Whirlpool AKP 288/NA instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

Instrukcja obsługi i konserwacji
(Tutaj przykleić naklejkę gwarancyjną)
PL2
Te instrukcje są również dostępne na stronie: www.whirlpool.eu
BEZPIECZEŃSTWO UŻYTKOWNIKA I INNYCH OSÓB JEST BARDZO WAŻNE
Niniejsza instrukcja zawiera ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa, które należy przeczytać i ściśle przestrzegać.
Ten symbol informuje o potencjalnym ryzyku dla bezpieczeństwa użytkownika i osób trzecich.
Wszystkie ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa będą poprzedzone tym symbolem oraz następującymi oznaczeniami:
NIEBEZPIECZEŃSTWO
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie prowadzi do poważnych obrażeń.
OSTRZEŻENIE
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie mogłoby prowadzić do poważnych obrażeń.
Wszystkie komunikaty dotyczące bezpieczeństwa określają rodzaj potencjalnego zagrożenia i
informują, w jaki sposób zmniejszyć ryzyko urazów, szkód oraz porażenia prądem wskutek
nieprawidłowej obsługi urządzenia. Należy ściśle przestrzegać poniższych instrukcji:
- Instrukcję przechowywać w dostępnym miejscu, aby móc ją użyć w przyszłości.
- Podczas rozpakowywania i instalacji używać rękawic ochronnych.
- Urządzenie musi być trzymane i instalowane przez co najmniej dwie osoby.
- Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek czynności montażowych urządzenie należy odłączyć od
zasilania elektrycznego.
- Prace montażowe i konserwacyjne powinny być przeprowadzane przez technika specjalistę,
zgodnie z instrukcjami producenta i obowiązującymi lokalnie przepisami dotyczącymi
bezpieczeństwa. Nie należy naprawiać ani wymieniać żadnej części urządzenia, jeśli nie jest to
wyraźnie dozwolone w instrukcji obsługi.
- Wymiana przewodu zasilającego może zostać przeprowadzona wyłącznie przez
wykwalifikowanego elektryka. Należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu.
- Przepisy wymagają, aby urządzenie było uziemione.
- Przewód zasilający powinien mieć wystarczającą długość, aby umożliwić podłączenie
zabudowanego urządzenia do sieci.
- Aby spełnić wymagania odpowiednich przepisów BHP, w czasie instalacji należy uż
wyłącznika wielobiegunowego, o minimalnym odstępie między stykami wynoszącym 3 mm.
- Nie używać przedłużaczy, ani rozdzielaczy.
- Nie podłączać urządzenia do gniazda zdalnego sterowania lub programatora czasowego.
- Nie ciągnąć za przewód zasilania.
- Po zakończeniu montażu użytkownik nie powinien mieć dostępu do komponentów
elektrycznych urządzenia.
- Jeśli powierzchnia płyty indukcyjnej jest pęknięta, nie należy jej używać. W takiej sytuacji
wyłączyć urządzenie, by uniknąć ryzyka porażenia prądem elektrycznym (dotyczy wyłącznie
modeli z funkcją indukcyjną).
- Nie dotykać urządzenia mokrymi częściami ciała i nie obsługiwać go boso.
- Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego i służy do przygotowywania
posiłków. Nie zezwala się na inne zastosowania (np.: ogrzewanie pomieszczeń). W przypadku
nieprzestrzegania tych zaleceń i środków ostrożności, producent nie ponosi odpowiedzialności
za obrażenia ciała osób lub zwierząt, ani za straty materialne.
- Urządzenie oraz jego części mogą silnie nagrzewać się podczas pracy. Należy unikać dotykania
elementów grzejnych. Bardzo małe (0-3 lat) i małe dzieci (3-8 lat) nie powinny znajdować się w
WAŻNE ZALECENIA DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
PL3
pobliżu urządzenia bez stałego nadzoru osób dorosłych.
- Dzieci w wieku 8 lat i starsze, osoby o ograniczonej sprawności fizycznej, sensorycznej lub
umysłowej oraz osoby bez odpowiedniego doświadczenia i wiedzy mogą korzystać z
urządzenia wyłącznie pod nadzorem lub przy odpowiednich instrukcjach dotyczących
bezpiecznego użytkowania urządzenia i pod warunkiem, że rozumieją zagrożenia związane z
obsługą urządzenia. Dzieci nie mogą bawić się urządzeniem. Dzieci nie mogą bez nadzoru
czyścić ani konserwować urządzenia.
- Podczas pracy urządzenia i po jej zakończeniu nie dotykać jego grzałek, ponieważ stwarzają
ryzyko poparzenia.
Należy uważać, aby do czasu całkowitego ostygnięcia wszystkich jego komponentów w
bezpośredniej styczności z urządzeniem nie znalazły się ścierki lub inne łatwopalne materiały.
- Po zakończeniu pieczenia ostrożnie otworzyć drzwiczki urządzenia i pozwolić na stopniowe
wydostanie się gorącego powietrza oraz pary z wnętrza komory. Gdy drzwi urządzenia są
zamknięte, gorące powietrze wychodzi na zewnątrz przez otwór nad panelem sterowania. Nie
należy zasłaniać otworów wentylacyjnych.
- Do wyjmowania naczyń i innych akcesoriów z gorącego piekarnika należy używać
odpowiednich rękawic. Unikać dotykania gorących elementów.
- Nie wkładać do piekarnika materiałów łatwopalnych ani nie przechowywać ich w jego pobliżu:
Przy przypadkowym włączeniu urządzenia, stwarzałoby to zagrożenie pożarowe.
- Nie podgrzewać ani gotować w urządzeniu hermetycznie zamkniętych słoików ani innych tego
typu pojemników. Ciśnienie, które wytworzy się w środku, może doprowadzić do wybuchu
słoika i w konsekwencji, uszkodzenia urządzenia.
- Nie używać pojemników z tworzyw syntetycznych.
- Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się łatwo zapalić. Należy zawsze uważnie nadzorować gotujące
się potrawy zawierające dużo tłuszczu i oleju.
- Nigdy nie pozostawiać bez nadzoru urządzenia podczas procesu suszenia żywności.
- Jeżeli do potraw dodawane są napoje alkoholowe (np. rum, koniak, wino, itp.), należy pamiętać,
że alkohole wyparowują w wysokiej temperaturze. W konsekwencji występuje ryzyko, że opary
alkoholu zapalą się w kontakcie z grzałką elektryczną.
- Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się łatwo zapalić. Należy zawsze uważnie nadzorować gotujące
się potrawy zawierające dużo tłuszczu, oleju i alkoholu (np. rumu, koniaku lub wina).
- Nigdy nie stosować urządzeń czyszczących parą.
- Nie należy dotykać piekarnika w trakcie cyklu pirolizy. W trakcie cyklu pirolizy dzieci nie powinny
zbliżać się do urządzenia. Przed cyklem czyszczenia należy usunąć z komory piekarnika nadmiar
rozlanych płynów (dotyczy wyłącznie piekarników z funkcją pirolizy).
- Zwierzęta nie powinny zbliżać się do urządzenia podczas i po zakończeniu cyklu pirolizy
(dotyczy wyłącznie piekarników z funkcją pirolizy).
- Należy korzystać wyłącznie z sondy temperatury zalecanej do tego piekarnika.
- Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika nie należy używać środków ściernych ani ostrych
skrobaków metalowych, ponieważ mogą one zarysować powierzchnię i spowodować
pęknięcie szyby.
- Przed wymianą lampy należy upewnić się, że urządzenie jest wyłączone, aby uniknąć
niebezpieczeństwa porażenia prądem elektrycznym.
- Do przykrywania żywności w naczyniu do gotowania nie należy używać folii aluminiowej
(dotyczy wyłącznie piekarników z naczyniem do gotowania w komplecie).
PL4
- Utylizacja urządzeń AGD
Urządzenie zostało wykonane z materiałów nadających się do recyklingu lub do ponownego użycia. Urządzenie należy utylizować zgodnie z miejscowymi przepisami dotyczą-
cymi gospodarki odpadami. Przed złomowaniem należy odciąć przewód zasilający.
Aby uzyskać więcej informacji na temat utylizacji, odzyskiwania oraz recyklingu urządzeń AGD, należy skontaktować się z odpowiednim lokalnym urzędem, punktem skupu
złomu lub sklepem, w którym zakupiono urządzenie.
INSTALACJA
Po rozpakowaniu piekarnika, należy sprawdzić, czy nie został uszkodzony w czasie transportu oraz czy drzwi zamykają się prawidłowo. W przypadku problemów, należy skontak-
tować się z najbliższym serwisem technicznym. Aby zapobiec ewentualnym uszkodzeniom, zaleca się, aby piekarnik został wyjęty ze styropianowej podstawy bezpośrednio przed
montażem.
Dzieci nie mogą wykonywać instalacji suszarki. Dzieci nie powinny znajdować się w pobliżu urządzenia w czasie jego instalacji. Zarówno w czasie instalacji, jak i po jej zakończeniu
materiały opakowaniowe (torby z tworzyw sztucznych, części styropianowe itp.) nie powinny znajdować się w miejscu dostępnym dla dzieci.
PRZYGOTOWANIE MEBLA DO ZABUDOWY
Meble kuchenne mające bezpośrednią styczność z piekarnikiem muszą być odporne na działanie wysokiej temperatury (min. 90°C).
Mebel należy przyciąć przed włożeniem piekarnika i dokładnie usunąć trociny i wióry.
Po zainstalowaniu dolna część piekarnika nie powinna być już dostępna.
Aby zagwarantować prawidłową pracę urządzenia, nie zasłaniać wąskiej szczeliny między blatem a górną częścią piekarnika.
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA
Sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce znamionowej urządzenia odpowiada napięciu w sieci. Tabliczka znamionowa znajduje się przy przedniej krawędzi piekarnika i jest
widoczna, gdy drzwi są otwarte.
Ewentualnej wymiany przewodu zasilającego (typ H05 RR-F 3 x 1,5 mm2) może dokonać wyłącznie wykwalifikowany elektryk. Należy zwrócić się do autoryzowanego
serwisu.
ZALECENIA OGÓLNE
Przed pierwszym użyciem:
Usunąć kartonowe zabezpieczenia, folię oraz nalepki z akcesoriów.
Wyjąć akcesoria z piekarnika i rozgrzać go do temperatury 200°C na ok. jedną godzinę. Pozwoli to na usunięcie woni materiału izolacyjnego oraz smarów ochronnych.
Podczas eksploatacji:
Nie umieszczać ciężkich przedmiotów na drzwiach, aby ich nie uszkodzić.
Nie opierać się o drzwi i nie wieszać żadnych przedmiotów na uchwycie.
