IKEA OV D00 S instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

POLSKI 4
Bezpieczeństwo Twoje i innych jest bardzo
ważne
Niniejsza instrukcja zawiera ważne
informacje dotyczące bezpieczeństwa,
z którymi należy się zapoznać i których
należy ściśle przestrzegać.
Ten symbol informuje o potencjalnym
ryzyku dla bezpieczeństwa
użytkownika i osób trzecich.
Wszystkie ostrzeżenia dotyczące
bezpieczeństwa będą poprzedzone
tym symbolem oraz następującymi
oznaczeniami:
NIEBEZPIECZEŃSTWO! Oznacza
niebezpieczną sytuację, której
ewentualne zaistnienie prowadzi do
poważnych obrażeń.
OSTRZEŻENIE! Oznacza
niebezpieczną sytuację, której
ewentualne zaistnienie mogłoby prowadzić
do poważnych obrażeń.
Wszystkie komunikaty dotyczące
bezpieczeństwa określają rodzaj
potencjalnego ryzyka oraz informują, w
jaki sposób zmniejszyć ryzyko urazów,
szkód oraz porażenia prądem wskutek
nieprawidłowej obsługi urządzenia. Należy
ściśle przestrzegać poniższych instrukcji.
Urządzenie należy odłączyć od -
zasilania elektrycznego przed
przystąpieniem do każdej czynności
instalacyjnej.
Instalacja elektryczna oraz konserwacja -
powinny być prowadzone przez
technika specjalistę zgodnie z
instrukcjami producenta oraz
obowiązującymi lokalnie przepisami
bezpieczeństwa. Nie naprawiać i nie
wymieniać żadnej części urządzenia,
jeśli nie jest to konkretnie zalecane w
instrukcji obsługi.
Urządzenie musi być uziemione. -
- Przewód zasilający piekarnik powinien
mieć wystarczającą długość, aby
umożliwić podłączenie zabudowanego
urządzenia do sieci.
Aby spełnić wymagania odpowiednich -
przepisów BHP, w czasie instalacji
należy użyć rozłącznika wszystkich
biegunów zasilania o minimalnym
odstępie między stykami wynoszącym
3 mm.
Nie wolno stosować rozgałęziaczy ani -
przedłużaczy.
Nie odłączać urządzenia od zasilania -
ciągnąc za przewód.
Po zakończeniu instalacji użytkownik -
nie powinien mieć dostępu do
komponentów elektrycznych urządzenia.
Nie dotykać urządzenia mokrymi -
częściami ciała i nie obsługiwać go
boso.
Informacjedotyczącebezpieczeństwa 4
Opisurządzenia 6
Panelsterowania 7
Codziennaeksploatacja 7
Tabelepieczenia 12
Konserwacjaiczyszczenie 16
Cozrobić,gdy... 20
Danetechniczne 21
Instalacja 22
Podłączenieelektryczne 24
Ochronaśrodowiska 24
GWARANCJAIKEA 25
Informacjedotyczącebezpieczeństwa
Spistreści
POLSKI 5
Urządzenie jest przeznaczone -
wyłącznie do użytku domowego do
przygotowywania żywności. Wszelkie
inne zastosowania (np.: do ogrzewania
pomieszczeń) są zabronione. Producent
nie ponosi żadnej odpowiedzialności
za uszkodzenia i straty spowodowane
niewłaściwym użyciem lub
nieprawidłową konguracją ustawień.
Urządzenia nie powinny obsługiwać -
dzieci ani osoby o ograniczonej
sprawności zycznej, sensorycznej
lub mentalnej, a także osoby bez
doświadczenia, chyba że obsługa
odbywa się pod nadzorem lub zgodnie
z instrukcją doświadczonych osób,
które przejmą odpowiedzialność za ich
bezpieczeństwo.
Dostępne części mogą się mocno -
rozgrzać podczas pracy piekarnika.
Należy pilnować, aby dzieci nie zbliżały
się do urządzenia i nie bawiły się nim.
Podczas pracy urządzenia i po jej -
zakończeniu nie wolno dotykać
grzałek ani wewnętrznych powierzchni
urządzenia, ponieważ można się
poparzyć. Nie dopuszczać do kontaktu
ze ściereczkami lub innym łatwopalnym
materiałem, dopóki wszystkie
komponenty urządzenia nie wystygły
wystarczająco.
Po zakończeniu pieczenia ostrożnie -
otworzyć drzwiczki urządzenia
i pozwolić na stopniowe wyjście
gorącego powietrza oraz pary z
wnętrza komory. Gdy drzwiczki
urządzenia są zamknięte, gorące
powietrze wychodzi na zewnątrz
przez otwór nad panelem sterowania.
Nie wolno blokować otworów
wentylacyjnych.
Do wyjmowania naczyń i akcesoriów -
z gorącego piekarnika należy używać
odpowiednich rękawiczek. Uważać, aby
nie dotykać gorących elementów.
Nie wolno wkładać do piekarnika -
materiałów łatwopalnych ani
przechowywać ich w jego pobliżu. Jeśli
urządzenie zostałoby przypadkowo
włączone, stwarzałoby to zagrożenie
pożarowe.
Nie wolno podgrzewać ani piec -
w urządzeniu potraw w szczelnie
zamkniętych pojemnikach. Ciśnienie,
jakie wytworzy się wewnątrz, może
spowodować eksplozję pojemnika i
uszkodzenie urządzenia.
Nie używać pojemników plastikowych. -
Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się -
łatwo zapalić. Należy nadzorować
pieczenie potraw z dużą ilością tłuszczu
lub oleju.
Nigdy nie pozostawiać urządzenia bez -
nadzoru podczas jego pracy.
Jeżeli do potraw dodawane są napoje -
alkoholowe (np. rum, koniak, wino,
itp.), należy pamiętać, że alkohole
wyparowują w wysokiej temperaturze.
Nie można zatem wykluczyć, że opary
alkoholu zapalą się w kontakcie z
grzałką.
UtylizacjaurządzeńAGD
Urządzenie zostały wykonane z -
materiałów nadających się do
recyklingu. Urządzenie należy
utylizować zgodnie z miejscowymi
przepisami dotyczącymi gospodarki
odpadami. Przed złomowaniem należy
odciąć przewód zasilający.
Aby uzyskać więcej informacji na temat -
utylizacji, odzyskiwania oraz recyklingu
urządzeń AGD, należy skontaktować
się z odpowiednim lokalnym urzędem
gminy, punktem skupu złomu lub
sklepem, w którym zakupiono
urządzenie.
POLSKI 6
Opisurządzenia
1
Panel sterowania
2
Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3
Grzałka górna
4
Grzałka grilla (może zostać obniżona)
5
Tylne oświetlenie piekarnika
6
Grzałka okrągła
7
Wentylator
8
Grzałka dolna (niewidoczna)
9
Zimne drzwi piekarnika
Akcesoria
Blacha do pieczenia Ruszt
1x 1x
Ociekacz Panele katalityczne
1x 2x
1
2
3
7
4
5
6
8
9
POLSKI 7
1 2 3 4
Panelsterowania
Zegaranalogowy
Zegar analogowy umożliwia:
Wyświetlanie aktualnej godziny. Aby 1.
zmienić aktualną godzinę, wcisnąć
przycisk (B) i obrócić go w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara.
Zaprogramowanie czasu rozpoczęcia 2.
pieczenia. Czas rozpoczęcia pieczenia
można zaprogramować z maksymalnym
wyprzedzeniem 12 godzin.
Zaprogramowanie długości pieczenia. 3.
Wybrać czas pieczenia (dostępny z
wszystkimi funkcjami), aby włączyć
piekarnik na określony czas. Po
upływie ustawionego czasu piekarnik
samoczynnie się wyłączy. Minimalna
zaprogramowana długość pieczenia to
5 minut, a maksymalna to 180 minut.
A
B
D
C
Codziennaeksploatacja
1
Pokrętło wyboru funkcji
2
Zegar analogowy
3
Pokrętło termostatu
4
Kontrolka termostatu (czerwona)
POLSKI 8
Włączaniepiekarnika
Pieczenieręczne
Obrócić pokrętło (B) w kierunku 1.
przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara (nie wciskać), tak aby na
wyświetlaczu pojawił się symbol .
