Electrolux EIS6648 Skrócona instrukcja obsługi

Typ
Skrócona instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

Oto przydatne wskazówki na
początek. Skorzystaj z nich, aby
poznać różne funkcje urządzenia.
Nie każde pole grzejne obsługuje
wszystkie funkcje. Ilustracje po lewej
stronie pokazują, dla których pól
grzejnych można uruchomić funkcje
automatyczne.
60 cm 80 cm
 
1
Pole indukcyjne z funkcją Gotowanie
wspomagane
2
Pole indukcyjne z funkcjami Gotowanie
wspomagane i Smażenie.
3
Panel sterowania
4
Indukcyjne pole grzejne
5
Obszar z anteną
6
Punkt pomiarowy
7
Oznaczenie minimalnej głębokości
8
Zalecany zakres zanurzenia (dla
płynów), ok. 2-5 cm powyżej oznaczenia
minimalnej głębokości
9
Kod kalibracji
10
Zaczep do mocowania czujki temperatury
na krawędzi naczynia
11
Uchwyt z anteną w środku
Czujka temperatury
Sous-vide Termometr Smażenie
Skrócona instrukcja
Porady i wskazówki dotyczące czujki temperatury
Czujka temperatury to termosonda połączona
bezprzewodowo z anteną umieszczoną pod powierzchnią
płyty grzejnej, w obszarze między dwoma tylnymi polami
grzejnymi.
Antena czujki temperatury znajduje się w jej uchwycie. Nie
należy zakrywać jej metalowymi przedmiotami (np. należy
uważać, aby czujka temperatury nie wpadła do naczynia
podczas gotowania).
Aby zapewnić jak najlepsze połączenie miedzy czujką
temperatury a płytą grzejną, ustaw naczynie na jednym
z lewych pól grzejnych i umieść czujkę temperatury w
naczyniu w położeniu między godziną 1:00 a 3:00.
Ustaw naczynie na środku wybranego pola grzejnego,
upewniając się, że jego dno nie wystaje poza oznaczenia
obszaru pola grzejnego.
Duże naczynie stojące na lewym tylnym polu grzejnym
może blokować sygnał w przypadku korzystania z czujki
temperatury na lewym przednim polu grzejnym. Aby
zapewnić stabilność połączenia czujki temperatury, należy
do gotowania bez użycia czujki używać pól grzejnych po
prawej stronie.
Wskaźniki sygnału:
- silny / średni / słaby sygnał
- brak sygnału
W celu poprawy sygnału przesunąć termosondę w kierunku
anteny lub przesunąć naczynie.
W przypadku wszystkich
funkcji, takich jak Gotowanie
wspomagane i Sous-vide,
można używać czujki
temperatury tylko po lewej
stronie płyty grzejnej.
W przypadku funkcji
Termometr można używać
czujki temperatury także po
prawej stronie płyty grzejnej.
Umieść czujkę temperatury w
pobliżu środka płyty grzejnej,
w położeniu między godziną
9:00 a 11:00.
Korzystając z zaczepu, umieść czujkę temperatury
na krawędzi naczynia, w pobliżu obszaru z anteną, w
położeniu między godziną 1:00 a 3:00 (po lewej stronie
płyty grzejnej) lub w położeniu między godziną 9:00 a
11:00 (po prawej stronie płyty grzejnej).
Sous-vide
Funkcja Sous-vide umożliwia przygotowywanie potraw
w niskiej temperaturze, co pomaga zachować witaminy
i najlepszy smak. Dzięki odpowiedniej temperaturze
i czasowi gotowania twoje potrawy będą zawsze
doskonałe. Aby w pełni wykorzystać możliwości tej
funkcji, zapoznaj się z Przewodnikiem gotowania
dostępnym w instrukcji obsługi.
Przed przygotowaniem należy rozmrozić produkty.
Przyprawione produkty należy umieścić w woreczkach i
zamknąć je próżniowo.
Napełnij naczynie wodą i umieść w nim czujkę
temperatury. Upewnij się, że poziom wody mieści się w
zalecanym zakresie zanurzenia.
Uruchom program Sous-vide.
Gdy woda osiągnie odpowiednią temperaturę, włóż w
niej woreczki. Przykryj naczynie pokrywką.
Program Sous-vide można uruchomić na
dwa sposoby.
Uruchamiając program z poziomu Menu, można wybrać
własną temperaturę (w zakresie od 35 do 85°C).
W przypadku uruchamiania programu Sous-vide
za pośrednictwem funkcji Gotowanie wspomagane
temperatury dla różnych potraw są zaprogramowane
fabrycznie.
Płyta grzejna oferuje przejrzyste ustawienia i wskazówki
dotyczące postępowania.
Należy przestrzegać zasad gotowania w niskich
temperaturach. Więcej informacji znajduje się w
instrukcji obsługi.
Utrzymywanie temperatury
Czujkę temperatury można również wykorzystać do
przyrządzania potraw bez konieczności pakowania
próżniowego. W tym zastosowaniu pomaga ona
utrzymywać stałą temperaturę potrawy podczas
gotowania. Należy pamiętać o regularnym mieszaniu
potrawy, aby uniknąć jej przypalenia.
Wskazówka: najlepszy
efekt uzyskasz,
umieszczając woreczki
pionowo, tak aby były
całkowicie zanurzone w
wodzie.
Sous-vide i Utrzymywanie temperatury
Czujkę temperatury można wykorzystać do pomiaru temperatury potraw, tj. temperatury
wewnątrz produktów.
Umieść czujkę temperatury w produkcie, tak aby jej punkt pomiarowy znajdował się
w środkowej, najgrubszej części produktu (zwłaszcza w przypadku cienkich porcji). W
przypadku grubszych porcji mięsa wsuń czujkę temperatury co najmniej do oznaczenia
minimalnej głębokości.
Uruchom funkcję Termometr z poziomu Menu, aby kontrolować temperaturę potrawy.
Czujki temperatury można również używać z funkcją Gotowanie wspomagane/Smażenie, z
zaprogramowanymi fabrycznie parametrami dla różnych potraw. Użyj czujki temperatury do
kontrolowania temperatury wewnątrz produktu.
Przyrządzając cienkie porcje potrawy z wykorzystaniem funkcji Smażenie, pamiętaj aby
obrócić je, gdy osiągną połowę wartości żądanej temperatury.
Bardzo grube porcje należy obracać częściej.
W celu uzyskania najlepszych efektów zaleca się najpierw zastosowanie metody Sous-vide.
Na koniec należy umieścić przygotowane porcje na wstępnie nagrzanej patelni i obsmażyć
je szybko po obu stronach.
Punkt pomiarowy
Punkt pomiarowy
Pomiar temperatury wewnątrz produktów o stałej konsystencji
867350524-B-152019
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4

Electrolux EIS6648 Skrócona instrukcja obsługi

Typ
Skrócona instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla