3
Konserwacja i
czyszczenie
3.1 Czyszczenie wnĕtrza lodówki. Do
czyszczenia wnĕtrza lodówki naleŧy uŧywaþ
gćbki lub szmatki nasćczonej wodć z
dodatkiem sody oczyszczonej, co pozwoli
uniknćþ powstawaniu nieprzyjemnych
zapachów. W ŧadnym wypadku nie naleŧy
uŧywaþ urzćdzeĸ czyszczćcych za pomocć
pary, rozpuszczalników lub gruboziarnistych
ŋrodków czyszczćcych.
3.2 Czyszczenie obudowy. Do mycia ekranów
nie naleŧy uŧywaþ urzćdzeĸ czyszczćcych za
pomocć pary.
Raz w roku zalecamy oczyszczanie przedniej
kratki podstawy urzćdzenia za pomocć
odkurzacza.
3.3 Czyszczenie wyposaŧenia. Czĕŋci te nie
nadajć siĕ do mycia w zmywarce. Naleŧy je
myþ rĕczenie, przy uŧyciu gćbki lub ŋciereczki.
3.4 Wymiana ŧarówki. W razie przepalenia
ŧarówki: nale
ŧ
y wyãćczyþ lodówkĕ z prćdu.
Zdjćþ pokrywĕ wciskajćc zatrzask (3.4.1) i
wyjćþ przepalonćŧarówkĕ (3.4.2). Zaãoŧyþ
nowć, tego samego typu, o gwincie napiĕcie
(V) i moc (W) zgodnie ze wskazówkami na
oprawie.
polska
42
Uruchomienie funkcji "wakacje":
W modelu
a
: wcisnćþ przycisk aŧ
wyŋwietlone zostanie wskazanie
(2.3.3).
Przez caãy czas dziaãania funkcji wskazanie
bĕdzie widoczne na wyŋwietlaczu.
Opcja ta nie jest dostĕpna w model
b
.
Wyãćczenie funkcji "wakacje":
W modelu
a
: wcisnćþ aŧ na
wyŋwietlaczu pojawi siĕŧćdana
temperatura.
Ostrzeŧenie: Aby zapewniþ prawidãowe
dziaãanie tej funkcji, drzwi chãodziarki
powinny byþ zamkniĕte.
Funkcja
: umoŧliwia oszczĕdne
zuŧycie energii elektrycznej przy
zapewnieniu optymalnych warunków
przechowywania ŧywnoŋci. Do wãćczenia/
wyãćczenia funkcji sãuŧy przycisk
Przez
caãy czas jej dziaãania na wyŋwietlaczu
widoczne jest wskazanie
(2.3.4). Opcja
ta nie jest dostĕpna w modelu
b
.
2.4 Przechowywanie ŧywnoŋci. Temperatura
panujćca wewnćtrz chãodziarki nie jest
równomierna. W zaleŧnoŋci od miejsca,
jest ona niŧsza lub wyŧsza. Aby zapewniþ
optymalnć konserwacjĕ produktów
ŧywnoŋciowych, naleŧy je przechowywaþ w
odpowiedniej czĕŋci urzćdzenia. (2.4.1):
1. Masão.
2. Zakćski, sery, jogurty, ŋmietana, sosy,
jajka.
3. Butelki z napojami, mleko.
4. Miĕso, drób, dziczyzna, surowe ryby,
kieãbasy.
5. Roŋliny strćczkowe i warzywa.
6. Pojemnik próŧniowy (dodatkowe
wyposaŧenie).
7. Kostkarka (dodatkowe wyposaŧenie).
2.5 KOSTKARKA DO LODU. Stanowi
dodatkowe wyposaŧenie urzćdzenia,
wytwarzajćce jednorazowo 20 kostek lodu.
Jeŧeli nić dysponujemy, naleŧy wyjćþ jć
z ch
ãodziarki (2.5.1) i do umieszczonych
w jej wnĕtrzu 5 pojemników (2.5.2) nalaþ
wodĕ (2.5.3), a nastĕpnie, uwaŧajćc aby
jej nie rozlaþ, ustawiþ je ponownie na
swoim miejscu (2.5.4). Tak przygotowanć
kostkarkĕ umieŋciþ odpowiednio w
zamraŧarce (2.5.5). Kostki lodu sć gotowe
do uŧytku po upãywie 24 godzin.
2.6 Wyãćczenie chãodziarki. W zaleŧnoŋci
od modelu, wcisnćþ i przytrzymaþ przez
3 sekundy przycisk
, doprowadzajćc
do znikniĕcia wskazania temperatury na
wyŋwietlaczu (2.6.1) lub ustawiþ pokrĕtão w
pozycji "off" (2.6.2). W modelu
b
zgaŋnie
przy tym kontrolka LED "on".
2.7 Zalecenia dotyczćce uŧytkowania.
• Optymalnć wydajnoŋþ energetycznć
uzyskujemy zachowujćc oryginalny ukãad
szufl ad i póãek wewnćtrz urzćdzenia.
• Wyãćczenie wentylatora umoŧliwia
wiĕkszć oszczĕdnoŋþ energii
elektrycznej (2.7.1).
• Nie naleŧy otwieraþ drzwi urzćdzenia
dãuŧej niŧ jest to konieczne. W ten
sposób zwiĕkszymy wydajnoŋþ
chãodziarki i jednoczeŋnie zapewnimy
mniejsze zuŧycie energii elektrycznej.
• Produkty ŧywnoŋciowe naleŧy
przechowywaþ w szczelnie zamkniĕtych
pojemnikach. Pozwala to na unikniĕcie
ich wysychania.