IKEA KULINACMX Recipe book

Typ
Recipe book
FINSMAKARE
KULINARISK
Książka kucharska
PL
Spis treści
Tabela pieczenia 3
Programy automatyczne 17
Rozmrażanie 18
Pieczenie/roztapianie 19
Wieprzowina/cielęcina 20
Wołow./Dziczyz./Jagnięc. 22
Drób 24
Ryba 26
Ciasto 27
Pizza/placek/chleb 35
Casserole/zapiekanki 39
Desery 45
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia.
Tabela pieczenia
Porady dotyczące specjalnych funkcji
pieczenia piekarnika
Podtrzymywanie temp.
Funkcja umożliwia podtrzymanie
temperatury potraw. Temperatura jest
automatycznie ustawiona na 80 °C.
Podgrzewanie talerzy
Funkcja umożliwia podgrzanie talerzy
przed podaniem. Temperatura jest
automatycznie ustawiona na 70°C.
Rozłożyć równomiernie talerze i naczynia w
stosach na ruszcie. Użyć pierwszego
poziomu piekarnika. Po upływie połowy
czasu grzania zamienić miejscami.
Rozmrażanie
Odpakować produkt i umieścić na talerzu.
Nie przykrywać żywności, gdyż może to
wydłużyć czas rozmrażania. Użyć
pierwszego poziomu piekarnika.
Pieczenie ciast
Zaleca się ustawienie za pierwszym
razem niższej temperatury.
Piekąc ciasta na więcej niż jednym
poziomie, można wydłużyć czas
pieczenia o 10-15 minut.
Ciasta i ciastka na różnych poziomach
nie zawsze przyrumieniają się
równomiernie. Nie ma potrzeby zmiany
ustawienia temperatury w takim
przypadku. W trakcie pieczenia
produkty przyrumienią się równomiernie.
Blachy mogą odkształcać się podczas
pieczenia. Po ostygnięciu blach
odkształcenia znikną.
Wskazówki dotyczące pieczenia ciast
Efekt pieczenia Prawdopodobna przyczyna Środek zaradczy
Spód ciasta nie jest od-
powiednio przyrumie-
niony.
Wybrano nieodpowiedni
poziom piekarnika.
Umieścić ciasto na niższym pozio-
mie piekarnika.
POLSKI 3
Efekt pieczenia Prawdopodobna przyczyna Środek zaradczy
Ciasto zapada się, robi
się zakalcowate, wycie-
ka z niego woda.
Temperatura piekarnika jest
za wysoka.
Przy następnym pieczeniu należy
nieznacznie obniżyć temperaturę
piekarnika.
Za krótki czas pieczenia. Ustawić dłuższy czas pieczenia.
Nie można skracać czasu piecze-
nia poprzez ustawienie wyższej
temperatury.
Do ciasta wlano zbyt dużo
płynu.
Użyć mniej wody. Należy prze-
strzegać czasu mieszania ciasta,
zwłaszcza korzystając z robota
kuchennego.
Ciasto jest za suche. Temperatura piekarnika jest
za niska.
Przy następnym pieczeniu należy
zwiększyć temperaturę piekarni-
ka.
Za długi czas pieczenia. Przy następnym pieczeniu należy
skrócić czas pieczenia.
Ciasto nierówno się
przyrumienia.
Temperatura piekarnika jest
za wysoka, a czas piecze-
nia za krótki.
Ustawić niższą temperaturę pie-
karnika i wydłużyć czas piecze-
nia.
Ciasto nie zostało równo-
miernie rozprowadzone.
Rozprowadzić ciasto równomier-
nie na blasze.
Ciasto nie jest gotowe
po upływie podanego
czasu pieczenia.
Temperatura piekarnika jest
za niska.
Przy następnym pieczeniu należy
nieznacznie zwiększyć tempera-
turę piekarnika.
