4
• JOGURT
Służy do przyrządzania jogurtu. Przed
uruchomieniem tej funkcji, dodaj ok. 100 g
dostępnego na rynku świeżego jogurtu na bazie
pełnego mleka na jeden litr pełnego mleka.
Uwaga: W przypadku mleka niepasteryzowanego,
zagotować je aż do stanu wrzenia i pozostawić do
ochłodzenia do temperatury pokojowej.
Roztwór ten wlać do słoików odpornych na wysoką
temperaturę, przykryć odpornymi na wysoką
temperaturę zakrętkami lub zafoliować i ustawić
na ruszcie, na poziomie 2. Wybrać funkcję i ustawić
czas trwania, do pięciu godzin (nie można zmieniać
temperatury). Gdy funkcja zostanie zakończona,
przed podaniem wstawić jogurt na kilka godzin do
lodówki, pozwalając mu się schłodzić.
• DEZYNFEKCJA
Służy do dezynfekcji słoików lub butelek dla
niemowląt przy zastosowaniu pary. Włożyć ruszt
lub ociekacz na poziom 1 i odpowiednio rozmieścić
na nich pojemniki tak, aby para mogła dotrzeć do
każdego z nich.
PARA
Do gotowania na parze świeżych i zdrowych
potraw, z zachowaniem ich naturalnych wartości
odżywczych. Ta funkcja nadaje się szczególnie do
gotowania warzyw, ryb i owoców oraz do blanszowania.
Przed umieszczeniem potrawy w piekarniku należy
usunąć całe jej opakowanie i folię ochronną, o ile nie
wskazano inaczej.
Gnocchi 90 - 100 10 - 15
3
1
Pasztet rybny 75 - 80 60 - 90
2
Gotowane jaja 90 20 - 25
3
Burak ćwikłowy 100 50 - 60
3
1
Kapusta czerwona 100 30 - 35
3
1
Kapusta biała 100 25 - 30
3
1
Groch biały 100 75 - 90
3
2/1
PODGRZEW. PAROWE
Służy do odgrzewania gotowych potraw -
zamrożonych, schłodzonych lub w temperaturze
pokojowej. Ta funkcja, przy użyciu pary delikatnie
odgrzewa potrawę bez jej wysuszania, dzięki czemu
zostaje zachowany odpowiedni smak. Pozostawienie
potrawy jeszcze na pewien czas w urządzeniu zawsze
poprawia rezultat końcowy. Zaleca się umieszczanie
mniejszych porcji (cieńszych fragmentów) potrawy
w środkowej części piekarnika, a większych porcji
(grubszych fragmentów) - bardziej od strony
zewnętrznej. Stosując tacę do gotowania parowego
należy umieścić pod nią wanienkę ściekową - umożliwi
to zebranie wszystkich płynów powstających w procesie
pieczenia potrawy.
ROZMRAŻANIE PAROWE
Do rozmrażania każdego rodzaju żywności.
Potrawy takie jak mięso i ryby należy układać
bez opakowania na tacy do gotowania na parze,
umieszczonej na poziomie 3. Na poziomie poniżej
zawsze należy umieszczać ociekacz, gdzie zbierać się
będzie woda z rozmrażania. Aby uzyskać najlepsze
rezultaty, zalecamy nie rozmrażać żywności całkowicie,
lecz pozwolić rozmrozić się jej do końca, pozostawiając
ją na jakiś czas bez włączonej funkcji. Zalecamy
odpowiednie opakowywanie chleba, aby zapobiec jego
zmiękczeniu.
Mięso
Mielone
500 25 -30
30 - 35
60
W plastrach 20 - 25
Kiełbasa 450 10 - 15 10 - 15
Drób
W całości 1000 60 - 70 40 - 50
Filety
500
25 - 30 20 - 25
Udziec 30 - 35 25 - 30
Ryby
W całości 600 30 - 40 25 - 30
Filety 300 10 - 15 10 - 15
Porcja 400 20 - 25 20 - 25
Warzywa
Porcja 300 25 - 30 20 - 25
Kawałki 400 10 - 15 5 - 10
Chleb
Bochenek chleba 500 15 - 20 25 - 30
Kromki
250
8 - 12 5 - 10
Bułki/bułeczki 10 - 12 5 - 10
Ciasto 400 8 - 10 15 - 20
Owoce
Różne 400 10 - 15 5 - 10
Jagody 250 5 - 8 3 - 5
CZASOMIERZE
Do edycji wartości czasowych funkcji.
MINUTNIK
Do liczenia czasu bez konieczności uruchamiania
żadnej funkcji.
CZYSZCZENIE
• SMART CLEAN
Ułatwia czyszczenie komory piekarnika. Regularne
stosowanie tej funkcji zapobiega tworzeniu się
osadów, które mogłoby zniszczyć powierzchnie
wnętrza komory.
• OPRÓŻNIANIE
Służy do opróżniania wytwornicy pary tak, aby nie
pozostawała w niej woda.
• ODKAMIENIANIE
Służy do usuwania kamienia odkładającego się w
wytwornicy pary. Zaleca się włączanie tej funkcji w
regularnych odstępach czasu.
ULUBIONE
Aby odtworzyć listę 10 ulubionych funkcji.
USTAWIENIA
Do zmiany ustawień urządzenia.
Gdy tryb ECO jest aktywny, jasność wyświetlacza zostaje
zmniejszona w celu zredukowania zużycia energii, a po
upływie 1 min światło wyłącza się.