AKZ 431/01 KARTA OPISOWA URZĄDZENIA
PL
5019 310 56320/A
1. Panel sterowania
2. Wentylator chłodzenia (niewidoczny)
Działanie wentylatora związane jest z
poziomem temperatury w piekarniku i może
trwać, po wyłączeniu piekarnika, jeszcze
przez kilka minut.
3. Element grzewczy (opuszczany)
4. Oświetlenie tylne piekarnika
5. Okrągły element grzewczy (niewidoczny)
6. Wentylator
7. Dolny element grzewczy (niewidoczny)
8. Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło załączanie / wyłączanie - wybór
funkcji
2. Przycisk potwierdzenia i wyboru programu
3. Pokrętło zmian wartości zaprogramowanych
(temperatura, czas, poziomy)
Pokrętła ukryte
• Aby skorzystać z pokrętła, należy je nacisnąć
na środku.
• Pokrętło się wysuwa.
• Ustawić pokrętło na żądanej pozycji.
Po zakończeniu pieczenia, ustawić pokrętło na
pozycji 0 i nacisnąć na środku, aby ponownie
wróciło na swoje miejsce.
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Tacka do pieczenia: Grill:
Tacka do ociekania:
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja
Temperatura
zaprogramowana
Temperatura
do regulacji
Opis funkcji
- Piekarnik wyłączony - - -
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
- - Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika
UTRZYMANIE CIEPłA 35C - 60C -
• Do utrzymywania stałej temperatury wewnątrz piekarnika.
• 35°C: do wyrastania ciasta, chleba i pizzy.
• 60°C: do utrzymania ciepła ostatnio przygotowanych posiłków.
• Zaleca się używanie półki na pierwszym poziomie.
FUNKCJA STATYCZNA 200C 50°C - 250°C
• Do gotowania mięsa, ryb i drobiu na półce.
• Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i włożyć potrawę,
gdy wszystkie wskaźniki termometru są
zapalone.
• Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
WENTYLATOR +
STATYCZNA
175C 50°C - 250°C
• Do pieczenia na maks. 2 półkach.
• W razie potrzeby, zaleca się zmieniać pozycję potrawy, co
zapewni jej równomierne pieczenie.
TERMOWENTYLATOR
160C 50°C - 250°C
• Do pieczenia bez wstępnego podgrzewania piekarnika, na jednej
lub więcej półkach - artykuły żywnościowe, które wymagają
takiej samej temperatury pieczenia
(np.: ryby, warzywa, ciasta), bez wzajemnego przenikania
zapachów.
TURBOWENTYLATOR
160C
50°C - 250°C
• Do pieczenia na jednej półce (np.: owoce, ciasta, zapiekanki,
warzywa, pizza, drób).
FUNKCJA GRILL 3 -
• Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek) oraz na
rożnie, do podpiekania warzyw oraz do przyrumieniania chleba.
• Funkcja może być wykorzystywana z różnym natężeniem mocy
(1 min. - 5 maks.).
• Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
• Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika mogą być zamknięte lub
lekko uchylone.
• Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co
zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.
TURBOGRILL 3 -
• Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie).
• Funkcja może być wykorzystywana z różnym natężeniem mocy
(1 min. - 5 maks.).
• Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
• Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika mogą być zamknięte lub
lekko uchylone.
• Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co
zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Zaleca się obracać mięso w czasie gotowania.
PIZZA/CHLEB -
P1- 300°C
P2 - 220°C
• Do pieczenia pizzy, chleba, zapiekanek.
BOOSTER 200C 50°C - 250°C
• Do szybkiego podgrzewania piekarnika.
• W czasie nagrzewania, zapalają się po kolei
wskaźniki termometru.
• Po osiągnięciu ustawionej temperatury, funkcja się wyłącza i
rozlega się sygnał dźwiękowy, który wskazuje automatyczne
przejście piekarnika na funkcję STATYCZNĄ.