powierzchnią płyty grzejnej, między
dwoma tylnymi polami grzejnymi. Aby
zapewnić prawidłową komunikację
między Czujnik temperatury wewnątrz
produktu a płytą grzejną, nie należy
umieszczać w tym obszarze płyty
żadnych przedmiotów.
Punkt pomiarowy znajduje się w połowie
odległości między końcem termosondy a
oznaczeniem minimalnej głębokości.
Zagłębić Czujnik temperatury wewnątrz
produktu w potrawie co najmniej do
oznaczenia minimalnej głębokości. W
przypadku płynów najlepsze efekty
gotowania zapewnia zanurzenie Czujnik
temperatury wewnątrz produktu w płynie
na 2-5 cm powyżej oznaczenia
minimalnej głębokości. Korzystając z
zaczepu, zawiesić Czujnik temperatury
wewnątrz produktu na krawędzi
naczynia, jak najbliżej anteny: w
położeniu między godziną 1 a 3 (jeśli
znajduje się po lewej stronie płyty
grzejnej) lub między godziną 9 a 11 (jeśli
znajduje się po prawej stronie).
Jakość połączenia między płytą grzejną
a Czujnik temperatury wewnątrz
produktu pokazują następujące
wskaźniki na wyświetlaczu: , , .
Jeśli płyta grzejna nie może nawiązać
połączenia, wyświetla się . Aby
nawiązać połączenie lub poprawić jego
jakość, można przesunąć Czujnik
temperatury wewnątrz produktu wzdłuż
krawędzi naczynia. Płyta grzejna
odświeża informacje o stanie połączenia
co 3 sekundy.
Więcej informacji znajduje
się w rozdziale „Wskazówki i
porady dotyczące
korzystania z Czujnik
temperatury wewnątrz
produktu”.
4.4 Najważniejsze cechy płyty
grzejnej
Płyta grzejna SensePro® udziela
użytkownikowi pomocnych wskazówek
podczas całego procesu gotowania.
Poniżej opisano jej najważniejsze
funkcje.
Zależnie od rodzaju potrawy, można
korzystać z funkcji Gotowanie
wspomagane z Czujnik temperatury
wewnątrz produktu lub bez niej. Z myślą
o różnych potrawach dostępne są różne
zestawy funkcji.
Czujnik temperatury wewnątrz
produktu
może być wykorzystywana
na dwa sposoby. Mierzy ona
temperaturę na potrzeby takich funkcji,
jak Termometr i Smażenie, a także
umożliwia utrzymywanie stałej
temperatury potraw przyrządzanych
metodą Sous-vide lub z wykorzystaniem
funkcji Parzenie, Powolne gotowanie lub
Odgrzewanie.
Funkcja Gotowanie wspomagane
ułatwia gotowanie, zapewniając gotowe
przepisy na różne potrawy,
zaprogramowane parametry gotowania
oraz wskazówki dotyczące kolejnych
etapów przyrządzania potrawy. Można
korzystać z niej, używając Czujnik
temperatury wewnątrz produktu (np. aby
przyrządzić stek), lub bez jej użycia (np.
aby usmażyć naleśniki). Dostępność
opcji zależy od rodzaju przyrządzanej
potrawy. W tym trybie można korzystać z
takich funkcji, jak Sous-vide, Smażenie,
Powolne gotowanie, Odgrzewanie, oraz
wielu innych. Wyskakujące okienka i
sygnały dźwiękowe informują o
osiągnięciu zaprogramowanej
temperatury. Funkcja Gotowanie
wspomagane jest dostępna w Menu.
Sous-vide – metoda gotowania
zapakowanych próżniowo potraw w
niskiej temperaturze przez długi czas,
która pozwala zachować witaminy i
walory smakowe. Płyta grzejna zapewnia
czytelne wskazówki dotyczące ustawień i
procesu gotowania. Po wybraniu funkcji
w menu Gotowanie wspomagane należy
ustawić proponowaną temperaturę dla
POLSKI 11