Russell Hobbs 18603-56 Instrukcja obsługi

  • Cześć! Jestem chatbotem AI, który pomoże Ci z Russell Hobbs 18603-56 Instrukcja obsługi. Zapoznałem się już z dokumentem i mogę pomóc w prosty i zrozumiały sposób.
45
Instrukcję należy przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy
urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania przez osoby (
w tym dzieci) o ograniczonej zdolności fizycznej, czuciowej lub
psychicznej, lub osoby nie mające doświadczenia lub znajomości
sprzętu, chyba że odbywa się to pod nadzorem lub zgodnie z
instrukcją użytkowania sprzętu, przekazanej przez osoby
odpowiadające za ich bezpieczeństwo. Należy zwracać uwagę na
dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
Nie podłączaj urządzenia za pomocą regulatora czasowego lub
zdalnego sterowania.
¬ Powierzchnie urządzenia rozgrzewają się.
Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien b
wymieniony przez producenta, jego serwis techniczny lub
specjalistyczny zakład naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
b Nie zanurzaj urządzenia w cieczy.
Nie owijaj żywności w przeźroczystą folię lub folię aluminiową i nie wkładaj do torby z
polietylenu. Grill ulegnie uszkodzeniu i może dojść do pożaru.
Nie używaj urządzenia w pobliżu materiałów łatwopalnych (np. firanek).
Piecz mięso, drób, i ich pochodne (mielone, hamburgery, itp.), aż będzie wyciekać czysty
sos. Przyrządzaj ryby, aż w całości będą gotowe do spycia.
Nie używaj urządzenia do innych celów niż przygotowywanie potraw.
Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zaczęło wadliwie działać.
TYLKO DO UŻYTKU DOMOWEGO
RYSUNKI
1. Uchwyt
2. yty grilla
3. Patelnia
4. Tacka ociekowa
5. Regulacja grilla i lampka
6. Lampka patelni
7. Regulacja patelni
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Przetrzyj płyty grilla wilgotną szmatką.
PRZYGOTOWANIE
Grill i patelnia są niezależne. Można je wykorzystywać każde oddzielnie lub razem. Każde ma
własną regulację temperatury i oddzielne lampki.
Każda regulacja temperatury jest oznaczona 0 (OFF) do 3 (max).
Każda lampka świeci, gdy pracuje odpowiednia grzałka, wyłącza się, gdy osiągnie odpowiednią
temperaturę, a następnie za pomocą termostatu włącza się i wyłącza w cyklu.
1. Ustaw tackę ociekową centralnie z przodu kratki, aby zbierała wszystkie płyny.
2. Włóż wtyczkę w gniazdko sieciowe.
POŁÓŻ NA PATELNI
Na patelni można smażyć wszystko, co mogłoby zostać spłaszczone w grillu.
instrukcja
46
Patelnia obsmaża tylko z jednej strony, więc smażenie jest wolniejsze niż w grillu i trzeba
odwrócić jedzenie na drugą stronę, jeżeli ma być obsmażone po obu stronach.
1. Przekręć pokrętło regulacyjne patelni w żądane ustawienie, a następnie poczekaj, aż
zgaśnie lampka.
2. Ułóż jedzenie na patelni za pomocą szpachelki lub szczypiec, nie palcami.
3. Sprawdź, czy jedzenie jest gotowe. Jeśli masz wątpliwości, opiekaj nieco dłużej.
4. Wyjąć wtyczkę z gniazdka.
WŁÓŻ DO GRILLA
Zawias przegubowy jest dostosowany do produktów żywnościowych grubych lub o
nietypowym kształcie.
yty grilla powinny być mniej więcej równolegle, aby uniknąć nierównomiernego opiekania.
1. Przekręć pokrętło regulacyjne grilla w żądane ustawienie, a następnie poczekaj aż zgaśnie
lampka.
2. Gdy lampka zgaśnie, użyj rękawicy kuchennej, aby otworzyć grill.
3. Ułóż żywność na dolnej płycie grilla przy pomocy łopatki lub szczypiec, a nie palców.
4. Zamknij grill.
5. Sprawdź, czy jedzenie jest gotowe. Jeśli masz wątpliwości, opiekaj nieco dłużej.
6. Wyjąć wtyczkę z gniazdka.
WIĘCEJ?
Załóż rękawice kuchenne, przelej zawartość tacki ociekowej do naczynia żaroodpornego, a
następnie wytrzyj tackę ręcznikiem papierowym i umieść z przodu grilla.
KONSERWACJA I OBSŁUGA
1. Przed czyszczeniem lub odstawieniem urządzenia wyłącz wtyczkę zasilania z gniazdka.
2. Wytrzyj wszystkie powierzchnie czystą wilgotną szmatką.
3. Do usunięcia uporczywych plam użyj papierowego ręcznika zwilżonego odrobiną oliwy
jadalnej.
4. Umyj tackę ociekową w ciepłej wodzie z mydłem lub na górnej półce zmywarki do naczyń.
Nie używaj środków do szorowania, wełny drucianej, ani mydła w kostce.
W miejscach, gdzie płyta górna styka się z dolną, powierzchnie nieprzywierające mogą
wykazywać ślady zużycia. Jest to efekt czysto kosmetyczny i nie wywa na działanie grilla.
W
OCHRONA ŚRODOWISKA
Zużyte urządzenie oddaj do odpowiedniego punktu składowania, gdyż znajdujące się w
urządzeniu niebezpieczne składniki elektryczne i elektroniczne mogą być zagrożeniem dla
środowiska. Nie wyrzucaj wraz z odpadami komunalnymi.
CZASY PRZYRZĄDZANIA I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
Podane czasy przyrządzania mają wącznie charakter ogólnych wskazówek. Dotyczą one
produktów spywczych świeżych lub całkowicie rozmrożonych, przyrządzanych w średnich
temperaturach. Podczas przyrządzania mrożonek, dodać 2-3 minuty do owoców morza, i 3-6
minut na mięso i drób, w zależności od grubości i gęstości produktów.
Przy przyrządzaniu produktów w opakowaniach jednostkowych, wypnić wszelkie wskazówki
na opakowaniu lub etykiecie.
WOŁOWINA MIN KANAPKI MIN
filet 5-7 ser 2-3
stek z polędwicy 7-8 szynka (gotowana) 5-6
hamburger, 100g 7-8
kebaby, kostka 25mm 7-8 PRZEKĄSKI
stek z udźca 5-7 Calzoni 8-9
47
kiełbasy 6-8 Hot dog 2-3
polędwica 7-9
T-bony 8-9 KURCZAK / INDYK
pierś kurczaka w kawałkach 5-7
JAGNIĘCINA udka (z kurczaka) 5-7
kebaby, kostka 25mm 7-8 pierś z indyka, w plastrach 3-4
kotlety z polędwicy 4-6
WARZYWA
OWOCE MORZA szparagi 3-4
filet z łososia 3-4 bakłażan, plaster / kostka 8-9
filet z okonia morskiego 3-5 cebula, cienki plasterek 5-6
stek z halibuta, 12-25mm 6-8 papryką, cienki plasterek 6-8
stek z łososia, 12-25mm 6-8 papryka, grillowanie, następnie zdjęcie
skóry
2-3
stek z miecznika, 12-25mm 6-9 cała papryka posmarowana oliwą 8
stek z tuńczyka, 12-25mm 6-8 ziemniaki, plaster / kostka 7-9
kebaby, kostka 25mm 4-6
krewetka 1-2 OWOCE
przegrzebek 4-6 jabłko, połowa / plaster 6-8
banan, plaster w długości 3-4
WIEPRZOWINA nektarynki, połowa / plaster 3-5
kotlety, 12mm 5-6 brzoskwinie, połowa / plaster 3-5
stek z szynki 5-6 ananas, plaster 3-7
kebaby, kostka 25mm 7-8
kiełbasy 6-8
polędwica, 12mm 4-6
1/72