Whirlpool AKP 290/NA Program Chart

Typ
Program Chart
PL63
PAŃSTWA BEZPIECZEŃSTWO ORAZ BEZPIECZEŃSTWO OSÓB TRZECICH JEST
BARDZO WAŻNE
Niniejsza instrukcja zawiera ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa, z którymi należy się zapoznać i których należy ściśle
przestrzegać.
Wszystkie komunikaty dotyczące bezpieczeństwa określają rodzaj potencjalnego ryzyka oraz informują, w jaki sposób
zmniejszyć ryzyko urazów, szkód oraz porażenia prądem wskutek nieprawidłowej obsługi urządzenia. Należy ściśle przestrzegać
następujących instrukcji:
- Urządzenie należy odłączyć od zasilania elektrycznego przed przystąpieniem do każdej czynności instalacyjnej.
- Instalacja lub konserwacja powinna zostać przeprowadzona przez technika specjalistę zgodnie z instrukcjami producenta
oraz obowiązującymi lokalnie przepisami bezpieczeństwa. Nie naprawiać i nie wymieniać żadnej części urządzenia, jeśli
nie jest to konkretnie zalecane w instrukcji obsługi.
- Urządzenie musi być uziemione.
- Przewód zasilający piekarnik powinien mieć wystarczającą długość, aby umożliwić podłączenie zabudowanego
urządzenia do sieci.
- Aby instalacja była zgodna z obowiązującymi przepisami bezpieczeństwa, należy zamontować wyłącznik
wielobiegunowy o minimalnym odstępie styków wynoszącym 3 mm.
- Nie wolno stosować rozgałęziaczy ani przedłużaczy.
- Nie odłączać urządzenia od zasilania ciągnąc za przewód.
- Po zakończeniu instalacji użytkownik nie powinien mieć dostępu do komponentów elektrycznych urządzenia.
- Nie dotykać urządzenia mokrymi częściami ciała i nie obsługiwać go boso.
- Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego do przygotowywania żywności. Wszystkie inne
zastosowania (np. do ogrzewania pomieszczeń) są zabronione. Producent nie będzie ponosił żadnej odpowiedzialności za
uszkodzenia i straty spowodowane niewłaściwym użyciem lub nieprawidłową konfiguracją ustawień.
- Urządzenia nie powinny obsługiwać dzieci ani osoby o ograniczonej sprawności fizycznej, sensorycznej lub mentalnej, a
także osoby bez doświadczenia, chyba że obsługa odbywa się pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją doświadczonych
osób, które przejmą odpowiedzialność za ich bezpieczeństwo.
- Dostępne części mogą się bardzo rozgrzać podczas pracy piekarnika. Należy pilnować, aby dzieci nie zbliżały się do
urządzenia i nie bawiły się nim.
- Podczas pracy urządzenia i po jej zakończeniu nie wolno dotykać grzałek ani wewnętrznych powierzchni urządzenia,
ponieważ można się poparz. Nie dopuszczać do kontaktu ze ściereczkami lub innym łatwopalnym materiałem, dopóki
wszystkie komponenty urządzenia nie wystyy wystarczająco.
- Po zakończeniu pieczenia ostrożnie otworzyć drzwiczki urządzenia i pozwolić na stopniowe wyjście gorącego powietrza
oraz pary z wnętrza komory. Gdy drzwiczki urządzenia zamknięte, gorące powietrze wychodzi na zewnątrz przez otwór
nad panelem sterowania. Nie wolno blokować otworów wentylacyjnych.
- Do wyjmowania naczyń i akcesoriów z gorącego piekarnika należy używać odpowiednich rękawiczek. Uważać, aby nie
dotykać gorących elementów.
- Nie wkładać do urządzenia materiałów łatwopalnych i nie przechowywać ich w jego pobliżu. W razie przypadkowego
włączenia się urządzenia mogłoby dojść do pożaru.
- Nie wolno podgrzewać ani piec w urządzeniu potraw w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Ciśnienie, jakie wytworzy się
wewnątrz, może spowodować eksplozję pojemnika i uszkodzenie urządzenia.
- Nie używać pojemników plastikowych.
- Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się łatwo zapalić. Należy nadzorować pieczenie potraw z dużą ilością tłuszczu lub oleju.
- Nigdy nie pozostawiać urządzenia bez nadzoru podczas jego pracy.
- Jeśli do pieczonych potraw dodano napoje alkoholowe (np. rum, koniak, wino itp.), należy pamiętać, że alkohole
wyparowują w wysokiej temperaturze. Nie można zatem wykluczyć, że opary alkoholu zapalą się w kontakcie z grzałką.
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Ten symbol informuje o potencjalnym ryzyku dla bezpieczeństwa użytkownika i osób trzecich.
Wszystkie wiadomości dotyczące bezpieczeństwa będą poprzedzone tym symbolem oraz następującymi
oznaczeniami.
NIEBEZPIECZEŃSTWO
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie prowadzi do
poważnych urazów.
