Whirlpool AKZ 421 IX Program Chart

Typ
Program Chart
AKZ 421
KARTA OPISOWA URZĄDZENIA
PL
5019 310 56413
1. Panel sterowania
2. Wentylator chłodzenia (niewidoczny)
Działanie wentylatora związane jest z poziomem
temperatury w piekarniku i może trwać, po
wyłączeniu piekarnika, jeszcze przez kilka minut.
3. Górny element grzewczy (może być obniżony)
4. Oświetlenie piekarnika
5. Wentylator piekarnika
6. Dolny element grzewczy (niewidoczny)
7. Drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło załączanie / wyłączanie - wybór funkcji.
2. Przycisk potwierdzenia i wyboru programu.
3. Pokrętło zmiany zaprogramowanych wartości
(temperatura, czas, poziomy).
Pokrętła ukryte
Aby skorzystać z pokrętła, należy je nacisnąć na
środku.
Pokrętło się wysuwa.
Ustawić pokrętło na żądanej pozycji
Po zakończeniu pieczenia, ustawić pokrętło na pozycji
0
i nacisnąć na środku, aby ponownie wróciło na swoje
miejsce.
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Tacka do
pieczenia:
Grill:
Tacka do
ociekania:
1
2 3
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja
Temperatura
zaprogramowana
Temperatura
do regulacji
Opis funkcji
-
Piekarnik
wyłączony
- - -
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
- -
Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
DUAL 35°/60°
35C - 60C -
Aby utrzymać stałą temperaturę wewnątrz piekarnika.
35°C: do wyrastania ciasta, chleba i pizzy.
60°C: do utrzymania ciepła ostatnio przygotowanych
posiłków .
Zaleca się używanie półki na pierwszym poziomie.
FUNKCJA
STATYCZNA
200C 50°C - 250°C
Do gotowania mięsa, ryb i drobiu na półce.
Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i włożyć
potra, gdy wszystkie wskaźniki termometru
są zapalone.
Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim
poziomie.
WENTYLATOR +
STATYCZNA
175C 50°C - 250°C
Do pieczenia na maks. 2 półkach.
W razie potrzeby, zaleca się zmieniać pozycję potrawy, co
zapewni jej równomierne pieczenie.
FUNKCJA
GRILL
3 -
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek) oraz
na rożnie, do podpiekania warzyw oraz do
przyrumieniania chleba.
Funkcja może być wykorzystywana z różnym natężeniem
mocy (1 min. - 5 maks.).
Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika mogą b
zamknięte lub lekko uchylone.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej
półce, co zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się
tłuszczu.
Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.
TURBOGRILL
3 -
Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef,
pieczenie).
Funkcja może być wykorzystywana z różnym natężeniem
mocy (1 min. - 5 maks.).
Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika mogą b
zamknięte lub lekko uchylone.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej
półce, co zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się
tłuszczu.
Zaleca się obracać mięso w czasie gotowania.
PIZZA/CHLEB
-
P1- 300°C
P2- 220°C
Do pieczenia pizzy, chleba, zapiekanek.
BOOSTER
200C 50°C - 250°C
Do szybkiego podgrzewania piekarnika.
W czasie nagrzewania, zapalają się po kolei
wskaźniki termometru.
Po osiągnięciu ustawionej temperatury, funkcja się
wyłącza i rozlega się sygnał dźwiękowy, który wskazuje
automatyczne przejście piekarnika na funkcję
STATYCZNĄ
.
TABELE PIECZENIA
POTRAWY Funkcja Podgrzewanie
Półka
od dołu
Poziom
Przyrumienianie
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(minuty)
MIĘSO
Jagnię, koźlę, baranina
X 2 2 200 95 - 110
X 2 - 200 100 - 110
Pieczeń
(cielęcina, wieprzowina, wołowina)
(kg. 1)
X 2 2 200 95 - 110
X 2 - 200 90 - 100
Kurczak, królik,
kaczka
X 2 3 200 80 - 90
X 2 - 200 85 - 95
Indyk
(kg. 4-6) + poziom 3
przypieczenia
X 1 3 200 160 - 180
X 1 - 210 180 - 190
Gęś (2 kg)
X 2 3 210 100 - 130
X 2 - 200 100 - 130
RYBY
(W CAŁOŚCI)
(1-2 kg)
Dorada, labraks, tuńczyk,
łosoś, dorsz
X 2 1 200 45 - 55
X 2 - 200 50 - 60
RYBY
(W KAWAŁKACH)
(1 kg.)
Siodłak, tuńczyk
X 2 2 200 40 - 50
X 3 - 200 40 - 50
WARZYWA
Nadziewane papryki i pomidory
X 2 - 220 50 - 60
X 2 - 200 50 - 60
Pieczone ziemniaki X 2 3 220 50 - 60
SŁODYCZE, CIASTA, ITP.
Ciasta drożdżowe
X 2 - 190 40 - 50
X 2 - 180 40 - 50
Ciasta
z nadzieniem serowym
X 2 - 190 80 - 90
X 2 - 180 80 - 90
Tar t a
X 2 - 190 40 - 50
X 2 - 180 40 - 50
Strudel
X 2 - 200 50 - 55
X 2 - 200 50 - 55
Biszkopty
X 2 - 170 20 - 30
X 2 - 200 20 - 30
Bezy
X 2 - 180 35 - 45
X 2 - 180 40 - 50
Słone ciasta
X 2 - 200 40 - 50
X 2 - 190 40 - 50
Lasagne
X 2 1 200 45 - 60
X 2 - 200 45 - 60
Ciasta z nadzieniem owocowym
np. ananasem, brzoskwinią
X 2 - 190 50 - 60
X 2 - 190 40 - 50
Bezy
X 2 - 120 120 - 150
- 2 - 120 120 - 150
Vol-au-vent
X 2 - 200 35 - 45
X 2 - 190 35 - 45
Suflet
X 2 - 200 40 - 50
X 2 - 190 45 - 55
TABELE GRILLOWANIA
Uwaga:
W przypadku pieczenia mięs w funkcji Wentylowanie i Statyczna, zaleca się dodanie funkcji Przypiekanie na
poziomie od 1 do 3.
Czasy i temperatury pieczenia są podane orientacyjnie.
POTRAWY Funkcja Podgrzewanie
łka
od dołu
Poziom
Mocy
Czas pieczenia
(minuty)
Antrykot X 4 5 35 - 45
Kotlety X 4 5 30 - 40
Kiełbaski X 3 - 4 5 30 - 40
Kotlety pieczone na żarze X 4 5 35 - 45
Ryby (w kawałkach) X 3 - 4 5 35 - 45
Udka kurczaka X 3 - 4 5 40 - 50
Rożen X 3 - 4 5 40 - 50
Żeberka X 3 - 4 5 35 - 45
1/2 kurczaka X 3 5 45 - 55
1/2 kurczaka X 3 5 45 - 55
Kurczak w całości X 3 5 60 - 70
Pieczeń
wieprzowa, wołowa
X 2 5 60 - 70
Kaczka X 2 5 70 - 80
Udziec jagnięcy X 3 5 70 - 80
Rostbef X 3 5 50 - 60
Pieczone ziemniaki X 3 5 50 - 60
Ryby (dorada, pstrąg) X 3 5 50 - 60
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKZ 421 IX Program Chart

Typ
Program Chart