Pieczenie na jednym poziomie
Pieczenie w formach
Produkt Funkcja Tempera-
tura (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Kołacz lub bułeczki ma-
ślane
Termoobieg 150 - 160 50 - 70 1
Tort biszkoptowy / Cias-
ta owocowe
Termoobieg 140 - 160 70 - 90 1
Sponge cake / Biszkopt Termoobieg 140 - 150 35 - 50 1
POLSKI 4
Produkt Funkcja Tempera-
tura (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Sponge cake / Biszkopt Górna/dolna
grzałka
160 35 - 50 2
Kruchy spód placka
1)
Termoobieg 170 - 180 10 - 25 1
Spód tarty – ciasto ukrę-
cane
Termoobieg 150 - 170 20 - 25 1
Apple pie / Szarlotka (2
formy, Ø 20 cm, umie-
szczone po przekątnej)
Termoobieg 160 70 - 90 1
Apple pie / Szarlotka (2
formy, Ø 20 cm, umie-
szczone po przekątnej)
Górna/dolna
grzałka
180 70 - 90 1
Sernik na blasze
2)
Górna/dolna
grzałka
160 - 170 60 - 90 1
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
2)
Użyć głębokiej blachy do pieczenia.
Ciasta / ciastka / chleb na blachach do pieczenia
Produkt Funkcja Temperatu-
ra (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Warkocz drożdżowy /
wieniec drożdżowy
Górna/dolna
grzałka
170 - 190 30 - 40 2
Strucla bożonarodze-
niowa
1)
Górna/dolna
grzałka
160 - 180 50 - 70 2
Chleb (żytni)
1)
Górna/dolna
grzałka
2
pierwszy 230 20
następnie 160 - 180 30 - 60
Ptysie z kremem / Ekle-
ry
1)
Górna/dolna
grzałka
190 - 210 20 - 35 2
Rolada biszkoptowa
1)
Górna/dolna
grzałka
180 - 200 10 - 20 2
POLSKI 5
Produkt Funkcja Temperatu-
ra (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Ciasto z kruszonką (su-
che)
Termoobieg 150 - 160 20 - 40 1
Maślane ciasto migda-
łowe / ciasto cukrowe
1)
Górna/dolna
grzałka
190 - 210 20 - 30 2
Placki owocowe (na
cieście drożdżowym/
biszkoptowym)
2)
Termoobieg 150 - 160 35 - 55 1
Placki owocowe (na
cieście drożdżowym/
biszkoptowym)
2)
Górna/dolna
grzałka
170 35 - 55 1
Tarty owocowe na kru-
chym cieście
Termoobieg 160 - 170 40 - 80 1
Ciasta drożdżowe z de-
likatnymi dodatkami
(np. twarogiem, kre-
mem, słodkim sosem)
1)
Górna/dolna
grzałka
160 - 180 40 - 80 2
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
2)
Użyć głębokiej blachy do pieczenia.
Ciastka
Produkt Funkcja Temperatu-
ra (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Kruche ciasteczka Termoobieg 150 - 160 10 - 20 1
Short bread / Ciastecz-
ka maślane / Ciasta
przekładane
Termoobieg 140 20 - 35 1
Short bread / Ciastecz-
ka maślane / Ciasta
przekładane
1)
Górna/dolna
grzałka
160 20 - 30 2
Ciasteczka z ciasta bisz-
koptowego
Termoobieg 150 - 160 15 - 20 1
Ciasteczka z białek jaj,
bezy
Termoobieg 80 - 100 120 - 150 1
POLSKI 6
Produkt Funkcja Temperatu-
ra (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Makaroniki Termoobieg 100 - 120 30 - 50 1
Ciasteczka z ciasta
drożdżowego
Termoobieg 150 - 160 20 - 40 1
Ciasteczka z ciasta fran-
cuskiego
1)
Termoobieg 170 - 180 20 - 30 1
Bułki
1)
Górna/dolna
grzałka
190 - 210 10 - 25 2
Small cakes / Ciastecz-
ka
1)
Termoobieg 160 20 - 35 3
Small cakes / Ciastecz-
ka
1)
Górna/dolna
grzałka
170 20 - 35 2
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Wypieki i zapiekanki
Produkt Funkcja Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Makaron zapie-
kany
Górna/dolna
grzałka
180 - 200 45 - 60 1
Lasagne Górna/dolna
grzałka
180 - 200 25 - 40 1
Zapiekanka wa-
rzywna
1)
Turbo grill 210 - 230 10 - 20 1
Bagietki z topio-
nym serem
Termoobieg 160 - 170 15 - 30 1
Mleko ryżowe Górna/dolna
grzałka
180 - 200 40 - 60 1
Suflety z rybą Górna/dolna
grzałka
180 - 200 30 - 60 1
Nadziewane
warzywa
Termoobieg 160 - 170 30 - 60 1
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
POLSKI 7
Pieczenie na kilku poziomach
Użyć funkcji: Termoobieg.
Ciasta / ciastka / chleb na blachach do pieczenia
Produkt Temperatura (°C) Czas (min) Poziom pie-
karnika
Ptysie z kremem / Ekle-
ry
1)
160 - 180 25 - 45 1 / 3
Strucla sucha 150 - 160 30 - 45 1 / 3
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Ciasteczka / ciastka / drożdżówki / bułki
Produkt Temperatura (°C) Czas (min) Poziom pie-
karnika
Ciasteczka kruche 150 - 160 20 - 40 1 / 3
Short bread / Cias-
teczka maślane / Cias-
ta przekładane
140 25 - 45 1 / 3
Ciasteczka z ciasta
biszkoptowego
160 - 170 25 - 40 1 / 3
Ciasteczka z białek jaj,
bezy
80 - 100 130 - 170 1 / 3
Makaroniki 100 - 120 40 - 80 1 / 3
Ciasteczka z ciasta
drożdżowego
160 - 170 30 - 60 1 / 3
Termoobieg (niska temp.)
Tę funkcję należy stosować do
przygotowywania delikatnego, chudego
mięsa lub ryb. Nie jest ona odpowiednia do
przyrządzania takich potraw, jak mięso
duszone w sosie własnym czy tłusta pieczeń
wieprzowa.
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
„Wskazówki i porady”.
W ciągu pierwszych 10 minut można
ustawić temperaturę piekarnika w
przedziale od 80°C do 150°C. Domyślna
temperatura wynosi 90°C. Po ustawieniu
temperatury piekarnik będzie kontynuował
pieczenie w temperaturze 80°C. Nie należy
używać tej funkcji do pieczenia drobiu.
Używając tej funkcji, należy
zawsze piec potrawy pod
przykryciem.
1. Obsmażyć mięso na patelni na płycie
grzejnej przez 1-2 minuty po każdej
stronie.
2. Umieścić gorącą patelnię z mięsem na
ruszcie w piekarniku.
POLSKI 8
3. Wybrać funkcję: Termoobieg (niska
temp.).
Produkt Ilość (kg) Temperatura (°C) Czas (min) Poziom pie-
karnika
Pieczeń wołowa 1 - 1.5 150 120 - 150 1
Filet wołowy 1 - 1.5 150 90 - 110 1
Pieczeń cielęca 1 - 1.5 150 120 - 150 1
Stek 0.2 - 0.3 120 20 - 40 1
Pizza
Produkt Temperatura (°C) Czas (min) Poziom piekarnika
Pizza (na cienkim cieś-
cie)
1)
200 - 230 15 - 20 3
Pizza (z dużą ilością do-
datków)
2)
180 - 200 20 - 30 3
Tarty 180 - 200 40 - 55 3
Tarta szpinakowa 160 - 180 45 - 60 3
Quiche Lorraine (tarta
pikantna)
170 - 190 45 - 55 3
Tarta szwajcarska 170 - 190 45 - 55 3
Sernik 140 - 160 60 - 90 3
Szarlotka przykryta 150 - 170 50 - 60 3
Zapiekanka warzywna 160 - 180 50 - 60 3
Podpłomyk
1)
230 10 - 20 3
Zapiekanka z ciasta
francuskiego
1)
160 - 180 45 - 55 3
Flammekuchen
1)
230 12 - 20 3
Pierogi (rosyjska wersja
calzone)
1)
180 - 200 15 - 25 3
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
2)
Użyć głębokiej blachy do pieczenia.
POLSKI 9
Pieczenie mięs
Używać tylko żaroodpornych naczyń do
pieczenia.
Duże kawałki mięsa można piec
bezpośrednio na blasze lub na ruszcie
umieszczonym nad blachą.
Wlać trochę wody do blachy, aby zapobiec
przypalaniu się soków lub tłuszczu.
Mięso z chrupiącą skórką można uzyskać,
piekąc je w brytfannie bez przykrycia.
Obrócić pieczeń po 1/2 - 2/3 czasu
pieczenia.
Aby mięso było bardziej soczyste:
chude mięsa należy piec w brytfannie
pod przykryciem lub w rękawie do
pieczenia.
piec mięso i ryby w większych kawałkach
(1 kg i więcej).
polać kilkakrotnie większe kawałki mięsa
i drobiu własnym sosem podczas
pieczenia.
Tabele pieczenia mięs
Wołowina
Produkt Funkcja Ilość (kg) Moc (W) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Mięso du-
szone
Górna/
dolna
grzałka
1 - 1.5 200 230 60 - 80 1
Wieprzowina
Produkt Funkcja Ilość (kg) Moc (W) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarnika
Łopatka,
karkówka,
szynka
Turbo
grill
1 - 1.5 200 160 - 180 50 - 70 1
Klops Turbo
grill
0.75 - 1 200 160 - 170 35 - 50 1
Golonka
wieprzo-
wa (obgo-
towana)
Turbo
grill
0.75 - 1 200 150 - 170 60 - 75 1
Cielęcina
Produkt Funkcja Ilość (kg) Moc (W) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarnika
Pieczeń
cielęca
Turbo
grill
1 200 160 - 180 50 - 70 1
POLSKI 10
Produkt Funkcja Ilość (kg) Moc (W) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarnika
Gicz cielę-
ca
Turbo
grill
1.5 - 2 200 160 - 180 75 - 100 1
Jagnięcina
Produkt Funkcja Ilość (kg) Moc (W) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarnika
Udziec jag-
nięcy, pie-
czeń jag-
nięca
Turbo
grill
1 - 1.5 200 150 - 170 50 - 70 1
Drób
Produkt Funkcja Ilość (kg) Moc (W) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarnika
Kawałki
drobiu
Turbo
grill
po 0,2 -
0,25 każ-
dy
200 200 - 220 20 - 35 1
Połówki
kurczaka
Turbo
grill
po 0,4 -
0,5 każdy
200 190 - 210 25 - 40 1
Kurczak,
pularda
Turbo
grill
1 - 1.5 200 190 - 210 30 - 45 1
Kaczka Turbo
grill
1.5 - 2 200 180 - 200 45 - 65 1
Ryba (gotowanie na parze)
Produkt Funkcja Ilość (kg) Moc (W) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarnika
Cała ryba Górna/
dolna
grzałka
1 - 1.5 200 210 - 220 30 - 45 1
Potrawy
Produkt Funkcja Ilość (kg) Moc (W) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarnika
Dania słod-
kie
Ter-
moo-
bieg
- 200 160 - 180 20 - 35 1
POLSKI 11
Produkt Funkcja Ilość (kg) Moc (W) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarnika
Dania pi-
kantne z
gotowany-
mi dodat-
kami (ma-
karon, wa-
rzywa)
Ter-
moo-
bieg
- 400 -
600
160 - 180 20 - 45 1
Dania pi-
kantne z
surowymi
dodatkami
(makaron,
warzywa)
Ter-
moo-
bieg
- 400 -
600
160 - 180 30 - 45 2
Grill
Funkcji grilla należy zawsze używać przy
maksymalnym ustawieniu temperatury.
Ruszt należy umieścić na poziomie
piekarnika zalecanym w tabeli
grillowania.
Blachę do zbierania tłuszczu należy
zawsze umieszczać na pierwszym
poziomie.
Należy grillować tylko płaskie porcje
mięsa lub ryb.
Korzystając z funkcji grilla, należy
zawsze rozgrzewać pusty piekarnik
przez 5 minut.
UWAGA! Podczas grillowania
drzwi piekarnika powinny być
zawsze zamknięte.
Grill
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
1. strona 2. strona
Pieczeń wołowa,
średnio wypie-
czona
210 - 230 30 - 40 30 - 40 1
Filet wołowy,
średnio wypie-
czony
230 20 - 30 20 - 30 1
Karczek wie-
przowy
210 - 230 30 - 40 30 - 40 1
Karczek cielęcy 210 - 230 30 - 40 30 - 40 1
POLSKI 12
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
1. strona 2. strona
Karczek jagnię-
cy
210 - 230 25 - 35 20 - 35 1
Cała ryba, 500 -
1000 g
210 - 230 15 - 30 15 - 30 1
Szybki grill
Produkt Czas (min) Poziom piekarnika
1. strona 2. strona
Burgers / hamburge-
ry
9 - 13 8 - 10 3
Filet wieprzowy 10 - 12 6 - 10 2
Kiełbaski 10 - 12 6 - 8 3
Steki wołowe / steki
cielęce
7 - 10 6 - 8 3
Toast / grzanki 1 - 3 1 - 3 3
Grzanki z dodatkami 6 - 8 - 2
Potrawy mrożone
Usunąć opakowanie. Umieścić produkt
na talerzu.
Nie przykrywać talerzem ani miską.
Może to wydłużyć czas rozmrażania.
Produkt Temperatura (°C) Czas (min) Poziom piekarnika
Pizza mrożona 200 - 220 15 - 25 3
Pizza American mro-
żona
190 - 210 20 - 25 3
Pizza chłodna 210 - 230 13 - 25 3
Pizza Snacks mrożone 180 - 200 15 - 30 3
Frytki cienkie
1)
210 - 230 20 - 30 3
Frytki grube
1)
210 - 230 25 - 35 3
Ćwiartki / krokiety
1)
210 - 230 20 - 35 3
POLSKI 13
Produkt Temperatura (°C) Czas (min) Poziom piekarnika
Zapiekane mięso i
ziemniaki
210 - 230 20 - 30 3
Lasagne / Cannelloni
świeże
170 - 190 35 - 45 2
Lasagne / Cannelloni
mroż.
160 - 180 40 - 60 2
Skrzydełka kurczaka 190 - 210 20 - 30 3
1)
Obrócić 2-3-krotnie podczas smażenia.
Tabela Gotowe mrożone dania
Produkt Funkcja Temperatu-
ra (°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Mrożona pizza
1)
Górna/dolna
grzałka
zgodnie ze
wskazów-
kami pro-
ducenta
zgodnie ze wska-
zówkami produ-
centa
2
Frytki
2)
(300 -
600 g)
Górna/dolna
grzałka lub Turbo
grill
200 - 220 zgodnie ze wska-
zówkami produ-
centa
2
Bagietki
3)
Górna/dolna
grzałka
zgodnie ze
wskazów-
kami pro-
ducenta
zgodnie ze wska-
zówkami produ-
centa
2
Ciasto owocowe Górna/dolna
grzałka
zgodnie ze
wskazów-
kami pro-
ducenta
zgodnie ze wska-
zówkami produ-
centa
2
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
2)
Obrócić 2-3-krotnie podczas pieczenia.
3)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Rozmrażanie
Odpakować produkt i umieścić na
talerzu.
Używać pierwszego poziomu piekarnika
od dołu.
Nie przykrywać potrawy miską ani
talerzem, ponieważ może to wydłużyć
czas rozmrażania.
POLSKI 14
Produkt Ilość Czas rozmra-
żania (min)
Dalszy czas
rozmrażania
(min)
Uwagi
Kurczak 1 kg 100 - 140 20 - 30 Umieścić kurczaka na odwróco-
nym spodku na dużym talerzu.
Obrócić po upływie połowy czasu.
Mięso 1 kg 100 - 140 20 - 30 Obrócić po upływie połowy czasu.
Mięso 500 g 90 - 120 20 - 30 Obrócić po upływie połowy czasu.
Pstrąg 150 g 25 - 35 10 - 15 -
Truskaw-
ki
300 g 30 - 40 10 - 20 -
Masło 250 g 30 - 40 10 - 15 -
Śmietana 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15 Ubić śmietanę, gdy jest jeszcze
lekko zmrożona.
Tort 1,4 kg 60 60 -
Pasteryzowanie
Należy stosować wyłącznie słoiki do
pasteryzowania o tych samych rozmiarach.
Nie stosować słoików z zamknięciem typu
twist-off, zamknięciem bagnetowym ani
puszek metalowych.
W przypadku tej funkcji należy używać
pierwszego poziomu piekarnika od dołu.
Umieszczać na blasze do pieczenia ciasta
nie więcej niż sześć jednolitrowych słoików
wekowych.
Napełnić słoiki do takiego samego poziomu
i zamknąć obejmami.
Słoiki nie mogą się stykać.
Na blachę do pieczenia ciasta wlać około
1/2 litra wody, aby zapewnić
wystarczający poziom wilgotności w
piekarniku.
Gdy płyn w słoikach zacznie lekko wrzeć
(po około 35-60 minutach w słoikach
jednolitrowych), należy wyłączyć piekarnik
lub zmniejszyć temperaturę do 100°C
(patrz tabela).
POLSKI 15
Owoce jagodowe
Produkt Temperatura (°C) Czas do zagotowa-
nia (min)
Dalsza pasteryzacja
w temperaturze
100°C (min)
Truskawki / jagody
leśne / maliny / doj-
rzały agrest
160 - 170 35 - 45 -
Owoce pestkowe
Produkt Temperatura (°C) Czas do zagotowa-
nia (min)
Dalsza pasteryzacja
w temperaturze
100°C (min)
Gruszki / pigwy /
śliwki
160 - 170 35 - 45 10 - 15
Warzywa
Produkt Temperatura (°C) Czas do zagotowa-
nia (min)
Dalsza pasteryzacja
w temperaturze
100°C (min)
Marchew
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Ogórki 160 - 170 50 - 60 -
Pikle 160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kalarepa / groch /
szparagi
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Pozostawić w piekarniku po jego wyłączeniu.
Suszenie
Produkt Temperatura (°C) Czas (godz.) Poziom piekarnika
Fasola 60 - 70 6 - 8 3
Papryka 60 - 70 5 - 6 3
Warzywa na zupę 60 - 70 5 - 6 3
Grzyby 50 - 60 6 - 8 3
Zioła 40 - 50 2 - 3 3
Śliwki 60 - 70 8 - 10 3
Morele 60 - 70 8 - 10 3
POLSKI 16
Produkt Temperatura (°C) Czas (godz.) Poziom piekarnika
Krojone jabłka 60 - 70 6 - 8 3
Gruszki 60 - 70 6 - 9 3
Chleb
Wstępne nagrzewanie nie jest zalecane.
Produkt Temperatura (°C) Czas (min) Poziom piekarnika
Biały chleb 180 - 200 40 - 60 2
Bagietka 200 - 220 35 - 45 2
Brioszki 160 - 180 40 - 60 2
Ciabatta 200 - 220 35 - 45 2
Chleb żytni 180 - 200 50 - 70 2
Ciemny chleb 180 - 200 50 - 70 2
Chleb pełnoziarnisty 170 - 190 60 - 90 2
Programy automatyczne
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
Programy automatyczne
Programy automatyczne oferują optymalne
ustawienia dla każdego rodzaju mięsa oraz
innych potraw.
Programy do pieczenia mięsa z użyciem
funkcji: Automatyka wagowa (menu:
Gotowanie wspomagane) – funkcja
automatycznie oblicza czas pieczenia.
Aby jej użyć, wymagane jest
wprowadzenie ciężaru potrawy.
Automatyczne przepisy (menu:
Gotowanie wspomagane) – funkcja
wykorzystuje wcześniej zdefiniowane
wartości dla potrawy.
Potrawy z użyciem funkcji:
Automatyka wagowa
Pieczeń wieprzowa
Pieczeń cielęca
Duszone mięso
Pieczeń z dziczyzny
Pieczeń jagnięca
Kurczak w całości
Indyk w całości
Kaczka w całości
Gęś w całości
POLSKI 17
Kategorie
W menu Gotowanie wspomagane potrawy
podzielone są na kilka kategorii:
Rozmrażanie
Pieczenie/roztapianie
Wieprzowina/cielęcina
Wołow./Dziczyz./Jagnięc.
Drób
Ryba
Ciasto
Pizza/placek/chleb
Casserole/zapiekanki
Desery
Rozmrażanie
Rozmrażanie ryb
Położyć zamrożoną rybę na odwróconym
talerzu i umieścić talerz w naczyniu, aby
roztopiona woda nie rozlała się w
urządzeniu.
Sprawdzać regularnie żywność podczas
rozmrażania i wielokrotnie obracać. Gdy
ryba rozmrozi się, należy ostrożnie
rozdzielić kawałki ryby, jeśli były
zamrożone w bloku.
Czas pieczenia: zależnie od ciężaru
Poziom umieszczenia potrawy: Bottom
glass plate
Po rozmrożeniu należy pozostawić żywność
w temperaturze pokojowej na czas zbliżony
do czasu rozmrażania.
Rozmrażanie drobiu
Umieścić żywność do rozmrożenia na
odwróconym talerzu i umieścić talerz w
naczyniu, aby roztopiona woda nie rozlała
się w urządzeniu.
Sprawdzać regularnie żywność podczas
rozmrażania i wielokrotnie obracać.
Zabezpieczyć odstające tłuste kawałki,
takie jak końcówki udek i skrzydełek, folią
aluminiową.
Czas pieczenia: zależnie od ciężaru
Poziom umieszczenia potrawy: Bottom
glass plate
Po rozmrożeniu należy pozostawić żywność
w temperaturze pokojowej na czas zbliżony
do czasu rozmrażania.
Rozmrażanie mięsa
Umieścić zamrożone mięso na odwróconym
talerzu i umieścić talerz w naczyniu, aby
roztopiona woda nie rozlała się w
urządzeniu.
Sprawdzać regularnie żywność podczas
rozmrażania i wielokrotnie obracać. Gdy
mięso rozmrozi się, należy ostrożnie
rozdzielić kawałki mięsa, które zostało
zamrożone w jeden blok.
Czas pieczenia: zależnie od ciężaru
Poziom umieszczenia potrawy: Bottom
glass plate
Po rozmrożeniu należy pozostawić żywność
w temperaturze pokojowej na czas zbliżony
do czasu rozmrażania.
Rozmrażanie chleba
Umieścić chleb na talerzu.
Obracać chleb wielokrotnie podczas
rozmrażania.
Czas pieczenia: zależnie od ciężaru
Poziom umieszczenia potrawy: Bottom
glass plate
Po rozmrożeniu należy pozostawić żywność
w temperaturze pokojowej na czas zbliżony
do czasu rozmrażania.
POLSKI
18
Pieczenie/roztapianie
Świeże warzywa
Umieścić pokrojone warzywa w naczyniu
przeznaczonym do kuchenek mikrofalowych
i dodać około 50 ml wody. Przykryć
naczynie (pokrywką lub ponakłuwaną folią
do kuchenek mikrofalowych).
Obracać warzywa wielokrotnie podczas
gotowania.
Czas pieczenia: zależnie od ciężaru
Poziom umieszczenia potrawy: Bottom
glass plate
Wskazówka: Jeśli warzywa są bardzo
chrupiące, należy ustawić mniejszy ciężar.
Jeśli warzywa są za miękkie, należy ustawić
większy ciężar.
Mrożone warzywa
Umieścić mrożone warzywa w naczyniu
przeznaczonym do kuchenek mikrofalowych
i dodać około 50 ml wody. Przykryć
naczynie (pokrywką lub ponakłuwaną folią
do kuchenek mikrofalowych).
Obracać warzywa wielokrotnie podczas
gotowania.
Czas pieczenia: zależnie od ciężaru
Poziom umieszczenia potrawy: Bottom
glass plate
Wskazówka: Jeśli warzywa są bardzo
chrupiące, należy ustawić mniejszy ciężar.
Jeśli warzywa są za miękkie, należy ustawić
większy ciężar.
Duszenie cebuli
Pokroić cebule na paski i umieścić w
naczyniu przystosowanym do kuchenek
mikrofalowych, dodając 1 łyżkę stołową
masła lub oleju. Przykryć naczynie
(pokrywką lub ponakłuwaną folią do
kuchenek mikrofalowych).
Obracać warzywa wielokrotnie podczas
gotowania.
Czas pieczenia: zależnie od ciężaru
Poziom umieszczenia potrawy: Bottom
glass plate
Ziemniaki w mundurkach
Umieścić ziemniaki w naczyniu
przeznaczonym do kuchenek mikrofalowych
i dodać około 100 ml wody. Przykryć
naczynie (pokrywką lub ponakłuwaną folią
do kuchenek mikrofalowych).
Obracać ziemniaki wielokrotnie podczas
gotowania.
Czas pieczenia: zależnie od ciężaru
Poziom umieszczenia potrawy: Bottom
glass plate
Ryż z warzywami
Umieścić parzony ryż w naczyniu
przystosowanym do kuchenek
mikrofalowych i dolać wody w proporcji 1 :
2 (tj. 100 g ryżu i 200 ml wody). Doprawić
do smaku. Dodać wiórki masła, sparzone
cebule lub zioła. Przykryć naczynie
pokrywką lub ponakłuwaną folią do
kuchenek mikrofalowych.
Obracać ryż wielokrotnie podczas
gotowania.
Czas pieczenia: zależnie od ciężaru
Poziom umieszczenia potrawy: Bottom
glass plate
Roztapianie czekolady
Pociąć czekoladę na kawałki i umieścić w
naczyniu.
Mieszać czekoladę wielokrotnie podczas
topienia.
Czas pieczenia: zależnie od ciężaru
POLSKI
19
Poziom umieszczenia potrawy: Bottom
glass plate
Roztapianie masła
Pokroić masło na kawałki i umieścić w
naczyniu. Przykryć naczynie (pokrywką lub
ponakłuwaną folią do kuchenek
mikrofalowych).
Mieszać masło wielokrotnie podczas
roztapiania.
Czas pieczenia: zależnie od ciężaru
Poziom umieszczenia potrawy: Bottom
glass plate
Wieprzowina/cielęcina
Pieczeń wieprzowa
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie zakresu
ciężaru: 1000-2000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w
żaroodpornym naczyniu. Dodać wodę lub
inny płyn; dno naczynia powinno być
przykryte warstwą o głębokości 20-40 mm.
Obrócić pieczeń po około 30 minutach.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Pieczeń cielęca
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie zakresu
ciężaru: 1000-2000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w
żaroodpornym naczyniu. Dodać wodę lub
inny płyn; dno naczynia powinno być
przykryte na wysokość 10-20 mm. Przykryć
pokrywką.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Ossobuco
Składniki:
4 łyżki masła do przyrumienienia mięsa
4 plastry giczy cielęcej o grubości ok. 3 -
4 cm (cięte w poprzek kości)
4 średnie marchewki pokrojone w
drobną kostkę
4 łodygi selera naciowego pokrojone w
drobną kostkę
1 kg dojrzałych pomidorów, obranych ze
skórki, przepołowionych, z usuniętym
rdzeniem i pokrojonych w kostkę
1 pęczek pietruszki, umytej i grubo
posiekanej
4 łyżki masła
2 łyżki mąki na panierkę
6 łyżki oliwy z oliwek
250 ml białego wina
250 ml bulionu mięsnego
3 średniej wielkości cebule, obrane i
drobno posiekane
3 obrane i drobno pokrojone ząbki
czosnku
1/2 łyżeczki tymianku i 1/2 łyżeczki
oregano
2 liście laurowe
2 goździki
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Roztopić 4 łyżki masła w brytfannie i dusić
w nim warzywa. Wyjąć warzywa z
brytfanny.
Umyć plastry giczy cielęcej, osuszyć,
przyprawić, a następnie obtoczyć w mące.
Otrzepać nadmiar mąki. Rozgrzać oliwę z
oliwek i przyrumienić plastry giczy na
średnim ogniu na kolor złotobrązowy.
Wyjąć mięso i wylać nadmiar oliwy z oliwek
z brytfanny.
POLSKI
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

IKEA KULINACMX Recipe book

Typ
Recipe book