OSTRZEŻENIE
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie mogłoby
prowadzić do poważnych urazów.
PL64
Utylizacja urządzeń AGD
- Urządzenie zostały wykonane z materiałów nadających się do recyklingu. Urządzenie należy utylizować zgodnie z
lokalnymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami. Przed złomowaniem należy odciąć przewody zasilające, aby
zapewnić, że sprzęt jest niezdatny do użytku.
- Aby uzyskać więcej informacji na temat utylizacji, odzyskiwania oraz recyklingu urządzeń AGD, należy skontaktować się z
odpowiednim lokalnym urzędem gminy, punktem skupu złomu lub sklepem, w którym zakupiono urządzenie.
Po rozpakowaniu piekarnika należy sprawdzić, czy nie został on uszkodzony w czasie transportu oraz czy drzwiczki zamykają się
prawidłowo. W razie problemów należy skontaktować się z autoryzowanym serwisem. Aby zapobiec ewentualnym
uszkodzeniom, zaleca się, aby piekarnik został wyjęty z podstawy ze styropianu dopiero tuż przez instalacją.
PRZYGOTOWANIE MEBLA DO ZABUDOWY
Meble kuchenne mające bezpośrednią styczność z piekarnikiem muszą być odporne na ciepło (min. 90 °C).
Mebel należy przyciąć przed włożeniem piekarnika i dokładnie usunąć trociny i wióry.
Po zainstalowaniu dolna część piekarnika nie powinna być już dostępna.
Aby zagwarantować prawidłową pracę urządzenia, nie wolno blokować minimalnego otworu między blatem a górną
częścią piekarnika.
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA ELEKTRYCZNEGO
Sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce znamionowej urządzenia odpowiada napięciu w sieci. Tabliczka znamionowa
znajduje się przy przedniej krawędzi piekarnika i jest widoczna przy otwartych drzwiczkach.
Ewentualnej wymiany przewodu zasilającego (typ H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) może dokonać wyłącznie wykwalifikowany
technik. Należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu.
ZALECENIA OGÓLNE
Przed pierwszym użyciem:
- Usunąć zabezpieczenia kartonowe, folię oraz nalepki z akcesoriów.
- Wyjąć akcesoria z piekarnika i rozgrzać go do temperatury 200° na ok. jedną godzinę. Pozwoli to na usunięcie woni
materiału izolacyjnego oraz smarów ochronnych.
Podczas eksploatacji:
- Nie wolno umieszczać ciężkich przedmiotów na drzwiczkach, aby ich nie uszkodzić.
- Nie opierać się na drzwiczkach i nie wieszać żadnych przedmiotów na uchwycie.
- Nie przykrywać wnętrza piekarnika folią aluminiową.
- Nigdy nie wlewać wody do wnętrza gorącego piekarnika; może dojść do uszkodzenia powierzchni emaliowanej.
- Nie należy przeciągać form ani patelni po dnie piekarnika, ponieważ może to porysować jego emaliowaną powierzchnię.
- Należy sprawdzić, czy przewody elektryczne innych urządzeń nie stykają się z gorącymi częściami piekarnika lub nie
zostały przycięte przez jego drzwiczki.
- Nie wolno narażać piekarnika na działanie warunków atmosferycznych.
Utylizacja opakowania
Materiał z opakowania w 100% nadaje się do recyklingu i jest oznaczony symbolem ( ). Części opakowania nie należy
wyrzucać, lecz utylizować zgodnie z przepisami określonymi przez lokalne władze.
Utylizacja urządzenia
- Niniejsze urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/WE (WEEE) oraz polską ustawą o zużytym
sprzęcie elektrycznym i elektronicznym.
- Zapewniając prawidłowe złomowanie niniejszego urządzenia przyczynią się Państwo do ograniczenia ryzyka wystąpienia
negatywnego wpływu produktu na środowisko i zdrowie ludzi.
- Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji do niego dołączonej oznacza, że urządzenia nie wolno traktować podobnie
jak zwykłe odpady domowe. Należy oddać je do punktu zajmującego się utylizacją i recyklingiem urządzeń elektrycznych
i elektronicznych.
Oszczędzanie energii
- Nagrzewać urządzenie jedynie wtedy, jeśli jest to zalecane w tabeli pieczenia lub w przepisie.
- Używać ciemnych lub emaliowanych na czarno form do pieczenia, gdyż znacznie lepiej wchłaniają ciepło.
- Wyłączyć piekarnik 10/15 minut przed upływem ustawionego łącznego czasu pieczenia. Jeśli potrawy wymagają dłuższego
czasu, nadal będą się piekły.
INSTALACJA
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY ŚRODOWISKA
PL65
- Niniejsze urządzenie jest przeznaczone do kontaktów z artykułami spożywczymi i spełnia wymagania określone w
Rozporządzeniu ( ) nr 1935/2004. Zostało ono zaprojektowane, wyprodukowane i wprowadzone na rynek zgodnie z
wymogami bezpieczeństwa określonymi w Dyrektywie nr 2006/95/WE w sprawie niskiego napięcia (która zmieniła
Dyrektywę nr 73/23/EWG z późniejszymi zmianami), Dyrektywie w sprawie kompatybilności elektromagnetycznej
(“EMC”) nr 2004/108/WE.
Piekarnik nie działa:
Sprawdzić, czy jest zasilanie oraz czy piekarnik jest prawidłowo podłączony.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Przed skontaktowaniem się z serwisem technicznym:
1. Sprawdzić, czy nie można samodzielnie rozwiązać problemu zgodnie z punktami opisanymi w “Instrukcji wyszukiwania
usterek”.
2. Wyłączyć i ponownie włączyć urządzenie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych testów urządzenie dalej nie działa prawidłowo, należy skontaktować się z
najbliższym autoryzowanym serwisem.
Należy podać:
krótki opis usterki;
dokładny typ i model piekarnika;
numer serwisowy (to numer znajdujący się po słowie Service na tabliczce znamionowej), podany na prawej, wewnętrznej
krawędzi komory piekarnika (widoczny przy otwartych drzwiczkach). Numer serwisowy jest również podany w karcie
gwarancyjnej;
•dokładny adres;
numer telefonu.
Jeśli konieczna będzie naprawa, należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu (co jest gwarancją użycia oryginalnych części
zamiennych oraz właściwej naprawy).
Zewnętrzne części piekarnika
Ważne: nie stosować detergentów antykorozyjnych ani ściernych. Jeśli taki produkt przypadkowo wszedł w kontakt z
urządzeniem, należy natychmiast wytrzeć go wilgotną ściereczką.
Powierzchnie czyścić wilgotną ściereczką. Jeśli są bardzo zabrudzone, dodać do wody kilka kropel płynu do mycia nacz.
Wytrzeć do sucha ściereczką.
Wnętrze piekarnika
Ważne: nie stosować gąbek ściernych, metalowych myjek ani skrobaków. Jeśli będą stosowane, mogą z czasem
uszkodzić emaliowane powierzchnie oraz szybę w drzwiach.
Po każdym użyciu piekarnika odczekać, aż ostygnie, a następnie wyczyścić go (najlepiej wtedy, gdy jest jeszcze ciepły),
aby zapobiec powstawaniu osadów i plam z resztek jedzenia (np. potraw o dużej zawartości cukru).
Stosować środki przeznaczone do czyszczenia piekarników i przestrzegać zaleceń ich producenta.
Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika należy stosować odpowiedni detergent w płynie. Aby ułatwić czyszczenie
piekarnika, można zdemontować drzwi (patrz KONSERWACJA).
Górna grzałka grilla (patrz KONSERWACJA) może zostać obniżona (tylko w niektórych modelach), aby ułatwić czyszczenie
górnej części komory urządzenia.
UWAGA: podczas długiego pieczenia potraw zawierających dużo wody (np. pizzy, warzyw itp.) może dojść do osadzania
się skroplin na wewnętrznej stronie drzwi oraz na uszczelce. Po wystygnięciu piekarnika należy je wytrzeć ściereczką lub
gąbką.
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
SERWIS TECHNICZNY
CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE
- Nie wolno stosować urządzeń czyszczących parą.
- Czyszczenie przeprowadzać, gdy urządzenie jest zimne.
- Odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego.
PL66
Akcesoria:
Akcesoria po użyciu należy umyć płynem do mycia naczyń. Jeśli są jeszcze gorące, ubrać rękawice kuchenne.
Pozostałości żywności można łatwo usunąć za pomocą specjalnej szczoteczki lub gąbką.
Czyszczenie tylnego panelu oraz bocznych paneli katalitycznych (jeśli urządzenie
jest w nie wyposażone):
WAŻNE: Nie stosować detergentów antykorozyjnych lub ściernych, twardych szczotek oraz szorstkich gąbek do mycia
naczyń, ani środków w aerozolu do mycia piekarników, ponieważ mogłyby uszkodzić powierzchnię katalityczną i
pozbawić ją właściwości samoczyszczących.
Włączyć pusty piekarnik na temperaturę 200°C w funkcji Termoobieg i pozwolić, żeby pracował przez ok. 1 godzinę.
Po zakończeniu pozwolić urządzeniu ostygnąć, a następnie gąbką usunąć ewentualne resztki potraw.
DEMONTAŻ DRZWI
Aby wyjąć drzwi:
1. Całkowicie otworzyć drzwi.
2. Unieść do oporu dwa zaczepy blokujące zawiasy (Rys. 1).
3. Zamknąć drzwi, tak aby się zablokowały (A), podnieść je (B) i obrócić (C), tak aby się zwolniły z obsady (D) (Rys. 2).
Ponowny montaż drzwiczek:
1. Włożyć zawiasy w obsady.
2. Całkowicie otworzyć drzwi.
3. Opuścić dwa zaczepy.
4. Zamknąć drzwi.
PRZESUNIĘCIE GÓRNEJ GRZAŁKI (TYLKO W NIEKTÓRYCH MODELACH)
1. Wyjąć boczne prowadnice półek (Rys. 3).
2. Lekko wysunąć grzałkę (Rys. 4) i ją obniżyć (Rys. 5).
3. Aby z powrotem umieścić grzałkę na miejscu, podnieść ją, lekko pociągnąć do siebie i oprzeć na obsadach bocznych.
KONSERWACJA
OSTRZEŻENIE
- Stosować rękawice ochronne.
- Opisane czynności przeprowadzać przy zimnym urządzeniu.
- Odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego.
Rys. 1 Rys. 2
Rys. 3 Rys. 4 Rys. 5
PL67
WYMIANA ŻAWKI
Aby wymienić tylną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego.
2. Odkręcić klosz (Rys. 6), wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) i z powrotem przykręcić klosz.
3. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
Aby wymienić boczną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego.
2. Wyjąć boczne prowadnice półek, jeśli urządzenie jest w nie wyposażone (Rys. 3).
3. Podważyć płaskim śrubokrętem i wyjąć klosz (Rys. 7).
4. Wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) (Rys. 8).
5. Z powrotem nałożyć klosz i docisnąć do ścianki, aby zaskoczył i zamknął się prawidłowo (Rys. 9).
6. Z powrotem zamontować boczne prowadnice półek.
7. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
UWAGA:
- Stosować wyłącznie żarówki 25-40W/230V, typ E-14, T300°C lub żarówki halogenowe 20-40W/230 V, typ G9, T300°C.
- Żarówki można zakupić w autoryzowanym serwisie.
WAŻNE:
- W razie stosowania żarówek halogenowych, nie wolno dotykać ich gołymi rękami. Na żarówce pozostają odciski
palców, co może doprowadzić do późniejszego jej uszkodzenia.
- Nie uruchamiać piekarnika, jeśli klosz nie jest z powrotem zainstalowany.
Rys. 6 Rys. 7 Rys. 8 Rys. 9
PL68
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE - PATRZ CZĘŚĆ DOTYCZĄCA INSTALACJI
1. Panel sterowania
2. Grzałka górna/grill
3. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
4. Tabliczka znamionowa (nie usuwać!)
5. Oświetlenie
6. Wentylator
7. Rożen (jeśli jest w zestawie)
8. Grzałka dolna (niewidoczna)
9. Drzwi
10. Położenie półek (liczba półek wskazana jest z przodu piekarnika)
11. Ścianka tylna
UWAGA:
- Podczas pieczenia wentylator chłodzący może się od czasu do czasu uruchamiać, aby zmniejszyć pobór energii
elektrycznej.
- Po zakończeniu pieczenia i wyłączeniu piekarnika wentylator chłodzący może nadal pracować przez pewien czas.
AKCESORIA W ZESTAWIE
A. RUSZT (1): służy do pieczenia potraw lub jako półka, na której można umieścić formy, blachy lub inne naczynia
przystosowane do pieczenia w piekarniku.
B. OCIEKACZ (1): służy do zbierania tłuszczu (należy go wtedy wsunąć pod ruszt) lub jako forma do pieczenia mięsa, ryb,
warzyw, focacci itp.
AKCESORIA NA ZAMÓWIENIE
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
INSTRUKCJA OBSŁUGI PIEKARNIKA
Rys A Rys B
PL69
WKŁADANIE RUSZTÓW ORAZ INNYCH AKCESORIÓW DO PIEKARNIKA
Ruszt oraz inne akcesoria są wyposażone w system blokad, który zapobiega ich przypadkowemu wyjściu.
1. ożyć ruszt poziomo, wygiętą częścią “A” do góry (Rys. 1).
2. Przechylić ruszt przy blokadzie “B” (Rys. 2).
3. Ustawić ruszt z powrotem poziomo i wsunąć do końca - “C” (Rys. 3).
4. Aby wyjąć ruszt, należy wykonać powyższe czynności w odwrotnej kolejności.
Włożenie innych akcesoriów, np. ociekacza, blachy do pieczenia ciast, wymaga wykonania takich samych czynności. Wypustka
w części płaskiej pozwala na zablokowanie akcesoriów.
OPIS PANELU STEROWANIA
1. Pokrętło wyboru funkcji
2. Zegar analogowy
3. Pokrętło termostatu
4. Kontrolka termostatu
DZIAŁANIE PIEKARNIKA
Ustawić pokrętło wyboru funkcji na żądaną funkcję.
Zapali się oświetlenie piekarnika.
Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej temperaturze.
Zapali się kontrolka termostatu. Kontrolka zgaśnie w momencie osiągnięcia wybranej temperatury.
Po zakończeniu pieczenia obrócić pokrętła w pozycję “0”.
Rys. 1
Rys. 2 Rys. 3
1 2 3 4
PL70
ZEGAR ANALOGOWY
A. PIECZENIE RĘCZNE
1. Obrócić przycisk (B) w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (nie wciskać) tak, aby na wyświetlaczu
pojawił się symbol .
