PL15
JAK URUCHOMIĆ PIEKARNIK
WAŻNE: podczas wkładania sondy do mięsa należy
uważać na ściany piekarnika i potrawę: mogą być gorące.
Po podłączeniu sondy do gniazdka w piekarniku,
włącza się sygnał dźwiękowy, a na wyświetlaczu
pojawia się ikona
i docelowa temperatura.
Jeżeli sonda do mięsa zostanie podłączona podczas
wyboru funkcji, wyświetlacz przełączy się na
domyślną docelową temperaturę sondy do mięsa.
Nacisnąć,
aby rozpocząć ustawianie.
Obrócić,
ustawić docelową temperaturę
sondy do mięsa.
Nacisnąć, aby potwierdzić.
Obrócić,
aby ustawić temperaturę w komorze
piekarnika.
Nacisnąć,
lub aby potwierdzić i zacząć cykl
pieczenia.
Podczas cyklu pieczenia, na wyświetlaczu jest
pokazywana docelowa temperatura sondy do
mięsa.
Gdy mięso osiągnie docelową temperaturę, cykl
pieczenia zakończy się, a na wyświetlaczu pojawi
się napis „Koniec".
Aby ponownie uruchomić cykl pieczenia z pozycji
„Koniec", obracając można ustawić docelową
temperaturę sondy do mięsa tak, jak pokazano
powyżej.
Nacisnąć
lub aby potwierdzić i ponownie
uruchomić cykl pieczenia.
UWAGA: podczas cyklu pieczenia z sondą do mięsa
jest możliwe obrócenie,
aby zmienić docelową
temperaturę sondy do mięsa.
Nacisnąć,
aby ustawić temperaturę w komorze
piekarnika.
Aby sprawdzić najlepsze temperatury dla danego
rodzaju mięsa, patrz tabela na stronie 19.
Sonda do mięsa może zostać włożona w dowolnym
momencie, również podczas cyklu pieczenia. W
takim przypadku, konieczne jest ponowne
ustawienie parametrów funkcji pieczenia.
Jeżeli sonda do mięsa nie może zostać wykorzystana
przy danej funkcji, piekarnik wyłączy cykl pieczenia i
włączony zostanie sygnał dźwiękowy alarmu. W
takim przypadku, należy odłączyć sondę do mięsa
lub nacisnąć
aby ustawić inną funkcję.
Sonda do mięsa nie może być wykorzystywana przy
opóźnieniu startu i w fazie wstępnego nagrzewania.
SONDA DO MIĘSA DOSTĘPNA TYLKO W
NIEKTÓRYCH MODELACH
Sonda do mięsa pozwala mierzyć dokładną
temperaturę wewnątrz potrawy podczas pieczenia.
Sonda do mięsa może być używana tylko z niektórymi
funkcjami pieczenia (Konwencjonalne
, Termoobieg
, Pieczenie konwekcyjne , Turbo Grill ,
6
th
Sense Mięso i 6
th
Sense Maxicooking ).
Aby osiągnąć najlepsze rezultaty, konieczne jest
właściwe umieszczenie sondy. Sondę należy
wsunąć do końca w najbardziej mięsistą część
mięsa, unikając kości i tłuszczu (Rys. 1).
W przypadku drobiu, sondę należy wsunąć z boku,
w środek piersi uważając, aby jej końcówka nie
wystawała w pustej przestrzeni (Rys. 2).
W przypadku mięsa o nieregularnej grubości,
należy przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić, czy
zostało poprawnie wypieczone. Podłączyć
końcówkę sondy do złącza w otworze w ściance
piekarnika, po prawej stronie.
Fig. 1 Fig. 2