Whirlpool AKZ 498/01 IX Program Chart

Typ
Program Chart
AKZ 498/01
KARTA OPISOWA URZĄDZENIA
PL
5019 310 56296
1.
Panel sterowania
2.
Wentylator chłodzenia (niewidoczny)
Działanie wentylatora związane jest z
poziomem temperatury w piekarniku i może
trwać, po wyłączeniu piekarnika, jeszcze
przez kilka minut.
3.
Element grzewczy (opuszczany)
4.
Oświetlenie tylne piekarnika
5.
Okrągły element grzewczy (niewidoczny)
6.
Wentylator
7.
Tylny panel katalityczny
8.
Dolny element grzewczy (niewidoczny)
9.
Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło załączanie / wyłączanie - wybór funkcji.
2. Przycisk kasowania bieżącego wyboru i powrotu do poprzedniego wyboru.
3. Przycisk potwierdzenia
4. Pokrętło zmian wartości zaprogramowanych (temperatura, czas, poziomy). Do nawigacji
pomiędzy funkcjami.
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Grill:
Tacka do ociekania:
Boczne panele katalityczne:
Tacka do pieczenia:
Prowadnice półek:
Tabela Funkcji Piekarnik w trybie ręcznym
Funkcja
Temperatura
zaprogramowana
Temperatura
do regulacji
Opis funkcji
FUNKCJA
STATYCZNA
200°C 50°C - 250°C
Do gotowania mięsa, ryb i drobiu na półce.
Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i,
po pojawieniu się odpowiedniego komunikatu
na wyświetlaczu, włożyć potrawę do piekarnika.
Zaleca się używanie półek na drugim lub
trzecim poziomie.
CIASTA
175°C 50°C - 250°C
Do pieczenia na maks. 2 półkach.
W razie potrzeby, zaleca się zmieniać pozycję
potrawy, co zapewni jej równomierne pieczenie.
TERMOWENTYLATOR
160°C 50°C - 250°C
Do pieczenia bez wstępnego podgrzewania
piekarnika, na jednej lub więcej półkach -
artykuły żywnościowe, które wymagają takiej
samej temperatury pieczenia
(np.: ryby, warzywa, ciasta), bez wzajemnego
przenikania zapachów
TURBOWENTYLATOR
160°C
50°C - 250°C
Do pieczenia na jednej półce (np.: owoce,
ciasta, zapiekanki, warzywa, pizza, drób).
FUNKCJA GRILL
3 -
Do pieczenia kawałw mięsa (antrykotu,
kiełbasek) oraz na rożnie, do podpiekania
warzyw oraz do przyrumieniania chleba.
Funkcja może być wykorzystywana z różnym
natężeniem mocy (1 min. - 5 maks.).
Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą
być zamknięte.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na
pierwszej półce, co zmniejszy ilość dymu i
rozpryskiwanie się tłuszczu.
Zaleca się obracać potrawę w czasie
gotowania.
TURBOGRILL
3 -
Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef,
pieczenie).
Funkcja może być wykorzystywana z różnym
natężeniem mocy (1 min. - 5 maks.).
Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą
być zamknięte.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na
pierwszej półce, co zmniejszy ilość dymu i
rozpryskiwanie się tłuszczu.
Zaleca się obracać mięso w czasie gotowania.
BOOSTER
200°C 50°C - 250°C
Do szybkiego podgrzewania piekarnika.
W czasie nagrzewania, zapalają się po kolei
wskaźniki graficzne.
Po osiągnięciu ustawionej temperatury, funkcja
się wyłącza i rozlega się sygnał dźwiękowy,
który wskazuje automatyczne przejście
piekarnika na funkcję
STATYCZNĄ
.
TABELE PIECZENIA
POTRAWY Funkcja Podgrzewanie
Półka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(minuty)
MIĘSO
Jagnię, koźlę, baranina
X 2 200 95 - 110
X 3 200 100 - 110
X 2 200 100 - 110
Pieczeń
(cielęcina, wieprzowina, wołowina)
(kg. 1)
X 2 200 95 - 110
X 3 200 100 - 110
X 2 200 90 - 100
Kurczak, królik,
kaczka
X 2 200 80 - 90
X 2 190 80 - 90
X 2 200 85 - 95
Indyk
(kg. 4-6) + poziom 3
przypieczenia
X 1 200 160 - 180
X 1 200 160 - 180
X 1 210 180 - 190
Gęś ( 2kg)
X 2 210 100 - 130
X 1 200 100 - 130
X 2 200 100 - 130
RYBY
(W CAŁOŚCI)
(1-2 kg)
Dorada, labraks, tuńczyk,
łosoś, dorsz
X 2 200 45 - 55
X 3 190 45 - 55
X 2 200 50 - 60
RYBY
(W KAWAŁKACH)
(1 kg.)
Siodłak, tuńczyk
X 2 200 40 - 50
X 3 190 40 - 50
X 3 200 40 - 50
WARZYWA
Nadziewane papryki i pomidory
X 2 220 50 - 60
X 2 200 50 - 60
X 2 200 50 - 60
Pieczone ziemniaki
X 2 220 50 - 60
X 2 200 50 - 60
SŁODYCZE, CIASTA, ITP.
Ciasta drożdżowe
X 2 190 40 - 50
X 1 180 40 - 50
X 2 180 40 - 50
Ciasta
z nadzieniem serowym
X 2 190 80 - 90
X 2 180 70 - 80
X 2 180 80 - 90
Ta r ta
X 2 190 40 - 50
X 2 180 40 - 50
X 2 180 40 - 50
Strudel
X 2 200 50 - 55
X 1 - 3 200 50 - 55
X 2 200 50 - 55
Biszkopty
X 2 170 20 - 30
X 1 - 3 200 20 - 30
X 2 200 20 - 30
Bezy
X 2 180 35 - 45
X 1 - 3 180 35 - 45
X 2 180 40 - 50
TABELE GRILLOWANIA
Uwaga:
Wskazane czasy i temperatury pieczenia podane są jedynie orientacyjnie.
POTRAWY Funkcja Podgrzewanie
łka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(minuty)
Słone ciasta
X 2 200 40 - 50
X 2 190 40 - 50
X 2 190 40 - 50
Lasagna
X 2 200 45 - 60
X 2 200 45 - 60
X 2 200 45 - 60
Ciasta z nadzieniem owocowym
np. ananasem, brzoskwinią
X 2 190 50 - 60
X 2 190 40 - 50
X 2 190 40 - 50
Bezy
X 2 120 120 - 150
- 1 - 3 120 120 - 150
- 2 120 120 - 150
Vol-au-vent
X 2 200 35 - 45
X 1 - 3 190 35 - 45
X 2 190 35 - 45
Suflet
X 2 200 40 - 50
X 2 190 45 - 55
X 2 190 45 - 55
POTRAWY Funkcja Podgrzewanie
łka
od dołu
Poziom
Mocy
Czas pieczenia
(minuty)
Antrykot X 4 5 35 - 45
Kotlety X 4 5 30 - 40
Kiełbaski X 3 - 4 5 30 - 40
Kotlety pieczone na żarze X 4 5 35 - 45
Ryby (w kawałkach) X 3 - 4 5 35 - 45
Udka kurczaka X 3 - 4 5 40 - 50
Rożen X 3 - 4 5 40 - 50
Żeberka X 3 - 4 5 35 - 45
1/2 kurczaka X 3 5 45 - 55
1/2 kurczaka X 3 5 45 - 55
Kurczak w całości X 3 5 60 - 70
Pieczeń
wieprzowa, wołowa
X 2 5 60 - 70
Kaczka X 2 5 70 - 80
Udziec jagnięcy X 3 5 70 - 80
Rostbef X 3 5 50 - 60
Pieczone ziemniaki X 3 5 50 - 60
Ryby (dorada, pstrąg) X 3 5 50 - 60
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKZ 498/01 IX Program Chart

Typ
Program Chart