2. Nacisnąć przycisk (A) i obrócić w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara w taki sposób, aby trójkąt (D)
znajdował się na godzinie wskazanej na zegarze (wskazówka godzinowa).
Gdy osiągnięta zostanie prawidłowa pozycja, przycisk zaskoczy.
3. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu żądanej funkcji. Zapali się oświetlenie piekarnika.
4. Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej temperaturze. Zapali
się czerwona kontrolka termostatu.
5. Ponieważ w trybie ręcznym piekarnik NIE wyłącza się automatycznie, po zakończeniu pieczenia należy z powrotem
ustawić pokrętło termostatu oraz programatora w pozycji WYŁ. (0- •).
B. PIECZENIE RĘCZNE Z ZAPROGRAMOWANYM CZASEM ROZPOCZĘCIA PIECZENIA
1. Obrócić przycisk (B) w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (nie wciskać) tak, aby na wyświetlaczu
pojawił się symbol .
2. Nacisnąć przycisk (A) i obrócić w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara w taki sposób, aby trójkąt (D)
znajdował się przy kwadracie odpowiadającym godzinie, o której pieczenie powinno się rozpocząć (np. na rysunku:
11.30).
3. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu żądanej funkcji.
4. Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej temperaturze.
5. Ponieważ w trybie ręcznym piekarnik NIE wyłącza się automatycznie, po zakończeniu pieczenia należy z powrotem
ustawić pokrętło termostatu oraz programatora w pozycji WYŁ. (0- •).
C. PIECZENIE Z ZAPROGRAMOWANYM CZASEM ROZPOCZĘCIA PIECZENIA ORAZ DŁUGOŚCIĄ CZASU PIECZENIA
1. Obrócić przycisk (B) w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (nie naciskać) tak, aby na wyświetlaczu
pojawił się symbol (C) oznaczający czas trwania pieczenia (5-180 min.)
2. Nacisnąć przycisk (A) i obrócić w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara w taki sposób, aby trójkąt (D)
znajdował się przy kwadracie odpowiadającym godzinie, o której pieczenie powinno się rozpocząć (np. na rysunku:
11.30).
3. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu żądanej funkcji.
4. Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej temperaturze.
5. Po upływie zaprogramowanego czasu pieczenia rozlegnie się sygnał dźwiękowy i piekarnik samoczynnie się wyłączy.
Aby wyłącz sygnał dźwiękowy, obrócić przycisk (B) w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (nie
naciskając), aż na wyświetlaczu ukaże się symbol .
Aby przedłużyć pieczenie po upływie zaprogramowanego czasu pieczenia, należy postępować zgodnie z powyższymi
wskazówkami dotyczącymi programowania lub przejść do procedury pieczenia ręcznego.
D. PIECZENIE Z ZAPROGRAMOWANĄ DŁUGOŚCIĄ CZASU PIECZENIA
1. Obrócić przycisk (B) w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (nie naciskać) tak, aby na wyświetlaczu
pojawił się symbol (C) oznaczający czas trwania pieczenia (5-180 min.)
2. Nacisnąć przycisk (A) i obrócić w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara w taki sposób, aby trójkąt
(D) znajdował się na godzinie wskazanej na zegarze (wskazówka godzinowa). Gdy osiągnięta zostanie prawidłowa
pozycja, przycisk zaskoczy.
3. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu żądanej funkcji. Zapali się oświetlenie piekarnika.
4. Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej temperaturze. Zapali
się czerwona kontrolka termostatu.
5. Po upływie zaprogramowanego czasu pieczenia rozlegnie się sygnał dźwiękowy i piekarnik samoczynnie się wyłączy.
Aby wyłącz sygnał dźwiękowy, obrócić przycisk (B) w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (nie
naciskając), aż na wyświetlaczu ukaże się symbol .
Jeżeli po upływie zaprogramowanego czasu pieczenia chce się przedłużyć pieczenie, należy postępować zgodnie z
powyższymi wskazówkami dotyczącymi programowania lub przejść do procedury pieczenia ręcznego.
Zegar analogowy umożliwia:
1. Wyświetlanie aktualnej godziny. Aby zmienić aktualną godzinę, nacisnąć przycisk (B) i obrócić go w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
2. Zaprogramowanie czasu rozpoczęcia pieczenia. Czas rozpoczęcia pieczenia można zaprogramować z
maksymalnym wyprzedzeniem 12 godzin.
Zaprogramowanie czasu pieczenia. Wybrać długość pieczenia (dostępne ze wszystkimi funkcjami), aby
włączyć piekarnik na określony czas. Po upływie ustawionego czasu piekarnik samoczynnie się wyłączy.
Długość pieczenia można zaprogramować w zakresie od 5 minut do 180 minut.
PL71
TABELA OPISU FUNKCJI PIEKARNIKA
POKRĘTŁO PRZEŁĄCZNIKA FUNKCJI
OFF Do przerywania pieczenia i wyłączania piekarnika.
KONTROLKA Do włączania i wyłączania oświetlenia wewnątrz piekarnika.
KONWENCJONALNE
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednej półce. Korzystać z 2. poziomu. Nagrzać
piekarnik do żądanej temperatury. Wyłączenie się kontrolki termostatu oznacza, że piekarnik
jest gotowy na włożenie potrawy.
PIECZ.
KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięs i ciast z płynnym nadzieniem (słonych i słodkich) na jednej półce, pizzy na
jednym lub dwóch poziomach. Funkcja ta umożliwia równomierne wypieczenia potrawy od
wierzchu i od spodu. W przypadku pieczenia na dwóch poziomach należy zamienić pozycję
potraw w połowie pieczenia; pozwoli to na uzyskanie równomierniejszego upieczenia. Podczas
pieczenia na jednej półce zaleca się korzystanie z poziomu 2. Podczas pieczenia na dwóch
półkach korzystać z poziomów 1 i 3. Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i włożyć
potrawę, gdy pojawi się sygnalizacja osiągnięcia ustawionej temperatury.
GRILL
Do grillowania antrykotu, szaszłyków, kiełbasek; podpiekania warzyw lub przyrumieniania
chleba. Zaleca się włożenie potrawy na poziom 4. Podczas grillowania mięs zaleca się
stosowanie ociekacza, który będzie zbierał ociekający tłuszcz. Umieścić go na 3. poziomie i wl
ok. pół litra wody. Nagrzewać piekarnik przez 3-5 min. Podczas pieczenia drzwi piekarnika
muszą być zamknięte.
TURBOGRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef, kurczak). Umieścić potrawę na
środkowym poziomie. Zaleca się stosowanie ociekacza, który będzie zbierał ociekający tłuszcz.
Włożyć ociekacz na poziom 1. lub 2., wlewając do niego około pół litra wody. Zaleca się
obracanie mięsa podczas pieczenia, aby uzyskać równomierne przyrumienienie po obu
stronach. Nie trzeba nagrzewać piekarnika. Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika muszą być
zamknięte.
ROZMRAŻANIE
Do przyspieszania rozmrażania artykułów spożywczych. Zaleca się umieszczenie potrawy na
środkowym poziomie. Zaleca się pozostawienie potrawy w opakowaniu, aby zapobiec
wysuszeniu jej powierzchni.
TURBOWENTYLATOR
Aby uzyskać wypiek o chrupiącym spodzie i miękkim wierzchu. Idealne do pieczenia na jednym
poziomie ciast z płynnym nadzieniem bez wstępnie wypiekanego spodu (np. tarty owocowe,
ciasta ze śliwkami, serniki i pizza z dużą ilością dodatków). Zaleca się włożenie potrawy na
poziom 2. Nagrzać piekarnik przed rozpoczęciem pieczenia.
Ta funkcja idealnie nadaje się również do mrożonek (np. pizza, frytki, strucla, lasagne). Należy
przestrzegać wskazówek dotyczących przygotowania podanych na opakowaniu mrożonek.
TERMOOBIEG
Do równoczesnego pieczenia potraw na jednej lub na dwóch półkach. Potrawy mogą być różne,
lecz muszą wymagać takiej samej temperatury pieczenia (np.: ryby, warzywa, ciasta). Funkcja ta
pozwala na pieczenie bez wzajemnego przenikania się zapachów pieczonych potraw. Podczas
pieczenia na jednej półce zaleca się korzystanie z poziomu 2. Gdy pieczenie odbywa się na
dwóch półkach, zaleca się użycie poziomu 1. i 3. po wstępnym nagrzaniu piekarnika.
GRZAŁKA DOLNA +
TERMOOBIEG
Aby zakończyć pieczenie potrawy o bardzo płynnej konsystencji i uzyskać chrupiący i ładnie
przyrumieniony spód. Przydatne również do zagęszczania sosów. Zaleca się włożenie potrawy
na poziom 2. Nie trzeba nagrzewać piekarnika.
GRZAŁKA DOLNA
Aby przyrumienić spód potrawy pod koniec pieczenia. Zaleca się włożenie potrawy na poziom
1. lub 2. Z funkcji tej można również korzystać przy duszeniu potraw, np. gulaszu mięsnego lub
warzywnego; w tym przypadku korzystać z 2. poziomu. Nie trzeba nagrzewać piekarnika.
PL72
TABELA PIECZENIA
Przepis
Funkcja Nagrzewanie Poziom pieczenia
(od dołu)
Temperatura
(°C)
Czas
(min.)
Akcesoria
Ciasta drożdżowe
Tak 2 150-175 35-90 Tortownica na ruszcie
Tak 1-3 150-170 30-90
Poz. 3: tortownica na ruszcie
Poz. 1: tortownica na ruszcie
Ciasta z nadzieniem
(sernik, strucla,
szarlotka)
Tak 2 150-190 30-85
Ociekacz/blacha do ciast lub
tortownica na ruszcie
Tak 1-3 150-190 35-90
Poz. 3: tortownica na ruszcie
Poz. 1: tortownica na ruszcie
Kruche ciasteczka /
Rogaliki
Tak 2 160-175 20-45 Ociekacz/blacha do ciast
Tak 1-3 150-175 20-45
Poz. 3: ruszt
Poz. 1: ociekacz/blacha do ciast
Ptysie
Tak 2 175-200 30-40 Ociekacz/blacha do ciast
Tak 1-3 170-190 35-45
Poz. 3: blacha na ruszcie
Poz. 1: ociekacz/blacha do ciast
Bezy
Tak 2 100 110-150 Ociekacz/blacha do ciast
Tak 1-3 100 130-150
Poz. 3: blacha na ruszcie
Poz. 1: ociekacz/blacha do ciast
Chleb / Pizza / Focaccia
Tak 2 225-250 12-50 Ociekacz/blacha do ciast
Tak 1-3 225-250 25-50
Poz. 3: blacha na ruszcie
Poz. 1: ociekacz/blacha do ciast
Mrożone pizze
Tak 2 250 10-15
Poz. 2: ociekacz/blacha do ciast
lub ruszt
Tak 1-3 250 10-20
Poz. 3: blacha na ruszcie
Poz. 1: ociekacz/blacha do ciast
Tarta warzywa+mięso
(tarty warzywne, quiche)
Tak 2 175-200 40-50 Tortownica na ruszcie
Tak 1-3 175-190 55-65
Poz. 3: tortownica na ruszcie
Poz. 1: tortownica na ruszcie
Nadziewane ciasto
francuskie / Słone
paluszki
Tak 2 175-200 20-30 Ociekacz/blacha do ciast
Tak 1-3 175-200 25-45
Poz. 3: blacha na ruszcie
Poz. 1: ociekacz/blacha do ciast
Lasagne / Zapiekany
makaron / Cannelloni /
Zapiekanka
Tak 2 200 45-55 Blacha na ruszcie
Baranina / Cielęcina /
Wołowina / Wieprzowina
1kg
Tak 2 200 80-110 Ociekacz lub blacha na ruszcie
PL73
Kurczak / Królik / Kaczka
1kg
Tak 2 200 50-100 Ociekacz lub blacha na ruszcie
Indyk / Gęś 3 kg Tak 1/2 200 80-130 Ociekacz lub blacha na ruszcie
Ryba pieczona / w folii
(filet, w całości)
Tak 2 175-200 40-60 Ociekacz lub blacha na ruszcie
Nadziewane warzywa
(pomidory, cukinie,
bakłażany)
Tak 2 175-200 50-60 Blacha na ruszcie
Chleb tostowy Tak 4 200 3-5 Ruszt
Filety / kawałki ryb Tak 4 200 20-30
Poz. 3: ruszt (Obrócić potra
po upływie połowy czasu
pieczenia)
Poz. 2: ociekacz napełniony
wodą
Kiełbaski / Szaszłyki /
Kotlety / Hamburgery
Tak 4 200 30-40
Poz. 4: ruszt (Obrócić potra
po upływie połowy czasu
pieczenia)
Poz. 3: ociekacz napełniony
wodą
Kurczak pieczony 1-1,3
kg
- 2 200 55-70
Poz. 2: ruszt (W razie potrzeby
obrócić potrawę po upływie 2/3
czasu pieczenia)
Poz. 1: ociekacz napełniony
wodą
Krwisty rostbef 1 kg - 2 200 35-45
Blacha na ruszcie (W razie
potrzeby obrócić potrawę po
upływie 2/3 czasu pieczenia)
Udziec jagnięcy /
Golonka
- 2 200 60-90
Ociekacz lub blacha na ruszcie
(W razie potrzeby obrócić
potrawę po upływie 2/3 czasu
pieczenia)
Pieczone ziemniaki - 2 200 45-55
Ociekacz / blacha do ciasta (W
razie potrzeby obrócić potra
po upływie 2/3 czasu pieczenia)
Zapiekane warzywa - 2 200 20-30 Blacha na ruszcie
Lasagne i mięso Tak 1-3 200 50-100
Poz. 3: blacha na ruszcie
Poz. 1: ociekacz lub blacha na
ruszcie
Mięso i ziemniaki Tak 1-3 200 45-100
Poz. 3: blacha na ruszcie
Poz. 1: ociekacz lub blacha na
ruszcie
Ryba i warzywa Tak 1-3 175 30-50
Poz. 3: blacha na ruszcie
Poz. 1: ociekacz lub blacha na
ruszcie
Przepis
Funkcja Nagrzewanie Poziom pieczenia
(od dołu)
Temperatura
(°C)
Czas
(min.)
Akcesoria
PL74
Sposób czytania tabeli pieczenia
Tabela podaje najlepszą funkcję dla określonej potrawy oraz informację, czy należy ją piec na jednej czy kilku półkach
jednocześnie. Temperatury pieczenia dotyczą momentu włożenia potrawy do piekarnika, za wyjątkiem nagrzewania (gdy jest
przewidziane). Temperatury oraz czasy pieczenia są orientacyjne i zależą od ilości potrawy oraz rodzaju akcesoriów. Początkowo
stosować niższe sugerowane wartości, a później, jeśli pieczenie nie jest zgodne z wymaganiami, przejść do wyższych. Zaleca się
stosowanie akcesoriów dołączonych w zestawie oraz, w miarę możliwości, blach lub form do pieczenia z ciemnego metalu.
Można stosować również naczynia lub akcesoria ze szkła żaroodpornego (pyrex) lub z porcelany. Czas pieczenia nieco się wtedy
wydłuży. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, należy przestrzegać zaleceń podanych w tabeli pieczenia, dotyczących wyboru
akcesoriów i ich rozmieszczenia na odpowiednich półkach.
Jednoczesne pieczenie różnych potraw
Korzystając z funkcji “TERMOOBIEG”, można jednocześnie piec różne potrawy (np.: ryby i warzywa), przy czym potrawy te muszą
wymagać tej samej temperatury i muszą być ułożone na różnych półkach. Wyjąć potrawy, które wymagają krótszego pieczenia,
i pozostawić potrawy, które wymagają dłuższego pieczenia.
Ciasta
- Delikatne ciasta piec z wykorzystaniem funkcji pieczenia konwencjonalnego na jednym tylko poziomie. Stosować formy z
ciemnego metalu i stawiać je zawsze na ruszcie z kompletu. Do pieczenia na kilku poziomach wybierać funkcję
Termoobieg i ustawiać formy na ruszcie w taki sposób, aby powietrze mogło swobodnie cyrkulować.
- Aby sprawdzić, czy ciasto drożdżowe jest już gotowe, włożyć drewniany patyczek w najwyższym miejscu ciasta. Jeśli
patyczek pozostanie suchy, ciasto jest gotowe.
- Jeśli stosowane są formy z nieprzywierającą powłoką, ciasto może nierówno wyrosnąć po bokach.
- Jeśli ciasto “opada” podczas pieczenia, podczas następnego pieczenia należy ustawić niższą temperaturę lub zmniejszyć
ilość płynu i delikatniej mieszać ciasto.
- Ciasta z soczystym nadzieniem (serniki, ciasta owocowe) wymagają funkcji “TERMOOBIEG”. Jeśli spód ciasta będzie zbyt
wilgotny, korzystać z niższej półki i wyłożyć spód bułką tartą lub pokruszonymi herbatnikami przed włożeniem nadzienia.
Mięsa
- Stosować blachy lub naczynia żaroodporne dowolnego rodzaju, dopasowane do rozmiarów pieczonego mięsa. W
przypadku pieczeni zaleca się wlanie na dno naczynia niewielkiej ilości rosołu, aby nieco zwilżyć mięso i dodać smaku.
Gdy pieczeń jest już gotowa, zostawić ją w piekarniku na ok. 10-15 min. lub zawinąć w folię aluminiową.
- Przygotowując mięso do grillowania należy pamiętać, że najlepsze wyniki uzyskuje się, gdy kawałki mają tę samą grubość.
Bardzo grube kawałki mięsa wymagają dłuższego pieczenia. Aby zapobiec przypaleniu powierzchni mięsa, należy je
odsunąć od grzałki grilla i umieścić ruszt na niższym poziomie. Obrócić mięso po upływie dwóch trzecich czasu pieczenia.
Zaleca się stosowanie ociekacza, który będzie zbierał ociekający sok - należy do niego wlać pół litra wody i umieścić
bezpośrednio pod rusztem, na którym ułożone jest mięso do grillowania. W razie potrzeby uzupełnić wodę.
Rożen (dostępny tylko w niektórych modelach)
Służy do pieczenia dużych kawałków mięsa i drobiu, umożliwiając ich równomierne dopieczenie. Wsunąć mięso na szpikulec
rożna, obwiązując go sznurkiem kuchennym (w przypadku kurczaka), i upewnić się, że jest unieruchomione przed włożeniem
szpikulca do gniazda na przedniej ściance piekarnika, po czym oprzeć go na odpowiednim wsporniku. Aby zmniejszyć ilość
dymu i zebrać spływające soki, zaleca się umieszczenie na pierwszej półce ociekacza, do którego należy wlać pół litra wody.
Szpikulec posiada plastikowe pokrętło, które należy zdjąć przed rozpoczęciem pieczenia i z którego należy korzystać po jego
zakończeniu, aby wyjąć mięso z piekarnika bez ryzyka poparzenia.
Pizza
Lekko nasmarować blachę, aby pizza była bardziej chrupiąca, nawet na spodzie. Po upływie dwóch trzecich czasu pieczenia
dodać mozzarellę na pizzę.
RADY I SUGESTIE
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

Whirlpool AKP 290/NA Program Chart

Typ
Program Chart