POLSKI 19
Czyszczenieikonserwacja
Czyszczenie jest zwykle jedyną wymaganą
czynnością konserwacyjną.
Kuchenkę należy utrzymywać w czystości,
aby nie niszczyć jej powierzchni, co ma
negatywny wpływ na trwałość urządzenia
oraz może prowadzić do ewentualnych
niebezpiecznych sytuacji.
WAŻNE: nie używać druciaków
metalowych, preparatów czyszczących
zawierających substancje ścierne,
zmywaków z wełny stalowej, ostrych
zmywaków itp. mogących uszkodzić panel
sterujący oraz powierzchnie wewnętrzne i
zewnętrzne kuchenki. Należy używać gąbki
i delikatnego detergentu lub ręcznika
papierowego oraz środka do mycia okien w
rozpylaczu. Środek do mycia okien należy
rozpylić na ręcznik papierowy.
Kuchenki nie należy spryskiwać
bezpośrednio.
Regularnie, a w szczególności po wylaniu
się płynów, należy wyjmować talerz
obrotowy oraz jego podstawę i wycierać
dno kuchenki do czysta.
Kuchenkę zaprojektowano do pracy z
talerzem obrotowym, umieszczonym w
przeznaczonym nań miejscu.
WAŻNE: nie należy uruchamiać
kuchenki mikrofalowej, gdy talerz
obrotowy został wyjęty, np. w celu
oczyszczenia.
Do czyszczenia powierzchni wewnętrznych,
zewnętrznej i wewnętrznej powierzchni
drzwiczek oraz otworu drzwiczek należy
stosować delikatne detergenty, wodę i
miękką szmatkę.
WAŻNE: nie należy dopuszczać do
zbierania się resztek tłuszczu lub
żywności wokół drzwiczek.
W przypadku trudnych do usunięcia plam
należy przez 2 lub 3 minuty gotować w
kuchence liżankę wody. Para spowoduje
zmiękczenie brudu.
WAŻNE: nie używać parowych
urządzeń czyszczących do czyszczenia
kuchenki mikrofalowej.
Nieprzyjemne zapachy wewnątrz kuchenki
można wyeliminować poprzez wstawienie
do kuchenki liżanki wypełnionej wodą z
dodatkiem soku z cytryny i gotowanie jej
przez kilka minut.
Grzałka grilla nie wymaga czyszczenia,
gdyż wysoka temperatura powoduje
spalanie wszelkich zabrudzeń, ale sut
ponad nią może wymagać regularnego
czyszczenia. Do czyszczenia należy użyć
gąbki, ciepłej wody i detergentu.
Jeśli grill nie jest używany regularnie, należy
go włączać raz w miesiącu na 10 minut, aby
wypalić wszelkie zabrudzenia.
Możnamyćwzmywarce
• Podstawkę pod talerz obrotowy.
• Szklany talerz obrotowy.
• Uchwyt do talerza Crisp.
Ostrożneczyszczenie
Talerz Crisp należy myć w wodzie, z
łagodnym detergentem. Mocno zabrudzone
miejsca można wyczyścić za pomocą
gąbki do szorowania i łagodnego środka
czyszczącego.
Zawsze przed myciem należy odczekać aż
talerz Crisp wystygnie.
WAŻNE: talerza Crisp nie należy
zanurzać ani płukać w wodzie, gdy jest
on gorący.
Szybkie schłodzenie może go uszkodzić.
WAŻNE: nie używać zmywaków z
wełny stalowej. Spowoduje to
porysowanie powierzchni.
Podczas pracy urządzenia i po jej
zakończeniu nie wolno dotykać grzałek ani
wewnętrznych powierzchni urządzenia,
ponieważ można się poparzyć. Należy
uważać, aby urządzenie nie miało kontaktu
ze ściereczkami lub innymi łatwopalnymi
materiałami do czasu ostygnięcia wszystkich