7
6
PL
PL PLPL
19 – ltr do podwójnej kawy) używając miarki do kawy (17), a następnie ubij zmieloną kawę. Usuń nadmiar
zmielonej kawy wystający ponad krawędź kolby, tak aby uniknąć uszkodzenia uszczelki głowicy.
Uwaga: Jeśli zbyt dużo zmielonej kawy pozostanie na krawędzi ltra, spowoduje to osłabienie szczelności
i wyciek wody.
5. Obróć kolbę w lewo z pozycji do pozycji aby dokładnie ją zainstalować. Ustaw liżankę/ki pod
wylotem kawy.
7. Dotknij przycisk „jedna liżanka”/”espresso” (10) aby zrobić espresso o pojemności około 40 ml. Jeśli
masz ochotę na większą kawę, użyj przycisk manualnego dozowania kawy (11). Urządzenie zacznie
pompować wodę, a kawa zacznie wypływać z dyszy.
8. Ekspres do kawy przestanie pracować automatycznie (światła od pulsujących do świecących stale). W
tym momencie kawa jest przygotowana. Możesz zdjąć liżankę.
Ostrzeżenie: Nie pozostawiaj urządzenia bez nadzoru podczas procesu parzenia kawy, ponieważ czasami
wymaga ono obsługi ręcznej.
9. Po przygotowaniu kawy wyjmij kolbę (20) obracając ją w prawo (zgodnie z ruchem wskazówek zegara).
Niezwłocznie usuń z ltra (18 lub 19) fusy z kawy i opłucz go gorącą wodą. Dotknij przycisk „jedna
liżanka”/”espresso” (10) lub manualnego dozowania kawy (11), przepłucz wylot wodą i zainstaluj czysty
zestaw kolby na wylocie. Urządzenie jest gotowe do kolejnego użycia.
Ostrzeżenie: Nie dotykaj rękami gorących powierzchni urządzenia, ponieważ grozi to oparzeniem,
zwłaszcza wylotu grupy kawowej i dyszy parowej podczas korzystania z urządzenia.
Jak przygotować dobrą kawę
Mielenie ziaren kawy i jakość mielenia w dużej mierze decyduje o jakości kawy. Czas na przygotowanie
liżanki kawy powinien wynosić około 25-30 s. Jeśli kawa zmielona jest zbyt grubo, kawa parzona jest
w sposób niewystarczająco intensywny, smak jest słaby, kolor jaśniejszy, a pianka również jest cienka i
bielsza. Jeśli kawa zmielona jest zbyt drobno, kawa parzona jest zbyt intensywnie, jest zbyt ciemna i bez
pianki. Dobra kawa powinna być parzona ze świeżo zmielonych ziaren kawy (użyj młynka do kawy) i z
odpowiedniej ilości ziaren kawy. Za każdym razem, gdy robisz kawę z kawy mielonej, bardzo ważna jest
świeżość ziaren. Długie przechowywanie powoduje rozkład oleju w ziarnach kawy.
Zaleca się każdorazowe ważenie przy parzeniu kawy, aby mieć pewność co do dodawanej ilość zmielonej
kawy. Polecamy użyć dla pojedynczej liżanki około 7- 9,5 g, dla podwójnej liżanka około 16- 16,5 g).
Kawę możesz ubić w ltrze za pomocą końcówki w miarce (17).
Odległość powierzchni ubitej zmielonej kawy powinna wynosić około 3 mm od krawędzi kolby. Zbyt duża
lub zbyt mała odległość wpłynie na ciśnienie i efekt parzenia kawy.
PRZYGOTOWANIE CAPPUCCINO
1. Przygotuj Espresso w wystarczająco dużej liżance zgodnie z częścią „Przygotowywanie kawy”
2. Użyj świeżego zimnego mleka z lodówki (nie zalecamy używania mleka odtłuszczonego) i wlej 1/3 mleka
do kubka.
Uwaga: Zalecamy użycie kubka ze stali nierdzewnej o średnicy nie mniejszej niż 70 ± 5 mm, ponieważ
objętość mleka wzrośnie po spienieniu.
3. Dotknij Przycisk pary/ spieniania mleka (12). Rozpocznie się podgrzewanie. Wskaźniki 10 i 11 zgasną,
wskaźnik pary (12) będzie migał. Następnie poczekaj aż wskaźnik pary zaświeci się na stałe. Proces
podgrzewania zakończył się.
