Electrolux EKK513507X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
EKK513507X
Kuchenka
Instrukcja obsługi
PL
P=
Witamy w świecie Electrolux
Dziękujemy za wybranie doskonałego
produktu firmy Electrolux. Mamy
nadzieję, że korzystanie z niego będzie
dla Ciebie źródłem prawdziwej
przyjemności. Ambicją Grupy Electrolux
jest oferowanie klientom bogatego
wyboru wysokiej jakości produktów,
które pomogą uczynić Twoje życie
jeszcze bardziej wygodnym. Ich
przykłady znajdziesz na okładce niniejszej
instrukcji obsługi. Zachęcamy do
przeczytania niniejszej instrukcji tak, aby
optymalnie wykorzystać wszystkie zalety
Twojego nowego urządzenia. Z
pewnością docenisz jego zalety
i wygodę użytkowania. Powodzenia!
PL
Q=
Spis treści
Wskazówki dla użytkownika
Wskazówki bezpieczeństwa.................................................
Obsługa urządzenia..............................................................
Przed pierwszym użyciem....................................................
Piekarnik elektryczny............................................................
Używanie wentylatora piekarnika..........................................
Wentylator ...........................................................................
Rozmrażanie........................................................................
Wskazówki i porady..............................................................
Pieczenie tradycyjne.............................................................
Pieczenie na grillu.................................................................
Pieczenie na rożnie...............................................................
Zegar LED z minutnikiem......................................................
Tabele pieczenia...................................................................
Obsługa płyty........................................................................
Konserwacja i czyszczenie....................................................
Wymiana żarówki piekarnika.................................................
Co zrobić, gdy......................................................................
Wskazówki dla instalatora
Dane techniczne...................................................................
Instalacja..............................................................................
Ustawienie............................................................................
Podłączenie do zasilania elektrycznego................................
Podłączenie do zasilania gazem...........................................
Przestawienie na inny rodzaj gazu........................................
5
8
8
9
10
10
11
11
11
12
13
14
16
18
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Poniższe symbole pojawiają się w instrukcji obsługi i mają następujące
znaczenie:
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Obsługa urządzenia
Wskazówki i porady
Informacje dotyczące ochrony środowiska naturalnego
R=
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Przed przystąpieniem do eksploatacji
urządzenia należy dokładnie zapoznać
się z instrukcją, w której podano
wskazówki i zalecenia dotyczące
prawidłowego użytkowania i obsługi
sprzętu.
Instrukcję obsługi należy
przechowywać przez cały czas
użytkowania kuchni.
W przypadku sprzedaży urządzenia
należy pamiętać również o przekazaniu
instrukcji obsługi nowemu
użytkownikowi.
Przestrzeganie wskazówek zawartych
w instrukcji zapewni długotrwałe i
niezawodne działanie kuchni.
Niniejsze urządzenie nie jest
przeznaczone do obsługi przez dzieci
oraz osoby z upośledzonymi
zdolnościami fizycznymi,
sensorycznymi lub mentalnymi, bądź
brakiem doświadczenia i wiedzy bez
nadzoru lub przeszkolenia przez osobę
odpowiedzialną.
Instalacja
Urządzenie to nie jest podłączone
do przewodów odprowadzających
spaliny.Powinno być zainstalowane i
przyłączone zgodnie z aktualnymi
przepisami instalacyjnymi.W
szczególności należy uwzględnić
odpowiednie wymagania dotyczące
wentylacji.
Podłączenie kuchenki do instalacji
gazowej może wykonać wyłącznie
instalator urządzeń gazowych z
odpowiednimi uprawnieniami.
Kuchenka jest ciężka. Zachować
ostrożność podczas przenoszenia i
przesuwania urządzenia.
Przed rozpoczęciem korzystania z
kuchni należy usunąć wszystkie
elementy opakowania.
Przed instalacją należy sprawdzić rodzaj
i ciśnienie gazu w miejscu instalacji
urządzenia oraz rodzaj gazu, do
którego kuchnia jest przystosowana
Warunki dotyczące zmiany rodzaju
używanego gazu znajdują się w
instrukcji obsługi (patrz także tabliczka
znamionowa urządzenia).
Pomieszczenie, w którym ma być
zainstalowana kuchnia powinno
posiadać sprawną wentylację
nawiewno – wywiewną.
Niesprawna wentylacja może
prowadzić do zakłócenia procesu
spalania gazu i powstawiania
zwię
kszonej zawartości tlenku węgla w
pomieszczeniu kuchennym.
Kuchenkę należy podłączyć do
zasilania elektrycznego: 230V, 50Hz.
Sprawdzić zgodność parametrów
instalacji elektrycznej z danymi
umieszczonymi na tabliczce
znamionowej.
Nie należy naprawiać / zmieniać
parametrów urządzenia samodzielnie.
Bezpieczeństwo dzieci
Urządzenie przeznaczone jest do
obsługi wyłącznie przez osoby dorosłe.
Nie zezwalać dzieciom na zabawę w
pobliżu urządzenia
Kuchnia nagrzewa się podczas pracy
i pozostaje gorąca przez jakiś czas. Nie
zezwalać dzieciom na przebywanie w
pobliżu kuchni, do czasu jej ostygnięcia.
Dzieci mogą także zranić się /
poparzyć przy zdejmowaniu garnków i
naczyń z kuchni.
S=
Podczas pracy
Urządzenie jest przeznaczone do
przyrządzania potraw w warunkach
gospodarstwa domowego.
Stosowanie jej do innych celów jest
niedozwolone!
Podczas pracy kuchni powstaje
ciepło i wilgoć. Należy zapewnić
prawidłową wentylację w
pomieszczeniu, w którym będzie
ustawiona kuchnia.
W przypadku zalania kuchni, nie
należy jej używać. Nie obsługiwać
kuchni mokrymi rękoma.
W przypadku długiej pracy kuchni
należy zapewnić dodatkową
wentylację poprzez otwarcie okna lub
zwiększenie mocy wentylacji
mechanicznej (jeżeli zainstalowano).
W przypadku podłączenia innych
urządzeń elektrycznych w pobliżu
kuchni należy zwrócić uwagę, aby ich
przewody zasilające nie dotykały
gorących elementów kuchni (lub nie
zosta
ły przytrzaśnięte drzwiami kuchni).
Podczas gotowania potraw na oleju
lub innym tłuszczu nie wolno
pozostawiać urządzenia bez nadzoru,
ponieważ przegrzany olej może się
zapalić.
Na ruszcie nie wolno ustawiać
zdeformowanych lub niestabilnych
naczyń do gotowania, gdyż mogą się
one przewrócić i zawartość naczynia
wyleje się na palniki.
Do wkładania i wyjmowania potraw
z piekarnika należy zawsze używać
kuchennych rękawic ochronnych.
Kuchnia nagrzewa się podczas
pracy. Nie dotykać nagrzanych
elementów wewnątrz piekarnika, gdyż
może dojść do oparzenia.
Sprawdzić, czy pokrętła znajdują się
w pozycji „OFF” (wyłączony), kiedy
kuchenka nie jest u
żytkowana.
Ze względów bezpieczeństwa i
higienicznych kuchenkę należy
utrzymywać w czystości. Tłuszcz i
resztki potraw mogą stać się przyczyną
pożaru!
Piekarnik należy czyścić zgodnie ze
wskazówkami zawartymi w niniejszej
instrukcji obsługi.
Na palnikach kuchni oraz w
piekarniku nie należy używać
plastikowych naczyń. Nie przykrywać
wewnętrznych elementów piekarnika
folią aluminiową.
Otwór wentylacyjny piekarnika (z
tyłu, w środkowej części płyty) nie może
być zasłonięty, gdyż zapewnia
prawidłową wentylację komory
piekarnika.
W pobliż
u kuchni nie wolno
przechowywać łatwopalnych
materiałów, środków czyszczących itp.
Nie przenosić kuchni za uchwyt
drzwi piekarnika.
Serwis
Awarię urządzenia należy zgłosić w
autoryzowanym zakładzie serwisowym.
Użytkownikowi nie wolno samodzielnie
wykonywać napraw! Autoryzowany
zakład serwisowy posiada oryginalne
części zamienne.
T=
Wskazówki dla użytkownika
Panel sterujący
Pokrętło tylnego lewego palnika
Pokrętło przedniego lewego pola
grzejnego
Pokrętło przedniego prawego pola
grzejnego
Pokrętło tylnego prawego pola
grzejnego
Zegar elektroniczny
Termostat piekarnika
Lampka kontrolna termostatu
piekarnika
Lampka kontrolna
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
Płyta
Tylny lewy palnik (pomocniczy)
Przedni lewy palnik (duży)
Przedni prawy palnik (średni)
Tylny prawy palnik (średni)
Piekarnik
A. Prowadnica
B. Taca
C. Wentylator
C
A
B
Poziom
blachy
1
2
4
3
U=
Obsługa urządzenia
Przed pierwszym użyciem
Zdjąć wszystkie elementy opakowania
(wewnątrz i z zewnątrz urządzenia),
przed włączeniem piekarnika.
Przed pierwszym użyciem urządzenia
należy rozgrzać piekarnik, bez
wkładania żywności. W tym czasie
może wydobywać się nieprzyjemny
zapach. Jest to zjawisko normalne.
1. Wyjąć wszystkie akcesoria z
piekarnika.
2. Zdjąć naklejki lub folie ochronne,
jeżeli występują.
3. Rozgrzać piekarnik przez 45 minut
ustawiając odpowiednie pokrętło
na pozycję “250”.
Tę samą czynność należy powtórzyć
włączając grill na 5-10 minut.
Umyć akcesoria łagodnym
detergentem. Opłukać i osuszyć.
Tabliczka znamionowa
Oznaczenie modelu urządzenia
znajduje się na tabliczce znamionowej
kuchni (z lewej strony, po otwarciu
drzwi kuchenki).
Wartość wymaganego zabezpieczenia
kuchenki jest także podana na
tabliczce znamionowej.
Kondensacja i para
Podczas ogrzewania żywności pojawia
się para. Piekarnik częściowo
odprowadza powstałą parę. Pomimo
to, nie należy stać na wprost piekarnika
podczas otwierania drzwi, aby pozwolić
na swobodne ujście pary.
Jeżeli para przedostanie się na chłodne
powierzchnie poza piekarnikiem, wtedy
nastąpi kondensacja pary i pojawią się
krople wody. Jest to zjawisko normalne
i nie świadczy o usterce urządzenia. Aby
zapobiec przebarwieniom, należy
regularnie wycierać powstałe krople
wody.
Naczynia
Używać żaroodpornych naczyń, które
wytrzymują temperaturę do 220°C.
Na podstawę piekarnika nie wolno
stawiać żadnych naczyń i garnków.
Drzwi piekarnika nagrzewają się w
czasie pracy. Nie zezwalać dzieciom na
zabawę w pobliżu włączonego piekarnika.
V=
Piekarnik elektryczny
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
Pieczenie tradycyjne – włączona
górna i dolna grzałka; pieczenie
tradycyjnych potraw, które nie
wymagają zmian temperatury w czasie
pieczenia. Jeżeli to konieczne,
rozgrzać wstępnie piekarnik przed
włożeniem potrawy.
Nagrzewanie dolną grzałką
pozwala na przypieczenie potraw od
spodu.
Nagrzewanie górną grzałką
pozwala na rumienienie wierzchu
potraw.
Grill i rożno - Funkcji grilla i rożna
nie można używać jednocześnie z
innymi funkcjami piekarnika. Drzwi
piekarnika muszą być zamknięte
podczas pieczenia na grillu.
Uwaga: maksymalna temperatura dla
tej funkcji wynosi 230°C.
Pieczenie z nawiewem –
termoobieg; funkcja pozwala na
pieczenie więcej niż jednej potrawy
jednocześnie, bez przenikania się
smaków i zapachów, na kilku
poziomach.
Rozmrażanie – (To NIE jest funkcja
pieczenia). Pomocne przy rozmrażaniu
produktów.
Uwaga
Na dnie piekarnika nie wolno stawiać
żadnych naczyń, patelni, tac lub folii
aluminiowej. Może dojść do
nagromadzenia ciepła i uszkodzenia
piekarnika oraz emaliowanych
powierzchni.
Pokrętło termostatu
Temperaturę można ustawić obracając
pokrętło piekarnika w kierunku zgodnym
z ruchem wskazówek zegara.
Temperaturę można ustawić w zakresie
od 50°C do 250°C.
Termostat kontroluje temperaturę płynnie,
więc można wybrać poziom temperatury
pomiędzy tymi, które są wyraźnie
oznaczone.
Ustawienie maksymalne jest odpowiednie
do pieczenia na grillu.
Wskazówki
Po wyborze temperatury zostanie
podświetlona lampka kontrolna
termostatu. Będzie podświetlona, aż
piekarnik osiągnie zadaną
temperaturę; następnie zgaśnie i
będzie się zapalała, pokazując, że
termostat kontroluje temperaturę
wewnątrz piekarnika.
Lampka kontrolna piekarnika zostanie
podświetlona po ustawieniu funkcji
piekarnika, na czas jej trwania.
NM=
Używanie wentylatora piekarnika
Wentylator
Powietrze jest ogrzewane I
rozprowadzane wewnątrz piekarnika
dzięki pracy wentylatora, umieszczonego
w tylnej ściance urządzenia. Wentylator
nadmuchuje gorące powietrze, aby
zapewnić jednorodną temperaturę
wewnątrz piekarnika.
Korzyści wynikające z tego sposobu
pracy są następujące:
Szybkie Rozgrzewanie
Szybkie osiąganie wyznaczonej
temperatury eliminuje konieczność
wstępnego nagrzewania piekarnika (do
czasu pieczenia wskazanego w przepisie
należy dodać 5-7 minut). Potrawy
wymagające pieczenia w bardzo
wysokich temperaturach należy włożyć
do rozgrzanego piekarnika, np. chleb,
suflety itp.
Niższe temperatury pieczenia
Pieczenie z nawiewem wymaga niższych
temperatur, niż pieczenie tradycyjne.
Dlatego należy pamiętać o zmniejszeniu
temperatury o 20- 25°C korzystając z
dotychczasowych przepisów.
Jednakowa temperatura pieczenia
Wentylator umożliwia utrzymanie
jednakowej temperatury wewnątrz
piekarnika, niezależnie od poziomu
ułożenia blachy. Pozwala to także na
pieczenie kilku potraw jednocześnie.
Należy pamiętać, że potrawy na
najwyższym poziomie będą rumieniły się
nieco szybciej.
Zapachy potraw nie przenikają się
.
Jak używać wentylatora
1. Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
ustawić w położeniu
2. Pokrętłem termostatu ustawić
wymaganą temperaturę pieczenia.
Wskazówki i porady
Podczas pieczenia z nawiewem więcej
niż jednej potrawy należy ustawić
naczynia na środku każdej z blach
(zamiast kilku naczyń na jednym
poziomie).
Przy całkowitym wypełnieniu piekarnika
potrawami, czas pieczenia będzie nieco
dłuższy.
Na podstawie piekarnika można ułożyć
blachę. Naczynie wstawić do blachy
nie stawiać naczynia bezpośrednio na
dnie piekarnika, aby zapewnić
prawidłową cyrkulację powietrza wokół
produktów.
Gdy piekarnik jest całkowicie
wypełniony tym samym produktem (np.
tace ciastek) – będą one upieczone
jednakowo i należy je wyjąć z
piekarnika w tym samym czasie. Jeżeli
na tacach znajdują się produkty
żnego rodzaju i rozmiaru, np.
herbatniki – czas pieczenia będzie inny.
Wentylator sprawdza się także do
ogrzewania produktów, bez
konieczności wcześniejszego
rozmrażania, np. tarty owocowe,
paszteciki kiełbaski i inne produkty o
niewielkich rozmiarach. Ustawić
temperaturę 190-200°C I włączyć
piekarnik na 20-40 minut (w zależności
od ilości produktów).
NN=
Odpowiednie ustawienie czasu I funkcji
zależy od zdobywanego doświadczenia I
preferencji użytkownika. Temperatury
mają charakter orientacyjny i należy je
podwyższać lub obniżać, zgodnie z
indywidualnymi upodobaniami.
Wpływ naczyń na efekty pieczenia
Naczynia I formy różnią się grubością,
kolorem, stopniem przewodzenia ciepła
do produktu:
A naczynia aluminiowe, gliniane, ze szkła
żaroodpornego oraz jasne formy redukują
rumienienie spodu potrawy.
B naczynia emaliowane, kolorowe oraz
ciemne, ciężkie formy do pieczenia
wpływają na intensywne rumienienie
potraw od spodu.
Rozmrażanie
Wentylator piekarnika pracuje bez emisji
ciepłego powietrza, w temperaturze
pokojowej.
Funkcję polecamy zwłaszcza dla
delikatnych produktów, które są
nieodporne na wyższą temperaturę, np.
torty z kremem, chleb i produkty
zbożowe.
Wskazówki i porady
Produkty przykryć folią aluminiową,
plastikową lub pokrywką, aby uniknąć
ich wysuszenia w trakcie rozmrażania.
Małe lub płaskie produkty (filety rybne,
wątróbka, mięso) rozmrażają się w
ciągu 1-2 godzin. Po rozmrożeniu
należy je natychmiast poddać
obróbce cieplnej.
Produkty ułożyć w jednej warstwie I
obrócić w połowie czasu rozmrażania.
NIE pozostawiać rozmrożonych
produktów w temperaturze
pokojowej. Natychmiast ugotować
lub włożyć do chłodziarki.
Przestrzegać zasad higieny
podczas obróbki świeżej, mrożonej i
gotowanej żywnoś
ci.
Pieczenie tradycyjne
Po włączeniu tej funkcji ciepło dochodzi
do potrawy zarówno z dolnej, jak i
górnej grzałki. Przydatne do pieczenia
na jednym poziomie, zwłaszcza dań,
które wymagają dodatkowego
rumienienia spodu (quiche, tarta itp.).
Potrawy zapiekane, lasagne, które
wymagają dodatkowego rumienienia
wierzchu można także przygotowywać
używając górnej i dolnej grzałki.
Jak włączyć pieczenie tradycyjne
Obrócić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika do pozycji
Ustawić pokrętło termostatu na
wymagany poziom temperatury.
Nagrzewanie górną grzałką
Do pieczenia gotowych dań, np.
Lasagne.
Nagrzewanie dolną grzałką
Funkcja przydatna szczególnie do
pieczenia niektórych ciast oraz pizzy.
Można jej także używać do rumienienia
potraw takich jak quiche i tarty (aby być
pewnym, że spód jest równomiernie
upieczony).
NO=
Lampka termostatu piekarnika
Lampka zostaje podświetlona po
ustawieniu temperatury pieczenia i
pozostanie włączona do czasu jej
osiągnięcia wewnątrz piekarnika. W
czasie pieczenia gaśnie i zapala się,
informując o kontrolowaniu i
utrzymywaniu zadanej temperatury.
Urządzenie nagrzewa się w czasie
pracy. Zachować ostrożność i nie
dotykać grzałek wewnątrz piekarnika.
Wskazówki i porady
Należy zachować min. 2.5 cm
pomiędzy wierzchem potrawy i
grzałką. W ten sposób osiągniecie
Państwo najlepsze rezultaty pieczenia.
W przypadku pieczenia ciast, chleba
itp., formę należy ustawić centralnie
pod grzałką.
Formy i naczynia z potrawami
ustawiać na środku tacy, aby
powietrze mogło swobodne
przepływać.
Potrawy układać w wystarczająco
dużych naczyniach i tacach, aby
uniknąć nadmiernego kapania tłuszczu
na podstawę piekarnika oraz aby
ułatwićźniejsze czyszczenie.
Naczynia emaliowane, ciemne lub
ciężkie powodują nadmierne
rumienienie spodu potrawy. Tace
aluminowe lub błyszczące odbijają
ciepło i powodują spowolnienie
rumienienia spodu potrawy.
NIE stawiać żadnych naczyń
bezpośrednio na dnie piekarnika, gdyż
można uszkodzić urządzenie.
NIE używać rusztu form do mięsa jako
tacy do pieczenia, gdyż potrawa będzie
zbyt mocno zrumieniona od spodu.
Drzwi nagrzanego piekarnika nie powinny
być otwierane na zbyt długi okres czasu,
zwłaszcza przy wkładaniu potraw do
rozgrzanego piekarnika.
Pieczenie na grillu
Podczas pieczenia na grillu niektóre
elementy kuchni nagrzewają się. Nie
należy zostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru. Nie zezwalać dzieciom na
zabawę w pobliżu włączonej kuchni.
Podczas pieczenia na grillu drzwi
piekarnika powinny być zamknięte.
Uwaga: maksymalna temperatura dla tej
funkcji wynosi 230°C.
Aby włączyć grzałkę grilla należy
obrócić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika do położenia GRILL, a
następnie obrócić pokrętło termostatu na
maksymalną temperaturę.
Większość produktów można umieścić
na ruszcie, w odpowiednim naczyniu,
aby pozwolić na efektywną cyrkulację
rozgrzanego powietrza. Ryby można
umieścić bezpośrednio na ruszcie.
Ustawić naczynie i ruszt na odpowiednim
poziomie wewnątrz piekarnika (ze
względu na rozmiary i grubość mięsa).
NP=
Produkty należy osuszyć przed
grillowaniem. Chude mięso i ryby
należy posmarować cienką warstwą
oleju lub masła, aby zachowały swoją
naturalną wilgotność.
Dodatki, takie jak: pomidory i grzyby
można położyć pod rusztem, podczas
grillowania mięsa.
Podczas tostowania pieczywa
zalecamy wsunięcie rusztu na
najwyższy poziom.
Przed włożeniem produktów
przeznaczonych do grillowania,
zalecamy ogrzanie piekarnika (przy
włączonej funkcji grill) przez kilka
minut. W czasie pieczenia można
zmieniać ustawienia i temperaturę,
jeżeli to konieczne.
W trakcie pieczenia na grillu potrawy
należy obrócić na drugą stronę, jeżeli
to konieczne.
UWAGA: Ze względów
bezpieczeństwa, grzałka grilla jest
kontrolowana przez termostat. W
czasie grillowania, grzałka włącza i
wyłącza się, aby zapobiec
ewentualnemu przegrzaniu.
Czasy pieczenia zależą do wagi
produktu i jego grubości.
Pieczenie na rożnie
Podczas pieczenia na rożnie elementy
piekarnika nagrzewają się. Nie zostawiać
włączonego urządzenia bez nadzoru. Nie
zezwalać dzieciom na przebywanie i
zabawę w pobliżu włączonego
piekarnika. Podczas pieczenia na rożnie
drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
Przy wyjmowaniu potrawy należy używać
rękawic ochronnych, gdyż rusz oraz inne
elementy są mocno rozgrzane.
Uwaga: maksymalna temperatura dla tej
funkcji wynosi 230°C.
Rożna można używać do pieczenia
całych kawałków mięsa lub kebabów
oraz mniejszych sztuk mięsa.
Jak piec na rożnie
1. Wsunąć mięso na rożno (na środek),
upewniając się, że widelec w pobliżu
uchwytu znajduje się na swoim
miejscu.
2. Włożyć drugi widelec, oba elementy
powinny dokładnie przylegać do
siebie.
3. Włożyć rożen w uchwyt (w tylnej
częsci), a końcówkę uchwytu
umieśnić we wsporniku. Następnie
umieścić wspornik w wyżłobieniu w
górnej części krawędzi piekarnika
(patrz rys.).
4. Na niższy poziom wsunąć tacę na
skapujący tłuszcz.
NQ=
5. Wyjąć uchwyt I zamknąć drzwi
piekarnika.
6. Pokrętłem wyboru funkcji wybrać
funkcję grilla
I sprawdzić, czy
rożno obraca się.
7. Po upieczeniu potrawy wyłączyć
grill I założyć uchwyt. Wyjąć rożno,
po zwolnieniu przedniego
zabezpieczenia. Zalecamy
wysunięcie tacy z tłuszczem
jednocześnie, aby skapujące
krople nie dostały się na podstawę
piekarnika.
8. Przy wyjmowaniu potraw zalecamy
użycie rękawic ochronnych, gdyż
wnętrze piekarnika jest mocno
rozgrzane przez grill.
Maksymalna waga produktu do
pieczenia na rożnie wynosi 4·5 kg.
Zegar LED z minutnikiem
Zegar obsługuje się trzema przyciskami:
, Ustawianie czasu
Tryb pracy
Można wybrać następujące funkcje:
Czas trwania
Zatrzymanie - stop
Minutnik
Aktualny czas
Aktualny czas
Po podłączeniu do zasilania na
wyświetlaczu pojawia się wskazanie
godziny: 12.00, a wskaźnik LED
pulsuje. W trakcie pulsowania wskaźnika
można zmienić czas posługując się
przyciskami
i .
Ustawiona godzina zostanie
wprowadzona do pamięci w ciągu 5
sekund od ostatniego wciśnięcia
przycisku, a wskaźnik
zgaśnie.
Ustawienie czasu może zostać
zmienione w każdej chwili. Należy
wciskać przycisk trybu pracy, aż
wskaźnik
zacznie pulsować, a
następnie ustawić aktualną godzinę.
NR=
Minutnik (do odmierzania czasu)
Przycisk trybu pracy należy wcisnąć
kilkakrotnie, aż wskaźnik LED
będzie pulsował. Wtedy ustawić
zakres czasu używając przycisków
” i „ ”. Ustawiony czas będzie
wyświetlony, a wskaźnik LED
, który
poprzednio pulsował, będzie
podświetlony stale. Po upływie
ustawionego czasu rozlega się alarm
akustyczny (2 dźwięki) a wskaźnik LED
ponownie pulsuje. Aby wyłączyć
alarm I pulsowanie należy wcisnąć
jeden z przycisków, wskaźniki LED
zgasną, a na wyświetlaczu pojawi się
aktualna godzina.
Czas trwania
Aby ustawić czas trwania funkcji
należy kilkakrotnie wcisnąć przycisk
trybu pracy, aż wskaźnik LED
będzie pulsował. Następnie ustawić
pożądany czas trwania funkcji (w
zakresie od 0.01h do 10.00h), za
pomocą przycisków “plus” i „minus”.
Czas zostanie wprowadzony do
pamięci po upływie ok. 5 sekund, a
wskaźnik LED
będzie
podświetlony stale. Na wyświetlaczu
pojawi się aktualna godzina. Po
upływie ustawionego czasu funkcji
rozlega się alarm akustyczny (4
dźwięki) a wskaźnik LED
pulsuje.
Alarm oraz pulsowanie można
wyłączyć wciskając jeden z
przycisków. Wskaźnik LED gaśnie.
Zatrzymanie – stop
Aby ustawić czas zatrzymania zegara
należy kilkakrotnie wcisnąć przycisk
trybu pracy, aż wskaźnik LED
będzie pulsował. Następnie ustawić czas
zatrzymania pracy (ramka pomiędzy
aktualną godziną + 1 minuta oraz
aktualna godzina – 1 minuta) wciskając
przyciski „plus” i „minus”. Wprowadzony
czas zostanie zachowany po upływie ok.
5 sekund, a wskaźnik LED
pozostaje
podświetlony stale. Na wyświetlaczu
pojawia się aktualna godzina. Po
osiągnięci ustawionego czasu funkcja
zostaje wyłączona, rozlega się alarm
akustyczny (4 dźwięki), a wskaźnik LED
pulsuje. Alarm oraz pulsowanie
można wyłączyć wciskając jeden z
przycisków. Wskaźnik LED gaśnie.
NS=
Tabele pieczenia
Pieczenie tradycyjne
Potrawa
Poziom
blachy
Czas wstępnego
ogrzewania (min.)
°C
Czas
pieczenia
(min.)
Paszteciki 3 10-13 160-180 20-25
Kruchy spód 2 10-13 170-190 25-30
Ciasto drożdzowe z jabłkami 3 - 180-200 45-50
Ciasto z jabłkami 1 10-13 175-185 55-60
Ciastka 2 10-13 170-190 25-35
Biszkopt beztłuszczowy 2 10-13 170-180 20-25
Biszkopt 2 - 170-180 50-55
Kurczak (cały) 2 - 195-205 60-70
Kurczak (połówka) 3 - 195-205 30+30
Pieczeń wieprzowa 3 - 195-205 100-105
Pizza 2 - 210-230 25-30
Bułki drożdżowe 1/2 10-15 215-235 10-20
Roladki szwajcarskie 1/1 10-13 170-190 15-20
Sernik 1/2 - 170-190 50-70
Flan z jabłkami 1/1 10-15 210-230 30-50
Eklery 1/2 10-15 190-200 10-20
Bezy 1/2 - 115-125 40-50
Quiche Lorraine 1/1 15-20 220-240 20-40
Ciasto bożonarodzeniowe 1/2 15-20
250*
160-180
45+10**
Crumble 1/3 15-20 190-200 25-35
Strucla 1/2 15-20 170-180 20-30
Ciasto maślane 1/3 15-20 190-200 25-35
* czas wstępnego nagrzewania
** czas pozostawienia w piekarniku o zakończeniu pieczenia
NT=
Wentylator
Potrawa
Poziom
blachy
Czas wstępnego
ogrzewania (min.)
°C
Czas
pieczenia
(min.)
Paszteciki 2+4 - 140-160 30-35
Kruchy spód 2+4 - 150-170 25-35
Ciasto drożdzowe z jabłkami 2+4 - 170-180 45-50
Ciasto z jabłkami 1+3 - 170-180 55-60
Ciastka 2+4 - 160-170 20-30
Biszkopt beztłuszczowy 3 - 150-160 30-35
Biszkopt 2 - 160-170 45-55
Bułki drożdżowe 3 10-13 180-200 10-20
Bułki drożdżowe 1+3 - 180-200 10-20
Roladki szwajcarskie 3 10-13 160-180 10-20
Sernik 2 - 150-170 50-70
Flan z jabłkami 2 10-13 180-200 30-50
Eklery 3 10-13 190-200 10-20
Bezy 2+4 - 115-125 45-55
Ciasto bożonarodzeniowe 2 - 150-160 45+10**
Crumble 2 - 165-175 25-35
Strucla 3 - 160-170 20-30
Ciasto maślane 2 - 165-175 25-35
Pieczenie na grillu
Potrawa
Poziom
blachy
Czas wstępnego
ogrzewania (min.)
°C
Czas pieczenia
(min.)
Tost 3 10 230 3-5
Steki wołowe 3 10 230 15+15
Kurczak (połówka) 2 --- 230 30+30
Steki wieprzowe 3 --- 230 25+25
NU=
Obsługa płyty
Palniki nawierzchniowe
Symbole na pokrętle odpowiadają
symbolom na panelu kontrolnym (patrz
opis urządzenia).
wyłączony
maksymalny płomień
minimalny płomień
Poziomu maksymalnego należy
używać do zagotowania, a
minimalnego do podgotowywania
potraw (utrzymywania w cieple).
Można wybierać położenia pośrednie
między maksymalnym i minimalnym
płomieniem, nigdy nie ustawiać
pokrętła pomiędzy płomieniem
maksymalnym, a pozycją: wyłączony.
Zapalanie palników
Wcisnąć i przekręcić pokrętło
wybranego palnika w lewą stronę
do pozycji "duży płomień" i
przytrzymać je wciśnięte, aż do
zapalenia gazu.
W tym samym momencie iskrownik
zacznie wytwarzać iskrę do
zapalenia gazu.
Po zapaleniu płomienia, pokrętło
należy trzymać wciśnięte jeszcze
przez ok. 10 sekund aż zawór
bezpieczeństwa będzie
automatycznie utrzymywać płomień
na palniku.
Zwolnić pokrętło i sprawdzić, czy
płomień
utrzymuje się na palniku.
Następnie wyregulować płomień
według potrzeby.
Jeśli z jakiegoś powodu płomień
zgaśnie, należy przekręcić pokrętło
do pozycji "
", odczekać około
minuty i zapalić ponownie.
Jeżeli po kilku próbach nadal nie
można uruchomić palnika, należy
sprawdzić, czy pierścień palnika i
nakładka są prawidłowo nałożone.
LUB
Wcisnąć pokrętło i obrócić je w
lewą stronę, aż do oznaczenia
„dużego płomienia”. Przyłożyć do
palnika zapaloną np. zapałkę.
Następnie wyregulować płomień
według potrzeby.
Jeśli z jakiegoś powodu płomień
zgaśnie, należy przekręcić pokrętło
do pozycji "
", odczekać około
minuty i zapalić ponownie.
Jeżeli po kilku próbach nadal nie
można uruchomić palnika, należy
sprawdzić, czy pierścień palnika i
nakładka są prawidłowo nałożone.
LUB
Wcisnąć pokrętło i obrócić je w lewą
stronę, aż do oznaczenia „dużego
płomienia”. Przyłożyć do palnika
zapaloną np. zapałkę.
Zwolnić pokrętło i sprawdzić, czy
palnik działa.
Po zapaleniu wyregulować płomień.
Jeż
eli płomień zgasł należy odczekać 1
minutę i spróbować ponownie.
Jeżeli nie można włączyć palnika pomimo
kilkakrotnych prób należy sprawdzić, czy
pierścień palnika i jego wierzch są
prawidłowo ułożone (patrz rysunek).
NV=
Wyłączanie palników
Wyłączyć palnik ustawiając pokrętło w
pozycji «
».
Wybór właściwego palnika
Pod każdym z pokręteł znajduje się
symbol odpowiadającemu mu palnika.
Zawsze należy stosować palnik o wielkości
odpowiedniej do średnicy garnka
używanego do gotowania. Aby nie dopuścić
do wykipienia potrawy, zalecamy dobieranie
odpowiednich naczyń (patrz rysunek).
Należy używać naczyń o płaskim dnie i
cienkich ściankach. Nie używać naczyń
o wklęsłych lub wypukłych dnach.
Ze względów ekonomicznych zalecamy
nakrywanie naczyń podczas gotowania.
prawidłowo
nieprawidłowo
Kiedy potrawa zacznie się gotować,
należy zmniejszyć płomień tak, aby
tylko podtrzymywać gotowanie.
Pierścień i otwory palnika należy
utrzymywać w czystości.
Na poszczególnych palnikach należy
używać naczyń o właściwej średnicy:
Średnica (mm)
Palnik
Moc
(kW)
min. min.
Duży 2,90 160 280
Średni 2,10 140 240
Pomocniczy 1,00 120 180
OM=
Akcesoria dostarczane wraz z
urządzeniem
Kuchnia jest wyposażona w:
Rożno (2 widelce, 1 szpica, 1 uchwyt
I wspornik szpicy)
ruszt (potrawy należy umieszczać w
środkowej części rusztu)
tacę (na spływający z mięsa tłuszcz i soki);
wsunąć w poziom 2; jeżeli nie jest używana
należy ją wyjąć z piekarnika
blachę do pieczenia
Poza oryginalnym wyposażeniem kuchni
zalecamy używanie żaroodpornych naczyń
(zgodnie ze wskazówkami ich producenta).
Wysuwana szuflada
Pod komorą piekarnika znajduje się
wysuwana szuflada.
W czasie długiego pieczenia szuflada
może ulec rozgrzaniu. W szufladzie nie
należy przechowywać Materiały łatwo palne
(rękawice, ręczniki, ścierki, plastikowe
naczynia, spraye) nie powinny być
przechowywane w szufladzie.
Akcesoria piekarnika, np. tace do
pieczenia, również ulegną rozgrzaniu.
Zachować szczególną ostrożność
podczas wyjmowania tac z szuflady w
trakcie pieczenia lub wtedy, gdy
piekarnik jest jeszcze rozgrzany.
Aby wysunąć szufladę
Chwycić szufladę od dołu I wysunąć
do przodu.
Aby wyjąć szufladę, należy ją
maksymalnie wysunąć, lekko podnieść I
pociągnąć, wyjmując z obudowy
piekarnika.
W czasie pracy piekarnika w zbiorniku
gromadzą się skropliny. Należy go
włożyć do szuflady piekarnika. Po
zakończeniu pracy urządzenia zbiornik
należy opróżnić / oczyścić.
Szufladę należy włożyć wykonując
powyższe czynności w odwrotnej
kolejności.
W czasie pracy piekarnika w zbiorniku
gromadzą się skropliny. Należy go
włożyć do szuflady piekarnika. Po
zakończeniu pracy urządzenia zbiornik
należy opróżnić/oczyścić.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

Electrolux EKK513507X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi