Electrolux EKK5011 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Kuchenka gazowo-elektryczna
INSTRUKCJA OBSŁUGI
EKK 5011
2
SPIS TREŚCI
Wskazówki dla użytkownika Wskazówki dla instalatora
Dane techniczne
Opis urządzenia
Obsługa urządzenia
Piekarnik elektryczny
Obsługa płyty
Wskazówki i porady
Konserwacja i czyszczenie
Co zrobić, gdy …
Warunki gwarancji
Serwis i części zamienne
4
5
6
7
10
12
13
14
14
14
Wskazówki bezpieczeństwa
Instalacja kuchenki
Wymiana żarówki piekarnika
Przestawienie na inny rodzaj gazu
15
15
17
18
Poniższe symbole pojawiają się w instrukcji obsługi i mają
następujące znaczenie:
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Obsługa urządzenia
Wskazówki i porady
Informacje dotyczące ochrony środowiska
naturalnego
3
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed przystąpieniem do eksploatacji urządzenia należy dokładnie zapoznać się z instrukcją, w
której podano wskazówki i zalecenia dotyczące prawidłowego użytkowania i obsługi sprzętu.
Instrukcję obsługi należy przechowywać przez cały czas użytkowania urządzenia. W przypadku
sprzedaży urządzenia należy pamiętać również o przekazaniu instrukcji obsługi nowemu użytkownikowi.
Przestrzeganie wskazówek zawartych w instrukcji zapewni długotrwałe i niezawodne działanie urządzenia.
Instalacja
Podłączenie kuchenki do instalacji gazowej może
wykonać wyłącznie instalator urządzeń
gazowych z odpowiednimi uprawnieniami.
Kuchenka jest ciężka. Zachować ostrożność
podczas przenoszenia i przesuwania urządzenia.
Przed rozpoczęciem korzystania z kuchni należy
usunąć wszystkie elementy opakowania.
Przed instalacją należy sprawdzić rodzaj i
ciśnienie gazu w miejscu instalacji
urządzenia oraz rodzaj gazu, do którego
kuchnia jest przystosowana.
Warunki dotyczące zmiany rodzaju używanego
gazu znajdują się w instrukcji obsługi (patrz
także tabliczka znamionowa urządzenia).
Pomieszczenie, w którym ma być
zainstalowana kuchnia powinno posiadać
sprawną wentylację nawiewno – wywiewną.
Niesprawna wentylacja może prowadzić do
zakłócenia procesu spalania gazu i
powstawiania zwiększonej zawartości tlenku
węgla w pomieszczeniu kuchennym.
Kuchenkę należy podłączyć do zasilania
elektrycznego: 220~230V, 50Hz.
Sprawdzić zgodność parametrów instalacji
elektrycznej z danymi umieszczonymi na
tabliczce znamionowej.
Nie należy naprawiać / zmieniać parametrów
urządzenia samodzielnie.
Bezpieczeństwo dzieci
Urządzenie przeznaczone jest do obsługi
wyłącznie przez osoby dorosłe. Nie zezwalać
dzieciom na zabawę w pobliżu urządzenia.
Kuchnia nagrzewa się podczas pracy i pozostaje
gorąca przez jakiś czas. Nie zezwalać dzieciom
na przebywanie w pobliżu kuchni, do czasu jej
ostygnięcia.
Dzieci mogą także zranić się / poparzyć przy
zdejmowaniu garnków i naczyń z kuchni.
Podczas pracy
Urządzenie jest przeznaczone do przyrządzania
potraw w warunkach gospodarstwa domowego.
Stosowanie jej do innych celów jest niedozwolone!
Podczas pracy kuchni powstaje ciepło i
wilgoć. Należy zapewnić prawidłową
wentylację w pomieszczeniu, w którym
będzie ustawiona kuchnia.
W przypadku zalania kuchni, nie należy jej
używać. Nie obsługiwać kuchni mokrymi rękoma.
W przypadku długiej pracy kuchni należ
y
zapewnić dodatkową wentylację poprzez
otwarcie okna lub zwiększenie mocy
wentylacji mechanicznej (jeżeli zainstalowano).
W przypadku podłączenia innych urządzeń
elektrycznych w pobliżu kuchni należy zwrócić
uwagę, aby ich przewody zasilające nie
dotykały gorących elementów kuchni (lub nie
zostały przytrzaśnięte drzwiami kuchni).
Podczas gotowania potraw na oleju lub innym
tłuszczu nie wolno pozostawiać urządzenia bez
nadzoru, ponieważ przegrzany olej może się zapalić.
Na ruszcie nie wolno ustawiać zdeformowanych
lub niestabilnych naczyń do gotowania, gdyż
mogą się one przewrócić i zawartość naczynia
wyleje się na palniki.
Do wkładania i wyjmowania potraw z
piekarnika należy zawsze używać
kuchennych rękawic ochronnych.
Kuchnia nagrzewa się podczas pracy. Nie
dotykać
nagrzanych elementów wewnątrz
piekarnika, gdyż może dojść do oparzenia.
Sprawdzić, czy pokrętła znajdują się w pozycji „OFF
(wyłączony), kiedy kuchenka nie jest użytkowana.
Piekarnik należy czyścić zgodnie ze wskazówkami
zawartymi w niniejszej instrukcji obsługi.
Na palnikach kuchni oraz w piekarniku nie
należy używać plastikowych naczyń. Nie
przykrywać wewnętrznych elementów
piekarnika folią aluminiową.
Otwór wentylacyjny piekarnika (z tyłu, w
środkowej części płyty) nie może być
zasłonięty, gdyż zapewnia prawidłową
wentylację komory piekarnika.
W pobliżu kuchni nie wolno przechowywać
łatwopalnych materiałów, środków
czyszczących itp.
Nie przenosić kuchni za uchwyt drzwi piekarnika.
Serwis
Awarię urządzenia należy zgłosić w
autoryzowanym zakładzie serwisowym.
Użytkownikowi nie wolno samodzielnie
wykonywa
ć napraw! Autoryzowany zakład
serwisowy posiada oryginalne części zamienne.
Ochrona środowiska naturalnego
Wszystkie materiały opakowania nadają
się do powtórnego przetworzenia.
Oddać je do punktu zbiórki surowców
wtórnych.
Po zużyciu urządzenia należy je
unieruchomić poprzez odcięcie przewodu
zasilającego
4
DANE TECHNICZNE
wolnostojąca Klasa 1
PŁYTA
Palnik:
prawy przedni
prawy tylny
lewy przedni
lewy tylny
zapalarka
Duży
Pomocniczy
Średni
Średni
2,90 (2,60/2,50) kW
1,00 (1,00/0,85) kW
2,10 (2,00/1,90) kW
2,10 (2,00/1,90) kW
0,6 W
PIEKARNIK Piekarnik
Moc piekarnika
Grill
Moc grilla
Żarówka piekarnika
Rożno
Czyszczenie
Elektryczny
1,90 kW
Elektryczny
1,80 kW
15 W, E14
4 W
ręczne
Moc całkowita piekarnika 1,915 kW
Zasilanie Napięcie
Częstotliwość
220~230 V
50 Hz
AKCESORIA Ruszt
Taca do pieczenia (na spływający
tłuszcz)
WYMIARY Wysokość
Szerokość
Głębokość
875 mm
500 mm
600 mm
Moc kuchenki
1915,6 W
Urządzenie posiada certyfikat bezpieczeństwa „B”.
5
OPIS URZĄDZENIA
OPIS URZĄDZENIA
Model : EKK5011
4 5
6
1
2
THERMOSTAT
ELECTRIC GRILL
7
8
3
1. Lampka kontrolna
2. Pokrętło palnika piekarnika
3. Pokrętło palnika przedniego lewego
4. Pokrętło palnika tylnego lewego
5. Pokrętło palnika tylnego prawego
6. Pokrętło palnika przedniego prawego
7. Włącznik zapalarki
Płita
3
4
2
1
1. Średni palnik (do podgrzewania ze średnią
prędkością)
2. Średni palnik (do podgrzewania ze średnią
prędkością)
3. Mały (pomocniczy) palnik
4. Duży palnik (do podgrzewania z dużą
prędkością)
6
OBSŁUGA URZĄDZENIA
1. Piekarnik elektryczny
Przed włączeniem urządzenia należy
upewnić się, czy pomieszczenie
posiada odpowiednią wentylację.
Przygotowanie
1. Otworzyć pokrywę.
2. Wyjąć akcesoria piekarnika.
3. Zdjąć naklejki i folię zabezpieczającą (jeżeli
występują).
4. Ogrzać piekarnik ustawiając pokrętło w
położeniu „250” na 45 minut.
Umyć wszystkie akcesoria łagodnym detergentem.
Opłukać i osuszyć.
Urządzenie nagrzewa się w czasie
pracy. Nie dotykać nagrzewających się
elementów wewnątrz piekarnika.
Piekarnik jest wyposażony w 2 elementy grzejne:
- 2 grzałki (górna i dolna) do używania
piekarnika z zamkniętymi drzwiami
(pieczenie ciasta w foremkach, zapiekanie)
Piekarnika można używać w sposób tradycyjny lub.
Pokrętło piekarnika
Z jego pomocą można wybrać odpowiednią
temperaturę i funkcję pieczenia.
Oznaczenie symboli:
0 wyłączony
oświetlenie piekarnika
50-250
zakres temperatur
dolna grzałka
górna grzałka
grill i rożno
Aby wybrać poziom temperatury należy obrócić
pokrętło w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara, aż oznaczenie na pokrętle
pokryje się z wskazaniem temperatury pomiędzy
50, a 250ºC. Wybrana temperatura będzie
kontrolowana i utrzymywana przez termostat.
Można także ustawić nagrzewanie dolną grzałką
lub górną grzałką .
Wtedy temperatura nie przekroczy 215ºC w
przypadku nagrzewania dolną lub górną grzałką.
rys.1
7
Pieczenie w piekarniku
Pieczenie tradycyjne
dystrybucja rozgrzanego powietrza wewnątrz
piekarnika;
należy wstępnie ogrzać piekarnik
1. Ogrzać wstępnie piekarnik:
ok. 8 minut przy ustawieniu temperatury od
50 do 150ºC
ok. 15 minut przy ustawieniu temperatury
od 175 do 250ºC.
2. Włożyć produkty do piekarnika.
Pieczenie przy nagrzewaniu dolną grzałką
dla pizzy i ciast owocowych
należy wstępnie ogrzać piekarnik.
1. Ogrzać wstępnie piekarnik przez 10 minut
ustawiając pokrętło w położeniu
2. Włożyć produkty.
Grillowanie
pracuje górny element grzejny
dla podgrzewania ugotowanych produktów
nie ma konieczności wstępnego ogrzewania
piekarnika
1. Włożyć produkty na trzeci poziom piekarnika
2. Ustawić termostat w położeniu
.
Grill elektryczny
W trakcie grillowania niektóre elementy
piekarnika nagrzewają. Zwrócić uwagę, aby
dzieci nie znajdowały się w pobliżu
włączonej kuchni. Podczas grillowania
należy pozostawić uchylone drzwi piekarnika
i wysunąć nakładkę ochraniającą „A”
pokrętła (rys. 5) przed przegrzaniem.
Pod ruszt, na którym będzie ułożone mięso,
należy wsunąć tacę, w której będzie gromadził
się tłuszcz i soki potraw.
Aby wyłączyć grzałki piekarnika należy ustawić
pokrętło w pozycji „0” (wyłączony).
rys. 2
rys. 3
rys. 4
rys. 5
A
8
Grillowanie
Ciepło dochodzi z górnej części piekarnika.
Polecamy tę funkcję do grillowania mięsa,
tostowania pieczywa lub zrumieniania potraw
już ugotowanych.
Nie pozostawiać włączonej kuchni bez
nadzoru; otworzyć drzwi piekarnika i
wysunąć osłonę ochraniającą pokrętła.
Pieczenie mięsa
przygotować porcje mięsa, lekko
posmarować je olejem po obu stronach.
mięso ułożyć na ruszcie.
wysunąć nakładkę ochronną.
ustawić pokrętło w położeniu .
wsunąć tacę na poziom 1 (rys. 6).
ruszt wsunąć na poziom 2 lub 3, w
zależności od grubości mięsa.
- poziom 3: dla cienkich kawałków (tosty,
kiełbaski, małe kawałki ryb).
- poziom 2: dla grubszych porcji (mięso,
ryby, drób).
mięso obrócić na drugą stronę po
zrumienieniu.
posolić pod koniec pieczenia.
Czas pieczenia produktów jest uzależniony
do rodzaju i grubości produktu, a nie jego
wagi.
Zapiekanie
wysunąć nakładkę ochronną.
ustawić pokrętło w położeniu .
postawić naczynie na ruszcie wsuniętym na
poziom 2 lub 3 (rys. 7)
pozostawić naczynie z potrawą na kilka
minut
Oświetlenie piekarnika
oświetla wnętrze piekarnika podczas jego
pracy
Lampka kontrolna termostatu piekarnika
Wyłącza się, gdy piekarnik osiągnie zadaną
temperaturę i zapala się ponownie, gdy
termostat reguluje temperaturę.
1
2
3
rys. 6
1
2
3
rys. 7
9
Rożen
Włączony rożen sprawia, że dostępne
elementy urządzenia nagrzewają się. Nie
pozostawiać włączonego urządzenia bez
nadzoru. Zwrócić uwagę, aby dzieci nie bawiły
się w pobliżu włączonego urządzenia.
Przy włączonym rożnie należy uchylić drzwi
piekarnika i ułożyć osłonę „A“ na miejscu. Do
wyjmowania potrawy używać rękawic
kuchennych. Rożen i jego elementy są mocno
nagrzane.
Jak korzystać z rożna ?
Otworzyć drzwi piekarnika i wysunąc osłonę.
Wsunąć mięso na rożen upewniając się, że
widelec w poblizu uchwytu znajduje się na
swoim miejscu, a mięso jest ułożone w środku.
Włożyć drugi widelec. Oba elementy
powinny przylegać do siebie.
Włożyć rożen w uchwyt (w tylnej częsci), a
końcówkę uchwytu umieśnić we wsporniku.
Następnie umieścić wspornik w wyżłobieniu
w górnej części krawędzi piekarnika (patrz
rys. 8).
Na najniższy poziom wsunąć tacę.
Zdjąć uchwyt i zamknąć drzwi tak, aby
dolegały do osłony.
Pokrętłem funkcji piekarnika wybrać
pieczenie na grillu i sprawdzić, czy rożen
obraca się.
Po upieczeniu potrawy należy wyłączyć
funkcję grilla I założyć uchwyt. Po zwolnieniu
przedniego wspornika wysunąć rożen z
uchwytu. Zalecamy jednoczesne wyjęcie
tacy, aby krople tłuszczu nie wydostały się
poza nią.
Należy pamiętać o używaniu kuchennych
rękawic ochronnych, gdyż podczas pieczenia
na rożnie wewnętrz piekarnika panuje bardzo
wysoka temperatura.
Maksymalna waga produktu pieczonego na
rożnie wynosi 4·5 kg.
rys. 8
10
Obsługa płyty
Palniki nawierzchniowe
Symbole na pokrętle odpowiadają symbolom na
panelu kontrolnym (patrz opis urządzenia).
wyłączony
maksymalny płomień
minimalny płomień
Poziomu maksymalnego należy używać do
zagotowania, a minimalnego do podgotowywania
potraw (utrzymywania w cieple).
Można wybierać położenia pośrednie między
maksymalnym i minimalnym płomieniem, nigdy nie
ustawiać pokrętła pomiędzy płomieniem
maksymalnym, a pozycją: wyłączony.
Zapalanie palników
Wcisnąć pokrętło i obrócić je w lewą stronę, aż
do oznaczenia „dużego płomienia”.
Jednocześnie wcisnąć i przytrzymać przycisk
zapalarki (patrz rys), aż pojawi się płomień (1
iskra/sekunda).
Zwolnić pokrętło i sprawdzić, czy palnik
działa.
Po zapaleniu wyregulować płomień.
LUB
Wcisnąć pokrętło i obrócić je w lewą stronę,
aż do oznaczenia „dużego płomienia”.
Przyłożyć do palnika zapaloną np. zapałkę.
Zwolnić pokrętło i sprawdzić, czy palnik działa.
Po zapaleniu wyregulować płomień.
Jeżeli płomień zgasł należy odczekać 1 minutę i
spróbować ponownie. Jeżeli nie można włączyć
palnika pomimo kilkakrotnych prób należy
sprawdzić, czy pierścień palnika i jego wierzch są
prawidłowo ułożone (patrz rysunek).
Wyłączanie palników
Wyłączyć palnik ustawiając pokrętło w pozycji
«
».
Na płycie nie stawiać materiałów, które
mogą ulec stopieniu.
11
Wybór właściwego palnika
Pod każdym z pokręteł znajduje się symbol
odpowiadającemu mu palnika.
Zawsze należy stosować palnik o wielkości
odpowiedniej do średnicy garnka używanego do
gotowania. Aby nie dopuścić do wykipienia
potrawy, zalecamy dobieranie odpowiednich
naczyń (patrz rysunek).
Należy używać naczyń o płaskim dnie i
cienkich ściankach. Nie używać naczyń o
wklęsłych lub wypukłych dnach.
Ze względów ekonomicznych zalecamy
nakrywanie naczyń podczas gotowania.
Kiedy potrawa zacznie się gotować, należy
zmniejszyć płomień tak, aby tylko podtrzymywać
gotowanie.
Pierścień i otwory palnika należy utrzymywać w
czystości.
Na poszczególnych palnikach należy używać
naczyń o właściwej średnicy:
prawidłowo
nieprawidłowo
Palnik Moc Średnica (mm)
(kW) min. max.
Duży 2,9 165 260
Średni 2,1 140 220
Pomocniczy 1,0 60 160
Akcesoria dostarczane wraz z urządzeniem
Kuchnia jest wyposażona w:
ruszt (potrawy należy umieszczać w
środkowej części rusztu)
tacę (na spływający z mięsa tłuszcz i soki);
wsunąć w poziom 2; jeżeli nie jest używana
należy ją wyjąć z piekarnika
Poza oryginalnym wyposażeniem kuchni
zalecamy używanie żaroodpornych naczyń
(zgodnie ze wskazówkami ich producenta).
Szuflada
Znajduje się w podstawie kuchni. Można w niej
przechowywaćżne materiały kuchenne
(pamiętać, że w szufladzie będzie podwyższona
temperatura podczas pracy kuchni).
Uwaga: Nie używać do przechowywania
łatwopalnych materiałów.
12
WSKAZÓWKI I PORADY
Piekarnik
Piekarnik wyłączyć 5 minut przed
planowanym zakończeniem pieczenia. W ten
sposób oszczędza się energię elektryczną,
wykorzystując zgromadzone ciepło.
Na efekt końcowy mają wpływ użyte naczynia
(grubość, materiał itp.).
W przypadku potraw zwiększających swoją
objętość w trakcie pieczenia należy użyć
większego naczynia.
Skórkę drobiu i kiełbasek nakłuć przed
pieczeniem.
Pomiędzy naczynia i ruszt położyć kawałek
folii aluminiowej; nie przykrywać całego
rusztu.
Używać żaroodpornych naczyń.
Do potraw dodać niewielką ilość tłuszczu
przed zakończeniem pieczenia.
Nie przykrywać żadnego elementu
piekarnika folią aluminiową. Akumulacja
ciepła może wpłynąć ujemnie na efekt
pieczenia oraz może dojść do uszkodzenia
emalii piekarnika.
Gotowanie na płycie
Najlepsze jest używanie palników
odpowiednich dla wymiarów garnka i
przykrywanie ich podczas gotowania w celu
zmniejszenia zużycia gazu.
Ponieważ dystrybucja ciepła na dolnej
powierzchni nie jest jednolita, naczynia
przegrzewają się tylko po jednej stronie. W
związku z tym zalecamy częstsze mieszanie
potrawy.
W garnkach o grubszych ściankach
dystrybucja ciepła jest bardziej jednolita i
zjawisko przegrzewania nie występuje.
Odradzamy używanie małych naczyń.
Szerokie i niezbyt wysokie garnki są lepsze,
ponieważ szybciej przewodzą ciepło.
Czas gotowania nie zmniejszy się poprzez
używanie małego garnka na dużym palniku,
lecz zwiększy to tylko zużycie gazu.
13
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Przed przystąpieniem do czyszczenia
należy sprawdzić, czy wszystkie pokrętła są
ustawione w położeniu „wyłączony”,
urządzenie jest ostudzone i odłączone do
zasilania.
Do czyszczenia nie należy używać
szorujących środków i materiałów.
Palniki
Palniki można myć w wodzie z dodatkiem
środka czyszczącego.
Po umyciu sprawdzić, czy otwory pierścienia
palnika nie są zatkane.
Do czyszczenia nigdy nie używać noża lub
innych ostrych narzędzi.
Po umyciu elementy należy wysuszyć i
ponownie umieścić na swoim miejscu.
Panel sterujący, pokrętła, emaliowany ruszt
kuchni, przednia i boczne ścianki piekarnika
Czyścić wilgotną gąbką z łagodnym
detergentem; opłukać i osuszyć.
Nie używać środków i materiałów ściernych,
które mogłyby zniszczyć emalię.
Płyta podpalnikowa
Do czyszczenia bieżącego używać wody z
detergentem lub specjalnych środków do tego
przeznaczonych. Dokładnie opłukać i
wysuszyć.
Wszelkie zanieczyszczenia i pozostałości po
gotowaniu należy natychmiast namoczyć i
usunąć, ponieważ emalia na podpalnikowej
płycie kuchenki może się trwale przebarwić.
Nie u
żywać ostrych narzędzi lub ściernych
środków czyszczących.
Plamy z octu, kwasów owocowych należy
natychmiast usuwać.
Akcesoria
Wszystkie akcesoria piekarnika można myć w
wodzie z detergentem. Dokładnie spłukać i
osuszyć przed ponownym użyciem.
Piekarnik
Elementy emaliowane: czyścić tak, jak
pozostałe elementy emaliowane.
Drzwi piekarnika
Drzwiczki piekarnika należy myć ciepłą wodą z
dodatkiem detergentu. Nie wolno używać
środków szorujących.
Zdejmowanie drzwiczek piekarnika
W celu łatwego oczyszczenia piekarnika można
zdjąć jego drzwiczki. Opuścić drzwiczki
piekarnika do pozycji poziomej.Następnie
przełożyć do przodu dźwigienki na obu
zawiasach drzwiowych, aż do oporu (a).
Ponownie zamknąć drzwiczki do oporu i unieść w
górę, aby zdjąć je z zawiasów (b).
rys. 9
Zakładanie drzwiczek piekarnika
Podczas wstawiania drzwiczek należy wykonać
czynności opisane w akapicie Zdejmowanie
drzwiczek piekarnika, tylko w odwrotnej
kolejności. Ponownie osadzić zawiasy drzwiczek
w otworach na zawiasy (c).Podczas osadzania
zawiasów zwrócić uwagę, aby zostały ułożone
właściwie i równomiernie.
Następnie powoli odchylić drzwiczki w
ł.Dopilnować, aby w trakcie odchylania kant
drzwiczek nie uderzył w dole o ramę (w takim
wypadku ponownie podnieść drzwiczki w górę i
na nowo ułożyć zawiasy).
Następnie ponownie przełożyć dźwigienki na
zawiasach do tyłu – w stronę piekarnika (d).Aby
drzwiczki zamknęły się prawidłowo, docisnąć
dźwigienki (e) jakimś przedmiotem (np.
śrubokrętem).
Sprawdzić (powoli) poprawną funkcję drzwiczek.
Uwaga:Nigdy nie „zatrzaskiwać“ dźwigienki
zawiasów drzwiowych,gdyż działanie sprężyny
może spowodować obrażenia.
rys. 10
Można także wyjąć wewnętrzną szybę drzwi,
odkręcając 2 śruby.
rys. 11
Uwaga: Zwrócić uwagę na prawidłowe włożenie
szyby po czyszczeniu. Nie używać piekarnika
bez szyby.
14
CO ZROBIĆ, GDY ...
W przypadku wystąpienia nieprawidłowości w funkcjonowaniu kuchenki należy przed zgłoszeniem awarii w
autoryzowanym zakładzie serwisowym sprawdzić:
Usterka
Prawdopodobna przyczyna
i rozwiązanie
Żaden z palników się nie zapala
Palnik się nie zapala
Rezultaty gotowania są niezadowalające
Piekarnik dymi
Piekarnik nie działa
Sprawdzić, czy urządzenie jest podłączone do
zasilania gazem.
Sprawdzić położenie przewodu gazowego.
Sprawdzić, czy zawór gazowy jest otwarty.
Sprawdzić, czy pierścień palnika i jego
wierzch zostały prawidłowo założone po
czyszczeniu.
Sprawdzić, czy palnik znajduje się na swoim
miejscu.
Sprawdzić, czy palnik jest mokry.
Sprawdzić, czy prawidłowo ustawiono
płomień palnika.
Sprawdzić czas przygotowywania potrawy.
Zalecamy czyszczenie piekarnika po każdym
użyciu. W innym przypadku krople tłuszczu i
wszystkie inne pozostałości po wykipieniu
będą się palić podczas następnego pieczenia
(patrz rozdział o czyszczeniu piekarnika).
Sprawdzić, czy urządzenie jest podłączone do
zasilania elektrycznego.
Sprawdzić, czy nie nastąpiła przerwa w
dopływie energii elektrycznej.
Sprawdzić bezpieczniki.
Jeżeli piekarnik nadal nie funkcjonuje prawidłowo, wtedy należy zwrócić się do najbliższego
autoryzowanego zakładu serwisowego podając model i numer seryjny urządzenia.
Tabliczka znamionowa
Znajduje się w tylnej części urządzenia i zawiera dane dotyczące urządzenia.
Przed wezwaniem serwisu należy zanotować model, numer produktu i numer seryjny kuchni.
WARUNKI GWARANCJI
Warunki gwarancji na zakupione urządzenie
znajdują się w karcie gwarancyjnej,
otrzymywanej przy zakupie.
SERWIS I CZĘŚCI ZAMIENNE
Urządzenie zostało poddane fabrycznej kontroli
jakościowej, która miała na celu sprawdzenie
sprawności technicznej urządzenia i wykonanie
regulacji przez specjalistów.
Każda konieczna naprawa musi być wykonana z
największą ostrożnością. Z tego powodu
zalecamy zwrócenie się w przypadku awarii do
autoryzowanego zakładu serwisowego. Przy
zgłoszeniu należy podać model Państwa
urządzenia i objawy usterki.
Oryginalne części zamienne można kupić w
autoryzowanych zakładach serwisowych.
15
WSKAZÓWKI DLA INSTALATORA
Wskazówki bezpieczeństwa
Podłączenie i dopasowanie kuchenki do odpowiedniego rodzaju gazu może wykonać
wyłącznie instalator urządzeń gazowych z odpowiednimi uprawnieniami, zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Instalator po przeprowadzeniu w/w czynności powinien zaznaczyć w tabeli DANYCH
TECHNICZNYCH rodzaj gazu, do którego została dostosowana kuchnia.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za szkody powstałe wskutek nieprzestrzegania
obowiązujących norm i przepisów lub podłączenia kuchenki przez osobę nieuprawnioną.
INSTALACJA KUCHENKI
Ustawienie
Zdjąć elementy opakowania i ustawić kuchnię w
suchy, dobrze wentylowanym pomieszczeniu, z
dala od zasłon. W pobliżu kuchni nie
przechowywać papieru, alkoholu, benzyny itp.
Kuchenkę należy ustawić na stabilnej
podłodze.
Sąsiadujące szafki lub ściany nie mogą być
wyższe od krawędzi kuchenki. Kuchenka
powinna być ustawiona w kuchni.
Należy także zachować odstęp 2 cm od
sąsiadujących mebli.
Wentylacja
Przed przystąpieniem do instalowania kuchni w
pomieszczeniu kuchennym należy upewnić się,
czy spełnia ono wymagania stawiane mu przez
przepisy Prawa Budowlanego (Dz.U. Nr 15, poz.
140 z 25.02.1999)
W świetle tych przepisów pomieszczenie
kuchenne powinno:
- mieć szerokość min. 1,7 m dla mieszkania
jednopokojowego lub 2,3 m dla mieszkania
wielopokojowego;
- mieć minimalną wysokość 2,2 m;
- mieć odpowiednią kubaturę, która zapewni, że
maksymalne obciążenie cieplne pochodzące od
urządzeń gazowych zainstalowanych w tym
pomieszczeniu nie przekroczy 930 W/m
3
pomieszczenia kuchennego i 175 W/m
3
dla
pomieszczenia mieszkalnego;
- zapewnić wentylację nawiewno -wywiewną
(co najmniej 1,5 krotną wymianę powietrza w
ciągu godziny);
- zapewnić dopływ powietrza (jeżeli kuchnia nie
posiada okna) poprzez otwory wykonane w
ścianach zewnętrznych o powierzchni min. 0,016
m
2
- zapewnić odprowadzanie spalin, np. poprzez
sprawny kanał kominowy o min. boku 0,14
m.
- Równocześnie informujemy, że kuchnia jest
przewidziana do instalowania obok mebli
kuchennych, ale nie wyższych niż górna
płaszczyzna rusztu kuchni.
2 cm
2 cm
61 cm
min
min 15 cm
16
PODŁĄCZENIE DO INSTALACJI GAZOWEJ
Podłączenie musi być dokonane zgodnie z
obowiązującymi normami i przepisami Prawa
Budowlanego !
Podczas montażu kuchenkę poddano testom i
dostosowano do zasilania gazem o parametrach
zamieszczonych na naklejce znajdującej się na
drzwiach piekarnika. Sprawdzić, czy
charakterystyka gazu podana odpowiada
parametrom gazu zasilającego.
Jeżeli nie, należy postępować zgodnie z
zaleceniami podanymi w rozdziale „Użycie
innych typów gazu”. W celu uzyskania
maksymalnej wydajności i minimalnego zużycia
gazu należy sprawdzić, czy ciśnienie gazu
zasilającego odpowiada ciśnieniu podanemu na
tabliczce znamionowej. Jeżeli ciśnienie gazu jest
inne (lub zmienne) od podanego na tabliczce,
należy zamontować regulator ciśnienia
posiadający certyfikat bezpieczeństwa
B.
Podłączenie za pomocą sztywnej rury
metalowej lub giętkiej rury metalowej
Podłączenie kuchni do instalacji gazu
ziemnego powinno być wykonane przy
pomocy sztywnego podłączenia (dopuszcza
się też inne podłączenia) np. przy użyciu rur
stalowych instalacyjnych lub rur miedzianych.
Kuchnia posiada króciec przyłączeniowy
Rc1/2.
Podłączenie za pomocą węża elastycznego
Podłączenie za pomocą węża elastycznego
można wykonać tylko po sprawdzeniu, czy
jest to zgodne z obowiązującymi przepisami.
Wąż oraz zastosowany reduktor do gazu
płynnego powinny posiadać certyfikat
bezpieczeństwa
B.
Przewód łączący nie może przecinać tylnej
ściany kuchenki. Wąż elastyczny łączymy z
króćcem kuchni przy pomocy 0,5 m odcinka
rury stalowej instalacyjnej (bez szwu).
Długość przewodu nie może przekraczać 1.5
metra bez jakichkolwiek zagięć lub skręceń.
Przewód nie może przechodzić blisko ostrych
krawędzi lub przedmiotów z ostrym
zakończeniem.
Przewód musi być dostępny, aby umożliwić
kontrolę pod względem przetarcia lub zużycia
na całej swojej długości.
Ustalając stan przewodu należy wziąć pod
uwagę: zadraśnięcia na powierzchni przewodu,
przecięcia, przypalenia na końcach i wzdłuż
przewodu, stwardnienie przewodu; przewód
musi utrzymywać swoją naturalną elastyczność,
obejmy mocujące nie mogą być zardzewiałe;
czas używania przewodu nie może przekraczać
okresu gwarancyjnego 5 lat.
Jeżeli zajdzie jedna lub więcej z
wymienionych okoliczności, nie wolno
naprawiać przewodu, lecz niezwłocznie
wymienić go.
B A C E
C
D
A – Rurka rozdzielająca
B – Nakrętka 1/2"
C – Uszczelka
D – Złączka węża
E – Kolanko
TYŁ KUCHNI
Podł. węża
elastycznego
zaciski
Przewód
zasilający
PRAWA STRONA
T
Y
Ł
KUCHNI
zaciski
Podł. węża
elastycznego
Przewód
zasilający
LEWA STRONA
TYŁ KUCHNI
Podł. węża
elastycznego
zaciski
NIE
rys. 12
17
UWAGA !
Po zamocowaniu należy sprawdzić szczelność
wszystkich połączeń za pomocą wody z mydłem
- a nie za pomocą płomienia.
Podłączenie do instalacji elektrycznej
sprawdzić, czy parametry instalacji
elektrycznej w miejscu eksploatacji
urządzenia odpowiadają danym
umieszczonym na tabliczce znamionowej;
instalacji i podłączenia może dokonać
uprawniony technik, zgodnie z
obowiązującymi przepisami;
przewód zasilający musi znajdować się z
dala od nagrzewających się elementów
kuchni;
Kuchnię należy podłączyć do instalacji z
uziemieniem. Producent wyklucza swoją
odpowiedzialność za wypadki spowodowane
błędnym podłączeniem urządzenia.
Bezpiecznik: 10 A
Jeżeli przewód zasilający został
uszkodzony należy go wymienić w
autoryzowanym zakładzie serwisowym.
Wymiana żarówki piekarnika
Przed wymianą żarówki należy upewnić
się, że pokrętła są ustawione w położeniu
„wyłączony”. Odłączyć urządzenie do
zasilania. Kuchnia musi być ostudzona.
- żarówka 15W, E14; odporna na temperaturę
300ºC; można zamówić w autoryzowanym
zakładzie serwisowym;
- żarówka jest umocowana w tylnej ściance
piekarnika:
Aby wymienić żarówkę należy:
1. odkręcić osłonę ochronną;
2. wymienić żarówkę;
3. założyć osłonę ochronną.
Urządzenie nagrzewa się podczas
pracy. Nie dotykać elementów wewnętrznych
piekarnika.
rys. 13
18
PRZESTAWIENIE NA INNY RODZAJ GAZU
Adaptację na inny rodzaj gazu może wykonać
jedynie autoryzowany serwis.
Dopasowanie do innego rodzaju gazu niż ten, na
który została fabrycznie ustawiona kuchenka,
odbywa się poprzez wymianę dysz gazowych,
regulację powietrza pierwotnego, a w przypadku
przejścia na gaz płynny dostarczany z butli
gazowej zmianę sposobu podłączenia zasilania
kuchni.
Kolanko musi być uszczelnione za pomocą pakuł
lub taśmy teflonowej. Po połączeniu należy
sprawdzić szczelność wodą z mydłem.
WYMIANA DYSZ / DOPASOWANIE DYSZ
Przy adaptacji urządzenia do zasilania innym
rodzajem gazu należy:
- wymienić dysze palników nawierzchniowych i
piekarnika
- wyregulować płomień palnika piekarnika
- wyregulować płomień oszczędnościowy
- sprawdzić podłączenie gazowe
Tabela dysz
kategoria II 2ELs3B/P
Zużycie
Palnik
Moc
(kW)
Rodzaj
gazu
Ciśnienie
(mbar)
Średnica
dyszy
(mm)
Średnica
by-passa
(mm)
m3/h Kg/h
Duży
2,90
2,60
2,50
GZ 350
G 20
G 30
13
20
36
1,80
1,12
0,75
0,38
0,405
0,261
-
-
-
0,182
Średni
2,10
2,00
1,90
GZ 350
G 20
G 30
13
20
36
1,50
0,96
0,65
0,30
0,293
0,200
-
-
-
0,138
Pomocniczy
1,00
1,00
0,85
GZ 350
G 20
G 30
13
20
36
1,05
0,70
0,43
0,25
0,140
0,100
-
-
-
0,062
Nakleić na urządzenie naklejkę
(dostarczoną z urządzeniem) z właściwym
rodzajem gazu .
Wymiana dysz palników
1. Zdjąć ruszt.
2. Zdjąć nakrywki palników.
3. Odkręcić dysze za pomocą klucza
nasadowego 7 i zastąpić je używając
pasujących do gazu zasilającego i palników
(patrz tabela dysz).
4. Założyć palniki i ruszt płyty.
Palniki nie wymagają regulacji powietrza
pierwotnego.
19
Regulacja płomienia oszczędnościowego
Palniki nawierzchniowe
Aby ustawić minimalny poziom dopływu gazu:
- Zapalić palnik.
- Przekręcić pokrętło w lewo na oznaczenie
małego płomienia.
- Zdjąć pokrętło z trzpienia kurka.
-
Przy pomocy wąskiego wkrętaka obracać
(wkręcać lub wykręcać) śrubę regulacyjną
usytuowaną w korpusie kurka aż do
uzyskania regularnego, małego płomienia.
Założyć pokrętło.
Obrócić pokrętło kilkakrotnie z położenia
maksymalnego do minimalnego, aby sprawdzić,
czy płomień jest stabilny.
Producent wyklucza swoją odpowiedzialność za szkody i ich konsekwencje, powstałe
w wyniku nieprawidłowej instalacji lub obsługi.
Symbol na produkcie lub na opakowaniu oznacza, że tego
produktu nie wolno traktować tak, jak innych odpadów
domowych. Należy oddać go do właściwego punktu skupu
surowców wtórnych zajmującego się złomowanym sprzętem
elektrycznym i elektronicznym.
Właściwa utylizacja i złomowanie pomaga w eliminacji
niekorzystnego wpływu złomowanych produktów na środowisko
naturalne oraz zdrowie.
Aby uzyskać szczegółowe dane dotyczące możliwości
recyklingu niniejszego urządzenia, należy skontaktować się z
lokalnym urzędem miasta, służbami oczyszczania miasta lub
sklepem, w którym produkt został zakupiony.
Śruba by-
pass
20
The Electrolux Group. The world´s No.1 choice.
Grupa Electrolux jest największym na świecie producentem zmechanizowanych urządzeń przeznaczonych do kuchni,
do czyszczenia oraz do lasu i ogrodu. Każdego roku sprzedaje ponad 55 milionów produktów (takich jak lodówki,
kuchenki, pralki automatyczne, odkurzacze, pilarki łańcuchowe i kosiarki do trawy) o łącznej wartości ok. 14
miliardów USD w ponad 150 krajach świata.
342 726 525-A-250906-01
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Electrolux EKK5011 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi