PL
0
Piekarnik wyłączony
Oświetlenie piekarnika
NAGRZEW KONWENCJONALNY
Funkcja ta jest stosowana do pieczenia kilku potraw
na tym samym poziomie.
-
Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury
pieczenia, a gdy zgaśnie pomarańczowa
lampka kontrolna termostatu, włożyć potrawę.
-
Przy korzystaniu z funkcji nagrzewania
konwencjonalnego blacha powinna być
umieszczona na poziomie drugim od dołu.
OGRZEWANIE OD DOŁU
Funkcja ta służy do:
-
Dopiekania spodu ciast owocowych i serników.
-
Do zagęszczania sosów.
Funkcja podgrzewania od dołu przydatna jest
głównie w ostatnich minutach pieczenia.
OGRZEWANIE OD GÓRY
Funkcja ta służy do:
-
Zarumieniania powierzchni ciast owocowych i
serników.
Górna grzałka przydatna jest głównie w ostatnich
minutach pieczenia.
GRILL
Grill służy do pieczenia małych kawałków mięsa
oraz do przyrumieniania chleba tostowego.
Funkcja grilla może być też używana przy pieczeniu
na rożnie obrotowym. Dokładniejsze informacje o
tym zastosowaniu zawarte są w rozdziale
"Używanie rożna obrotowego".
-
W trakcie pieczenia drzwi piekarnika muszą
pozostać zamknięte.
-
Nagrzewać grill przez 5 minut. Umieścić mięso
na ruszcie i podstawić pod spodem rynnę
ściekową. Wlać na dno rynny nieco wody, aby
zapobiec rozpryskiwaniu się tłuszczu i
ograniczyć zadymienie.
-
W połowie pieczenia obrócić mięso.
TURBOGRILL (Grill + Wentylator)
Funkcja ta nadaje się idealnie do opiekania dużych
porcji mięsa (jak pieczenie wołowe i inne, kurczaki, itp.).
Również i ta funkcja może być wykorzystana przy
pieczeniu na rożnie obrotowym. Dokładniejsze
informacje o tym zastosowaniu zawarte są w
rozdziale "Używanie rożna obrotowego".
-
Podczas pieczenia drzwi piekarnika winny być
zamknięte.
-
Umieścić mięso na ruszcie i podstawić pod
spodem rynnę ściekową. Wlać na dno rynny
nieco wody, aby zapobiec rozpryskiwaniu się
tłuszczu i ograniczyć zadymienie.
-
W połowie pieczenia obrócić mięso.
CIASTA
(Nagrzew konwencjonalny + wentylator)
Funkcja ta służy do pieczenia potraw na dwóch
różnych poziomach.
-
Nie ma potrzeby wstępnego podgrzewania
piekarnika (za wyjątkiem pizzy i placków
drożdżowych).
-
Na kilka minut przed końcem pieczenia
zamienić poziomy potraw.
-
Wyjąć gotową potrawę i w razie potrzeby
kontynuować pieczenie drugiej tak długo, jak to
konieczne.
WENTYLATOR
Korzystać z tej funkcji do pieczenia na kilku
poziomach równocześnie (ryby, warzywa, pierogi,
makarony):
-
Należy wybierać potrawy, które wymagają tej
samej temperatury pieczenia.
-
Nie jest konieczne wstępne podgrzanie
piekarnika.
-
Wyjąć gotową potrawę i w razie potrzeby
kontynuować pieczenie pozostałych tak długo,
jak to będzie konieczne.
ROZMRAŻANIE
Funkcja ta nadaje się idealnie do doprowadzenia
zamrożonej żywności do temperatury pokojowej.
-
Żywność należy umieścić wewnątrz piekarnika
w opakowaniu, aby zapobiec jej wysuszeniu.
Obrócić pokrętło zgodnie z ruchem wskazówek
zegara na żądany symbol.
Kontrolka piekarnika zaświeci się.
-
Obrócić pokrętło termostatu zgodnie z ruchem
wskazówek zegara na żądaną temperaturę.
Zaświeci się pomarańczowa lampka kontrolna
termostatu.
-
Po dojściu do ustawionej temperatury
pomarańczowa kontrolka zgaśnie.
Po zakończeniu pieczenia:
-
Ustawić pokrętła w położeniu
O
lub
z
.
FUNKCJE PIEKARNIKA
SPOSÓB UŻYTKOWANIA PIEKARNIKA