AKZ 448 KARTA OPISOWA URZĄDZENIA
PL
5019 310 56322/A
1. Panel sterowania
2. Wentylator chłodzenia (niewidoczny)
Działanie wentylatora związane jest z
poziomem temperatury w piekarniku i może
trwać, po wyłączeniu piekarnika, jeszcze
przez kilka minut.
3. Element grzewczy (opuszczany)
4. Oświetlenie tylne piekarnika
5. Okrągły element grzewczy (niewidoczny)
6. Wentylator
7. Tylny panel katalityczny
8. Dolny element grzewczy (niewidoczny)
9. Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło załączanie / wyłączanie - wybór funkcji.
2. Przycisk potwierdzenia i wyboru programu.
3. Pokrętło zmian wartości zaprogramowanych (temperatura, czas, poziomy)
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Tacka do pieczenia:
Grill:
Boczne panele katalityczne:
Tacka do ociekania:
Prowadnice półek:
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja
Temperatura
zaprogramowana
Temperatura
do regulacji
Opis funkcji
- Piekarnik wyłączony - - -
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
- - Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
UTRZYMANIE CIEPłA 35C - 60C -
• Aby utrzymać stałą temperaturę wewnątrz piekarnika.
• 35°C: do wyrastania ciasta, chleba i pizzy.
• 60°C: do utrzymania ciepła ostatnio przygotowanych posiłków.
• Zaleca się używanie półki na pierwszym poziomie.
FUNKCJA
STATYCZNA
200C 50°C - 250°C
• Do gotowania mięsa, ryb i drobiu na półce.
• Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i włożyć potrawę,
gdy wszystkie wskaźniki termometru są
zapalone.
• Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
WENTYLATOR +
STATYCZNA
175C 50°C - 250°C
• Do pieczenia na maks. 2 półkach.
• W razie potrzeby, zaleca się zmieniać pozycję potrawy, co
zapewni jej równomierne pieczenie.
TERMOWENTYLATOR
160C 50°C - 250°C
• Do pieczenia bez wstępnego podgrzewania piekarnika, na
jednej lub więcej półkach - artykuły żywnościowe, które
wymagają takiej samej temperatury pieczenia
(np.: ryby, warzywa, ciasta), bez wzajemnego przenikania
zapachów
TURBOWENTYLATOR 160C 50°C - 250°C
• Do pieczenia na jednej półce (np.: owoce, ciasta, zapiekanki,
warzywa, pizza, drób).
FUNKCJA GRILL 3 -
• Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek) oraz na
rożnie, do podpiekania warzyw oraz do przyrumieniania
chleba.
• Funkcja może być wykorzystywana z różnym natężeniem
mocy (1 min. - 5 maks.).
• Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
• Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika mogą być zamknięte
lub lekko uchylone.
• Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce,
co zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.
TURBOGRILL 3 -
• Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie).
• Funkcja może być wykorzystywana z różnym natężeniem
mocy (1 min. - 5 maks.).
• Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
• Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika mogą być zamknięte
lub lekko uchylone.
• Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce,
co zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Zaleca się obracać mięso w czasie gotowania.
PIZZA/CHLEB -
P1- 300°C
P2- 220°C
• Do pieczenia pizzy, chleba, zapiekanek.
BOOSTER 200C 50°C - 250°C
• Do szybkiego podgrzewania piekarnika.
• W czasie nagrzewania, zapalają się po kolei
wskaźniki termometru.
• Po osiągnięciu ustawionej temperatury, funkcja się wyłącza i
rozlega się sygnał dźwiękowy, który wskazuje automatyczne
przejście piekarnika na funkcję STATYCZNĄ.