Nie przykrywać wnętrza piekarnika folią aluminiową.
Nigdy nie wlewać wody do wnętrza gorącego piekarnika; może dojść do uszkodzenia powierzchni emaliowanej.
Nie należy przeciągać form ani patelni po dnie piekarnika, ponieważ może to porysować jego emaliowaną powierzchnię.
Pilnować, aby przewody elektryczne innych urządzeń nie stykały się z gorącymi częściami piekarnika lub nie zostały przygniecione przez jego drzwi.
Nie narażać piekarnika na działanie warunków atmosferycznych.
OCHRONA ŚRODOWISKA
Utylizacja opakowania
Materiał z opakowania w 100% nadaje się do recyklingu i jest oznaczony odpowiednim symbolem ( ). Poszczególne elementy opakowania powinny zostać zutylizowane w
sposób odpowiedzialny
i zgodny z obowiązującymi lokalnie przepisami dotyczącymi gospodarowania odpadami.
Utylizacja urządzenia
To urządzenie zostało oznaczone jako zgodne z Dyrektywą Europejską 2012/19/WE (WEEE), dotyczącą zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego.
Prawidłowa utylizacja tego produktu przyczyni się do ograniczenia ryzyka jego negatywnego wpływu na środowisko i zdrowie ludzi, które
mogłoby zaistnieć w przypadku niewłaściwego złomowania urządzenia.
Symbol
na urządzeniu lub w dołączonej do niego dokumentacji oznacza, że urządzenia nie wolno traktować jak zwykłego odpadu domowego. Należy je przekazać do
punktu zajmującego się utylizacją i recyklingiem urządzeń elektrycznych i elektronicznych.
Rady dotyczące oszczędzania energii
Urządzenie należy wstępnie nagrzewać jedynie w przypadkach, w których jest to zalecane w tabeli pieczenia lub w przepisie.
Używać ciemnych lub emaliowanych na czarno form do pieczenia, gdyż znacznie lepiej pochłaniają ciepło.
DEKLARACJA ZGODNOŚCI Z EKOPROJEKTEM
Niniejsze urządzenie spełnia wymogi dot. ekoprojektu określone w Rozporządzeniach Komisji nr 65/2014 i 66/2014. Zgodnie z europejską normą En 60350-1.
PL5
INSTRUKCJA ROZWIĄZYWANIA PROBLEMÓW
Piekarnik nie działa:
Sprawdzić, czy jest zasilanie oraz czy piekarnik jest prawidłowo podłączony do zasilania.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, sprawdzając, czy usterka nie ustąpiła.
Nie można otworzyć drzwi:
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, sprawdzając, czy usterka nie ustąpiła.
Ważne: podczas automatycznego czyszczenia drzwi są zablokowane. Należy odczekać do momentu automatycznego odblokowania (patrz rozdział „Cykl czyszczenia
piekarnika z funkcją pirolizy”).
Elektroniczny programator nie działa:
Jeżeli na wyświetlaczu pojawia się litera " " oraz numer, należy się skontaktować z najbliższym autoryzowanym serwisem. Należy wtedy podać numer, który następuje po
literze “ ”.
SERWIS TECHNICZNY
Przed skontaktowaniem się z serwisem:
1. Sprawdzić, czy nie można samodzielnie rozwiązać problemu zgodnie z zaleceniami opisanymi w "Instrukcji rozwiązywania problemów".
2. Wyłączyć i ponownie włączyć urządzenie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych czynności urządzenie nadal nie działa prawidłowo, należy skontaktować się z najbliższym autoryzowanym serwisem
technicznym.
Należy zawsze podać:
krótki opis usterki;
dokładny typ i model piekarnika;
numer serwisowy (to numer znajdujący się po słowie „Service” na tabliczce znamionowej), podany na prawej, wewnętrznej krawędzi komory piekarnika (widoczny przy
otwartych drzwiach).
Numer serwisowy jest również podany w karcie gwarancyjnej;
dokładny adres;
numer telefonu.
Jeśli konieczna będzie naprawa, należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu (zapewni to gwarancję zastosowania oryginalnych części zamiennych oraz właściwie
przeprowadzonej naprawy).
CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE
Nie wolno stosować urządzeń czyszczących parą.
Czyszczenie należy przeprowadzać tylko wtedy, gdy urządzenie jest zimne.
Przed przystąpieniem do wykonywania jakichkolwiek czynności konserwacyjnych należy
odłączyć urządzenie od zasilania.
Zewnętrzne części piekarnika
WAŻNE: nie stosować żrących ani ściernych detergentów. Jeśli taki produkt przypadkowo wszedł w kontakt z urządzeniem, należy natychmiast wytrzeć go
wilgotną ściereczką z mikrofibry.
Powierzchnie należy czyścić wilgotną ściereczką z mikrofibry. Jeśli są bardzo zabrudzone, dodać do wody kilka kropel płynu do mycia naczyń. Wytrzeć do sucha ściereczką.
Wnętrze piekarnika
WAŻNE: nie stosować gąbek ściernych, metalowych myjek ani skrobaków. Mogą one z czasem uszkodzić emaliowane powierzchnie oraz szybę w drzwiach
piekarnika.
Po każdym użyciu piekarnika odczekać, aż ostygnie, a następnie wyczyścić go (najlepiej wtedy, gdy jest jeszcze ciepły), aby zapobiec powstawaniu osadów i plam z resztek
jedzenia (np. potraw o dużej zawartości cukru).
