HOTPOINT/ARISTON FI6 S8C1 SH IX HA Daily Reference Guide

Typ
Daily Reference Guide

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

PL
Skrócona instrukcja obsługi
1
OPIS PRODUKTU
OPIS PANELU STEROWANIA
1. Pulpit sterujący
2. Wentylator
3. Grzałka okrągła
(niewidoczna)
4. Prowadnice
(poziom jest zaznaczony z przodu
piekarnika)
5. Drzwiczki
6. Szuflada na wodę
7. Grzałka górna / grill
8. Oświetlenie
9. Tabliczka znamionowa
(nie zdejmować)
10. Niższy element grzewczy
(niewidoczna)
1. WŁĄCZANIE/WYŁĄCZANIE
ON/OFF
Do włączania lub wyłączania
kuchenki mikrofalowej, a także
wyłączania lub wstrzymania
wykonywania funkcji.
2. FUNKCJE BEZPOŚREDNIEGO
DOSTĘPU
Aby uzyskać szybki dostęp do
funkcji i głównego menu.
3. PRZYCISK NAWIGACYJNY
MINUS
Przewijanie menu oraz
zmniejszanie ustawienia lub
wartości funkcji.
4. COFNIJ
Aby wrócić do poprzedniego
ekranu.
Podczas pieczenia pozwala
zmienić ustawienia.
5. WYŚWIETLACZ
6. POTWIERDZIĆ
Do potwierdzania wyboru danej
funkcji lub ustawień.
7. PRZYCISK NAWIGACYJNY PLUS
Aby przewijać menu oraz
zwiększać ustawienia i wartości
funkcji.
8. OPCJE / BEZPOŚREDNI
DOSTĘP DO FUNKCJI
Szybki dostęp do funkcji, czasu
trwania, ustawień i ulubionych.
9. START
Do włączania funkcji z użyciem
specjalnych lub podstawowych
ustawień.
1
2
3
4
8
9
10
5
7
6
1
2
3 4 5 76 8 9
DZIĘKUJEMY ZA ZAKUP
URZĄDZENIA HOTPOINT - ARISTON
W celu uzyskania kompleksowej pomocy
prosimy zarejestrować urządzenie na stronie
www . hotpoint . eu/ register
Przed użyciem urządzenia należy uważnie przeczytać
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa.
2
AKCESORIA
RUSZT
BLACHA NA
ŚCIEKAJĄCY TŁUSZCZ
BLACHA DO PIECZENIA
WYSUWANE
PROWADNICE *
Służy do pieczenia potraw lub
jako miejsce do położenia
patelni, form do pieczenia i
innych naczyń żaroodpornych
Do stosowania jako blacha do
pieczenia mięsa, ryb, warzyw,
focaccii itp. lub w przypadku
umieszczenia pod rusztem,
do zbierania ociekającego
tłuszczu i soków.
Służy do pieczenia wszelkiego
rodzaju ciast i chleba oraz
mięsa, ryb w folii itd.
Ułatwiają wkładanie i
wyjmowanie akcesoriów.
* Dostępne tylko w wybranych modelach
Liczba i rodzaj akcesoriów może różnić się w zależności od zakupionego modelu.
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
UMIESZCZANIE RUSZTU I INNYCH AKCESORIÓW
Umieścić ruszt poziomo, przesuwając go wzdłuż
prowadnic, upewniając się, czy strona z uniesioną
krawędzią jest skierowana ku górze.
Inne akcesoria, takie jak blacha na ściekający tłuszcz
czy blacha do pieczenia, są wsuwane poziomo, w taki
sam sposób, jak ruszt.
WYJMOWANIE I PONOWNY MONT
PROWADNIC
. Aby wymontować prowadnice, należy wykręcić
śruby mocujące (jeśli są obecne) po obu stronach za
pomocą narzędzia. Podnieść prowadnice do góry i
wyciągnąć dolne części z ich miejsc zamocowania:
Teraz można wyjąć prowadnice.
. Aby wymontować prowadnice, należy wykręcić
śruby mocujące (jeśli są obecne) po obu stronach za
pomocą narzędzia. Podnieść prowadnice do góry i
wyciągnąć dolne części z ich miejsc zamocowania:
Teraz można wyjąć prowadnice.
2
1
MONTOWANIE WYSUWANYCH PROWADNIC
JEŚLI TA OPCJA JEST DOSTĘPNA
Wyjąć prowadnice z piekarnika i zdjąć plastikowe
zabezpieczenie z przesuwnych prowadnic.
Zamocować górny zacisk szyny do prowadnicy
półki i przesunąć ją wzdłuż tak daleko, jak to
możliwe. Opuścić drugi zacisk tak, aby znalazł się w
odpowiednim miejscu. Aby zabezpieczyć prowadnicę,
należy docisnąć mocno dolną część zacisku do
prowadnicy półki. Sprawdzić, czy szyny przesuwają
się swobodnie. Powtórzyć powyższe czynności dla
drugiej prowadnicy półki na tym samym poziomie.
Uwaga: Przesuwane prowadnice mogą być zamontowane na
dowolnym poziomie.
3
PL
FUNKCJE
MOJE MENU
Umożliwiają one w pełni automatyczne pieczenie
różnych typów potraw (lasagna, mięso, ryby, warzywa,
ciasta i ciastka, słone ciasta, chleb, pizza). Aby najlepiej
wykorzystać możliwości tej funkcji, należy stosować się
do wskazówek zawartych w danej tabeli pieczenia.
FUNKCJE RĘCZNE
TERMOOBIEG
Do pieczenia różnych potraw w tej samej temperaturze,
jednocześnie na kilku półkach (maksymalnie trzech).
Funkcja ta pozwala na pieczenie bez wzajemnego
przenikania się zapachów pieczonych potraw.
PIECZENIE KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięsa, ciast z nadzieniem tylko na jednej
półce.
MENU MULTIFLOW
Do pieczenia różnych potraw w tej samej temperaturze,
jednocześnie na czterech poziomach. Funkcji tej można
ywać do pieczenia ciasteczek, ciast, okrągłej pizzy
(również mrożonej) oraz do przygotowywania całych
posiłków. Należy postępować zgodnie ze wskazówkami
z tabeli pieczenia, aby uzyskać najlepsze rezultaty.
FUNKCJE GRILL
» GRILL
Do grillowania steków, kebabów i kiełbasek, zapiekania
warzyw lub tostowania pieczywa. Podczas grillowania
mięsa zaleca się stosowanie blachy na ściekający
tłuszcz: Blachę na ściekający tłuszcz można umieścić na
dowolnym poziomie poniżej blachy do pieczenia i nalać
do niej ok. 500 ml wody pitnej.
» TURBO GRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef,
kurczak). Zalecamy zastosowanie blachy na ściekający
tłuszcz: Blachę na ściekający tłuszcz można umieścić
na dowolnym poziomie poniżej blachy do pieczenia i
nalać do niej ok. 500 ml wody pitnej.
MOJE PRODUKTY MROŻONE
Funkcja automatycznie dobiera optymalną
temperaturę oraz tryb pieczenia dla 5 różnych kategorii
gotowych dań mrożonych. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika.
SPECJALNE
» ROZMRAŻANIE
Do przyspieszania rozmrażania artykułów
spożywczych. Zaleca się umieszczenie potrawy na
środkowym poziomie. Zaleca się pozostawienie
potrawy w opakowaniu, aby zapobiec wysuszeniu jej
powierzchni.
» KEEP WARM
Pozwala utrzymać ciepło i chrupkość świeżo
upieczonych potraw.
» WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych rodzajów
ciast. Aby zachować wysoką jakość wyrastania ciasta,
nie należy włączać tej funkcji, kiedy urządzenie jest
wciąż gorące po poprzednim cyklu pieczenia.
» MAXI COOKING
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (powyżej 2,5 kg).
Zaleca się obrócenie mięsa podczas pieczenia w celu
zapewnienia równomiernego przyrumienienia z obu
stron. Od czasu do czasu należy podlać mięso, aby nie
dopuścić do jego nadmiernego wysuszenia.
» WYM. OBIEG ECO
Do pieczenia nadziewanych kawałków mięsa i
filetów na jednej półce. Delikatny, przerywany obieg
powietrza zapobiega nadmiernemu wysychaniu
potraw. Jeżeli funkcja ECO jest włączona, światełko
kontrolki pozostanie wyłączone podczas pieczenia. Aby
skorzystać z funkcji ECO i tym samym zoptymalizować
zużycie energii, drzwiczki piekarnika nie powinny b
otwierane, dopóki potrawa nie będzie gotowa.
» DUSZENIE
Do delikatnego gotowania mięsa i ryb. W tej funkcji
proces przygotowania potrawy jest powolny i pozwala
zachować jej kruchość i soczystość. Ze względu na niską
temperaturę, potrawa nie zostaje przyrumieniona na
zewnątrz, a rezultat końcowy jest zbliżony do efektu
ugotowania na parze. Zalecamy najpierw podsmaż
kawałki mięsa lub ryby na patelni tak, aby ułatwić
wytopienie się ich naturalnego tłuszczu. Aby uzyskać
najlepsze rezultaty, drzwi piekarnika powinny być
zamknięte podczas gotowania, aby uniknąć rozpraszania
ciepła. Sugerowany czas gotowania dla ryb (300 g - 3 kg)
wynosi od 2 do 5 godzin, dla mięsa (1-3 kg) od 4 do 7
godzin.
SZYBKIE NAGRZEW.
W celu szybkiego nagrzania piekarnika.
TERMOOBIEG + PARA
Łącząc właściwości pary z wymuszonym obiegiem
powietrza, ta funkcja pozwala przygotować potrawy,
które będą przyjemnie chrupiące i zarumienione
na zewnątrz, ale jednocześnie delikatne i soczyste
w środku. Aby uzyskać najlepsze wyniki pieczenia,
zalecamy wybranie WYSOKIEGO poziomu pary do
pieczenia ryb, ŚREDNIEGO do mięsa i NISKIEGO do
pieczywa i deserów.
KONWENCJONALNE
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na
jednym poziomie.
MOJE ULUBIONE
Aby odtworzyć listę 10 ulubionych funkcji.
CZYSZCZENIE
DIAMOND CLEAN
Usuwanie zanieczyszczeń ułatwia działanie pary
wodnej, uwalnianej w specjalnym procesie czyszczenia
w niskiej temperaturze. Na dno piekarnika wlać 200
ml pitnej wody i uruchomić funkcję, upewniając się że
piekarnik jest zimny.
OPRÓŻ. WODY
Służy do opróżniania wytwornicy pary tak, aby nie
pozostawała w niej woda.
ODKAMIENIANIE
Służy do usuwania kamienia odkładającego się w
wytwornicy pary. Zaleca się włączanie tej funkcji w
4
regularnych odstępach czasu. Jeśli funkcja nie była
długo włączana, na wyświetlaczu pojawi się komunikat
przypominający o konieczności wyczyszczenia
piekarnika.
MINUTNIK
Do liczenia czasu bez konieczności uruchamiania
żadnej funkcji.
USTAWIENIA
Do zmiany ustawień kuchenki.
Gdy tryb ECO jest aktywny, jasność wyświetlacza zostaje
zmniejszona w celu zredukowania zużycia energii, a po uywie
1 min światło wyłącza się. Wyświetlacz włączy się ponownie
automatycznie, gdy tylko zostanie wciśnięty kryś z przycisków.
Kiedy opcja „DEMO” jest włączona („On”), wszystkie polecenia
są aktywne, a wszystkie menu są dostępne, ale piekarnik nie
nagrzewa się. Aby wyłączyć ten tryb, należy przejść do „DEMO”
z menu „USTAWIENIA” i wyłączyć („O).
Po wybraniu opcji “UST. FABRYCZNE” urządzenie wyłącza się i
powraca do pierwszego uruchomienia. Wszystkie ustawienia
ytkownika zostają anulowane.
PIERWSZE UŻYCIE
1. WYBÓR JĘZYKA
Przy pierwszym uruchomieniu urządzenia należy
wybrać język i czas: Na wyświetlaczu pojawi się
“English.
1. English
Wcisnąć lub , aby przewinąć listę dostępnych
języków i wybrać żądany język.
Aby potwierdzić wybór, należy wcisnąć .
Uwaga: Można dokonać późniejszej zmiany języka, wybierając
JĘZYK” w menu “USTAWIENIA, dostępny po naciśnięciu
przycisku
.
2. USTAWIENIE ZUŻYCIA ENERGII
Piekarnik jest zaprogramowany tak, aby zużywać
energię elektryczną w stopniu zgodnym z poborem
mocy przez domową instalację elektryczną, większym
niż 3 kW (16): Jeśli w gospodarstwie domowym
wykorzystywana jest mniejsza moc, należy zmniejsz
tę wartość (13).
ZASILANIE
Przekręcić pokrętło regulacji, aby wybrać 16 „High
(wysoki) lub 13 „Low” (niski) i nacisnąć
, aby
potwierdzić.
3. USTAWIENIE CZASU
Po dokonaniu wyboru mocy należy ustawić bieżący
czas: Na wyświetlaczu będą migać dwie cyfry godziny.
ZEGAR
Wcisnąć lub , aby ustawić bieżącą godzinę, po
czym nacisnąć
: Na wyświetlaczu będą migać dwie
cyfry minut.
Wcisnąć lub , aby ustawić minuty, po czym
wcisnąć
w celu potwierdzenia.
Uwaga: W przypadku dłuższej przerwy w dostawie prądu może
zajść potrzeba ponownego ustawienia czasu. Wybrać opc
„ZEGAR” w menu „USTAWIENIA, dostępną po naciśnięciu
przycisku
4. ROZGRZANIE PIEKARNIKA
Nowe urządzenie może mieć wyczuwalny zapach,
który jest pozostałością po produkcji: jest to zjawisko
normalne.
Dlatego przed przystąpieniem do przygotowywania
potraw zalecamy rozgrzanie piekarnika „na pusto",
co ułatwi pozbycie się tego zapachu. Należy wyjąć z
komory urządzenia wszystkie kartony zabezpieczające
i zdjąć przezroczystą folię, a także usunąć wszystkie
znajdujące się w niej akcesoria. Rozgrzać piekarnik do
200 °C i pozostawić go włączonym przez około godzinę,
najlepiej stosując funkcję z obiegiem powietrza (np.
