Russell Hobbs 18603-56 Instrukcja obsługi

  • Cześć! Jestem chatbotem AI, który pomoże Ci z Russell Hobbs 18603-56 Instrukcja obsługi. Zapoznałem się już z dokumentem i mogę pomóc w prosty i zrozumiały sposób.
42
Instrukcję naly przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy
urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
A WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
1 Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania przez
osoby ( w tym dzieci) o ograniczonej zdolności fizycznej,
czuciowej lub psychicznej, lub osoby nie mace doświadczenia
lub znajomości sprzętu, chyba że odbywa się to pod nadzorem
lub zgodnie z instrukcją użytkowania sprzętu, przekazanej przez
osoby odpowiadace za ich bezpieczeństwo. Należy zwracać
uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
¬ Powierzchnie urządzenia rozgrzewają się.
2 Nie podłączaj urządzenia za pomocą regulatora czasowego lub
zdalnego sterowania.
3 Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien być
wymieniony przez producenta, jego serwis techniczny lub
specjalistyczny zakład naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
H Nie zanurzaj urządzenia w cieczy.
4 Nie używaj urządzenia w pobliżu materiałów łatwopalnych (np. firanek).
5 Grill i patelnia są niezależne, ale prawa fizyki zawsze obowiązują. Cieo będzie płynąć od
jednego do drugiego, więc są obie gorące.
6 Ustaw urządzenie na stabilnej, równej i termoodpornej powierzchni.
7 Ze wszystkich stron urządzenia należy pozostawić, co najmniej 50mm wolnej przestrzeni.
8 Piecz mięso, drób, i ich pochodne (mielone, hamburgery, itp.), aż będzie wyciekać czysty sos.
Przyrządzaj ryby, aż w całości będą gotowe do spycia.
9 Nie używaj urdzenia do innych celów niż przygotowywanie potraw.
10 Nigdy nie używaj uszkodzonego urdzenia lub jeśli zacło wadliwie działać.
tylko do użytku domowego
U PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Przetrzyj płyty grilla wilgotną szmatką.
C PRZYGOTOWANIE
1 Grill i patelnia są niezależne. Można je wykorzystywać każde oddzielnie lub razem. Każde ma
własną regulację temperatury i oddzielne lampki.
2 Każda regulacja temperatury jest oznaczona 0 (OFF) do 3 (max).
3 Każda lampka świeci, gdy pracuje odpowiednia grzałka, wyłącza się, gdy osiągnie
odpowiednią temperaturę, a następnie za pomocą termostatu włącza się i wącza w cyklu.
4 Ustaw tackę ociekową centralnie z przodu kratki, aby zbierała wszystkie płyny.
5 Otwórz grill, przesmaruj płyty odrobiną oleju jadalnego lub masła, a następnie zamknij grill.
, Nie rozprowadzaj substancji z niską zawartością tłuszczu - mogą zapalić się na urządzeniu.
6 Włóż wtyczkę w gniazdko sieciowe.
C POŁÓŻ NA PATELNI
7 Na patelni można smyć wszystko, co mogłoby zostać spłaszczone w grillu.
8 Przekręć pokrętło regulacyjne patelni w żądane ustawienie, a następnie poczekaj, aż zgaśnie
lampka.
43
[
9 óż jedzenie na patelni za pomocą szpachelki lub szczypiec, nie palcami.
10 Patelnia obsmaża tylko z jednej strony, więc smażenie jest wolniejsze niż w grillu i trzeba
odwrócić jedzenie na drugą stronę, jeżeli ma być obsmażone po obu stronach.
C WŁÓŻ DO GRILLA
11 Przekręć pokrętło regulacyjne grilla w żądane ustawienie, a następnie poczekaj aż zgaśnie
lampka.
12 Gdy lampka zgaśnie, użyj rękawicy kuchennej, aby otworzyć grill.
13 óż żywność na dolnej płycie grilla przy pomocy łopatki lub szczypiec, a nie palców.
14 Zamknij grill.
15 Zawias przegubowy jest dostosowany do produktów żywnościowych grubych lub o
nietypowym kształcie.
16 yty grilla powinny być mniej więcej równolegle, aby uniknąć nierównomiernego opiekania.
C WYJMIJ JEDZENIE
17 Sprawdź, czy jedzenie jest gotowe. Jeśli masz wątpliwości, opiekaj nieco dłużej.
C SKOŃCZONE?
18 Wyjąć wtyczkę z gniazdka.
C WIĘCEJ?
19 Załóż rękawice kuchenne, przelej zawartość tacki ociekowej do naczynia żaroodpornego, a
następnie wytrzyj tackę ręcznikiem papierowym i umieść z przodu grilla.
C KONSERWACJA I OBSŁUGA
20 Przed czyszczeniem lub odstawieniem urządzenia wącz wtyczkę zasilania z gniazdka.
21 Wytrzyj wszystkie powierzchnie czystą wilgotną szmatką.
22 Do usunięcia uporczywych plam użyj papierowego ręcznika zwilżonego odrobiną oliwy
jadalnej.
23 Umyj tackę ociekową w ciepłej wodzie z mydłem lub na górnej półce zmywarki do naczyń.
24 Nie używaj środków do szorowania, wełny drucianej, ani mydła w kostce.
, W miejscach, gdzie płyta górna styka się z dolną, powierzchnie nieprzywierające mogą
wykazywać ślady zycia. Jest to efekt czysto kosmetyczny i nie wpływa na działanie grilla.
W
OCHRONA ŚRODOWISKA
Zużyte urządzenie oddaj do odpowiedniego punktu składowania, gdyż znajdujące się w
urządzeniu niebezpieczne składniki elektryczne i elektroniczne mogą być zagrożeniem dla
środowiska. Nie wyrzucaj wraz z odpadami komunalnymi.
czasy przyrządzania i bezpieczeństwo żywności
Podane czasy przyrządzania mają wyłącznie charakter ogólnych wskazówek. Dotyczą one
produktów spywczych świeżych lub całkowicie rozmrożonych, przyrządzanych w średnich
temperaturach. Podczas przyrządzania mrożonek, dodać 2-3 minuty do owoców morza, i 3-6
minut na mięso i drób, w zależności od grubości i gęstości produktów.
Przy przyrządzaniu produktów w opakowaniach jednostkowych, wypełnić wszelkie wskazówki
na opakowaniu lub etykiecie.
instrukcja
rysunki
1 uchwyt
2 płyty grilla
3 patelnia
4 tacka ociekowa
5 regulacja grilla i lampka
6 lampka patelni
7 regulacja patelni
44
owoce morza min
filet z łososia 3-4
filet z okonia morskiego 3-5
stek z halibuta, 12-25mm 6-8
stek z łososia, 12-25mm 6-8
stek z miecznika, 12-25mm 6-9
stek z tuńczyka, 12-25mm 6-8
kebaby, kostka 25mm 4-6
krewetka 1-2
przegrzebek 4-6
wołowina
let 5-7
stek z polędwicy 7-8
hamburger, 100g 7-8
kebaby, kostka 25mm 7-8
stek z udźca 5-7
kiełbasy 6-8
polędwica 7-9
T-bony 8-9
jagnięcina
kebaby, kostka 25mm 7-8
kotlety z polędwicy 4-6
kurczak / indyk
pierś kurczaka w kawałkach 5-7
udka (z kurczaka) 5-7
pierś z indyka, w plastrach 3-4
wieprzowina min
kotlety, 12mm 5-6
stek z szynki 5-6
kebaby, kostka 25mm 7-8
kiełbasy 6-8
polędwica, 12mm 4-6
kanapki
ser 2-3
szynka (gotowana) 5-6
przekąski
Calzoni 8-9
Hot dog 2-3
owoce
jabłko, połowa / plaster 6-8
banan, plaster w długości 3-4
nektarynki, połowa / plaster 3-5
brzoskwinie, połowa / plaster 3-5
ananas, plaster 3-7
warzywa
szparagi 3-4
bakłan, plaster / kostka 8-9
cebula, cienki plasterek 5-6
papry, cienki plasterek 6-8
papryka, grillowanie, następnie zdjęcie skóry 2-3
cała papryka posmarowana oliwą 8
ziemniaki, plaster / kostka 7-9
przepisy kulinarne
T = łyżka stołowa (15ml) g = gramy h = garść
t = łyżeczka (5 ml) m = mililitry
wędzona makrela panini (1 porcja)
2 gotowane wędzone filety z makreli 3 kromki razowego chleba
4 pomidory cherry, połówki 1 h rzeżucha
sos:
2 T śmietana "crème fraiche" ½ t skórka z cytryny, starta
½ t sok z cytryny 1 t czarny pieprz
Wymieszać sos w misce. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Rozłożyć makrelę na kromce
chleba, na wierzchu ułożyć pomidory i rzeżuchę, a następnie dodać inne warstwy. Grilluj przez
2-3 minuty. Polać sosem.
przepisy są dostępne na naszej stronie internetowej:
http://www.russellhobbs.com/ifu/551077
/