Stosować środki przeznaczone do czyszczenia piekarników i przestrzegać zaleceń ich producentów.
Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika należy stosować odpowiedni detergent w płynie. Drzwi piekarnika mogą zostać zdemontowane, aby ułatwić jego czyszczenie
(patrz KONSERWACJA).
Górną grzałkę grilla (patrz KONSERWACJA) można obniżyć (tylko w niektórych modelach), aby ułatwić czyszczenie górnej części komory piekarnika.
UWAGA: podczas długiego pieczenia potraw zawierających dużo wody (np. pizzy, warzyw itp.) może dojść do osadzania się skroplin na wewnętrznej stronie
drzwi oraz na uszczelce. Po wystygnięciu piekarnika należy je wytrzeć ściereczką lub gąbką.
Akcesoria:
Po każdym użyciu akcesoria należy zanurzyć w roztworze wody z płynem do mycia naczyń, chwytając je przez rękawice kuchenne, jeśli akcesoria te są jeszcze gorące.
Resztki żywności mogą być łatwo usunięte za pomocą specjalnej szczoteczki lub gąbki.
PL6
Czyszczenie tylnego panelu oraz bocznych paneli katalitycznych (jeśli urządzenie jest w nie wyposażone):
WAŻNE: nie stosować detergentów antykorozyjnych lub ściernych, twardych szczotek lub szorstkich gąbek do mycia naczyń ani środków w aerozolu
do mycia piekarników, ponieważ mogłyby uszkodzić powierzchnię katalityczną i pozbawić ją właściwości samoczyszczących.
Włączyć pusty piekarnik ustawiony na funkcję Termoobieg z temperaturą 200°C i pozwolić, żeby pracował przez ok. 1 godzinę
Po zakończeniu zaczekać, aż urządzenie ostygnie, a następnie za pomocą gąbki usunąć ewentualne resztki żywności.
KONSERWACJA
Stosować rękawice ochronne.
Opisane czynności przeprowadzać na zimnym urządzeniu.
Odłączyć urządzenie od zasilania.
DEMONTAŻ DRZWI
Aby zdjąć drzwi:
1. Całkowicie otworzyć drzwi piekarnika.
2. Unieść do oporu dwa zaczepy blokujące zawiasy (rys. 1).
3. Zamknąć drzwi, tak aby się zablokowały (A), podnieść je (B) i obrócić (C), tak aby się zwolniły z obsady (D) (rys. 2).
Ponowny montaż drzwi:
1. Włożyć zawiasy w obsady.
2. Całkowicie otworzyć drzwi piekarnika.
3. Opuścić zaczepy po obu stronach.
4. Zamknąć drzwi.
OSTRZEŻENIE
OBNIŻANIE GÓRNEJ GRZAŁKI TYLKO W NIEKTÓRYCH MODELACH
1. Wyjąć boczne prowadnice półek (rys. 3).
2. Lekko wysunąć grzałkę (rys. 4) i obniżyć ją (rys. 5).
3. Aby ponownie umieścić grzałkę na miejscu, należy ją podnieść, lekko pociągnąć do siebie i oprzeć na obsadach bocznych.
Fig. 1 Fig. 2
Fig. 3 Fig. 4 Fig. 5
PL7
UWAGA:
Stosować wyłącznie żarówki 25–40 W/230 V, typu E-14, T300°C lub żarówki halogenowe 20–40 W/230 V, typu G9, T300°C (w zależności od modelu).
Żarówka użyta w urządzeniu jest przeznaczona specjalnie do urządzeń elektrycznych i nie nadaje się do oświetlania pomieszczeń gospodarstwa domowego
(Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 244/2009).
Żarówki można zakupić w autoryzowanym serwisie.
WAŻNE:
W przypadku używania żarówek halogenowych nie łapać ich palcami, ponieważ odcisk palca może prowadzić do uszkodzenia.
Nie uruchamiać piekarnika przed ponownym zainstalowaniem klosza.
INSTRUKCJA OBSŁUGI PIEKARNIKA
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE — PATRZ CZĘŚĆ DOTYCZĄCA INSTALACJI
1
11
5
2
4
7
8
10
9
6
3
1. Panel sterowania
2. Grzałka górna/grill
3. Układ chłodzenia (jeśli dotyczy)
4. Tabliczka znamionowa (nie usuwać!)
5. Oświetlenie
6. Układ wentylacji piekarnika (jeśli dotyczy)
7. Rożen (jeśli jest w zestawie)
8. Grzałka dolna (niewidoczna)
9. Drzwiczki
10. Pozycje półek
11. Ścianka tylna
UWAGA:
Po zakończeniu pieczenia i wyłączeniu piekarnika wentylator chłodzący może nadal pracować przez pewien czas.
Urządzenie może się nieznacznie różnić od przedstawionego na rysunku.
WYMIANA ŻARÓWKI
Aby wymienić tylną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania.
2. Odkręcić klosz (rys. 6), wymienić żarówkę (typ – patrz uwaga poniżej) i z powrotem przykręcić klosz (rys. 7).
3. Ponownie podłączyć piekarnik do zasilania.
Fig. 6 Fig. 7
PL8
Fig. 1 Fig. 2 Fig. 3 Fig. 4
Fig. 5 Fig. 8
Fig. 7 Fig. 6
Fig. 9
6a
6b
KOMPATYBILNE AKCESORIA
(akcesoria dostarczone wraz z piekarnikiem opisano w broszurze technicznej)
Tacka do ociekania (rys. 1)
Przeznaczona do zbierania tłuszczu i kawałków żywności. Należy ją podkładać pod ruszt lub używać jako blachy do pieczenia mięs, kurczaków, ryb itp., z warzywami
lub bez. Aby uniknąć rozpryskiwania tłuszczu oraz zmniejszyć ilość dymu, należy wlać na tackę nieco wody.
Blacha do pieczenia (rys. 2)
Służy do pieczenia ciastek, ciast i pizzy.
Ruszt (rys. 3)
Służy do grillowania potraw lub jako podstawka do naczyń i form do pieczenia. Można go umieścić na dowolnym poziomie. Ruszt można wkładać wygięciem do góry
lub do dołu.
Boczne panele katalityczne (rys. 4)
Panele te posiadają specjalną emaliowaną powłokę o mikroporowatej strukturze, która pochłania rozpryskiwany tłuszcz. Zaleca się przeprowadzanie automatycznego
cyklu czyszczenia po przyrządzaniu szczególnie tłustych potraw (patrz CZYSZCZENIE).
Rożen (rys. 5)
Rożna należy używać zgodnie z rys. 9. Dodatkowe porady znajdują się również w rozdziale „Porady i wskazówki".
Zestaw do grillowania (rys. 6)
Zestaw składa się z rusztu (6a) oraz emaliowanego naczynia (6b). Zestaw należy umieścić na ruszcie (3) i włączyć funkcję grillowania.
Filtr przeciwtłuszczowy (rys. 7)
Należy go używać tylko podczas przyrządzania szczególnie tłustych potraw. Należy go zawiesić na tylnej ścianie komory piekarnika, przed wentylatorem. Można go
myć w zmywarce i używać podczas pieczenia z termoobiegiem.
Prowadnice półek (rys. 8)
Umożliwiają wysuwanie do połowy rusztów oraz tac podczas pieczenia. Pasują do wszystkich akcesoriów i mogą być myte w zmywarce.
Liczba akcesoriów może się różnić w zależności od zakupionego modelu.
AKCESORIA NIEDOSTARCZANE RAZEM Z URZĄDZENIEM
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
PL9
OPIS PANELU STEROWANIA
Urządzenie może się nieznacznie różnić od przedstawionego na rysunku.
1. Pokrętło wyboru funkcji
2. ZEGAR ANALOGOWY
3. Pokrętło termostatu
JAK URUCHOMIĆ PIEKARNIK
JAK WŁĄCZYĆ PIEKARNIK
Ustawić pokrętło wyboru funkcji na żądaną funkcję. Zapali się oświetlenie piekarnika.
Obracając pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara, ustawić żądaną temperaturę. Zapali się czerwona kontrolka termostatu; po osiągnięciu żądanej
temperatury kontrolka gaśnie. Po zakończeniu pieczenia obrócić pokrętła w pozycję 0”.
ZEGAR ANALOGOWY
Ten programator elektromechaniczny umożliwia:
1. Wyświetlanie aktualnej godziny. Aby nastawić czas, nacisnąć pokrętło (B) i obrócić je w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
2. Zaprogramowanie czasu rozpoczęcia pieczenia, maks. 12 godzin do przodu (np. jeśli chcemy rozpocząć pieczenie o godzinie 7.00 rano, to NIE należy
ustawiać tego czasu o godzinie 8.00 wieczorem, ponieważ piekarnik włączy się o 8.00 rano).
3. Zaprogramowanie długości pieczenia w zakresie od min. 5 minut do maks. 180 minut.
PIECZENIE W TRYBIE RĘCZNYM
1. Obrócić pokrętło (B) w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (bez wciskania), tak aby na wyświetlaczu pojawił się symbol .
2. Nacisnąć pokrętło (A) i obrócić je w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, aż trójkąt (D) wskaże czas pokazywany na zegarze (wskazówka godzinowa). Gdy
osiągnięta zostanie prawidłowa pozycja, pokrętło zaskoczy.
3. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu żądanej funkcji. Zapali się oświetlenie piekarnika.
4. Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądaną temperaturę. Zapali się czerwona kontrolka termostatu.
5. Na koniec pieczenia, ustawić pokrętła na WYŁ. (0- •), ponieważ w trybie ręcznym piekarnik NIE wyłączy się automatycznie.
PIECZENIE W TRYBIE RĘCZNYM Z USTAWIENIEM CZASU ROZPOCZĘCIA
1. Obrócić pokrętło (B) w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (bez wciskania), tak aby na wyświetlaczu pojawił się symbol .
2. Nacisnąć pokrętło (A) i obrócić je w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, aż trójkąt (D) wskaże żądany czas rozpoczęcia pieczenia (np. na ilustracji: 11.30).
3. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu żądanej funkcji.
4. Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądaną temperaturę.
5. Na koniec pieczenia, ustawić pokrętła na WYŁ. (0- •), ponieważ w trybie ręcznym piekarnik NIE wyłączy się automatycznie.
PROGRAMOWANIE CZASU ROZPOCZĘCIA I TRWANIA PIECZENIA
6. Obrócić pokrętło (B) w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (bez wciskania), tak aby na wyświetlaczu pojawił się żądany czas trwania pieczenia (C) (5 - 180 min).
7. Nacisnąć pokrętło (A) i obrócić je w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, aż trójkąt (D) wskaże żądany czas rozpoczęcia pieczenia (np. na ilustracji: 11.30).
8. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu żądanej funkcji.
9. Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądaną temperaturę.
10. Po upływie zaprogramowanego czasu pieczenia rozlegnie się sygnał dźwiękowy i piekarnik samoczynnie się wyłączy. Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy, obrócić pokrętło (B) w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara(bez wciskania), aż na wyświetlaczu pojawi się symbol
.
11. Jeżeli po upływie zaprogramowanego czasu pieczenia chce się przedłużyć pieczenie, należy postępować zgodnie z powyższymi wskazówkami dotyczącymi
programowania lub przejść do procedury pieczenia ręcznego.
PROGRAMOWANIE CZASU TRWANIA PIECZENIA
1. Obrócić pokrętło (B) w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (bez wciskania), aż na wyświetlaczu zostanie ustawiony żądany czas trwania pieczenia (C) (5 - 180
min).
2. Nacisnąć pokrętło (A) i obrócić je w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, aż trójkąt (D)
wskaże czas pokazywany na zegarze (wskazówka godzinowa). Gdy
osiągnięta zostanie prawidłowa pozycja, pokrętło zaskoczy.
3. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu żądanej funkcji. Zapali się oświetlenie piekarnika.
4. Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądaną temperaturę. Zapali się czerwona kontrolka termostatu.
5. Po upływie zaprogramowanego czasu pieczenia rozlegnie się sygnał dźwiękowy i piekarnik samoczynnie się wyłączy. Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy, obrócić pokrętło (B) w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara(bez wciskania), aż na wyświetlaczu pojawi się symbol .
6. Jeżeli po upływie zaprogramowanego czasu pieczenia chce się przedłużyć pieczenie, należy postępować zgodnie z powyższymi wskazówkami dotyczącymi
programowania lub przejść do procedury pieczenia ręcznego.
32
PL10
FUNKCJA OPIS
WYŁ. Przerwanie pieczenia i wyłączenie piekarnika.
OŚWIETLENIE Włączenie oświetlenia piekarnika.
KONWENCJONALNE
Funkcja odpowiednia do przyrządzania dowolnej potrawy na jednym poziomie. Podgrzać piekarnik do żąda-
nej temperatury i włożyć potrawę, gdy ustawiona temperatura zostanie osiągnięta. Zaleca się umieszczenie
potrawy na drugim lub trzecim poziomie. Funkcja ta nadaje się również do podgrzewania mrożonek; Należy
przestrzegać wskazówek dotyczących przygotowania podanych na opakowaniu potrawy.
PIECZ. KONWEKCYJNE
Do pieczenia ciast z płynnym nadzieniem (słonych i słodkich) na jednej półce. Ta funkcja idealnie nadaje się
również do pieczenia na dwóch półkach.
Aby pieczenie przebiegało równomiernie, należy zamieniać potrawy miejscami. Gdy pieczenie odbywa się
tylko na jednej półce, należy korzystać z drugiego poziomu. W przypadku pieczenia na dwóch półkach należy
używać poziomu drugiego i czwartego. Podgrzać piekarnik przed pieczeniem.
GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa, szaszłyków, kiełbasek na ruszcie, do zapiekania warzyw oraz do przyrumie-
niania chleba. Nagrzewać piekarnik przez 3 - 5 min. Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknię-
te. W przypadku pieczenia mięsa zaleca się wlanie niewielkiej ilości wody na blachę-ociekacz (umieszczoną
na pierwszym poziomie). Pozwoli to zmniejszyć ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu. Zaleca się obracanie
mięsa w czasie gotowania.
TURBOGRILL
Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie). Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być
zamknięte. W przypadku pieczenia mięsa zaleca się wlanie niewielkiej ilości wody na tackę do ociekania,
umieszczoną na pierwszym poziomie. W ten sposób zmniejszy się ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
Obracać mięso w czasie grillowania.
ROZMRAŻANIE
Funkcja ta pozwala przyspieszyć rozmrażanie potraw w temperaturze pokojowej. Pozostawić potrawę w
opakowaniu, aby uniknąć wysuszenia.
TURBOWENTYLATOR
Do przyrządzania potraw z chrupkim spodem i miękką górą. Jest to idealna funkcja do pieczenia ciast z płyn-
nym nadzieniem i bez upieczonej wcześniej podstawy (np. tart, ciast ze śliwkami, ciast z serem ricotta oraz
pizzy z dużą ilości dodatków) na jednym poziomie. Zaleca się umieszczenie potrawy na drugim poziomie.
Podgrzać piekarnik przed pieczeniem.
Ta funkcja doskonale nadaje się również do przygotowywania gotowych potraw zamrożonych (np. pizzy, fry-
tek, placków, lazanii). Należy przestrzegać wskazówek dotyczących przygotowania podanych na opakowaniu
produktu żywnościowego.
TERMOOBIEG
Do pieczenia różnych potraw w jednej temperaturze (np. ryb, warzyw, ciasta) na maksymalnie dwóch pół-
kach jednocześnie. Funkcja ta pozwala na pieczenie bez wzajemnego przenikania się zapachów pieczonych
potraw. W przypadku użycia jednej półki zaleca się umieszczenie potrawy na drugim poziomie. Aby piec na
dwóch półkach, zaleca się użycie poziomu pierwszego i trzeciego, po uprzednim podgrzaniu piekarnika.
SPÓD
Z funkcji można korzystać do kończenia pieczenia nadziewanych ciast oraz do większego zagęszczania zup.
Włączyć tę funkcję na ostatnie 10–15 minut pieczenia.
TABELA OPISU FUNKCJI
PL11
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
wstępne
Poziom
pieczenia
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria
Ciasta drożdżowe
Tak 2 160-180 35-55 Ruszt + forma do ciasta
Ciastka/tarteletki
Tak 3 170-180 15-40 Blacha do pieczenia
Ptysie
Tak 3 180 30-40 Blacha do pieczenia
Nadziewane ciasto francuskie / przekąski z ciasta
ptysiowego
Tak 3 180-200 20-30 Blacha do pieczenia
Bezy
Tak 3 90 120-130 Blacha do pieczenia
Jagnięcina/cielęcina/wołowina/wieprzowina
Tak 2 190-200 90-110
Blacha-ociekacz lub ruszt + naczynie
żaroodporne
Kurczak/królik/kaczka
Tak 2 190-200 65-85
Blacha-ociekacz lub ruszt + naczynie
żaroodporne
Indyk/gęś
Tak 2 190-200 140-180
Blacha-ociekacz lub ruszt + naczynie
żaroodporne
Ryba pieczona / potrawy pieczone w papierze
(filet, w całości)
Tak 2 180-200 50-60
Blacha-ociekacz lub ruszt + naczynie
żaroodporne
Lasagne / zapiekany makaron / cannelloni /
zapiekanki
Tak 2 190-200 45-55 Ruszt + naczynie żaroodporne
Chleb/focaccia
Tak 2 190-230 15-50 Blacha-ociekacz lub blacha do pieczenia
Pizza
Tak 2 230-250 7-20 Blacha-ociekacz lub blacha do pieczenia
Tosty
Tak 4 200 2-5 Ruszt
Zapiekanka warzywna ze skorupką (typu gratin)
Tak 3 200 15-20 Ruszt + naczynie żaroodporne
Grillowane filety rybne i steki
Tak 3 200 30-40 Ruszt + naczynie żaroodporne
Kiełbaski / szaszłyki / żeberka / hamburgery
Tak 4 200 30-50
Grill + blacha-ociekacz na pierwszym
poziomie, obrócić w połowie pieczenia
Ciasta z nadzieniem (sernik, strucla, szarlotka)
Tak 1 180-200 50-60
Blacha-ociekacz lub ruszt + naczynie
żaroodporne
Słone tarty (tarty warzywne, quiche)
Tak 1 180-200 35-55 Ruszt + forma do ciasta
Warzywa faszerowane (pomidory, papryka,
cukinie, bakłażany)
Tak 2 180-200 40-60 Ruszt + naczynie żaroodporne
Słone tarty (tarty warzywne, quiche)
Tak 1 & 3 180-190 45-55
Grill + naczynie żaroodporne, zmienić
poziom w połowie pieczenia
Pizza/focaccia
Tak 1 & 3 230-250 12-30
Blacha do pieczenia + blacha-ociekacz,
zamienić miejscami w połowie pieczenia
Pieczony kurczak
- 2 200 55-65
Grill + tacka do ociekania z wodą na 1.
poziomie
Pieczone ziemniaki
- 3 200 45-55 Blacha-ociekacz
Krwisty rostbef
- 3 200 30-40
Grill + tacka do ociekania z wodą na 1.
poziomie
Udziec jagnięcy / golonka
- 3 200 55-70 Ruszt + tacka do ociekania
TABELA GOTOWANIA
PL12
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
wstępne
Poziom
pieczenia
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria
Ciastka/tarteletki
- 1 & 3 160-170 20-40
Poz. 3: blacha do pieczenia
Poz. 1: Blacha-ociekacz
Ptysie
- 1 & 3 180 35-45
Poz. 3: blacha do pieczenia
Poz. 1: Blacha-ociekacz
Nadziewane ciasto francuskie / przekąski z ciasta
ptysiowego
- 1 & 3 180-200 20-40
Poz. 3: blacha do pieczenia
Poz. 1: Blacha-ociekacz
Lasagne i mięso
- 1 & 3 200 50-100
Poz. 3: ruszt + naczynie żaroodporne
Poz. 1: Blacha-ociekacz
Mięso i ziemniaki
- 1 & 3 200 45-100
Poz. 3: ruszt + naczynie żaroodporne
Poz. 1: Blacha-ociekacz
Ryby i warzywa
- 1 & 3 180 30-50
Poz. 3: ruszt + naczynie żaroodporne
Poz. 1: Blacha-ociekacz
Bezy
- 1 & 3 90 120-150
Poz. 3: ruszt + naczynie żaroodporne
Poz. 1: Blacha-ociekacz
UWAGA: czasy pieczenia i temperatury podane zostały dla około 4 porcji.
RADY I SUGESTIE
Sposób czytania tabeli pieczenia
Tabela podaje najlepszą funkcję dla określonej potrawy oraz informację, czy należy ją piec na jednej, czy kilku półkach jednocześnie. Temperatury pieczenia dotyczą
momentu włożenia potrawy do piekarnika, za wyjątkiem nagrzewania wstępnego (gdy jest wymagane). Temperatury oraz czasy pieczenia są orientacyjne i zależą
od ilości potrawy oraz rodzaju akcesoriów. Początkowo należy stosować najniższe sugerowane wartości, a jeśli potrawa nie jest wystarczająco dopieczona, należy
użyć wyższych. Zaleca się stosowanie akcesoriów dołączonych w zestawie oraz, w miarę możliwości, blach lub form do pieczenia z ciemnego metalu. Można stosować
również naczynia lub akcesoria ze szkła żaroodpornego (pyrex) lub ceramiczne. Czas pieczenia nieco się wtedy wydłuży. Aby uzyskać optymalne rezultaty, należy
przestrzegać zaleceń podanych w tabeli pieczenia, dotyczących wyboru akcesoriów i ich rozmieszczenia na odpowiednich półkach. Jeżeli przygotowywana potrawa
zawiera dużo wody, należy wstępnie rozgrzać piekarnik.
Jednoczesne pieczenie różnych potraw
Korzystając z funkcji „PIECZENIE KONWEKCYJNE" można jednocześnie piec różne potrawy (np. ryby i warzywa), umieszczając je na różnych półkach. Potrawy wymaga-
jące krótszego pieczenia należy wyjąć wcześniej, pozostawiając te, które powinny piec się dłużej.
Desery
Delikatne desery należy piec z wykorzystaniem funkcji pieczenia konwencjonalnego tylko na jednym poziomie. Stosować formy z ciemnego metalu i stawiać je
zawsze na ruszcie dostarczonym wraz z piekarnikiem. Do pieczenia na kilku poziomach należy wybierać funkcję termoobiegu i ustawiać formy na ruszcie w taki
sposób, aby zapewnić swobodną cyrkulację powietrza.
Aby sprawdzić, czy ciasto drożdżowe jest już gotowe, włożyć drewniany patyczek w najwyższym miejscu ciasta. Jeśli patyczek pozostaje suchy, ciasto jest
gotowe.
Nie smarować masłem ścianek form, w których zastosowano nieprzywierającą powłokę. W przeciwnym razie, ciasto może nierówno wyrosnąć po bokach.
Jeśli ciasto opada w trakcie pieczenia, następnym razem należy ustawić niższą temperaturę, zmniejszyć ilość płynnych składników używanych do jego produkcji
lub delikatniej mieszać ciasto.
Ciasta z soczystym nadzieniem (serniki, ciasta owocowe) wymagają użycia funkcji „PIECZENIE KONWEKCYJNE" (jeżeli jest dostępna). Jeśli spód ciasta jest zbyt
wilgotny, należy skorzystać z niższej półki i wyłożyć spód bułką tartą lub pokruszonymi herbatnikami przed włożeniem nadzienia.
Mięso
Można stosować dowolne blachy lub naczynia żaroodporne, dopasowane do rozmiarów pieczonego mięsa. W przypadku pieczeni zaleca się wlanie na dno
naczynia niewielkiej ilości bulionu, aby nieco zwilżyć mięso i dodać mu smaku. Gdy pieczeń jest już gotowa, zostawić ją w piekarniku na ok. 10–15 min lub
zawinąć w folię aluminiową.
Przygotowując mięso do grillowania, należy pamiętać, że najlepsze wyniki uzyskuje się, gdy kawałki mają tę samą grubość. Bardzo grube kawałki mięsa wyma-
gają dłuższego pieczenia. Aby zapobiec przypaleniu powierzchni mięsa, należy je odsunąć od grzałki grilla i umieścić ruszt na niższym poziomie. Obrócić mięso
po upływie dwóch trzecich czasu pieczenia.
Zaleca się stosowanie tacki do ociekania, która będzie zbierała ściekające soki — należy do niej wlać pół litra wody i umieścić bezpośrednio pod rusztem, na którym
ułożone jest mięso do grillowania. W razie potrzeby uzupełniać wodę.
PL13
Rożen (dostępny tylko w niektórych modelach)
Służy do pieczenia dużych kawałków mięsa i drobiu, umożliwiając ich równomierne dopieczenie. Nabić mięso na szpikulec rożna, obwiązując je sznurkiem
kuchennym (w przypadku kurczaka), i upewnić się, że jest unieruchomione. Następnie umieścić szpikulec w gnieździe na przedniej ścianie piekarnika i oprzeć na
odpowiednim wsporniku. Aby zmniejszyć ilość dymu i zebrać spływające soki, zaleca się umieszczenie na pierwszej półce tacki do ociekania, do której należy wlać pół
litra wody. Szpikulec posiada plastikowy uchwyt, który należy zdjąć przed rozpoczęciem pieczenia i z którego należy skorzystać po jego zakończeniu, aby wyjąć mięso
z piekarnika bez ryzyka poparzenia.
Pizza
Lekko nasmarować blachę tłuszczem, aby spód pizzy był bardziej chrupiący. Po upływie dwóch trzecich czasu pieczenia ułożyć na pizzy mozzarellę.
Funkcja wyrastania (dostępna tylko w określonych modelach)
Przed umieszczeniem ciasta w piekarniku, zaleca się przykrycie go wilgotną ściereczką. Czas wyrastania przy użyciu tej funkcji jest krótszy o ok. jedną trzecią w
porównaniu z czasem wyrastania w temperaturze pokojowej (20–25°C). Czas wyrastania dla ciasta na pizzę (1 kg) to ok. jedna godzina.
400010877610
Zastrzeżony znak towarowy Whirlpool® /Znak towarowy (TM) grupy
Whirlpool © Prawa autorskie zastrzeżone przez Whirlpool Europe s.r.l
PL
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14

Whirlpool AKP 288/NA instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla