31
3 Gdy opiekacz się nagrzewa, przy-
gotuj pieczywo i składniki do kana-
pek. Zawsze wybieraj pieczywo od-
powiedniej wielkości, tak by paso-
wało do płytek opiekających.
●
Aby uzyskać złociste zapiekanki,
rozsmaruj masło na zewnętrznej stro-
nie pieczywa. Nie używaj margaryn
z niską zawartością tłuszczu, gdyż
nie nadają się do opiekania.
●
Umieść składniki kanapki między
nieposmarowanymi masłem strona-
mi pieczywa.
●
Upewnij się, że kanapki są równo
wypełnione składnikami, aby pieczy-
wo mogło się równomiernie rumienić.
4 Odemknij zatrzask rączki
i otwórz pokrywę.
5 Umieść kanapki na płytkach opiekają-
cych i zamknij na zatrzask pokrywę.
Nie próbuj zamykać pokrywy na siłę.
●
Jeżeli trudno jest zamknąć pokry-
wę, to może oznaczać, że dodałeś
zbyt wiele składników do kanapek
lub pieczywo jest zbyt grube.
6 Pozwól, by kanapki opiekały się
rzez 3 do 8 minut, w zależności od
upodobania, i by surowe składniki
(np. bekon) całkiem się upiekły.
Ewentualnie, przyrządź je odpowie-
dnio przed pieczeniem.
●
Uważaj na parę, która może się
wydobywać z przodu urządzenia
w czasie opiekania.
●
Lampka temperatury będzie się
zapalać i gasnąć, gdy opiekacz
do kanapek będzie utrzymywał
odpowiednią temperaturę.
●
Gdy kanapki się upieką, wyjmij je
ostrożnie używając drewnianej lub
plastykowej łopatki.
9 Nie używaj metalowych przyrzą-
dów, gdyż zarysują one i uszkodzą
powierzchnię zapobiegającą
przywieraniu.
10 Wyłącz i odłącz od sieci urządzenie
po użyciu. Pozwól, by opiekacz do
kanapek całkowicie ostygł przed
czyszczeniem.
aby przyrządzić przeką-
ski z ciasta
Gotowe do opiekania porcje ciasta, ta-
kiego jak ciasto listkowane czy
ptysiowe, są idealne do przyrządzania
szybkich i prostych przekąsek
.
1 Umieść odpowiedniej wielkości porcję
ciasta na rozgrzanych płytkach opie-
kających.
2 Utwórz wgłębienia w cieście i wy-
pełnij je takimi składnikami, jak jabł-
ko, ser ricotta czy warzywa.
3 Na wierzchu umieść następną po-
rcję ciasta i zamknij pokrywę.
4 Opiekaj do momentu, gdy ciasto
stanie się złocistobrązowe
.
czyszczenie
●
Wyłącz opiekacz, odłącz od sieci
i pozwól, by całkowicie ostygł.
●
Wyczyść opiekacz po każdym użyciu,
aby utrzymać go w dobrym stanie,
gotowym do następnego użycia.
część zewnętrzna
Przetrzyj wilgotną szmatką, a na-
stępnie osusz.
płytki opiekające
●
Wyjmij płytki opiekające naciskając
przycisk zwalniający płytki .
●
Umyj płytki w ciepłej wodzie z deli-
katnym środkiem czyszczącym.
Nie myj w zmywarce do naczyń.
●
Nie używaj ostrych środków czy-
szczących, gdyż uszkodzą one po-
włokę zapobiegającą przywieraniu.
●
Upewnij się, że płytki opiekające są
całkowicie suche, zanim włożysz je
ponownie do opiekacza do kanapek.
●
Włóż płytki opiekające ustawiając
najpierw odpowiednio tył płytek
w urządzeniu, wtedy przyciśnij je
lekko, aby zatrzasnęły się na swoim
miejscu.
serwis i obsługa
klientów
●
Jeżeli przewód zasilający jest zni-
szczony, musi zostać wymieniony,
ze względów bezpieczeństwa,
przez firmę Kenwood lub serwis na-
prawczy autoryzowany przez firmę
Kenwood.
Jeżeli potrzebujesz pomocy
związanej z:
●
używaniem opiekacza do kanapek,
●
przeglądem lub naprawą,
●
skontaktuj się ze sklepem,
w którym kupiłeś opiekacz do kana-
pek.