192 Nrkatalogowy11020000499, wersjaB (1/17)
Instalacja Część 2
PRZESTRZEŃ WYMAGANA DO OBSŁUGI
n
Ostrzeżenie
Miejsce instalacji urządzenia musi mieć zdolność udźwigu
jego masy wraz z pojemnikiem pełnym lodu. Ponadto
urządzenie musi być wypoziomowane w płaszczyznach
bocznych oraz przód względem tyłu.
Piec musi znajdować się 152mm (6 cali) od powierzchni
palnych. W przypadku, gdy po prawej stronie znajdują się
inne urządzenia, wymagana jest minimalna odległość 24cali
(609mm) od tych urządzeń.
WSZYSTKIE PIECE: Z tyłu pieca musi być odstęp równy 609mm
(24cale) w celu umożliwienia dostępu podczas serwisowania.
PIECE ZAINSTALOWANE NA STAŁE: Piec zainstalowany na stałe
(nieprzenośny) wymaga co najmniej 4m (13stóp) wolnej
przestrzeni z prawej strony, aby umożliwić wyjmowanie,
czyszczenie i konserwację przenośnika.
UWAGA: Nie wolno instalować tych pieców w miejscach, w
których temperatura otoczenie przekracza 35°C/95°F. Takie
temperatury mogą spowodować uszkodzenie urządzenia.
WYMAGANIA WENTYLACYJNE
WENTYLACJA JEST WYMAGANA: Decydujące są lokalne
przepisy. Są to przepisy wydawane przez „właściwe organy”,
jak podano w najnowszej wersji normy NATIONAL FIRE
PROTECTION ASSOCIATION,INC. w NFPA96. Ponadto, aby
zapewnić zgodność z częścią 10.3.5.2 normy NFPA 54,
urządzenie musi być zainstalowane z blokadą okapu
wyciągowego, która uniemożliwia korzystanie z urządzenia po
wyłączeniu okapu. Poniżej podano więcej informacji na temat
wentylacji.
Wytyczne dotyczące wentylacji
Okap wyciągowy jest niezbędny do usuwania wysokich
temperatur i zapachów kuchennych. W przypadku pieców
gazowych, okap jest również niezbędny do usuwania
produktów spalania. Okap i instalacji klimatyzacji muszą
spełniać lokalne przepisy w celu uzyskania zgody organu
właściwego. Wymagania mogą się różnić w całym kraju, w
zależności od miejscowości, okręgu i stanu. Informacja na
temat wymogów dotyczących instalacji można uzyskać
u lokalnych organów właściwych. (UWAGA: Przy ocenie
wymogów w zakresie wentylacji, piec ten został uznany za
produkt „do pieczenia na średnim poziomie intensywności”.)
Należy uzyskać informacje i zapoznać się z normami lub
dokumentami, które będą wykorzystywane podczas kontroli
i zatwierdzania instalacji. Wskazówki można uzyskać u
dostawcy okap i wykonawcy klimatyzacji. Prawidłowo
zaprojektowany i zainstalowany okap oraz klimatyzacja
przyspieszą zatwierdzenie i zmniejszą koszty utrzymania pieca.
Zapewnienie właściwej wentylacji jest obowiązkiem właściciela
pieca.
Okap musi działać w zgodzie z systemem klimatyzacji
budynku. Typowo wymaga on wyciągu pomiędzy 45–
80m
3
/min (1600–2800CFM) lub ponad 70% powietrza
wtórnego. („Efektywność” okapów o różnej konstrukcji
powoduje konieczność określenia tak szerokiego zakresu
przepływu dla wentylatora.) Konstrukcja okapu lub system
klimatyzacji muszą dostarczać powietrze wtórne. Okapy
różnych producentów działają na różne sposoby.
Notyfikacja
Uniemożliwić przepływ powietrza przez tunel gotowania.
Powietrze nie może być skierowane na przód pieca ani na
boki lub tył.
System wentylacji
UWAGA: Przy ocenie wymogów w zakresie wentylacji, piece te
zostały uznane za produkty „do pieczenia na średnim poziomie
intensywności”.
Informacje te służą jako wskazówki do określenia potrzeb w
zakresie wentylacji.
1. Przedstawione wymiary dotyczą pieców bez dodatkowych
półek. Zewnętrzny koniec ramy przenośnika musi być
wsunięty pod okap na odległość minimum 203mm
(8cali), tak jak to przedstawia rysunek.
2. Prędkość wychwytu wzdłuż dolnej krawędzi okapu musi
wynosić z boków i z przodu 0,25m/s (50FPM).
3. Na tylnym obszarze wyciągu okapu należy założyć filtry,
tak jak to przedstawia rysunek.
4. Przy uruchamianiu należy sprawdzić poziom CO w
przestrzeni wokół pieca pod okapem.
5. Poziom ten musi być <10ppm.
6. Jeżeli jest to możliwe, piec musi być wypośrodkowany pod
okapem w kierunku lewo-prawo oraz przód-tył.
7. Zaleca się, aby z tylu pieca pozostawić przestrzeń 152mm
(6cali) na podłączenia mediów.
8. Zaleca się zapewnienie dopływu powietrza wtórnego
spoza okapu w ilości 70% za pośrednictwem dyfuzorów
z perforowanego metalu skierowanych prostopadle do
dołu – a nie w kierunku pieca; umieszczonych z przodu, po
bokach lub w obu tych lokalizacjach.
9. Dyfuzory powietrza wewnętrznego nie mogą być
skierowane na piec i powinny być umieszczone w
minimalnej odległości 914mm (3stóp) poza obwodem
okapu, aby nie dopuścić do zakłócania pracy pieca.