Termoobieg” lub „Piecz. konwekcyjne”).
Uwaga: Po pierwszym użyciu urządzenia zaleca się przewietrz
pomieszczenie.
CODZIENNA EKSPLOATACJA
1. WYBÓR FUNKCJI
Aby włączyć kuchenkę, wcisnąć : Na wyświetlaczu
pokaże się ostatnio używana główna funkcja lub menu
główne.
Funkcje można wybierać, naciskając ikonę jednej z
głównych funkcji lub przewijając menu: Aby wybrać
pozycję z menu (na wyświetlaczu pojawi się pierwsza
dostępna pozycja), nacisnąć przycisk
lub , aby
wybrać żądaną, a następnie nacisnąć przycisk
celem
potwierdzenia.
2. USTAWIENIE FUNKCJI
Po wybraniu żądanej funkcji można zmienić jej
ustawienia. Na wyświetlaczu będą pojawiać się kolejno
ustawienia, które można zmieniać. Wciśnięcie
pozwala ponownie zmienić poprzednie ustawienie.
TEMPERATURA / POZ. GRILLOWANIA / POZIOM PARY
TEMPERATURA
Gdy na ekranie miga wartość, wcisnąć lub , by
ją zmienić, a następnie nacisnąć
, by potwierdzić i
przejść do kolejnych ustawień (jeśli to możliwe).
W ten sam sposób można ustawić poziom grillowania:
Istnieją trzy zdefiniowane poziomy mocy dla
grillowania: 3 (wysoki), 2 (średni), 1 (niski).
W funkcji Termoobieg + Para można wybrać ilość
potrzebnej pary z następujących poziomów: 1 (niski), 2
(średni), 3 (wysoki).
Uwaga: Po włączeniu funkcji wartości można zmieniać za
pomocą
lub .
5
PL
ZAS TRWANIA
CZAS TRWANIA
Gdy na ekranie miga ikona , wcisnąć lub
, by ustawić wybrany czas gotowania i potwierdzić,
wciskając
. Jeśli użytkownik chce przyrządzić
potrawę samodzielnie (bez określania czasu),
nie ma potrzeby ustawiania czasu gotowania/
pieczenia: Wcisnąć
lub , aby zatwierdzić i
aktywować funkcję. Wybór tego trybu uniemożliwia
zaprogramowanie opóźnionego startu.
Uwaga: Można zmienić czas ustawiony w trakcie gotowania,
naciskając
: Wcisnąć lub , aby dostosować wartość i
zatwierdzić, naciskając
.
KONIEC (OPÓŹNIENIE ROZPOCZĘCIA)
Dla wielu funkcji, po ustawieniu czasu gotowania/
pieczenia, można opóźnić uruchomienie funkcji,
programując czas jej zakończenia. Gdy ikona
miga,
wyświetlacz pokazuje czas zakończenia pieczenia.
KONIEC
Wcisnąć lub , aby ustawić żądany czas
zakończenia pieczenia, a następnie wcisnąć
, aby
zatwierdzić i uruchomić funkcję. Włożyć potra
do komory i zamknąć drzwiczki: Funkcja włączy się
automatycznie po upłynięciu czasu obliczonego tak,
aby cykl pieczenia zakończył się o ustalonej godzinie.
Uwaga: Programowanie czasu opóźnienia gotowania/pieczenia
powoduje wyłączenie fazy wstępnego nagrzewania: Piekarnik
osiągnie żądaną temperaturę stopniowo, co oznacza, że czas
pieczenia będzie nieznacznie dłuższy niż ten podany w tabeli
pieczenia. W trakcie oczekiwania można nacisnąć
lub ,
aby ponownie dostosować czas zakończenia, lub wcisć
,
aby zmienić inne ustawienia. Wciskając
w celu wyświetlenia
informacji, możliwe jest przejście od czasu zakończenia do
czasu trwania.
. MOJE MENU
Te funkcje automatycznie wybierają optymalny tryb
gotowania, opiekania, temperaturę i czas trwania dla
wszystkich dostępnych potraw.
Jeśli jest to konieczne, wystarczy jedynie wskazać cechy
produktu i cieszyć się wspaniałym efektem.
WAGA / WYSOKOŚĆ / PIZZA (OKRĄGŁA -TACA-
WARSTWY)
KILOGRAMY
Aby prawidłowo ustawić tę funkcję, postępować
zgodnie ze wskazówkami na wyświetlaczu: po
wyświetleniu nakazu, nacisnąć przycisk
lub , aby
ustawić żądaną wartość, a następnie nacisnąć przycisk
, aby potwierdzić.
WYPIECZENIE / PRZYRUMIENIANIE
Niektóre funkcje Mojego Menu umożliwiają
dostosowanie stopnia dogotowania potrawy.
WYPIECZENIE
Po wyświetleniu nakazu, nacisnąć przycisk lub ,
żeby wybrać żądany poziom wypieczenia od surowego
(-1) do dobrze wypieczonego (+1). Wcisnąć
lub ,
aby zatwierdzić i aktywować funkcję.
W ten sam sposób, gdy jest to dozwolone, niektóre
funkcje Mojego Menu umożliwiają dostosowanie
poziomu przyrumieniania między niskim (-1) i wysokim
(1).
. PIECZENIE NA PARZE
Wybierając Termoobieg + Para / Wyłącznie para lub
jeden z dedykowanych przepisów funkcji Mojego
Menu, na parze można piec każdy rodzaj potrawy.
Para rozprzestrzenia się szybciej i bardziej
równomiernie przez potrawę, w porównaniu do
mechanizmu oddziaływania tylko gorącego powietrza,
typowego dla funkcji konwencjonalnych: skraca to
czas pieczenia, ogranicza utratę cennych składników
odżywczych potraw i zapewnia uzyskanie doskonałych,
naprawdę smacznych wyników przy wszystkich
zastosowanych przepisach.
Przez cały czas pieczenia na parze drzwiczki muszą być
zamknięte.
Aby przystąpić do pieczenia na parze, konieczne będzie
napełnienie zbiornika, znajdującego się wewnątrz
piekarnika, za pomocą szuflady na panelu sterowania.
Po pojawieniu się na wyświetlaczu oznaczeń „DODAJ
WODY” lub „ZAPEŁNIJ POZIOM”, otworzyć szufladę,
lekko ją naciskając.
Wlać powoli trochę wody pitnej, aż na wyświetlaczu
pojawi się komunikat „PROCES ZAKOŃCZONY”.
Maksymalna pojemność zbiornika wynosi ok. 1,5 litra.
Dodanie wody będzie konieczne tylko wtedy, gdy
zbiornik nie zostanie wystarczająco napełniony, aby
zakończyć pieczenie.
Należy unikać napełniania zbiornika, gdy piekarnik jest
wyłączony lub gdy zostanie przełączony do żądanego
sygnału funkcji na wyświetlaczu.
3. ROZPOCZĘCIE DZIAŁANIA FUNKCJI
W dowolnym momencie, jeśli ustawienia początkowe
są odpowiednie lub po zaprogramowaniu żądanych
ustawień, wcisnąć
w celu aktywowania funkcji.
W trakcie fazy opóźnienia, po wciśnięciu
, piekarnik
automatycznie uruchomi funkcję.
Uwaga: Po wybraniu danej funkcji, wyświetlacz zaproponuje
najbardziej odpowiedni poziom dla każdej z nich.
W dowolnym momencie można zatrzymać aktywowa
funkcję, wciskając przycisk
.
Jeśli piekarnik jest gorący, a funkcja wymaga konkretnej
temperatury maksymalnej, na wyświetlaczu pojawi się
komunikat. Wcisnąć
, aby powrócić do poprzedniego
ekranu i wybrać inną funkcję lub poczekać do
całkowitego ostygnięcia.
6
4. NAGRZEWANIE
Niektóre funkcje posiadają fazę wstępnego
nagrzewania: Po włączeniu funkcji wyświetlacz
pokazuje, że faza wstępnego nagrzewania jest
aktywna.
NAGRZEWANIE
Po zakończeniu tej fazy, rozlegnie się sygnał
więkowy, a na wyświetlaczu pojawi się komunikat, że
piekarnik osiągnął ustawioną temperaturę, wymaganą,
aby „DODAJ POTRAWĘ”.
W tym momencie należy otworzyć drzwiczki, włoż
potrawę do piekarnika, zamknąć drzwiczki i rozpocząć
pieczenie.
Uwaga: Umieszczenie potraw w piekarniku przed końcem
procesu wstępnego nagrzewania może mieć wpływ na jakość
przygotowywanych potraw. Otwarcie drzwiczek w trakcie fazy
wstępnego nagrzewania przerwie nagrzewanie piekarnika.
Czas pieczenia nie zawiera fazy wstępnego
nagrzewania. Zawsze można zmienić żądaną
temperaturę za pomocą
lub .
5. PRZERWANIE PIECZENIA / OBRÓCENIE LUB
SPRAWDZENIE POTRAWY
Po otwarciu drzwiczek pieczenie zostanie chwilowo
wstrzymane poprzez dezaktywowanie elementów
grzejących.
Aby wznowić proces gotowania, zamknąć drzwiczki.
Niektóre funkcje Mojego Menu wymagają obracania
potrawy podczas pieczenia.
OBRÓĆ POTRA
Urządzenie wyda sygnał dźwiękowy, a na wyświetlaczu
pojawi się wskazówka mówiąca o konieczności
wykonania czynności. Otworzyć drzwiczki, wykonać
czynność wskazaną na wyświetlaczu i zamknąć
drzwiczki, aby wznowić pieczenie.
W ten sam sposób, w momencie kiedy pozostanie 10%
czasu do zakończenia pieczenia, piekarnik wyświetla
komunikat, aby sprawdzić potrawę.
SPRAWDŹ POTRA
Urządzenie wyda sygnał dźwiękowy, a na wyświetlaczu
pojawi się wskazówka mówiąca o konieczności
wykonania czynności. Sprawdzić potrawę, zamknąć
drzwiczki i wznowić pieczenie.
Uwaga: Aby pomić te czynności, wcisnąć . W
przeciwnym razie, jeśli żadna czynność nie zostanie wykonana
po określonym czasie, piekarnik będzie kontynuował pieczenie.
6. KONIEC GOTOWANIA
Sygnał dźwiękowy i wskazanie na wyświetlaczu
oznaczają, że gotowanie zostało zakończone.
KONIEC
Nacisnąć , żeby kontynuować pieczenie w trybie
ręcznym (bez ustawiania czasu trwania) lub nacisnąć
, żeby wydłużyć czas pieczenia, ustawiając nową
wartość. W obu przypadkach wartości gotowania
zostaną zachowane.
Po wyjęciu potrawy zamknąć drzwiczki i poczekać na
ochłodzenie się komory.
PRZYRUMIENIANIE
Niektóre funkcje piekarnika pozwalają na
przyrumienienie potrawy poprzez włączenie funkcji
grill po zakończeniu pieczenia.
v BY PRZYRUMIEN.
Gdy na wyświetlaczu pojawi się odpowiedni
komunikat, w razie potrzeby nacisnąć
, aby
rozpocząć pięciominutowy cykl przyrumieniania. W
dowolnym momencie funkcję można zatrzymać
naciskając
, aby wyłączyć piekarnik.
. MOJE ULUBIONE
Po zakończeniu gotowania na wyświetlaczu zostanie
wyświetlony komunikat z prośbą o zapisanie funkcji na
liście ulubionych, pod numerem od 1 do 10.
DODAJ ULUBIONE?
Chcąc zapamiętać jakąś funkcję jako ulubioną i zapisać
bieżące ustawienia do wykorzystania w przyszłości,
należy nacisnąć
, aby ignorować nacisnąć .
Po wciśnięciu
wcisnąć lub , aby wybrać numer
pozycji i zatwierdzić przyciskiem
.
Uwaga: Jeśli pamięć jest pełna lub dany numer został j
wykorzystany, należy zatwierdzić nadpisanie poprzedniej funkcji
na danym numerze.
Aby w późniejszym czasie wywołać zapisane funkcje,
nacisnąć
: Na wyświetlaczu pojawi się lista
ulubionych funkcji użytkownika.
1.KONWENCJONALNE
Za pomocą lub wybrać funkcję, zatwierdzić,
naciskając
, a następnie nacisnąć , aby
uaktywnić.
CZYSZCZENIE
DIAMOND CLEAN
Nacisnąć
, żeby wyświetlić “Diamond Clean na
wyświetlaczu.
Diamond Clean
Nacisnąć , żeby aktywować funkcję: wyświetlacz
wyświetli monit o wykonanie wszystkich czynności
niezbędnych do uzyskania najlepszych wyników
czyszczenia: Podążać za wskazówkami i po zakończeniu
nacisnąć
. Po zakończeniu wszystkich czynności,
jeśli zachodzi taka konieczność, nacisnąć
, żeby
aktywować cykl czyszczenia.
Uwaga: W trakcie cyklu czyszczenia zaleca się nie otwierać
drzwiczek piekarnika. W przeciwnym razie wydostaca się z
komory piekarnika para wodna może negatywnie wpłynąć na
7
PL
rezultat czyszczenia.
Po zakończeniu cyklu czyszczenia na wyświetlaczu
zacznie migać odpowiedni komunikat. Należy
pozostawić piekarnik do ostygnięcia, a następnie
przetrzeć i osuszyć jego wewnętrzne powierzchnie za
pomocą ściereczki lub gąbki.
OPRÓŻ. WODY
Funkcja opróżniania umożliwia spuszczenie wody tak,
aby nie pozostawała w zbiorniku. Wskazane jest, aby
opróżnianie przeprowadzać zawsze po każdym użyciu
piekarnika.
W każdym razie, po określonej liczbie używania,
działanie to będzie obowiązkowe i bez opróżnienia nie
będzie można uruchomić funkcji parowania, przed jej
wykonaniem.
Po wybraniu funkcji „Opróż. wody”
lub gdy sugeruje to komunikat na
wyświetlaczu, nacisnąć przycisk
i
postępować zgodnie ze wskazanymi
czynnościami: Otworzyć drzwiczki i
włożyć duży dzbanek pod dyszę
spustową znajdującą się u dołu po
prawej stronie panelu. Po
rozpoczęciu opróżniania, utrzymać dzbanek w
niezmienionej pozycji, aż do zakończenia operacji.
Wyświetlacz pokaże, kiedy zbiornik zostanie całkowicie
opróżniony.
Uwaga: Funkcję opróż. wody można wybrać tylko wtedy, gdy
piekarnik jest zimny.
Naczynie musi mieć pojemność 2 litrów.
ODKAMIENIANIE
Ta specjalna funkcja, włączana w regularnych
odstępach czasu, umożliwia utrzymanie wytwornicy
pary i jej przepływu w najlepszym stanie.
Funkcja jest wykonywana w kilku etapach: opróżnianie,
odkamienianie, płukanie. Po włączeniu funkcji,
należy wykonać wszystkie czynności wskazywane na
wyświetlaczu i nacisnąć
po zakończeniu każdego
etapu, aby zacząć następny. Przeciętny czas trwania
całej funkcji to około 180 minut.
Uwaga: Jeżeli funkcja zostanie zatrzymana w jakimkolwiek
momencie, cały cykl usuwania kamienia musi zostać
powtórzony.
» OPRÓŻNIANIE
Przed odkamienianiem konieczne będzie opróżnienie
wody ze zbiornika: aby wykonać operację w najlepszy
sposób, postępować zgodnie z opisem w odpowiednim
akapicie .
Naczynie musi mieć pojemność 2 litrów.
» ODKAMIENIANIE
Aby uzyskać najlepsze wyniki w odkamienianiu,
zalecamy napełnienie zbiornika roztworem
składającym się z 75 g konkretnego produktu WPRO i
1,7 litra wody pitnej.
Odkamieniacz WPRO jest zalecanym profesjonalnym
produktem do uzyskania optymalnej efektywności
funkcji pary w piekarniku. Należy postępować zgodnie
z instrukcjami użycia podanymi na opakowaniu
odkamieniacza. W przypadku zamówień i potrzeby
zasięgnięcia informacji należy skontaktować się z
serwisem posprzedażowym lub
www.bauknecht.eu
Bauknecht nie ponosi odpowiedzialności za
jakiekolwiek uszkodzenie spowodowane użyciem
innych środków czyszczących dostępnych na rynku.
Po zakończeniu odkamieniania należy opróżnić wodę
ze zbiornika.
» PŁUKANIE
Aby wyczyścić zbiornik i obwód przepływu pary,
należy wykonać cykl płukania. Napełnić zbiornik
wodą pitną, aż na wyświetlaczu pojawi się „POJEMNIK
PEŁNY”, a następnie nacisnąć
, aby rozpocząć
płukanie. Na końcu, na wyświetlaczu pojawi się prośba
o powtórzenie tej fazy przez ponowne opróżnianie i
płukanie.
Nie wyłączać piekarnika, dopóki wszystkie czynności
wymagane przez funkcję nie zostaną zakończone.
Funkcje pieczenia nie mogą być aktywowane podczas
cyklu czyszczenia.
Uwaga: Na wyświetlaczu będzie pojawiać się komunikat
przypominający o konieczności regularnego wykonywania tej
operacji.
. MINUTNIK
Kiedy urządzenie jest wyłączone, wyświetlacz może
służyć za czasomierz. Aby włączyć tę funkcję, należy
upewnić się, że kuchenka jest wyłączona, i nacisnąć
lub : Ikona będzie migać na wyświetlaczu.
Nacisnąć
lub , by ustawić żądany czas, a
następnie wcisnąć
, by rozpocząć odliczanie czasu.
MINUTNIK
Gdy tylko minutnik zakończy odliczanie wybranego
czasu, na wyświetlaczu pojawi się komunikat i
rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
Uwaga: Minutnik nie włącza żadnego z cykli gotowania.
Nacisnąć
lub , aby zmienić czas ustawiony w timerze
nacisnąć
lub , aby wyłączyć timer w dowolnym
momencie.
Gdy minutnik jest aktywny, można także wybrać i
włączyć funkcję.
Nacisnąć
, aby włączyć piekarnik, a następnie
wybrać żądaną funkcję.
Po uruchomieniu funkcji czasomierz będzie niezależnie
kontynuował odliczanie, bez ingerencji w działanie
samej funkcji.
Uwaga: W trakcie tej fazy minutnik nie wyświetla się (widać
jedynie ikonę
), ale kontynuuje odliczanie w tle. Aby
przywrócić ekran minutnika, wcisnąć
, przerywac obecnie
aktywną funkcję.
. BLOK. KLAWIATURY
Aby zablokować przyciski, wcisnąć i przytrzymać
przez co najmniej pięć sekund. Powtórzenie tej
procedury spowoduje zdjęcie blokady klawiatury.
BLOK. KLAWIATURY
Uwaga: Funkcję tę można włączyć również podczas
przygotowywania potrawy. Ze względów bezpieczeństwa w
każdym momencie piekarnik można wyłączyć, wciskając
.
8
TABELA PIECZENIA
AKCESORIA
Ruszt
Taca lub forma do ciasta
na ruszcie
Blacha na ściekający
tłuszcz / Blacha do
pieczenia
lub taca na ruszcie
Blacha na ściekający
tłuszcz / Blacha do
pieczenia
Blacha na ściekający
tłuszcz
napełniona 500 ml wody
Kategorie żywności Poziom i akcesoria Ilość Wskazówki dotyczące gotowania
PIECZONE
DANIA
ÓWNE
Lasagne
2
0,5 - 3 kg
Przygotować według ulubionego przepisu. Aby uzysk
doskonałe przyrumienienie, polać sosem beszamelowym i
posypać serem
Słone ciasta
2
0,8 - 1,2 kg
Wyłożyć ciastem naczynie pozwalające na wypiek 8-10 porcji
i nakłuć ciasto widelcem. Dodać farsz zgodnie ze swoim
ulubionym przepisem
Warzywa
nadziewane
3
0,1 - 0,5 kg na
sztukę
Posmarować olejem i natrzeć solą i pieprzem. Doprawić
czosnkiem i ziołami zgodnie z preferencjami
PIZZA & CHLEB
Bułki
3
60 - 150 g na
sztukę
Przygotować ciasto zgodnie z ulubionym przepisem i
umieścić je na blasze do pieczenia
Chleb tostowy w
formie
2
400 - 600 g na
sztukę
Przygotować ciasto według ulubionej receptury na pieczywo
lekkie. Przed wyrośnięciem umieścić w formie do pieczenia
chleba. Użyć funkcji piekarnika przeznaczonej do wyrastania
Duży bochenek
2
0,7 - 2,0 kg
Przygotować ciasto zgodnie z ulubionym przepisem i
umieścić je na blasze do pieczenia
Bagietki
3
200 - 300 g na
sztukę
Przygotować ciasto według ulubionej receptury na pieczywo
lekkie. Uformować bagietki przed wyrośnięciem. Użyć funkcji
piekarnika przeznaczonej do wyrastania
Pizza c. ciasto
2
okrągła - taca
Przygotować ciasto na pizzę, używając 150 ml wody, 15 g
świeżych drożdży, 200-225 g mąki i soli + oleju. Pozostawić
do wyrośnięcia, używając specjalnej funkcji piekarnika.
Rozprowadzić ciasto na lekko natłuszczonej blasze do
pieczenia. Dodać dodatki, np. pomidory, ser mozzarella i
szynkę
Pizza g. ciasto
2
okrągła - taca
Pizza mrożona
2
1 - 4 poziomy Wyjąć danie z opakowania
4
1
5 3
1
5 4 2
1
CIASTA I
CIASTKA
Biszkopt w formie
2
0,5 - 1,2 kg
Przygotować beztłuszczowe ciasto biszkoptowe o wadze
500-900 g. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia i
nasmarowaną tłuszczem for
Herbatniki
3
0,2 - 0,6 kg
Przygotować ciasto z 500 g mąki, 200 g solonego masła, 200
g cukru i 2 jajek. Do smaku dodać aromat owocowy.
Pozostawić do ostygnięcia. Rozciągnąć równomiernie ciasto i
uformować żądany kształt. Położyć ciasteczka na blasze do
pieczenia
Ptysie
3
1 taca
Rozłożyć równomiernie na blasze do pieczenia. Przed
yciem pozostawić do wystygnięcia
Tarty
3
0,4 - 1,6 kg
Przygotować ciasto z 500 g mąki, 200 g solonego masła, 200
g cukru i 2 jajek. Do smaku dodać aromat owocowy.
Pozostawić do ostygnięcia. Rozciągnąć równomiernie ciasto i
ułożyć na blasze. Wypełnić marmoladą do pieczenia
Strucla
3
0,4 - 1,6 kg
Przygotować mieszankę z jabłka pokrojonego w kostkę,
orzeszków piniowych, cynamonu i gałki muszkatołowej.
Włożyć na patelnię trochę masła, posypać cukrem i piec
przez 10-15 minut. Zawinąć nadzienie w cieście, zaginając
zewnętrzną część
Ciasto owocowe
2
0,5 - 2 kg
Wyłożyć ciastem naczynie do wypieku ciasta i posypać jego
spód bułką tartą, by wchłonęła sok wyciekający z owoców.
Wypełnić masą przygotowaną ze świeżych, krojonych
owoców zmieszanych z cukrem i cynamonem
9
PL
Kategorie żywności Poziom i akcesoria Ilość Wskazówki dotyczące gotowania
PIECZONE
MIĘSO
Wołowina
pieczona
3
0,6 - 2 kg
Posmarować olejem i natrzeć solą i pieprzem. Doprawić
czosnkiem i ziołami według gustu. Po upieczeniu odłożyć na
przynajmniej 15 minut przed rozkrojeniem
Pieczeń wieprz.
3
0,6 - 2,5 kg
Pieczony kurczak
2
0,6 - 3 kg
Posmarować olejem i doprawić według gustu. Natrzeć solą i
pieprzem. Umieścić w piekarniku częścią piersiową do góry
PRZYSTAWKI
Warzywa
pieczone
3
0,5 - 1,5 kg
Posmarować olejem i natrzeć solą i pieprzem. Doprawić
czosnkiem i ziołami zgodnie z preferencjami
Ziemniaki
3
0,5 - 1,5 kg
Przed umieszczeniem w piekarniku pokroić na kawałki,
doprawić olejem, solą i ziołami
GRILOWANE
MIĘSO
Hamburgery
5
4
1,5 - 3 cm Przed pieczeniem należy natrzeć olejem i posolić
Kiełbaski i
parówki
5
4
1,5 - 4 cm
Rozłożyć równomiernie na ruszcie. Nakłuć kiełbaski widelcem,
aby zapobiec ich pękaniu
Kebab
5
4
1 kratka
Przed pieczeniem należy natrzeć olejem i posolić
Filety i piersi
5
4
1 - 5 cm
RYBY
Filety rybne
3
2
0,5 - 3 cm
Posmarować olejem i natrzeć solą i pieprzem. Doprawić
czosnkiem i ziołami zgodnie z preferencjami
Filety mrożone
3
2
0,5 - 3 cm
Posmarować olejem i natrzeć solą i pieprzem. Doprawić
czosnkiem i ziołami zgodnie z preferencjami
PRZYSTAWKI
Pomidory
3
1 taca
Posypać bułką tartą i doprawić olejem, czosnkiem, papryką i
pietruszką
Papryka
3
1 taca
Przygotować według ulubionego przepisu. Aby uzysk
doskonałe przyrumienienie, posypać serem
Zapiekane
brokuły
3
1 taca
Przygotować według ulubionego przepisu. Aby uzysk
doskonałe przyrumienienie, polać sosem beszamelowym i
posypać serem
Zapiekane
kalafiory
3
1 taca
Zapiekane
warzywa
3
1 taca
AKCESORIA
Ruszt
Taca lub forma do ciasta
na ruszcie
Blacha na ściekający
tłuszcz / Blacha do
pieczenia
lub taca na ruszcie
Blacha na ściekający
tłuszcz / Blacha do
pieczenia
Blacha na ściekający
tłuszcz
napełniona 500 ml wody
10
PRZEPIS POZIOM PARY
NAGRZE-
WANIE
TEMPERATURA (°C)
CZAS TRWANIA
(Min.)
PÓŁKA I
AKCESORIA
Ciasteczka / herbatniki NISKI Tak 140 - 150 35 - 55
3
Małe ciasta / muffiny NISKI Tak 160 - 170 30 - 40
3
Ciasta drożdżowe NISKI Tak 170 - 180 40 - 60
2
Biszkopty NISKI Tak 160 - 170 30 - 40
2
Focaccia NISKI Tak 200 - 220 20 - 40
3
Bochenek chleba NISKI Tak 170 -180 70 - 100
3
Mały chleb NISKI Tak 200 - 220 30 - 50
3
Bagietka NISKI Tak 200 - 220 30 - 50
3
Pieczone ziemniaki ŚREDNI Tak 200 - 220 50 - 70
3
Cielęcina / wołowina / wieprzowina 1 kg ŚREDNI Tak 180 - 200 60 - 100
3
Cielęcina / wołowina / wieprzowina (kawałki) ŚREDNI Tak 160 - 180 60-80
3
Befsztyk krwisty 1 kg ŚREDNI Tak 200 - 220 40 - 50
3
Befsztyk krwisty 2 kg ŚREDNI Tak 200 55 - 65
3
Pieczeń jagnięca ŚREDNI Tak 180 - 200 65 - 75
3
Duszona golonka wieprzowa ŚREDNI Tak 160 - 180 85 - 100
3
Kurczak / perliczka / kaczka 1 - 1,5 kg ŚREDNI Tak 200 - 220 50 - 70
3
Kurczak / perliczka / kaczka (kawałki) ŚREDNI Tak 200 - 220 55 - 65
3
Warzywa faszerowane
(pomidory, cukinie, bakłażany)
ŚREDNI Tak 180 - 200 25 - 40
3
Filety rybne WYSOKI Tak 180 - 200 15 - 30
3
TABELA PIECZENIA TERMOOBIEG + PARA
AKCESORIA
Ruszt
Taca lub forma do ciasta
na ruszcie
Blacha na ściekający
tłuszcz / Blacha do
pieczenia
lub taca na ruszcie
Blacha na ściekający
tłuszcz / Blacha do
pieczenia
Blacha na ściekający
tłuszcz
napełniona 500 ml wody
11
PL
FUNKCJE
Konwencjonalne Termoobieg Piecz. Konwek. Grill Turbo Grill Maxi Cooking Multiow Wym. Obieg Eco
TABELA PIECZENIA
PRZEPIS FUNKCJA
NAGRZE-
WANIE
TEMPERATURA (°C) CZAS TRWANIA (Min.)
PÓŁKA I
AKCESORIA
Ciasta drożdżowe / biszkopty
Tak 170 30 - 50
2
Tak 160 30 - 50
2
Tak 160 30 - 50
4
1
Ciasta z nadzieniem
(sernik, strucla, szarlotka)
Tak 160 – 200 30 - 85
3
Tak 160 – 200 35 - 90
4
1
Ciasteczka / Kruche ciasteczka
Tak 150 20 - 40
3
Tak 140 30 - 50
4
Tak 140 30 - 50
4
1
Tak 135 40 - 60
5
3
1
Ciastka / Muffiny
Tak 170 20 - 40
3
Tak 150 30 - 50
4
Tak 150 30 - 50
4
1
Tak 150 40 - 60
5
3
1
Ptysie
Tak 180 - 200 30 - 40
3
Tak 180 - 190 35 - 45
4
1
Tak 180 - 190 35 - 45 *
5
3
1
Bezy
Tak 90 110 - 150
3
Tak 90 130 - 150
4
1
Tak 90 140 - 160 *
5
3 1
Pizza/ Chleb/ Focaccia
Tak 190 - 250 15 - 50
2
Tak 190 - 230 20 - 50
4
1
Pizza (na cienkim lub grubym cieście,
focaccia)
Tak 220 - 240 25 - 50 *
5
3 1
Mrożona pizza
Tak 250 10 - 15
3
Tak 250 10 - 20
4
1
Tak 220 - 240 15 - 30
5
3 1
Tarta mięsno-warzywna
(tarta warzywna, quiche)
Tak 180 - 190 45 - 55
3
Tak 180 - 190 45 - 60
4
1
Tak 180 - 190 45 - 70 *
5
3 1
Nadziewane ciasto francuskie/ przekąski
z ciasta ptysiowego
Tak 190 - 200 20 - 30
3
Tak 180 - 190 20 - 40
4
1
Tak 180 - 190 20 - 40 *
5
3
1
12
* Szacowany czas: Potrawy można wyjmować z piekarnika w różnym czasie, w zależności od indywidualnych preferencji.
** Obrócić potrawę po upływie połowy czasu pieczenia.
*** Obrócić potrawę po upływie 2/3 czasu pieczenia (w razie potrzeby).
JAK POSŁUGIWAĆ SIĘ TABELĄ PIECZENIA
Tabela zawiera listę najkorzystniejszych funkcji, akcesoriów i poziomów pieczenia dla różnych rodzajów potraw. Czasy pieczenia są liczone od momentu
włożenia potrawy do piekarnika, z wyjątkiem potraw wymagających nagrzewania wstępnego. Temperatury oraz czasy pieczenia są orientacyjne i zależą
od ilości potrawy lub od rodzaju akcesoriów. Początkowo należy stosować najniższe sugerowane ustawienia, a jeśli potrawa nie jest wystarczająco
dopieczona, należy użyć wszych. Zaleca się stosowanie akcesoriów dołączonych w zestawie lub, w miarę możliwości, blach lub form do pieczenia z
ciemnego metalu. Można stosować również naczynia i akcesoria ze szkła żaroodpornego (pyrex) lub ceramiczne. Czas pieczenia nieco się wtedy wydłuży.
PRZEPIS FUNKCJA
NAGRZE-
WANIE
TEMPERATURA (°C) CZAS TRWANIA (Min.)
PÓŁKA I
AKCESORIA
Lasagne/ Tarta / Z.makaronowa /
Cannelloni
Tak 190 - 200 45 - 65
3
Jagnięcina / Cielęcina / Wołowina /
Wieprzowina 1 kg
Tak 190 - 200 80 - 110
3
Pieczeń wieprzowa z chrupiącą skórką
2 kg
- 170 110 - 150
2
Kurczak / królik / kaczka 1kg Tak 200 - 230 50 - 100
3
Indyk / Gęś 3 kg Tak 190 - 200 80 - 130
2
Ryba pieczona/w folii
(filety, w całości)
Tak 180 - 200 40 - 60
3
Warzywa faszerowane
(pomidory, cukinie, bakłażany)
Tak 180 - 200 50 - 60
2
Tosty - 3 (Wysoka) 3 - 6
5
Filety / kawałki ryb
- 2 (Środkowa) 20 - 30 **
4
3
Kiełbaski/ szaszłyki/ żeberka/
hamburgery
-
2 - 3 (Środkowa –
Wysoka)
15 - 30 **
5
4
Pieczony kurczak 1-1,3 kg - 2 (Środkowa) 55 - 70 ***
2
1
Udziec jagnięcy/ golonka - 2 (Środkowa) 60 - 90 ***
3
Pieczone ziemniaki
- 2 (Środkowa) 35 - 55 ***
3
Zapiekanka warzywna - 3 (Wysoka) 10 - 25
3
Herbatniki
Herbatniki
Tak 135 50 - 70
5
4 3 1
Tarty
Tarty
Tak 170 50 - 70
5
4 3 1
Okrągła pizza
Pizza
okrągła
Tak 210 40 - 60
5
4 2 1
Pełne danie: Tarta owocowa (poziom 5)
lasagne (poziom 3) / mięso (poziom 1)
Tak 190 40 - 120 *
5
3 1
Pełne danie: Tarta owocowa (poziom 5)/
warzywa pieczone (poziom 4) / lazania
(poziom 2) / plastry mięsa (poziom 1)
Pełne danie
Tak 190 40 - 120 *
5
4 2 1
Lasagne i mięso Tak 200 50 - 100 *
4
1
Mięso i ziemniaki Tak 200 45 - 100 *
4
1
Ryby i warzywa Tak 180 30 - 50 *
4
1
Nadziewane i pieczone kawałki mięsa - 200 80 - 120 *
3
Kawałki mięsa
(królik, kurczak, jagnięcina)
- 200 50 - 100 *
3
AKCESORIA
Ruszt
Taca lub forma do ciasta
na ruszcie
Blacha na ściekający
tłuszcz / Blacha do
pieczenia
lub taca na ruszcie
Blacha na ściekający
tłuszcz / Blacha do
pieczenia
Blacha na ściekający
tłuszcz
napełniona 500 ml wody
13
PL
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Przed przystąpieniem do
jakichkolwiek czynności
serwisowych lub czyszczenia
upewnić się, że piekarnik ostygł.
Nie stosować urządzeń
czyszczących parą.
Nie stosować wełny szklanej,
szorstkich gąbek lub ściernych/
żrących środków do czyszczenia,
ponieważ mogą one uszkodzić
powierzchnie urządzenia.
Używać rękawic ochronnych.
Przed przystąpieniem do
jakichkolwiek czynności
serwisowych upewnić się, że
urządzenie zostało odłączone od
zasilania.
POWIERZCHNIE ZEWNĘTRZNE
. Czyścić powierzchnie wilgotną ściereczką z
mikrofibry.
Jeśli są silnie zabrudzone, dodać kilka kropel
detergentu o neutralnym pH. Wytrzeć do sucha
ściereczką.
. Nie stosować żrących ani ściernych detergentów.
Jeśli tego rodzaju substancje zostały przypadkowo
rozprowadzone po powierzchni urządzenia, należy
natychmiast je usunąć za pomocą wilgotnej ściereczki
z mikrofibry.
POWIERZCHNIE WEWNĘTRZNE
Po każdym użyciu piekarnik pozostawić do
schłodzenia. Następnie oczyścić go, najlepiej jeżeli
jest jeszcze ciepły, aby usunąć resztki jedzenia lub
plamy spowodowane pozostałościami żywności.
Aby usunąć wilgoć, zgromadzoną podczas pieczenia
produktów o dużej zawartości wody, pozostawić
piekarnik do całkowitego schłodzenia, a następnie
wytrzeć go ściereczką lub gąbką.
Włączyć funkcję „Diamond Clean” dla optymalnego
czyszczenia wewnętrznych powierzchni.
. Wyczyścić szybę drzwiczek odpowiednim płynem do
mycia.
. Aby sobie ułatwić czyszczenie urządzenia, można
zdemontować drzwiczki.
AKCESORIA
Po każdym użyciu akcesoria należy namoczyć w
wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Jeżeli są
one jeszcze gorące skorzystać z rękawic kuchennych.
Resztki żywności można usunąć za pomocą szczotki
do mycia naczyń lub gąbki.
KOMORA PIEKARNIKA
Aby piekarnik zawsze pracował z optymalną
wydajnością i aby zapobiegać nagromadzaniu się
osadów kamienia, zaleca się regularne stosowanie
funkcji „Opróżnianie i „Odkamienianie”.
Po długim okresie nieużywania funkcji Termoobieg +
para, zaleca się aktywować cykl pieczenia z pustym
piekarnikiem, przy całkowitym napełnieniu zbiornika.
WYMIANA LAMPY
1. Odłączyć piekarnik od zasilania.
2. Wyjąć prowadnice półek.
3. Wymienić lampę.
4. Zamontować osłonę lampy wpychając ją mocno, aż
zaskoczy na miejsce.
5. Włożyć z powrotem prowadnice półek.
6. Ponownie podłączyć piekarnik do zasilania.
Uwaga: Stosować tylko żarówki halogenowe o mocy
20-40 W/230 V typ G9, T300°C. Żawka stosowana wtym
piekarniku jest przeznaczona do urządzeń domowych
inie nadaje się do ogólnego oświetlania pomieszczeń
wgospodarstwie domowym (dyrektywa WE 244/2009).
Żarówki można kupić w autoryzowanym serwisie.
- Jeśli używane są żarówki halogenowe, nie wolno dotyk
ich gołymi rękami – ślady palców pozostawione na
powierzchni mogą doprowadzić do uszkodzenia żawek. Nie
ywać piekarnika, dopóki osłona lampy nie zostanie
ponownie zamontowana.
14
ZDEJMOWANIE I ZAKŁADANIE DRZWICZEK
1. Aby zdjąć drzwiczki, należy je całkowicie otworz
i odblokować, opuszczając zaczepy.
b
a
2. Przymknąć drzwiczki, tak dokładnie, jak to
możliwe. Mocno przytrzymać drzwiczki obiema
rękami – nie trzymać ich za uchwyt.
Można teraz łatwo zdjąć drzwiczki, zamykając je
i jednocześnie wyciągając do góry, aż wysuną się
z miejsc zamocowania. Odłożyć drzwiczki na bok,
kładąc je na miękkim podłożu.
a
b
~15°
3. Założyć drzwiczki, przysuwając je w stronę
piekarnika, wyrównując haki zawiasów z miejscami
ich zamocowania i blokując górną część na swoim
miejscu.
4. Opuścić drzwiczki, a następnie całkowicie je
otworzyć. Opuścić zaczepy do ich pierwotnego
położenia: Upewnić się, czy zostały opuszczone do
końca.
b
a
Delikatnie nacisnąć, aby sprawdzić, czy położenie
zaczepów jest prawidłowe.
“CLICK”
5. Spróbować zamknąć drzwiczki i sprawdzić, czy ich
położenie jest wyrównane z panelem sterowania.
W przeciwnym wypadku powtórzyć wyżej opisane
czynności: Drzwiczki mogą ulec zniszczeniu, jeśli nie
działają prawidłowo.
15
PL
USUWANIE USTEREK
Problem Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Piekarnik nie działa.
Awaria zasilania.
Urządzenie odłączone od
zasilania.
Sprawdzić, czy działa zasilanie i czy urządzenie jest prawidłowo
podłączone do sieci.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy
usterka nie ustąpiła.
Wyświetlacz pokazuje literę „F”, po
której następuje liczba lub litera.
Awaria piekarnika.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, sprawdzając, czy
usterka nie ustąpiła.
Spróbować przywrócić „UST. FABRYCZNE” z poziomu menu
„USTAWIENIA.
Skontaktować się z najbliższym Biurem Obsługi Klienta i podać
numer następujący po literze „F”.
Piekarnik nie nagrzewa się.
Kiedy opcja “DEMO” jest
włączona ("On"), wszystkie
polecenia są aktywne, a
wszystkie menu są dostępne, ale
piekarnik nie nagrzewa się.
Co każde 60 s na wyświetlaczu
pojawia się opcja DEMO.
Przejść do „DEMO w „USTAWIENIA i wybrać Wył”.
Lampka wyłącza się. Tryb „ECO” jest „Wł”. Przejść do „ECO” w „USTAWIENIA i wybrać Wył”.
Zasilanie w domu zostaje
wyłączone.
Błąd ustawień poboru mocy.
Sprawdzić, czy pobór mocy domowej sieć elektrycznej ma
wartość nie mniejszą niż 3 kW. W przeciwnym wypadku
zmniejszyć moc do 13 amperów. Przejść do „ZASILANIE” w
„USTAWIENIA i wybrać „NISKI”.
Para wydostaje się z szuflady
podczas gotowania.
Niski poziom wody w zbiorniku. Dodać szklankę wody pitnej.
400011352001
Można także pobrać instrukcję bezpieczeństwa, instrukcję obsługi, kartę produktu i dane
dotyczące energii:
Odwiedzając naszą stronę internetową docs . hotpoint . eu
Używając kodu QR
Ewentualnie możnaskontaktować się z naszą obsługą posprzedażową (patrz numer telefonu
w książeczce gwarancyjnej). Kontaktując się z naszą obsługą posprzedażową, należy podać kody
zamieszczone na tabliczce identykacyjnej produktu.
XXXXXXXXXXXXXX
Model: xxxXXXXxx
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

HOTPOINT/ARISTON FI6 S8C1 SH IX HA Daily Reference Guide

Typ
Daily Reference Guide
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla