6
. PIECZENIE NA PARZE
Wybierając „Termoobieg + Para” lub jeden z
dedykowanych przepisów funkcji 6
th
Sense, na parze
można piec każdy rodzaj potrawy.
Para rozprzestrzenia się szybciej i bardziej równomiernie
przez potrawę, w porównaniu do mechanizmu
oddziaływania tylko gorącego powietrza, typowego
dla funkcji konwencjonalnych: skraca to czas pieczenia,
ogranicza utratę cennych składników odżywczych
potraw i zapewnia uzyskanie doskonałych, naprawdę
smacznych wyników przy wszystkich zastosowanych
przepisach.
Przez cały czas pieczenia na parze drzwiczki muszą być
zamknięte.
Aby przystąpić do pieczenia na parze, konieczne będzie
napełnienie zbiornika, znajdującego się wewnątrz
piekarnika, za pomocą szuady na panelu sterowania.
Po pojawieniu się na wyświetlaczu oznaczeń „DODAJ
WODY” lub „ZAPEŁNIJ POZIOM”, otworzyć szuadę, lekko
ją naciskając.
Wlać powoli trochę wody pitnej, aż na wyświetlaczu
pojawi się komunikat „PROCES ZAKOŃCZONY”.
Maksymalna pojemność zbiornika wynosi około 1,5 litra.
Zamknąć szuadę pchając ją ostrożnie w stronę panelu,
aż do pełnego zamknięcia. Szuada musi być zawsze
zamknięta z wyjątkiem wypełniania zbiornika wodą.
Dodanie wody będzie konieczne tylko wtedy, gdy
zbiornik nie zostanie wystarczająco napełniony, aby
zakończyć pieczenie.
Należy unikać napełniania zbiornika, gdy piekarnik jest
wyłączony lub gdy zostanie przełączony do żądanego
sygnału funkcji na wyświetlaczu.
3. ROZPOCZĘCIE DZIAŁANIA FUNKCJI
W dowolnym momencie, jeśli ustawienia początkowe
są odpowiednie lub po zaprogramowaniu żądanych
ustawień, wcisnąć
w celu aktywowania funkcji.
Po wciśnięciu
w fazie opóźnienia piekarnik pominie
tę fazę i natychmiast uruchomi funkcję.
Uwaga: Po wybraniu danej funkcji, wyświetlacz zaproponuje
najbardziej odpowiedni poziom dla każdej z nich.
W dowolnym momencie można zatrzymać aktywowaną
funkcję, wciskając przycisk
.
Jeśli piekarnik jest gorący, a funkcja wymaga konkretnej
temperatury maksymalnej, na wyświetlaczu pojawi się
komunikat. Wcisnąć
, aby powrócić do poprzedniego
ekranu i wybrać inną funkcję lub poczekać do
całkowitego ostygnięcia.
4. NAGRZEWANIE
Niektóre funkcje posiadają fazę wstępnego nagrzewania:
Po włączeniu funkcji wyświetlacz pokazuje, że faza
wstępnego nagrzewania jest aktywna.
NAGRZEWANIE
Po zakończeniu tej fazy, rozlegnie się sygnał dźwiękowy,
a na wyświetlaczu pojawi się komunikat, że piekarnik
osiągnął ustawioną temperaturę, wymaganą, aby „DODAJ
POTRAWĘ”.
W tym momencie należy otworzyć drzwiczki, włożyć
potrawę do piekarnika, zamknąć drzwiczki i rozpocząć
pieczenie.
Uwaga: Umieszczenie potraw w piekarniku przed końcem
procesu wstępnego nagrzewania może mieć wpływ na
jakość przygotowywanych potraw. Otwarcie drzwiczek w
trakcie fazy wstępnego nagrzewania przerwie nagrzewanie
piekarnika.
Czas pieczenia nie zawiera fazy wstępnego nagrzewania.
Zawsze można zmienić żądaną temperaturę za pomocą
lub .
5. PRZERWANIE PIECZENIA / OBRÓCENIE LUB
SPRAWDZENIE POTRAWY
Po otwarciu drzwiczek pieczenie zostanie chwilowo
wstrzymane poprzez dezaktywowanie elementów
grzejących.
Aby wznowić proces gotowania, zamknąć drzwiczki.
Niektóre funkcje 6th Sense wymagają obracania potraw
podczas pieczenia.
OBRÓĆ POTRAWĘ
Urządzenie wyda sygnał dźwiękowy, a na wyświetlaczu
pojawi się wskazówka mówiąca o konieczności
wykonania czynności. Otworzyć drzwiczki, wykonać
czynność wskazaną na wyświetlaczu i zamknąć drzwiczki,
po czym kontynuować gotowanie.
W ten sam sposób, w momencie kiedy pozostanie 10%
czasu do zakończenia pieczenia, piekarnik wyświetla
komunikat, aby sprawdzić potrawę.
SPRAWDŹ POTRAWĘ
Urządzenie wyda sygnał dźwiękowy, a na wyświetlaczu
pojawi się wskazówka mówiąca o konieczności
wykonania czynności. Sprawdzić potrawę, zamknąć
drzwiczki i wznowić pieczenie.
Uwaga: Aby pominąć te czynności, wcisnąć
. W
przeciwnym razie, jeśli żadna czynność nie zostanie
wykonana po określonym czasie, piekarnik będzie
kontynuował pieczenie.