4. Umieść pusty kubek pod dyszą pary (5), obróć pokrętło regulacji pary (3) w lewo (przeciwnie do ruchu
wskazówek zegara) do maksymalnej pozycji, wypuść odrobinę wody dyszą i obróć pokrętło regulacji pary
w prawo (zgodnie z ruchem wskazówek zegara), aby wyłączyć parę po tym jak para się pojawi.
5. Umieść kubek ze stali nierdzewnej z mlekiem pod dyszą pary (5). Umieść dyszę pary pod powierzchnią
mleka.
6. Obróć pokrętło regulacji pary (3) do maksymalnej pozycji, aby spienić mleko.
7. Po osiągnięciu wymaganego stopnia spienienia mleka, wyłącz pokrętło. Para zostanie zatrzymana.
Przycisk „jedna liżanka”/”espresso” (10)
Dotknij go, aby rozpocząć parzenie kawy po podgrzewaniu. Wskaźnik zacznie migać. Parzenie będzie
trwać do czasu, aż urządzenie zatrzyma się. Ekspres zaparzy około 40 ml espresso.
Można też przerwać proces parzenia ponownie dotykając przycisk. Wskaźniki przestaną migać i pozostaną
włączone. Automatyczny czas parzenia został ustawiony w urządzeniu i obejmuje wstępne zaparzanie
kawy.
Przycisk manualnego dozowania kawy (11)
Dotknij go, aby rozpocząć parzenie kawy po podgrzewaniu. Wskaźnik zacznie migać. Parzenie będzie
trwać do czasu, aż urządzenie zatrzyma się. Ekspres w tym trybie może zaparzyć do 170 ml kawy.
Jeśli chcesz zaparzyć mniejszy napój, w każdej chwili możesz przerwać proces parzenia ponownie
dotykając przycisk. Wskaźniki przestaną migać i pozostaną włączone. Automatyczny czas parzenia został
ustawiony w urządzeniu i obejmuje wstępne zaparzanie kawy.
Przycisk pary / spieniania mleka (12)
Dotknij przycisk, wskaźnik zacznie migać. Rozpocznie się proces przygotowania pary. Możesz użyć jej
do spieniania mleka. Po przygotowaniu pary, wskaźnik przestanie migać i zacznie świecić, a urządzenie
przejdzie w tryb wytwarzania pary. Jeśli włącznik przygotowania pary zostanie dotknięty ponownie w trakcie
procesu, urządzenie przełączy się z powrotem w stan parzenia kawy.
Jeśli wskaźniki jednej liżanki / „espresso” (10) i manualnego dozowania kawy (11) migają, oznacza to,
że temperatura jest zbyt wysoka i nie można zaparzyć kolejnej kawy. Trzeba poczekać, aż temperatura
sama spadnie. Kawy nie można zaparzyć do momentu, aż wskaźniki (10, 11, 12) zaczną świecić w sposób
ciągły.)
Pokrętło regulacji pary / gorącej wody (3)
Pokrętło pary pokazane poniżej znajduje się w pozycji zamkniętej. Istnieją dwa tryby robocze. Gdy
urządzenie jest w trybie kawy, dysza pary (5) podaje gorącą wodę. Gdy urządzenie jest w trybie pary, dysza
pary podaje parę.
Uwaga: gdy zasilanie zostanie włączone, a wskaźnik przygotowania pary szybko miga., oznacza to, że
pokrętło pary nie jest zamknięte i można obrócić pokrętło pary do pozycji zamkniętej.
PRZYGOTOWANIE KAWY
1. Otwórz pokrywę (1), wyjmij zbiornik na wodę (2) i wlej wodę do zbiornika. Nie przekraczaj oznaczenia
pojemności MAX.
2. Włóż z powrotem zbiornik na wodę i zamknij pokrywę.
3. Podłącz urządzenie do zasilania i naciśnij przycisk WŁ./WYŁ. (7), W tym momencie wszystkie wskaźniki
będą migać. Urządzenie rozpoczyna proces podgrzewania. Proces ten zakończy się po około 1 min.
Wskaźniki kawy i pary będą się świecić cały czas.
4. Wyjmij kolbę (20), wsyp odpowiednią kawę mieloną do ltra kawy (18 – ltr do pojedynczej kawy lub