NLNL
12
PL
Dziękujemy za wybranie wysokiej jakości, wielofunkcyjnego syfonu
do bitej śmietany firmy Hendi. Przy pomocy tego urządzenia może
-
cie Państwo stworzyć całą gamę lekkich deserów, kremów, słod-
kich musów, jak również i sosów. Do syfonu do bitej śmietany Hendi
można dodawać niektóre rodzaje płynnych składników, takich kawa,
syrop czekoladowy, krem waniliowy, itp., pod warunkiem, że nie za
-
wierają one substancji nierozpuszczalnych! Gwarancję jakości daje
jedynie stosowanie nabojów firmy Hendi.
Przed pierwszym użyciem, prosimy o dokładne zapoznanie się z
instrukcją!
Instrukcja obsługi
(patrz: rysunki na rozkładanych stronach opakowania)
1. Jeżeli używasz syfonu po raz pierwszy lub jeżeli syfon nie był uży-
wany przez jakiś czas, przepłucz butelkę letnią, a następnie zimną
wodą zanim napełnisz go śmietaną.
2. Napełnij butelkę odpowiednio schłodzoną, świeżą śmietaną lub
innymi płynnymi składnikami zgodnie z przepisem (Rys.1). Nigdy
nie napełniaj butelki większą ilością śmietany niż jest to wskaza-
ne na butelce (maksymalnie 0.25, 0.5 lub 0.95 litr w zależności od
modelu syfonu). Jeżeli trzeba dosłodzić śmietanę, zalecamy sto-
sowanie syropu cukrowego. W przypadku cukru lub zagęszczacza
należy najpierw rozmieszać i rozpuścić go całkowicie w niewiel-
kiej ilości śmietany, co zapobiegnie tworzeniu się grudek.
3. Upewnij się, że uszczelka znajduje się w odpowiedniej pozycji i
ściśle przylega do głowicy(Rys. 1). Następnie nakręć głowicę na
butelkę równo i mocno, zgodnie z następującymi wskazówkami:
przekręć głowicę zgodnie z ruchem wskazówek zegara, aż do
napotkania oporu, a następnie wykonajcie dodatkowe ćwierć obro-
tu. Uwaga na przekręcenie gwintu! (Rys. 2)
4. Włóż srebrny nabój firmy Hendi (N
2
O) do uchwytu naboju, zgodnie
z instrukcjami na rysunku (Rys. 1).
5. Nakręć uchwyt z nabojem na zawór wlotowy do momentu, aż gaz
zostanie wtłoczony do butli, wydając przy tym syczący dźwięk (Rys.
3). Stosuj 1 nabój do jednego napełnienia (2 naboje do ładowania
syfonu o poj. 0.95 litra). Wstrząśnij energicznie syfonem 4-5 razy, w
górę i w dół. W przypadku stosowania schłodzonych lekkich śmie-
tan lub innych mieszanek, należy wstrząsnąć do dziesięciu razy.
Odkręć uchwyt z nabojem (Rys. 4). W trakcie odkręcania pojawi
się lekki syczący dźwięk. Wyjmij i wyrzuć zużyty nabój. Naboje fir-
my Hendi wykonane są z wysokiej jakości stali i mogą być podane
recyklingowi.
6. W celu dozowania bitej śmietany, trzymaj syfon w pozycji piono-
wej (dysza dekoracyjna skierowana do dołu) w odległości ok.
1 cm od dekorowanej powierzchni. Następnie lekko przyciśnij
dźwignię (Rys. 4). Jeżeli bita śmietana nie jest wystarczająco
sztywna, należy jeszcze raz wstrząsnąć butelką z jej zawartoś-
cią. Nie należy ponownie wstrząsać przed każdym dozowaniem.
Napełniony syfon do bitej śmietany należy przechowywać w
lodówce, nigdy w miejscu przeznaczonym do produktów głęboko
mrożonych, lub w zamrażarce. Przed włożeniem syfonu do lodów-
ki, zdejmij końcówkę dozującą z głowicy, przepłucz ją letnią wodą
i ponownie umocuj na wylocie głowicy. Przechowywana w lodówce
zawartość pozostanie świeża przez kilka dni.
Ważne wskazówki
Pamiętaj o następujących rzeczach:
1. W celu osiągnięcia lepszych efektów, przed napełnieniem, należy
porządnie schłodzić syfon w zimnej wodzie lub w lodówce.
2. Należy stosować jedynie składniki rozpuszczalne. Do dosłodzenia naj-
lepiej jest używać syropu cukrowego lub płynnych słodzików. Cukier
lub sól w granulacie powinny być uprzednio całkowicie rozpuszczone
w zimnej wodzie lub śmietanie. Stosuj jedynie sproszkowane lub płyn
-
ne dodatki. Substancje nierozpuszczalne, takie jak ziarna, miazga,
itp. blokują ruch zaworu spustowego lub mogą spowodować niepra
-
widłową pracę syfonu. W przypadku stosowania różnorakich miesza-