POLSKI 5
Urządzenie jest przeznaczone -
wyłącznie do użytku domowego do
przygotowywania żywności. Wszelkie
inne zastosowania (np.: do ogrzewania
pomieszczeń) są zabronione. Producent
nie ponosi żadnej odpowiedzialności
za uszkodzenia i straty spowodowane
niewłaściwym użyciem lub
nieprawidłową konguracją ustawień.
Urządzenia nie powinny obsługiwać -
dzieci ani osoby o ograniczonej
sprawności zycznej, sensorycznej
lub mentalnej, a także osoby bez
doświadczenia, chyba że obsługa
odbywa się pod nadzorem lub zgodnie
z instrukcją doświadczonych osób,
które przejmą odpowiedzialność za ich
bezpieczeństwo.
Dostępne części mogą się mocno -
rozgrzać podczas pracy piekarnika.
Należy pilnować, aby dzieci nie zbliżały
się do urządzenia i nie bawiły się nim.
Podczas pracy urządzenia i po jej -
zakończeniu nie wolno dotykać
grzałek ani wewnętrznych powierzchni
urządzenia, ponieważ można się
poparzyć. Nie dopuszczać do kontaktu
ze ściereczkami lub innym łatwopalnym
materiałem, dopóki wszystkie
komponenty urządzenia nie wystygły
wystarczająco.
Po zakończeniu pieczenia ostrożnie -
otworzyć drzwiczki urządzenia
i pozwolić na stopniowe wyjście
gorącego powietrza oraz pary z
wnętrza komory. Gdy drzwiczki
urządzenia są zamknięte, gorące
powietrze wychodzi na zewnątrz
przez otwór nad panelem sterowania.
Nie wolno blokować otworów
wentylacyjnych.
Do wyjmowania naczyń i akcesoriów -
z gorącego piekarnika należy używać
odpowiednich rękawiczek. Uważać, aby
nie dotykać gorących elementów.
Nie wolno wkładać do piekarnika -
materiałów łatwopalnych ani
przechowywać ich w jego pobliżu. Jeśli
urządzenie zostałoby przypadkowo
włączone, stwarzałoby to zagrożenie
pożarowe.
Nie wolno podgrzewać ani piec -
w urządzeniu potraw w szczelnie
zamkniętych pojemnikach. Ciśnienie,
jakie wytworzy się wewnątrz, może
spowodować eksplozję pojemnika i
uszkodzenie urządzenia.
Nie używać pojemników plastikowych. -
Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się -
łatwo zapalić. Należy nadzorować
pieczenie potraw z dużą ilością tłuszczu
lub oleju.
Nigdy nie pozostawiać urządzenia bez -
nadzoru podczas jego pracy.
Jeżeli do potraw dodawane są napoje -
alkoholowe (np. rum, koniak, wino,
itp.), należy pamiętać, że alkohole
wyparowują w wysokiej temperaturze.
Nie można zatem wykluczyć, że opary
alkoholu zapalą się w kontakcie z
grzałką.
UtylizacjaurządzeńAGD
Urządzenie zostały wykonane z -
materiałów nadających się do
recyklingu. Urządzenie należy
utylizować zgodnie z miejscowymi
przepisami dotyczącymi gospodarki
odpadami. Przed złomowaniem należy
odciąć przewód zasilający.
Aby uzyskać więcej informacji na temat -
utylizacji, odzyskiwania oraz recyklingu
urządzeń AGD, należy skontaktować
się z odpowiednim lokalnym urzędem
gminy, punktem skupu złomu lub
sklepem, w którym zakupiono
urządzenie.