarnika.
Zwróci uwag', aby urzdzenie nie stao na przewodzie zasilajcym.
Eksploatacja
Piekarnik przeznaczony jest wycznie do pieczenia potraw na potrzeby go-
spodarstwa domowego i nie wolno uywa go do innych celów.
Przy otwieraniu drzwi piekarnika podczas pieczenia (lub po jego za-
koKczeniu) naleDy odsunG siC od urzdzenia – z wnCtrza wydostanie
siC gorca para.
Wszelkie zmiany cech i modyfikacje urzdzenia stwarzaj powane zagro-
enie dla uytkownika.
Urzdzenie nagrzewa si' w czasie pracy (i zatrzymuje ciepo na jaki# czas
po zako,czeniu pieczenia). Zachowa szczególn ostrono#, zwaszcza
przy dotykaniu elementów wewn'trznych.
Po zako,czeniu pieczenia naley zawsze wyczy piekarnik, ustawiajc
pokr'ta w pooeniu „WY01CZONY” (OFF).
Regularne czyszczenie zapobiega niszczeniu si' wewn'trznych powierzchni
piekarnika. Resztki ywno#ci i tuszczu mog zapali si'.
Nie przykrywa adnych elementów piekarnika foli aluminiow.
Powierzchnie emaliowane „Easy clean” (je#li wyst'puj) naley my wod z
dodatkiem agodnego detergentu.
Do czyszczenia piekarnika nie wolno uywa pary lub urzdze, parowych.
Przed przystpieniem do czyszczenia naley wyczy urzdzenie / wykr'ci
bezpiecznik i poczeka, a piekarnik ostygnie.
5
Upewni si', e ruszt i tace s prawidowo woone w prowadnice.
Podczenie do kilku faz bez przewodu zerowego (400V) doprowadzi
do
uszkodzenia urzdzenia.
BezpieczeKstwo dzieci
Urzdzenie przeznaczone jest do obsugi wycznie przez osoby dorose.
Nie naley zezwala dzieciom na manipulowanie elementami sterujcymi i
zabaw' urzdzeniem.
Piekarnik nagrzewa si' podczas pracy. Nie zezwala dzieciom na przeby-
wanie w pobliu wczonego urzdzenia! Po wyczeniu urzdzenia naley
pami'ta, e drzwiczki piekarnika pozostaj jeszcze przez duszy czas go-
rce.
Podczas pieczenia potraw w piekarniku lub mi'sa na grillu, drzwiczki pie-
karnika i obudowa s bardzo gorce, dlatego nie naley zezwala dzieciom
na przebywanie w pobliu urzdzenia.
Podczajc inne urzdzenia elektryczne do gniazdka zasilajcego w pobli-
u piekarnika, naley zwróci uwag', aby przewód zasilajcy nie dotyka go-
rcych elementów piekarnika i nie zosta przytrza#ni'ty jego drzwiczkami.
Producent:
Electrolux Home Products Italy, S.p.A.
Viale Bologna 298
47100 Forli, Wlochy
Serwis
Wszelkie naprawy urzdzenia naley powierza personelowi autoryzowa-
nych placówek serwisowych wskazanych przez producenta. Do napraw sto-
sowane s wycznie oryginalne cz'#ci zamienne.
Usterek nie naley usuwa we wasnym zakresie, gdy mona spowodowa
straty rzeczowe, jak równie obraenia ciaa. Naprawy wykonywane przez
osoby nieuprawnione stwarzaj powane zagroenie dla uytkownika.
ObjaInienie symboli uD ywanych w instrukcji obsugi
Wskazówki dotyczce bezpiecze,stwa
Kolejno# czynno#ci
Praktyczne wskazówki
Usuwanie zuDytych urzdzeK
Symbol na urzdzeniu lub opakowaniu oznacza, e tego produktu nie wolno
traktowa tak, jak innych odpadów domowych. Naley odda go do wa#ciwego
punktu skupu surowców wtórnych zajmujcego si' zomowanym sprz'tem
elektrycznym i elektronicznym. Wa#ciwa utylizacja i zomowanie pomaga w
6
eliminacji niekorzystnego wpywu zomowanych produktów na #rodowisko na-
turalne oraz zdrowie. Aby uzyska szczegóowe dane dotyczce moliwo#ci
recyklingu tego urzdzenia, naley skontaktowa si' z lokalnym urz'dem mia-
sta, subami oczyszczania miasta lub sklepem, w którym produkt zosta ku-
piony.
OPIS PIEKARNIKA
1. Panel sterujcy
2. PokrCto palnika – tylnego prawego
3. PokrCto palnika – przedniego prawego
4. PokrCto palnika – przedniego lewego
5. PokrCto palnika – tylnego lewego
6. PokrCto termostatu
7. PokrCto wyboru funkcji
8. Lampka kontrolna piekarnika
7
9. Lampka kontrolna termostatu
10. Programator
11. Grill
12. OIwietlenie piekarnika
13. Wentylator
14. Tabliczka znamionowa
PokrCta palników gazowych
Pokr'ta do regulacji palników gazowych (rys.1)
mog by ustawiane w trzech rónych pozycjach:
dopyw gazu zamkniCty
maksymalny dopyw gazu (duDy pomieK)
minimalny dopyw gazu (may pomieK)
Rys. 1
Zapalanie palników
Palnik naleDy zapaliG przed postawieniem na nim naczynia.
Przed postawieniem naczynia na palniku naley wcisn wybrane pokr'to i
ustawi na maksymaln pozycj', obracajc w kierunku przeciwnym do ru-
chu wskazówek zegara.
Po zapaleniu pomienia pokr'to naley przytrzyma wci#ni'te jeszcze przez
ok. 5 sekund. Czas ten jest konieczny, aby czujnik termiczny (rys.2-D) roz-
grza si' i wyczy zawór bezpiecze,stwa. W przeciwnym wypadku zawór
bezpiecze,stwa spowoduje przerwanie dopywu gazu.
Nast'pnie naley sprawdzi, czy pomie, jest stabilny i pali si' równomier-
nie. Pokr'to ustawi na wybran pozycj'.
Je#li po kilkukrotnych próbach, palnik nie daje si' zapali, naley wtedy
sprawdzi, czy rozdzielacz pomienia (rys.2-B) i pokrywa palnika (rys.2-A)
s prawidowo naoone.
W celu przerwania dopywu gazu naley pokr'to ustawi na pozycj'
,
obracajc w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara.
8
Rys. 2
A pokrywa palnika
B rozdzielacz pomienia
C #wieca zapalajca
D czujnik termiczny
Aby optymalnie wykorzysta pomie,, naley
uywa naczy,, których #rednica dna odpowiada
wielko#ci palnika. Pomie, nie powinien wycho-
dzi poza kraw'dN garnka.
Po zagotowaniu wody (lub innego pynu) naley
zredukowa pomie, tak, aby tylko utrzyma
proces gotowania.
Tabela
Minimalna i maksymalna Irednica naczyK do gotowania
na poszczególnych palnikach:
PALNIK
Minimalna rednica
naczynia
Maksymalna rednica
naczynia
Duy palnik 180 mm 260 mm
redni palnik 120 mm 220 mm
May palnik (pomocniczy) 80 mm 160 mm
UDywaG garnków z równym i gadkim dnem.
Podczas gotowania oraz smaDenia potraw na oleju lub innym tusz-
czu nie pozostawiaG urzdzenia bez nadzoru i zachowaG szczególn
ostroDnoIG, poniewaD wskutek silnego rozgrzania tuszcz moDe siC
zapaliG.
PomieK naleDy zawsze zmniejszaG lub zgasiG przez zdjCciem garnka
z palnika.
9
PIEKARNIK ELEKTRYCZNY
PokrCto wyboru funkcji i termostatu
Aby ustawi wybran opcj' nagrzewania (rys. 3) i temperatur' (rys. 4), naley
obróci pokr'to i ustawi na symbolu wa#ciwej funkcji / temperatury.
0 wyczony
oIwietlenie wewn'trzne piekarnika
pieczenie tradycyjne – ciepo dochodzi z dol-
nej i górnej grzaki, zapewniajc równomierne
nagrzewanie piekarnika.
górna grzaka – nagrzewanie górn grzak
piekarnika.
dolna grzaka – nagrzewanie doln grzak
piekarnika.
may grill do pieczenia na grillu mniejszych
ilo#ci produktów
duDy grill
nagrzewanie z nawiewem gorcego powie-
trza – do pieczenia kilku potraw na kilku po-
ziomach, bez przenikania aromatów.
rozmraDanie produktów ywno#ciowych.
Rys. 3
Rys. 4
Lampka kontrolna termostatu
Po ustawieniu wybranej temperatury zapala si' lampka kontrolna termostatu.
Lampka ta ga#nie, je#li ustawiona temperatura zostanie osigni'ta i ponownie
zapala si', kiedy piekarnik jest nagrzewany.
Lampka kontrolna piekarnika
Pod#wietlona lampka kontrolna wskazuje, e piekarnik pracuje (jest wczony
jeden lub kilka elementów grzejnych).
Termostat bezpieczeKstwa
Urzdzenie wyposaone jest w termostat bezpiecze,stwa, który odcza do-
pyw energii elektrycznej, aby nie dopu#ci do nadmiernego nagrzania piekar-
nika (wskutek nieprawidowej obsugi urzdzenia lub uszkodzenia jakiego#
elementu). Ponowne wczenie urzdzenia nast'puje automatycznie po spad-
ku temperatury.
10
Je#li termostat bezpiecze,stwa zadziaa wskutek nieprawidowego ustawienia
urzdzenia, wystarczy, e po ochodzeniu piekarnika zostanie usuni'ta przy-
czyna b'du.
Je#li jednak termostat bezpiecze,stwa zadziaa wskutek uszkodzenia jakiej#
cz'#ci, wtedy usterk' naley zgosi w autoryzowanym zakadzie serwisowym.
PIERWSZE W72CZENIE
Urzdzenie b'dzie gotowe do pracy po ustawieniu aktualnej godziny
(patrz wskazówki w instrukcji obsugi).
Po zainstalowaniu urzdzenia naley:
a) pokr'to termostatu ustawi na pozycj' MAX,
b) pokr'to wyboru funkcji ustawi na nagrzewanie górn i doln grzak
,
c) wczy pusty piekarnik i nagrzewa przez ok. 45 minut,
d) pomieszczenie wywietrzy (otworzy okno).
Podczas pierwszego nagrzewania piekarnika moe by wyczuwalny nieprzy-
jemny zapach. Powodem jest wypalanie si' warstwy tuszczu pozostaej po
procesie produkcyjnym. Jest to cakowicie normalne zjawisko. Po nagrzaniu
pustego piekarnika naley pozostawi go do ostygni'cia, a nast'pnie umy
mi'kk #ciereczk nasczon agodnym #rodkiem do mycia.
Aby otworzyG drzwiczki piekarnika, na-
leDy zawsze przytrzymaG uchwyt na
Irodku - jak pokazano na rysunku.
Rys. 5
Przed wczeniem piekarnika po raz pierwszy naley starannie umy
wszystkie akcesoria i wnCtrze piekarnika.
ZEGAR ELEKTRONICZNY
Urzdzenie funkcjonuje tylko wtedy, kiedy ustawiona jest aktualna godzi-
na na zegarze piekarnika. Piekarnik mona uytkowa równie bez pro-
gramowania czasu pieczenia (rozpocz'cia, zako,czenia itp.).
11
1. Przycisk wyboru funkcji
2. Przycisk minus ( – )
3. Przycisk plus ( + )
4. WyIwietlacz
5. Lampka kontrolna
„Czas pieczenia”
6. Lampka kontrolna
„Koniec pieczenia”
7. Lampka kontrolna
minutnika
8. Lampka kontrolna zegara
„Aktualna godzina”
Ustawienie aktualnej godziny na zegarze
Po podczeniu do zasilania lub po przerwie w dopywie prdu, na wy#wietla-
czu pulsuje symbol zegara
. Wtedy naley ustawi aktualn godzin'.
Ustawienie aktualnej godziny:
1. Przyciskiem (+) lub (-) ustawi aktualn godzin'.
2. Zaczeka 5 sekund. Lampka
zga#nie. Na wy#wietlaczu pojawi si' aktu-
alna godzina. Urzdzenie jest gotowe do pracy.
Zmiana ustawienia aktualnej godziny:
1. Przyciskiem wyboru funkcji
wybra funkcj'
„Aktualna godzina”
. Odpowiednia lampka
kontrolna b'dzie pulsowa. W celu zmiany
ustawienia godziny naley wykona wyej opi-
sane czynno#ci. Ustawienie godziny mona
zmieni tylko wtedy, kiedy nie zostaa ustawiona
adna funkcja automatyczna (np. „Czas piecze-
nia”
lub „Koniec pieczenia” ).
Funkcja „Czas pieczenia”
Funkcja „Czas pieczenia” suy do ustawienia czasu zako,czenia pracy pie-
karnika.
Potraw' naley wstawi do piekarnika, ustawi wybrany rodzaj nagrzewania i
temperatur'.
Naciska przycisk wyboru funkcji
do momentu, a zacznie pulsowa lamp-
ka kontrolna „Czas pieczenia”
. Nast'pnie wykona kolejne czynno#ci.
12
Ustawienie czasu pieczenia:
1. Przyciskami (+) lub (-) ustawi wybrany czas
pieczenia.
2. Zaczeka 5 sekund: lampka kontrolna „Czas
pieczenia”
#wieci si' i ponownie wskazywa-
na jest aktualna godzina.
3. Po upywie czasu pieczenia, pulsuje lampka
kontrolna wyboru funkcji, rozbrzmiewa sygna i
piekarnik wycza si' automatycznie. Po zako,-
czeniu pieczenia naley ustawi pokr'to wyboru
funkcji i pokr'to termostatu na pozycj' „Wy-
czony”.
Aby wyczy sygna dNwi'kowy, naley nacisn dowolny przycisk.
Uwaga: Po ustawieniu tej opcji piekarnik wczy si' ponownie. Dlatego po za-
ko,czeniu pieczenia naley zawsze pami'ta o ustawieniu pokr'ta wyboru
funkcji i termostatu na pozycj' „Wyczony”.
Anulowanie funkcji „Czas pieczenia”:
1. Przycisk wyboru funkcji
naciska do momentu, a zacznie pulsowa
lampka kontrolna funkcji „Czas pieczenia”
. Na wy#wietlaczu zostanie
wskazany czas pozostay do zako,czenia pieczenia.
2. Przycisk minus (-) przytrzyma wci#ni'ty do momentu, a na wy#wietlaczu
pojawi si' wskazanie 0.00. Po 5 sekundach zostanie wskazana aktualna
godzina. Nie pulsuje wtedy adna lampka kontrolna.
Funkcja „Koniec pieczenia”
Funkcja „Koniec pieczenia” suy do automatycz-
nego wyczenia pracujcego piekarnika o usta-
wionej godzinie.
Wstawi potraw' do piekarnika, ustawi wybrany
rodzaj nagrzewania i temperatur'.
Naciska przycisk wyboru funkcji
do momentu,
a zacznie pulsowa lampka kontrolna funkcji „Ko-
niec pieczenia”
.
13
Nast'pnie wykona kolejne czynno#ci:
Ustawienie czasu wyczenia piekarnika:
1. Przyciskiem (+) lub (-)ustawi wybran godzin',
o której ma si' wyczy piekarnik.
2. Zaczeka 5 sekund: lampka kontrolna funkcji
„Koniec pieczenia”
za#wieci si' i ponownie
zostanie wskazana aktualna godzina.
3. Po upywie ustawionego czasu pieczenia, pulsu-
je lampka kontrolna funkcji, rozbrzmiewa sygna
dNwi'kowy i piekarnik wycza si' automatycz-
nie. Pokr'to wyboru funkcji i pokr'to termostatu
naley ustawi na pozycj' „Wyczony”.
Aby wyczy sygna dNwi'kowy, naley nacisn dowolny przycisk.
Uwaga:
Po ustawieniu tej opcji piekarnik wczy si' ponownie. Dlatego po zako,czeniu
pieczenia naley zawsze pami'ta o ustawieniu pokr'ta wyboru funkcji i ter-
mostatu na pozycj' „Wyczony”.
Anulowanie godziny wyczenia piekarnika:
1. Naciska przycisk wyboru funkcji
do momentu, a zacznie pulsowa
lampka kontrolna „Koniec pieczenia”
. Na wy#wietlaczu zostanie wska-
zana ustawiona godzina, o której piekarnik wyczy si'.
2. Przytrzyma wci#ni'ty przycisk minus (-) do momentu, a na wy#wietlaczu
zostanie wskazana aktualna godzina. Rozbrzmiewa krótki sygna dNwi'ko-
wy. Nie pulsuje wtedy adna lampka kontrolna.
Poczenie funkcji „Czas pieczenia
z funkcj „Koniec pieczenia”
Funkcj' „Czas pieczenia” mona uywa jednocze#nie z funkcj „Koniec pie-
czenia”, je#li piekarnik ma zosta automatycznie wczony i wyczony o póN-
niejszej godzinie.
1. Uywajc funkcji „Czas pieczenia”
ustawi wybrany czas pieczenia (jak
opisano w poprzednim rozdziale). Nast'pnie nacisn przycisk
: na wy-
#wietlaczu zostanie wskazany zaprogramowany czas.
2. Uywajc funkcji „Koniec pieczenia”
ustawi wybran godzin', o której
piekarnik ma si' automatycznie wyczy (jak opisano w poprzednim roz-
dziale).
Lampki kontrolne funkcji „Czas pieczenia” i „Koniec pieczenia” s pod#wietlone
i na wy#wietlaczu pojawia si' aktualna godzina. Piekarnik wczy i wyczy si'
automatycznie o ustawionej godzinie.
14
Funkcja minutnika
Zegar typu tak, jak zwyky minutnik, na którym ustawia si' krótki czas do od-
mierzania np. podczas gotowania jaj. Po upywie krótkiego czasu, jaki zosta
ustawiony, rozbrzmiewa sygna dNwi'kowy.
Uwaga!
Odmierzanie czasu ustawionego na minutniku nie ma adnego wpywu na pra-
c' piekarnika.
Ustawienie czasu na minutniku:
1. Naciska przycisk wyboru funkcji
do mo-
mentu, a zacznie pulsowa lampka kontrolna
.
2. Przyciskiem (+) lub (-)ustawi czas na minut-
niku (maksymalny czas moliwy do ustawienia
na minutniku wynosi 2 godziny 30 minut).
3. Zaczeka 5 sekund: za#wieci si' lampka
kontrolna
.
4. Po upywie ustawionego czasu pulsuje lampka
kontrolna funkcji i rozbrzmiewa sygna dNwi'-
kowy. Aby wyczy sygna, naley nacisn
dowolny przycisk.
Anulowanie ustawienia na minutniku:
1. Naciska przycisk wyboru funkcji
do momentu, a zacznie pulsowa
lampka kontrolna funkcji
. Na wy#wietlaczu zostanie wskazany czas, jaki
pozosta do ko,ca ustawienia.
2. Nacisn przycisk minus (-) i przytrzyma wci#ni'ty do momentu, a na wy-
#wietlaczu pojawi si' wskazanie 0.00. Po 5 sekundach zostanie wskazana
aktualna godzina. Nie pulsuje wtedy adna lampka kontrolna.
15
Wyczenie wyIwietlacza
1. Dwa lub trzy przyciski wcisn i przytrzyma
wci#ni'te przez 5 sekund. Wy#wietlacz wy-
czy si'.
2. W celu wczenia wy#wietlacza, wystarczy na-
cisn dowolny przycisk.
WyIwietlacz moDe byG wyczony tylko w
przypadku, kiedy nie jest ustawiona funkcja
automatyczna.
PIECZENIE - WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE
Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika musz byG zawsze zamkniCte.
Urzdzenie jest wyposaone w system obiegu powietrza i staego odprowa-
dzania pary. Umoliwia przygotowania potraw delikatnych wewntrz, a chrup-
kich z wierzchu, mimo wilgotnego powietrza wewntrz piekarnika. Dodatkowo
czas pieczenia i zuycie energii b'd nisze. W czasie pieczenia z piekarnika
wydostaje si' para (po otwarciu drzwi). Jest to zjawisko normalne.
Przy otwieraniu drzwi piekarnika podczas pieczenia (lub po jego zakoK-
czeniu) naleDy odsunG siC od urzdzenia – z wnCtrza wydostanie siC go-
rca para.
Pieczenie tradycyjne
W tej opcji nagrzewania pracuje górna i dolna grzaka.
Naczynie z potraw umie#ci na #rodkowym poziomie. Je#li potrawa wymaga
mocniejszego rumienienia spodu wybra niszy poziom. Je#li potrawa wymaga
mocniejszego zrumienienia wierzchu naley ustawi naczynie na wyszym po-
ziomie.
Nagrzewanie z nawiewem gorcego powietrza
Ciepo rozprowadzane jest przez wentylator znajdujcy si' w tylnej #ciance
piekarnika.
W ten sposób gorce powietrze rozdzielane jest
w piekarniku szybko i równomiernie.
Dzi'ki temu mona piec jednocze#nie kilka po-
traw na rónych poziomach (rys. 6).
Zalet tej opcji nagrzewania jest fakt, e dzi'ki
cigej cyrkulacji powietrza nie zostaj przeno-
szone zapachy oraz smak z jednej potrawy na in-
n, a wilgotne powietrze jest natychmiast odpro-
wadzane.
Rys. 6
16
W przypadku pieczenia na jednym poziomie, zaleca si' wsuni'cie blachy do
dolnego poziomu, poniewa uatwi to obserwowanie potrawy.
Piekarnik mona take wykorzysta do pasteryzacji ywno#ci, suszenia grzy-
bów lub owoców.
Pieczenie na grillu
Przed przystpieniem do pieczenia na grillu naley posmarowa olejem mi'so
i ryby, a nast'pnie uoy je na ruszcie. Poziom wsuni'cia rusztu jest uzale-
niony od grubo#ci produktu.
Pod ruszt, na najniszy poziom, naley wsun tac' na skapujcy tuszcz,
wlewajc do niej nieco wody, aby unikn przypalenia resztek tuszczu.
Praktyczne rady
Pieczenie ciasta
Ciasto naley piec w #redniej temperaturze (150-200
o
C).
Przed woeniem ciasta zaleca si' wst'pne nagrzewanie piekarnika przez oko-
o 10 minut.
Nie otwiera drzwiczek piekarnika przed upywem ¾ czasu pieczenia.
Ciasto kruche naley piec w foremce spr'ynowej lub na blaszce przez 2/3
cznego czasu, a nast'pnie przed cakowitym upieczeniem ciasta udekorowa
je lub uoy dodatki. Ko,cowy czas pieczenia po udekorowaniu ciasta zaley
do rodzaju i ilo#ci dodatków.
Prawidowo przygotowane ciasto ucierane trudno odrywa si' od yki. W ten
sposób naley sprawdzi, czy np. do ciasta nie dodano zbyt duo pynu. Wtedy
czas pieczenia wyduyby si' niepotrzebnie.
W przypadku pieczenia ciast na trzech poziomach jednocze#nie, zalecamy po-
zostawienie pustego poziomu pomi'dzy dwoma najniszymi blachami (rys. 6).
Pieczenie miCsa i ryb
Do pieczenia naley przygotowywa kawaki mi'sa o wadze powyej 1 kg,
gdy mniejsze kawaki mog podczas pieczenia wyschn.
Ciemne mi'so, które dobrze opieka si' na zewntrz, ale w #rodku musi pozo-
sta owe lub czerwone, naley piec w wyszej temperaturze (200-250
o
C).
Jasne mi'so, drób i ryby naley piec w #redniej temperaturze (150-175
o
C).
Sosy i inne dodatki naley dodawa do brytfanny z potraw zaraz na pocztku,
w przypadku krótkiego czasu pieczenia, natomiast przy duszym czasie pie-
czenia, dodawa w ostatnich 30 minutach pieczenia.
Je#li chc Pa,stwo sprawdzi, czy mi'so jest ju upieczone, naley wykona
tzw. „prób' yki”. Je#li wyczuj Pa,stwo opór po naci#ni'ciu mi'sa yk,
oznacza to, e jest ono ju upieczone.
Rostbef i pol'dwica, które maj wewntrz pozosta owe, naley piec w
wyszej temperaturze przez krótszy czas.
Piekc mi'so bezpo#rednio na ruszcie, naley wsun do dolnego poziomu
brytfann', do której b'dzie #cieka sos z mi'sa podczas pieczenia.
17
Przed pokrojeniem naley pozostawi piecze, jeszcze na 15 minut, aby nie
wypyn sos.
Aby ograniczy tworzenie si' dymu w piekarniku, naley wla troch' wody do
brytfanny, do której #cieka tuszcz. Aby nie dopu#ci do tworzenia si' skroplin,
naley kilkakrotnie dolewa wody do brytfanny.
Przyrzdzone dania mona utrzyma w stanie ciepym, wkadajc je do piekar-
nika i ustawiajc najnisz temperatur'.
Uwaga! Nie umieszcza adnych przedmiotów na dnie piekarnika, nie
przykrywa go foli aluminiow, gdy podczas pieczenia moe doj# do
uszkodzenia emaliowanych powierzchni oraz potrawy.
W piekarniku naley uywa aroodpornych naczy,, garnków lub folii alumi-
niowej, kadc je na blasze / ruszcie.
Uwaga! Przy wsuwaniu i wyjmowaniu rusztu oraz blachy na tuszcz, naley
uwaa, aby nie uszkodzi emaliowanych #cianek piekarnika.
Czas pieczenia
Czas pieczenia jest uzaleniony od rodzaju potrawy, jej konsystencji i obj'to-
#ci. Zalecamy obserwowanie czasu pieczenia na pocztku korzystania z pie-
karnika i ustalenie czasu pieczenia zgodnego z Pa,stwa upodobaniami doty-
czcymi np. stopnia wypieczenia.
Zamieszczone tabele maj jedynie charakter orientacyjny.
TABELA CZASÓW PIECZENIA
Pieczenie tradycyjne
Nagrzewanie z nawiewem gorcego powietrza
Pieczenie
tradycyjne
Pieczenie
z nawiewem
Waga
(gramy)
Potrawa
Temp
w
o
C
Temp.
w
o
C
Czas
pieczenia
(minuty)
Uwagi
Ciasto
Ciasto ucierane
2 170 2 (1+3) 160 45 – 60
Ciasto francuskie
2 170 2 (1+3) 160 20 – 30
Sernik
1 160 2 150 60 – 80
W foremce
Jabecznik
1 180 2 (1+3) 170 40 – 60
Strudel
2 175 2 150 60 – 80
Ciastka kruche
2 175 2 (1+3) 160 30 – 40
Mae ciasteczka
2 175 2 (1+3) 160 15 – 25
Ciasteczka-biszkopty
2 170 2 (1+3) 160 10 – 20
Bezy
2 100 2 (1+3) 100 90 - 120
Na blasze
18
Pieczenie
tradycyjne
Pieczenie
z nawiewem
Waga
(gramy)
Potrawa
Temp
w
o
C
Temp.
w
o
C
Czas
pieczenia
(minuty)
Uwagi
Chleb i pizza
1000
Biay chleb
1 190 2 180 40 – 60
1-2 bochenki
500
0ytni chleb
1 200 2 175 30 – 45
Foremka
500
Buki
2 200 2 (1+3) 175 20 – 35
8 sztuk
250
Pizza
1 210 2 (1+3) 190 15 - 30
Blacha
Zapiekanki
Makaronowa
2 200 2 (1+3) 175 40 – 50
Jarzynowa
2 200 2 (1+3) 175 45 – 60
Quiche
2 200 2 (1+3) 175 35 – 45
Lasagne
2 200 2 175 45 – 60
Mi/so i drób
1000
Piecze7 woowa
2 200 2 175 50 – 70
Na ruszcie
1200
Piecze7 wieprzowa
2 200 2 175 100 – 130
Na ruszcie
1000
Piecze7 ciel8ca
2 200 2 175 90 – 120
Na ruszcie
1500
Rostbef po angielsku
2 220 2 200 50 – 70
Na ruszcie
1200
Piecze7 z jagni8cia
2 200 2 175 110 – 130
Udziec
1000
Kurczak
2 200 2 175 60 – 80
W cao=ci
4000
Indyk
2 200 2 175 210 – 240
W calo=ci
1500
Kaczka
2 175 2 160 120 – 150
W caosci
3000
G8=
2 175 2 160 150 - 200
W cao=ci
1200
ZajAc
2 190 2 175 60 – 80
W kawakach
Ryby
1200
PstrAg
2 190 2 (1+3) 175 30-40
3-4 sztuki
1500
Tu7czyk/Doso=
2 190 2 (1+3) 175 25-35
4-6 filetów
(*) Poziomy podane w tabeli w nawiasach dotycz pieczenia na kilku poziomach.
Pieczenie na grillu (**) -
Ilo1
Czas pieczenia
w minutach
Potrawa
Kawa2ki Waga
Listwa
(poziom rusztu)
Temperatura
o
C
Wierzch Spód
Steki 4 800 3 Max 12-15 12-14
Kotlety 4 600 3 Max 10-12 6-8
Kiebaski pieczone 8 -- 3 Max 12-15 10-12
Kurczak (poówka) 2 1000 3 Max 30-35 25-30
Kebaby 4 --- 3 max 10-15 10-12
Piersi z kurczaka 4 400 3 Max 12-15 12-14
Pomidory 8 500 3 max 12 ---
Tosty 4 --- 3 Max 5-7 --
Ryby, filety 4 400 3 Max 8 6
19
Podane czasy pieczenia maj charakter orientacyjny.
Podany w tabelach czas pieczenia nie obejmuje wst'pnego nagrzewania piekarnika.
Przed woeniem pizzy / chleba / ciasta zalecamy wst'pne nagrzewanie piekarnika
przez okoo 10 minut.
(**) Podane czasy pieczenia nie zawieraj wst'pnego nagrzewania. Zalecamy
ogrza wst'pnie piekarnik przez 5 minut przed woeniem potrawy. Piekc potrawy
na grillu z nawiewem, naleDy ustawiG maksymalnie temperaturC 200
o
C.
MYCIE I KONSERWACJA
Przed przystpieniem do czyszczenia urzdzenia naleDy je wyczyG i
pozostawiG do ostygniCcia. Nie uDywaG pary lub urzdzeK parowych.
Przed przystpieniem do mycia i innych czynnoIci konserwacyjnych
naleDy urzdzenie odczyG od zasilania elektrycznego.
Po ostygni'ciu piekarnika mona przystpi do czyszczenia.
Uywajc #rodków czyszczcych w sprayach naley zachowa szczególn
ostrono#, aby detergent nie dosta si' do grzaek piekarnika lub czujnika
termostatu.
Elementy stalowe naley oczy#ci i opuka wod, a nast'pnie wypolero-
wa.
Uywa #rodków przeznaczonych do czyszczenia piekarników oraz elemen-
tów ze stali nierdzewnej, dost'pnych w sklepach.
Powierzchnie emaliowane my wod z dodatkiem agodnego #rodka czysz-
czcego.
Do mycia nie stosowa #rodków szorujcych.
Cz'#ci ze stali szlachetnej i szyb' w drzwiach piekarnika wyciera such i
mi'kk #ciereczk.
Do usuwania plam stosowa odpowiednie #rodki do czyszczenia stali szla-
chetnej lub ciepy ocet.
Emalia piekarnika jest bardzo trwaa i odporna. Jednake gorce kwasy
owocowe (z cytryny, #liwek itp.) mog spowodowa powstanie matowych
plam na powierzchni emaliowanej. Tego typu plamy na powierzchni emalio-
wanej nie wpywaj jednak ujemnie na funkcjonowanie piekarnika.
Piekarnik naley czy#ci po kadym uyciu, gdy wtedy zabrudzenia mona
najszybciej i najatwiej usun. W ten sposób resztki potraw nie przypalaj
si' podczas nast'pnego pieczenia.
Modele z frontem aluminiowym lub stalowym
Drzwi piekarnika my wilgotn szmatk i osuszy.
Nie uywa gbek stalowych, kwasów lub produktów #ciernych, gdy mog
one uszkodzi powierzchni' urzdzenia.
Panel sterujcy naley czy#ci w podobny sposób.
20
Czyszczenie drzwiczek piekarnika
Aby uatwi umycie drzwiczek piekarnika, naley je zdj. W tym celu naley
wykona nast'pujce czynno#ci:
cakowicie otworzy drzwiczki piekarnika, usta-
li zawiasy trzymajce drzwiczki piekarnika;
mae dNwignie, znajdujce si' na obu zawia-
sach poluzowa i obróci (rys. 7);
wolno zamkn drzwi, a dotkn do dwóch
dNwigni;
przytrzyma drzwiczki po lewej i prawej stronie,
a nast'pnie popchn w kierunku piekarnika i
wyj na zewntrz;
odstawi drzwiczki w bezpieczne miejsce (poo-
y poziomo).
Rys. 7
Po umyciu ponownie zamontowa drzwi, wykonujc opisane wyej czynno#ci
w odwrotnej kolejno#ci.
Po spasowaniu dNwigni z zawiasami drzwi b'd prawidowo umocowane.
Wymiana Darówki w piekarniku
Przed przystpieniem do wymiany Darówki naleDy wyczyG
urzdzenie z sieci zasilajcej.
Tarówka musi posiada nast'pujce parametry:
a) struktura odporna na wysok temperaturC
(do 300
o
C)
b) napiCcie / czCstotliwoIG: 230 V, (50Hz)
c) moc 25 W
d) cokó E14
Aby wymieni arówk', naley wcisn oson'
szklan i obróci (rys. 8).
Rys. 8
Wykr'ci spalon arówk'. Wkr'ci now arówk'. Ponownie zaoy oson'
szklan. Podczy urzdzenie do zasilania.
Podwieszana grzaka grilla
Niektóre modele s wyposaone w opuszczan górn grzak' grilla.
Przed przystpieniem do prac konserwacyjnych naleDy wyczyG
urzdzenie z sieci zasilania elektrycznego!
21
W celu atwiejszego umycia komory piekarnika
mona opu#ci w dó grzak' grilla.
W tym celu naley wykr'ci #rub' (rys. 9), uy-
wajc np. #rubokr'ta.
Opu#ci grzak' w dó.
Umy górn #ciank' piekarnika.
Po umyciu naley grzak' ponownie podnie#
do góry i przykr'ci #rub'. Sprawdzi, czy
grzaki s prawidowo zamocowane.
SprawdziG, czy grzaka jest prawidowo
zamocowana.
Rys. 9
USUWANIE USTEREK
Aby usun drobne usterki, wystarczy niekiedy wykona proste czynno#ci
sprawdzajce. W tabeli podano usterki, które uytkownik moe samodzielnie
usun, bez konieczno#ci wzywania serwisanta.
Objawy usterki Sposób usuni/ cia usterki
Piekarnik nie wAcza si8.
SprawdziI, czy pokr8ta sA ustawione na okre=lonA funkcj8 i tempe-
ratur8.
SprawdziI, czy urzAdzenie jest prawidowo wAczone, wtyczka jest w
gniazdku, czy nastApia przerwa w dopywie prAdu, czy przeAcznik
zasilania jest ustawiony na ON (WDKCZONY).
Lampka kontrolna termo-
statu piekarnika nie =wie-
ci si8.
Termostat ustawiI na wybranA temperatur8.
Pokr8to wyboru funkcji ustawiI na wybranA funkcj8.
0arówka piekarnika nie
=wieci si8.
Pokr8to wyboru funkcji ustawiI na wybranA funkcj8.
KupiI nowA arówk8 o odpowiednich parametrach w punkcie serwi-
sowym i wymieniI jA zgodnie ze wskazówkami podanymi w instrukcji
obsugi.
Czas pieczenia jest zbyt
dugi lub zbyt krótki.
PrzeczytaI wskazówki dotyczAce czasów pieczenia.
WewnAtrz piekarnika i na
potrawach osadza si8
skroplona woda.
Nie pozostawiaI potraw po upieczeniu w piekarniku duej ni 15-20
minut.
Koszty usuni'cia usterek spowodowanych przez uytkownika oraz bezzasad-
nych wezwa, serwisu pokrywa klient.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30

Electrolux EON6701FXP Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi