7
l Gdy liżanka zostanie wypełniona kawą w odpowiadającej ilości, przełącz przycisk funkcji parzenia
kawy (Rys. 1, poz. 3) w pozycję pierwotną, spowoduje to zatrzymanie procesu wypływu kawy.
l Wykręć kolbę z głowicy parzenia przekręcając ją w lewą stronę jednocześnie przytrzymując korpus
urządzenia drugą ręką.
l Ostrożnie usuń ltr z kolby. W tym celu zwolnij blokadę ltra znajdującą się na kolbie po czym od
wróć kolbę by ltr mógł wypaść. Filtr przed wyczyszczeniem należy schłodzić.
l Jeżeli chcesz zrobić kolejną porcję kawy, przełącz przycisk funkcji parzenia kawy (Rys. 1, poz. 3) w
pozycję ”I”. Gdy ponownie zapali się zielona dioda urządzenie będzie gotowe do zrobienia kolejnej
porcji kawy.
l Wyłącz urządzenie ustawiając przycisk Włącznika /wyłącznika w pozycję pierwotną oraz wyciągnij
wtyczkę z gniazdka. Nie należy zostawiać urządzenia z gorącymi elementami bez nadzoru, ementy
te mogą spowodować poparzenia, należy poczekać aż urządzenie wystygnie.
Uwaga!
- Chromowana część kolby, ltr oraz głowica parzenia po procesie parzenia kawy są gorące,
nie należy ich dotykać. Kolbę należy trzymać za uchwyt.
Należy upewnić się, że kolba jest odpowiednio wkręcona do głowicy parzenia, zapobiegnie
to wykręceniu się kolby pod wpływem drgań.
Należy zwracać uwagę na poziom cieczy w pojemniku na zlewki, by ta nie przelała się.
Dysza spieniacza służy do łatwego podgrzewania i spieniania mleka, które następnie można użyć
do przygotowania wyśmienitego cappuccino.
l Po wykonaniu wszystkich kroków z punktu „użytkowanie” przełącz włącznik /wyłącznik w pozycję
”I”, zapali się czerwona dioda, rozpocznie to proces podgrzewania wody. Gotowość zostanie zasy
gnalizowana zapaleniem się zielonej diody poniżej przycisku funkcji spieniania.
l Przełącz przycisk funkcji spieniania (Rys. 1 poz. 2) na pozycję „I”
l Podczas podgrzewania w układzie zgromadziła się woda, przekręć pokrętło regulacji strumienia
pary w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara by opróżnić układ z cieczy. Gdy z dyszy
zacznie się wydobywać para (woda przestanie kapać) należy wyłączyć strumień pary przekręcając
ponownie pokrętło maksymalnie w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara.
l Odchyl dyszę spieniacza tak by ułatwić wprowadzenie dyszy do liżanki.
l Wlej zimne mleko do połowy wysokości liżanki
l Przytrzymaj pochyloną liżankę z mlekiem w taki sposób by dysza spieniacza była zanurzona w
mleku.
l Przekręć pokrętło strumienia pary w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara aby uwolnić
parę.
l Kontynuuj spienianie mleka przez około 1 minutę, wykonując przy tym ruchy kołowe tak, by dysza
spieniacza wynurzała się i zanurzała z mleka na przemian. Gdy ilość piany będzie odpowiednia
przekręć pokrętło strumienia pary w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara aby zatrzymać
parę.
l Wyłącz urządzenie ustawiając przycisk Włącznika /wyłącznika w pozycję pierwotną oraz wyciągnij
wtyczkę z gniazdka. Nie należy zostawiać urządzenia z gorącymi elementami bez nadzoru, elemen
ty te mogą spowodować poparzenia, należy poczekać aż urządzenie wystygnie.
Uwaga! Z dyszy wydobywa się gorąca para. Należy zachować wszystkie konieczne środki
ostrożności by nie ulec poparzeniu.
Uwaga! Żeby nie doprowadzić do uszkodzenia urządzenia należy po każdych 5 użyciach funk
cji spieniania uruchomić funkcję parzenia kawy, na dwie lub trzy minuty. Proces ten szczegóło
wo wyjaśniony jest na kolejnej stronie.
l Należy spienić mleko według powyższego sposobu, następnie należy odczekać około minuty by
piana osiągnęła odpowiednią gęstość.
l Filiżankę ze spienionym wcześniej mlekiem należy umieścić pod głowicą parzenia i przygotować
kawę według sposobu opisanego w punkcie ”Funkcja parzenia kawy”.
Dla lepszego efektu wizualnego najlepiej użyć przeźroczystej liżanki dzięki czemu
będzie można zauważyć warstwy piany mleka oraz kawy.
Jeśli podczas spieniania zielona dioda zgaśnie, wyłącz strumień pary przekręcając pokrętło
w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara. Po zapaleniu się zielonej diody, można kon
tynuować spienianie.