5
AKCESORIA
UWAGI OGÓLNE
W
PRZYPADKU ZETKNIĘCIA SIĘ METALOWYCH PRZED-
MIOTÓW z wnętrzem pracującej kuchenki może
dojść do powstania iskier, które mogą spowo-
dować uszkodzenie kuchenki.
PODSTAWKA POD TALERZ OBROTOWY
S
ZKLANY TALERZ OBROTOWY należy sta-
wiać na podstawce obrotowej. Na
podstawce talerza obrotowego nie
należy kłaść żadnych innych naczyń.
Zainstalować podstawkę pod talerz obro-
towy wewnątrz kuchenki.
SZKLANY TALERZ OBROTOWY
S
ZKLANY TALERZ OBROTOWY NALEŻY
STOSOWAĆ zawsze, niezależnie od
sposobu gotowania. Służy on do zbierania ka-
piącego sosu oraz cząstek żywności, które mo-
głyby zabrudzić i zaplamić wnętrze kuchenki.
Szklany talerz obrotowy należy umieścić na
jego podstawce.
P
RZED UŻYCIEM NACZYŃ , NALEŻY UPEWNIĆ SIĘ, CZY są
one odporne na działa-
nie wysokich temperatur i
przepuszczają mikrofale.
P
O WŁOŻENIU ŻYWNOŚCI I AKCESORIÓW do kuchen-
ki, należy sprawdzić czy nie stykają się z po-
wierzchniami wewnętrznymi kuchenki.
Jest to szczególnie ważne w przypad-
ku sprzętów wykonanych z metalu lub
zawierających elementy metalowe.
P
RZED URUCHOMIENIEM KUCHENKI , należy zawsze
sprawdzić, czy talerz obrotowy może się swo-
bodnie obracać.
RĄCZKA DO TALERZA CRISP
D
O WYJMOWANIA GORĄCEGO TALERZA
CRISP Z KUCHENKI należy używać spe-
cjalnej, dostarczonej rączki.
TALERZ CRISP
Ż
YWNOŚĆ NALEŻY KŁAŚĆ BEZPOŚREDNIO NA TALERZU CRISP.
Zawsze używać szklane-
go talerza obrotowego jako
podstawę podczas używania
talerza Crisp.
NIE NALEŻY KŁAŚĆ ŻADNYCH SZTUĆCÓW na
talerzu Crisp, gdyż nagrzewa się on
bardzo szybko i może spowodować uszkodze-
nia położonych przedmiotów.
TALERZ CRISP można wstępnie rozgrzać przed
użyciem (maks. 3 min.). Zawsze należy używać
funkcji „Crisp” w przypadku wstępnego na-
grzewania talerza Crisp.
N
A RYNKU DOSTĘPNYCH jest wiele różnorodnych ak-
cesoriów. Przed ich zakupem należy upewnić się,
czy nadają się do kuchenek mikrofalowych.
PODSTAWKA DRUCIANA
RUSZT Z DRUTU JEST PRZEZNACZONY
do grillowania przy użyciu funk-
cji grill lub do gotowania w funkcji kombino-
wanej (mikrofale i grill).
NACZYNIE DO GOTOWANIA NA PARZE
D
O GOTOWANIA PRODUKTÓW TA-
KICH, JAK RYBY, warzywa i
ziemniaki należy stosować
naczynie do gotowania na
parze z ltrem siatkowym .
DO GOTOWANIA PRODUKTÓW TA-
KICH, JAK RYŻ, makaron i biała
fasola, należy stosować naczynie do gotowa-
nia na parze bez ltra siatkowego .
NACZYNIE PAROWE NALEŻY ZAWSZE kłaść na talerzu
obrotowym.
POKRYWKA
POKRYWKA jest przeznaczona do
przykrywania potraw podczas go-
towania i podgrzewania tylko za
pomocą mikrofal. Umożliwia ona
ograniczenie pryskania, zachowa-
nie soczystości potrawy, jak rów-
nież skrócenie czasu gotowania.
POKRYWKĘ należy stosować do podgrzewania
dwupoziomowego.