Nacisnąć pokrętło (A) i obrócić je 2.
w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara, tak aby trójkąt
(D) u znajdował się na godzinie
wskazywanej przez zegar (wskazówka
godzinowa). Gdy osiągnięta zostanie
prawidłowa pozycja, pokrętło zaskoczy.
Ustawić pokrętło wyboru funkcji na 3.
symbolu żądanej funkcji. Zapali się
oświetlenie piekarnika.
Obrócić pokrętło termostatu w kierunku 4.
zgodnym z ruchem wskazówek zegara
i ustawić na żądanej temperaturze.
Zapali się czerwona kontrolka
termostatu.
Ponieważ w trybie ręcznym piekarnik 5.
NIE wyłącza się automatycznie, po
zakończeniu pieczenia należy z
powrotem ustawić pokrętła w pozycji
OFF (0 - •).
Pieczenieręcznezzaprogramowanym
czasemrozpoczęciapieczenia
Obrócić pokrętło (B) w kierunku 1.
przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara (nie wciskać), tak aby na
wyświetlaczu pojawił się symbol .
Nacisnąć pokrętło (A) i obrócić je 2.
w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara, tak aby trójkąt (D)
u znajdował się na godzinie, o której
pieczenie ma się rozpocząć (np. na
rysunku: 11:30).
Ustawić pokrętło wyboru funkcji na 3.
symbolu żądanej funkcji.
Obrócić pokrętło termostatu w kierunku 4.
zgodnym z ruchem wskazówek zegara i
ustawić na żądanej temperaturze.
Ponieważ w trybie ręcznym piekarnik 5.
NIE wyłącza się automatycznie, po
zakończeniu pieczenia należy z
powrotem ustawić pokrętła w pozycji
OFF (0 - •).
Pieczeniezaprogramowanez
zaprogramowanymczasemrozpoczęcia
pieczeniaiczasempieczenia
Obrócić pokrętło (B) w kierunku 1.
przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara (nie wciskać), tak aby na
wyświetlaczu pojawił się żądany czas
pieczenia (C) (5-180 min.).
Nacisnąć pokrętło (A) i obrócić je 2.
w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara, tak aby trójkąt (D)
u znajdował się na godzinie, o której
pieczenie ma się rozpocząć (np. na
rysunku: 11:30).
Ustawić pokrętło wyboru funkcji na 3.
symbolu żądanej funkcji.
Obrócić pokrętło termostatu w kierunku 4.
zgodnym z ruchem wskazówek zegara i
ustawić na żądanej temperaturze.
Po upływie zaprogramowanego 5.
czasu pieczenia rozlegnie się sygnał
dźwiękowy i piekarnik samoczynnie
się wyłączy. Aby wyłączyć sygnał
dźwiękowy, obrócić pokrętło (B)
w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara (nie naciskać),
dopóki na wyświetlaczu nie pojawi się
symbol .
Jeżeli po upływie zaprogramowanego 6.
czasu pieczenia chce się przedłużyć
pieczenie, należy postępować zgodnie z
powyższymi wskazówkami dotyczącymi
programowania lub przejść do
procedury pieczenia ręcznego.
POLSKI 9
Pieczeniezzaprogramowanądługością
czasupieczenia
Obrócić pokrętło (B) w kierunku 1.
przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara (nie wciskać), tak aby na
wyświetlaczu pojawił się żądany czas
pieczenia (C) (5-180 min.).
Nacisnąć pokrętło (A) i obrócić je 2.
w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara, tak aby trójkąt
(D) u znajdował się na godzinie
wskazywanej przez zegar (wskazówka
godzinowa). Gdy osiągnięta zostanie
prawidłowa pozycja, pokrętło zaskoczy.
Ustawić pokrętło wyboru funkcji na 3.
symbolu żądanej funkcji. Zapali się
oświetlenie piekarnika.
Obrócić pokrętło termostatu w kierunku 4.
zgodnym z ruchem wskazówek zegara
i ustawić na żądanej temperaturze.
Zapali się czerwona kontrolka
termostatu.
Po upływie zaprogramowanego 5.
czasu pieczenia rozlegnie się sygnał
dźwiękowy i piekarnik samoczynnie
się wyłączy. Aby wyłączyć sygnał
dźwiękowy, obrócić pokrętło (B)
w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara (nie naciskać),
dopóki na wyświetlaczu nie pojawi się
symbol .
Jeżeli po upływie zaprogramowanego 6.
czasu pieczenia chce się przedłużyć
pieczenie, należy postępować zgodnie z
powyższymi wskazówkami dotyczącymi
programowania lub przejść do
procedury pieczenia ręcznego.
POLSKI 10
Tabelafunkcjipiekarnika
Funkcja OpisFunkcji
0
PIEKARNIK
WYŁĄCZONY
-
OŚWIETLENIE Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
GÓRNAIDOLNA
GRZAŁKA
Do przyrządzania mięsa, ryb i drobiu w piekarniku.
Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i po
zgaśnięciu czerwonej kontrolki termostatu włożyć potrawę
do piekarnika.
Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim
poziomie
WYPIEKI Do pieczenia na maksymalnie dwóch półkach.
W razie potrzeby zmienić rozmieszczenie potraw w
piekarniku, aby uzyskać optymalne rezultaty pieczenia.
Nie trzeba podgrzewać piekarnika (za wyjątkiem
pizzy i ciast).
GRILL Funkcji grilla należy używać do pieczenia kawałków
mięsa, szaszłyków, kiełbasek, do zapiekania warzyw
oraz do przyrumieniania pieczywa.
Podgrzewać piekarnik przez 3 - 5 min.
Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być
zamknięte.
Podczas pieczenia mięsa dolać nieco wody do
ociekacza na pierwszej półce, co zmniejszy ilość dymu i
rozpryskiwanie się tłuszczu.
Zaleca się obracanie potrawy podczas pieczenia.
TURBO GRILL Ta funkcja idealnie nadaje się do pieczenia dużych
kawałków mięsa (rostbef, pieczenie).
Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być
zamknięte.
Podczas pieczenia mięsa dolać nieco wody do
ociekacza na pierwszej półce, co zmniejszy ilość dymu i
rozpryskiwanie się tłuszczu.
Obracać mięso w czasie pieczenia.
ROZMRAŻANIE Do rozmrażania artykułów żywnościowych do
temperatury otoczenia.
Pozostawić potrawę w opakowaniu, aby uniknąć
wysuszenia.
POLSKI 11
Funkcja OpisFunkcji
GRZAŁKADOLNA+
TERMOOBIEG
Do pieczenia na jednej półce (np.: owoce, ciasta,
zapiekanki, warzywa, pizza, drób).
TERMOOBIEG Do pieczenia na jednej lub więcej półkach i bez
wstępnego podgrzewania piekarnika potraw, które
wymagają takiej samej temperatury pieczenia
(np.: ryby, warzywa, ciasta), w taki sposób, aby nie
doszło do wzajemnego przenikania zapachów.
GRZAŁKADOLNA Funkcja służy:
Do wykańczania ciast owocowych lub serników. -
Do zagęszczania sosów. -
Funkcję włączać na ostatnie 10/15 minut pieczenia.
POLSKI 12
Przepis Funkcja Podgrzewanie
wstępne
Półka
(oddołu)
Temperatura
(°C)
Czaspieczenia
(min)
MIĘSO
Jagnięcina, koźlina,
baranina
X 2 200 90-100
X 2 200 100-110
X 2 200 100-110
Cielęcina, wołowina,
wieprzowina
X 2 200 90-100
X 2 200 90-110
X 2 200 90-110
Kurczak, Królik,
Kaczka
X 2 200 70-80
- 2 190 70-80
X 2 200 70-80
Indyk
(3-5 kg)
X 2 210 160-180
X 2 200 170-180
X 2 200 170-180
Gęś
(2 kg)
X 2 210 100-130
X 2 200 100-130
X 2 200 100-130
RYBY
dorada, labraks,
tuńczyk, łosoś, dorsz
(1 kg)
X 2 200 60-80
- 2 190 60-80
X 2 190 60-80
siodłak, tuńczyk
(<1 kg - kotlety)
X 2 190 50-60
- 2 190 50-60
X 2 190 50-60
Tabelepieczenia
POLSKI 13
Przepis Funkcja Podgrzewanie
wstępne
Półka
(oddołu)
Temperatura
(°C)
Czaspieczenia
(min)
WARZYWA
Papryka, pomidory,
pieczone ziemniaki
X 2 190 50-60
- 2 190 50-60
X 2 190 50-60
SŁODYCZE, CIASTA ITP.
Wyrastanie ciasta X 2 180 40-50
X 2 180 40-50
X 2 180 40-50
Ciasta z nadzieniem
(serniki)
X 2 190 60-90
- 2 180 60-90
- 2 180 60-90
Tarta owocowa X 2 190 40-50
X 2 180 40-50
X 2 180 40-50
Strudel, naleśniki X 2 200 50-60
X 1-3 190 50-60
X 2 190 50-60
Herbatniki, ciasto
biszkoptowe, kruche
ciasto
X 2 180 20-30
X 1-3 180 30-40
X 2 180 30-40
Ptysie, rolady
biszkoptowe
X 2 180 35-45
X 1-3 180 35-45
X 2 180 35-45
Słone ciasta, ciasta
z nadzieniem
owocowym, np.
ananasowym,
brzoskwiniowym
X 2 200 50-60
X 2 190 45-55
X 2 190 44-55
POLSKI 14
Przepis Funkcja Podgrzewanie
wstępne
Półka
(oddołu)
Temperatura
(°C)
Czaspieczenia
(min)
Lasagne,
zapiekanka z
ziemniaków,
cannelloni,
zapiekanki
makaronowe
X 2 200 40-50
X 2 190 40-50
X 2 190 40-50
Chleb X 2 210 30-40
X 1-3 210 30-40
X 2 210 30-40
Pizza X 2 225 15-20
X 1-3 210 20-30
X 2 210 20-30
Paszteciki z ciasta
francuskiego
X 2 210 20-30
X 1-3 200 30-40
X 2 200 30-40
Suet X 2 200 40-50
X 2 190 50-60
X 2 190 50-60
POLSKI 15
Tabelagrillowania
Przepis Funkcja Podgrzewanie
wstępne
Półka
(oddołu)
Temperatura
(°C)
Czaspieczenia
(min)
Chleb tostowy X 3-4 200-225 10-15
Polędwica wołowa X 3-4 200-225 30-40
Kotlety X 3-4 200-225 30-40
Kiełbaski X 3 200-225 30-40
Kotlety wieprzowe X 3 200-225 30-40
Ryba (kawałki) X 3 200-225 30-40
Udka kurczaka X 3 200-225 40-50
Szaszłyki X 3 200-225 40-50
Żeberka X 3 200-225 40-50
Kurczak (połówki) X 3 200-225 40-50
Kurczak (połówki) - 3 200-225 40-50
Kurczak w całości - 2-3 200-225 60-70
Pieczeń wieprzowa,
wołowa
- 2-3 200-225 60-80
Kaczka - 1-2 200-225 60-80
Pieczeń jagnięca - 1-2 200-225 80-100
Pieczeń wołowa - 2 200-225 60-70
Pieczone ziemniaki - 2-3 200-225 40-50
Ryby, np.: dorada,
pstrąg
- 3 190-200 40-50
Uwaga: Wskazane czasy i temperatury pieczenia podane są jedynie orientacyjnie.
POLSKI 16
Konserwacjaiczyszczenie
CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE!
Nie wolno stosować urządzeń -
czyszczących parą.
Czyszczenie przeprowadzać, gdy -
urządzenie jest zimne.
Odłączyć urządzenie od zasilania -
elektrycznego.
Zewnętrzneczęścipiekarnika
i
UWAGA: Nie stosować detergentów
korozyjnych ani ściernych. Jeśli taki
produkt przypadkowo wszedł w kontakt z
urządzeniem, należy natychmiast zetrzeć go
wilgotną ściereczką.
Powierzchnie czyścić wilgotną
ściereczką. Jeśli są bardzo zabrudzone,
dodać do wody kilka kropel płynu
do mycia naczyń. Wytrzeć do sucha
ściereczką.
Wnętrzepiekarnika
i
UWAGA: Nie stosowgąbek ściernych,
metalowych myjek ani skrobaków. Jeśli
stosowane, mogą z czasem uszkodz
emaliowane powierzchnie oraz szybę w
drzwiach.
Po każdym użyciu piekarnika odczekać
aż ostygnie, a następnie wyczyścić go
(najlepiej wtedy, gdy jest jeszcze ciepły),
aby zapobiec powstawaniu osadów i
plam z resztek jedzenia (np. potrawy o
dużej zawartości cukru).
Stosować środki przeznaczone do
czyszczenia piekarników i przestrzegać
zaleceń ich producenta.
Do czyszczenia szyby w drzwiach
piekarnika należy stosować
odpowiedni detergent w płynie.
Aby ułatwić czyszczenie piekarnika,
można zdemontować drzwi (patrz
KONSERWACJA).
Górna grzałka grilla (patrz
KONSERWACJA) może zostać obniżona
(tylko w niektórych modelach), aby
ułatwić czyszczenie górnej części komory
urządzenia.
UWAGA: Podczas długiego pieczenia
potraw zawierających dużo wody
(np. pizzy, warzyw itp.) może dojść do
osadzania się skroplin na wewnętrznej
stronie drzwi oraz na uszczelce. Po
wystygnięciu piekarnika należy je wytrzeć
ściereczką lub gąbką.
Akcesoria
Akcesoria po użyciu należy umyć
płynem do mycia naczyń. Jeśli są jeszcze
gorące, ubrać rękawice kuchenne.
Pozostałości żywności można łatwo
usunąć za pomocą specjalnej
szczoteczki lub gąbką.
Czyszczenietylnegopaneluoraz
bocznychpanelikatalitycznych(jeśli
urządzeniejestwniewyposażone):
i
UWAGA: Nie stosować detergentów
korozyjnych lub ściernych, twardych
szczotek oraz szorstkich gąbek do mycia
naczyń ani środków w aerozolu do mycia
piekarników, ponieważ mogłyby uszkodzić
powierzchnię katalityczną i pozbawić ją
właściwości samoczyszczących.
Włączyć pusty piekarnik na temperaturę
200°C w funkcji Termoobieg i pozwolić,
żeby pracował przez ok. 1 godzinę.
Po zakończeniu pozwolić urządzeniu
ostygnąć, a następnie gąbką usunąć
ewentualne resztki potraw.
POLSKI 17
Cyklczyszczeniapiekarnikówzfunkcją
piroliza(jeśliurządzeniejestwnią
wyposażone):
OSTRZEŻENIE!
Nie dotykać piekarnika podczas cyklu
pirolizy.
Nie pozwalać dzieciom zbliżać się
do piekarnika podczas trwania cyklu
pirolizy.
Funkcja ta pozwala na usunięcie zabrudzeń,
jakie powstały podczas pieczenia, poprzez
podgrzanie ich do temperatury ok. 500°C.
Zabrudzenia spalają się wytwarzając
osady, które po wystygnięciu piekarnika
z łatwością można usunąć wilgotną
gąbką. Nie włączać funkcji czyszczenia
pirolitycznego po każdym pieczeniu, lecz
jedynie w razie dużej ilości zabrudzeń lub
dymu i nieprzyjemnych zapachów podczas
nagrzewania i pieczenia.
Jeżeli piekarnik został zainstalowany
pod płytą kuchenną, należy upewnić
się, czy podczas trwania cyklu
automatycznego czyszczenia (pirolizy)
palniki lub pola elektryczne są
wyłączone.
Przed włączeniem pirolizy należy wyjąć
akcesoria z urządzenia.
Urządzenie może być wyposażone w 2
funkcje pirolityczne:
Cykl energooszczędny (PIROLIZA
EXPRESS/EKO): Zużycie prądu jest
mniejsze o ok. 25% w porównaniu do
standardowego cyklu pirolitycznego.
Cykl należy przeprowadzać regularnie
(po co najmniej 2-3 pieczeniach mięsa).
Cykl standardowy (PIRO): Gwarantuje
dokładne oczyszczenie bardzo
zabrudzonego piekarnika.
Po pewnej liczbie przeprowadzonych
cykli pieczenia, w zależności od
stopnia zabrudzenia urządzenia,
na wyświetlaczu pojawia się
komunikat, aby przeprowadzić cykl
automatycznego czyszczenia.
UWAGA: Podczas trwania automatycznego
czyszczenia (pirolizy) drzwi są
zablokowane. Nie można ich otworzyć,
dopóki temperatura w komorze nie osiągnie
bezpiecznego poziomu.
KONSERWACJA
OSTRZEŻENIE!
Stosować rękawice ochronne. -
Opisane czynności przeprowadzać przy -
zimnym urządzeniu.
Odłączyć piekarnik od zasilania -
elektrycznego.
Abywyjąćdrzwi
Całkowicie otworzyć drzwi.1.
Unieść i wysunąć do oporu dwa zaczepy 2.
blokujące zawiasy (rys. 1).
Rys. 1
POLSKI 18
Zamknąć drzwi, tak aby się zablokowały 3.
(A), podnieść je (B) i obrócić (C), tak aby
się zwolniły z obsady (D) (rys. 2, 3, 4).
A
Rys. 2
B
B
C
Rys. 3
D
Rys. 4
Ponownymontażdrzwiczek
Włożyć zawiasy w obsady.1.
Całkowicie otworzyć drzwi.2.
Opuścić zaczepy po obu stronach.3.
Zamknąć drzwi4.
Przesunięciegórnejgrzałki(tylkow
niektórychmodelach)
Wyjąć prowadnice z piekarnika (Rys. 5).1.
Rys. 5
Lekko wysunąć grzałkę (Rys. 6) i ją 2.
obniżyć.
Rys. 6
POLSKI 19
Aby z powrotem umieścić grzałkę na 3.
miejscu, podnieść ją, lekko pociągnąć do
siebie i oprzeć na obsadach bocznych
(Rys. 7).
Rys. 7
Wymianaoświetleniatylnego
Oączyć piekarnik od zasilania 1.
elektrycznego.
Odkręcić klosz (Rys. 8), wymienić 2.
żarówkę (typ - patrz uwaga dotycząca
rodzaju żarówki) i z powrotem
przykręcić klosz.
Rys. 8
Podłączyć piekarnik z powrotem do 3.
zasilania elektrycznego.
UWAGA:
Stosować wyłącznie żarówki 25-40W/230V
typu E-14, T300°C.
Żarówki są do nabycia w serwisie IKEA.
i
UWAGA: W razie stosowania żarówek
halogenowych, nie wolno dotykać ich
gołymi rękami. Na żarówce pozostają
odciski palców, co może doprowadzić do
późniejszego jej uszkodzenia.
Nie uruchamiać piekarnika, jeśli klosz nie
jest z powrotem zainstalowany.
POLSKI 20
Awaria Możliwaprzyczyna Rozwiązanie
Piekarnik nie działa. Brak zasilania w sieci. Sprawdzić, czy jest zasilanie
w sieci elektrycznej.
Piekarnik nie jest
podłączony do zasilania
elektrycznego.
Podłączyć piekarnik do
zasilania elektrycznego.
Pokrętło piekarnika jest
w pozycji „0”.
Wybrać pokrętłem piekarnika
funkcję pieczenia.
Pokrętło piekarnika jest
w pozycji „ ”.
Wybrać pokrętłem piekarnika
funkcję pieczenia.
Drzwi są zablokowane i nie
można ich otworzyć.
Usterka elektroniczna
wynikająca ze zmian w
napięciu elektrycznym.
Wyłączyć piekarnik i włączyć
go ponownie, aby sprawdzić,
czy usterka nie ustąpiła.
Programator elektroniczny nie
działa.
Usterka elektroniczna
wynikająca ze zmian w
napięciu elektrycznym.
Jeśli elektroniczny
programator (w zależności
od modelu) wskazuje „F HH”,
należy skontaktować się z
autoryzowanym serwisem.
Należy wtedy podać numer,
który następuje po literze „F”.
Cozrobić,gdy...
Przedskontaktowaniemsięzserwisem
technicznym:
Proszę sprawdzić, czy nie można 1.
samodzielnie rozwiązać problemu
zgodnie z punktami opisanymi w
rozdziale pt. „Co zrobić, gdy....
Wyłączyć i ponownie włączyć 2.
urządzenie, aby sprawdzić, czy usterka
nie ustąpiła.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych
testów usterka nadal występuje,
skontaktować się z serwisem IKEA.
Należy podać:
krótki opis usterki;
dokładny typ i model piekarnika;
numer serwisowy (to numer znajdujący
się po słowie Service na tabliczce
znamionowej), podany na prawej,
wewnętrznej krawędzi komory
piekarnika (widoczny przy otwartych
drzwiczkach).
dokładny adres;
numer telefonu.
Jeżeli konieczne jest dokonanie naprawy,
prosimy o kontakt z autoryzowanym
serwisem IKEA After Sales Service (daje
to pewność użycia oryginalnych części
zamiennych oraz prawidłowej naprawy).
POLSKI 21
Danetechniczne
Wymiary
Szerokość 595
Wysokość 595
Głębokość 564
Pojemność użytkowa l 51
Powierzchnia największej blachy do pieczenia (netto) w cm
2
1200
Dolna grzałka W 115 0
Cały piekarnik (Góra + Dół) W 2550
Grill W 1400
Turbo grill W 1425
Pieczenie z wentylatorem W 2025
Dolna grzałka + wentylator W 315 0
Rozmrażanie W 25
Oświetlenie W 25
Wentylator chłodzący W 25
Razem moc znamionowa W 3225
Liczba funkcji 8
Pobór energii w kWh 0,79
Pobór energii przy standardowym wsadzie w piekarniku oraz
pieczeniu z grzałką dolną kWh
1,10
Pobór energii przy standardowym wsadzie w piekarniku oraz
pieczeniu z termoobiegiem kWh
0,79
Dane techniczne podane są na tabliczce
znamionowej znajdującej się wewnątrz
urządzenia.
POLSKI 22
Po rozpakowaniu piekarnika należy
sprawdzić, czy urządzenie nie zostało
uszkodzone w czasie transportu oraz czy
drzwiczki zamykają się prawidłowo. W
razie problemów należy skontaktować się
z autoryzowanym serwisem. Aby zapobiec
ewentualnym uszkodzeniom, zaleca się,
aby piekarnik został wyjęty z podstawy ze
styropianu dopiero tuż przez instalacją.
Przygotowaniemeblidozabudowy
Meble kuchenne mające bezpośrednią
styczność z piekarnikiem muszą być
odporne na ciepło (min. 90°C).
Mebel należy przyciąć przed włożeniem
piekarnika i dokładnie usunąć trociny i
wióry.
Po zainstalowaniu dolna część
piekarnika nie powinna być już
dostępna.
Aby zagwarantować prawidłową
pracę urządzenia, nie wolno blokować
minimalnego otworu między blatem a
górną częścią piekarnika.
Zaleceniaogólne
Przedpierwszymużyciem
Usunąć zabezpieczenia kartonowe, folię -
oraz nalepki z akcesoriów.
Wyjąć akcesoria z piekarnika i rozgrz -
go do temperatury 200°C na ok. jedną
godzinę. Pozwoli na usunięcie woni
materiału izolacyjnego oraz smarów
ochronnych.
Podczaseksploatacji
Nie wolno umieszczać ciężkich -
przedmiotów na drzwiczkach, aby ich
nie uszkodzić.
Nie opierać się na drzwiczkach i nie -
wieszać żadnych przedmiotów na
uchwycie.
Nie przykrywać wnętrza piekarnika folią -
aluminiową.
Nigdy nie wlewać wody do wnętrza -
gorącego piekarnika; może dojść do
uszkodzenia powierzchni emaliowanej.
Nie należy przeciągać form ani -
patelni po dnie piekarnika, poniew
może to porysować jego emaliowaną
powierzchnię.
Należy sprawdzić, czy przewody -
elektryczne innych urządzeń nie stykają
się z gorącymi częściami piekarnika
lub nie zostały przycięte przez jego
drzwiczki.
Nie wolno narażać piekarnika na -
działanie warunków atmosferycznych.
Instalacja
POLSKI 23
Mechanizmzabezpieczającydrzwi
Sposób otwierania drzwi z mechanizmem
zabezpieczającym przedstawiono na Rys. 1.
Rys. 1
Mechanizm zabezpieczający drzwi można
wymontować W tym celu należy wykonać
czynności przedstawione na rysunku
(Rys. 2).
Rys. 2
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98

IKEA OV D00 S instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla