Porady i wskazówki dotyczące czujki temperatury
Czujka temperatury to termosonda połączona
bezprzewodowo z anteną umieszczoną pod powierzchnią
płyty grzejnej, w obszarze między dwoma tylnymi polami
grzejnymi.
Antena czujki temperatury znajduje się w jej uchwycie. Nie
należy zakrywać jej metalowymi przedmiotami (np. należy
uważać, aby czujka temperatury nie wpadła do naczynia
podczas gotowania).
Aby zapewnić jak najlepsze połączenie miedzy czujką
temperatury a płytą grzejną, ustaw naczynie na jednym
z lewych pól grzejnych i umieść czujkę temperatury w
naczyniu w położeniu między godziną 1:00 a 3:00.
Ustaw naczynie na środku wybranego pola grzejnego,
upewniając się, że jego dno nie wystaje poza oznaczenia
obszaru pola grzejnego.
Duże naczynie stojące na lewym tylnym polu grzejnym
może blokować sygnał w przypadku korzystania z czujki
temperatury na lewym przednim polu grzejnym. Aby
zapewnić stabilność połączenia czujki temperatury, należy
do gotowania bez użycia czujki używać pól grzejnych po
prawej stronie.
Wskaźniki sygnału:
- silny / średni / słaby sygnał
- brak sygnału
W celu poprawy sygnału przesunąć termosondę w kierunku
anteny lub przesunąć naczynie.
W przypadku wszystkich
funkcji, takich jak Gotowanie
wspomagane i Sous-vide,
można używać czujki
temperatury tylko po lewej
stronie płyty grzejnej.
W przypadku funkcji
Termometr można używać
czujki temperatury także po
prawej stronie płyty grzejnej.
Umieść czujkę temperatury w
pobliżu środka płyty grzejnej,
w położeniu między godziną
9:00 a 11:00.
Korzystając z zaczepu, umieść czujkę temperatury
na krawędzi naczynia, w pobliżu obszaru z anteną, w
położeniu między godziną 1:00 a 3:00 (po lewej stronie
płyty grzejnej) lub w położeniu między godziną 9:00 a
11:00 (po prawej stronie płyty grzejnej).