06/2017
- 6 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
PL
Elektryczna tarka spiralna
Instrukcja obsługi
■ Przed użyciem tego urządzenia prosimy o dokładne zapoznanie
się z niniejszą instrukcją, nawet jeżeli używają Państwo produktu
podobnego typu. Prosimy korzystać z urządzenia tylko tak, jak jest
to opisane winstrukcji użytkowania. Instrukcję należy zachować do
ewentualnego zastosowania wprzyszłości.
■ Minimalnie w czasie trwania roszczeń z wadliwej realizacji,
ewent. ustawowej gwarancji zalecamy przechowywać oryginalne
opakowanie transportowe, materiał opakowania, dowód zakupu
ipotwierdzenie zakresu odpowiedzialności sprzedającego lub kartę
gwarancji. W razie transportu zalecamy zapakować urządzenie
ponownie do oryginalnego pudełka od producenta.
OPIS URZĄDZENIA
A1 Przycisk do zluzowania
wysuwu części wewnętrznej
popychacza
A2 Część wewnętrzna
popychacza
A3 Pokrywa tulei zewnętrznej
popychacza
A4 Tuleja zewnętrzna
popychacza
A5 Wieko zpodajnikiem
A6 Uchwyt ostrza ze zębatym
kołem obwodowym
A7 Ostrze do krojenia pasków
spaghetti owielkości 3 × 3 mm
A8 Ostrze do krojenia spirali,
grubość cięcia 3 mm
A9 Otwór do włożenia uchwytu
ostrza
A10 Wieko pojemnika
A11 Przezroczysty pojemnik
oobjętości 1,7 l
A12 Jednostka napędowa
A13 Przełącznik 0/I(włączone/
wyłączone)
A14 Nóżki antypoślizgowe
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
1. Wyjmij urządzenie ijego wyposażenie zmateriału opakowaniowego.
2. Wszystkie części, które można zdemontować i są przeznaczone
do kontaktu z żywnością, należy opłukać w ciepłej wodzie
z zastosowaniem neutralnego środka do mycia naczyń. Następnie
opłucz je czystą wodą ipozostaw swobodnie wyschnąć albo wytrzyj
je. Jednostki napędowej A12 nie zanurzaj wwodzie ani jej nie myj pod
cieknącą wodą.
Ostrzeżenie:
Podczas czyszczenia ostrza A7 iA8 bądź nadzwyczaj ostrożnym,
by nie doszło do skaleczenia oostre krawędzie.
MONTAŻ IDEMONTAŻ URZĄDZENIA
■ Przed rozpoczęciem montażu lub demontażu urządzenia upewnij się,
że jest ono wyłączone iodłączone od gniazdka sieciowego.
■ Jednostkę napędową A12 umieszczaj na równej, suchej i stabilnej
powierzchni. Pod otwór A9 włóż pojemnik A11 tak, aby jego rękojeść
skierowana była na zewnątrz iby poprawnie wszedł wswoje miejsce
(patrz rys. C1). W odwrotnym przypadku nie dojdzie do włączenia
urządzenia i jego uruchomienia. Wieko A10 służy do zakrycia
pojemnika A11, kiedy nie znajduje się w jednostce napędowej A12
ichcesz wnim przechować przetworzone surowce przez krótki czas.
■ Ostrze A7 albo A8 załóż od góry wuchwycie A6 ikrawędzie ostrza
wciśnij wdół tak, by ostrze wpadło na całym obwodzie uchwytu A6
(patrz rys. B1).
Ostrzeżenie:
Podczas wkładania ostrza A7 albo A8 do uchwytu A6 zadbaj
oto, byś nie skaleczył się ojego ostre krawędzie.
■ Zmontowany uchwyt zostrzem włóż od góry do otworu A9 idbaj oto,
by zębate koło obwodowe uchwytu A6 wpadło do koła zębatego, które
jest częścią jednostki napędowej A12 (patrz rys. C2). Na jednostkę
napędową A12 załóż wieko zpodajnikiem A5 tak, by symbol strzałki
wyznaczony na wieku A5 wyrównany został zsymbolem otwartego
zamka na jednostce napędowej A12 (patrz rys. C3). Przekręceniem
wieka A5 aż do oporu w kierunku wskazówek zegara dojdzie do
jego zamocowania. Symbol strzałki wyznaczony na wieku A5 jest
teraz wyrównany z symbolem zamkniętego zamka na jednostce
napędowej A12. Jeżeli wieko A5 nie jest poprawnie przymocowane,
po włączeniu urządzenia nie dojdzie do jego uruchomienia.
■ Do tulei A4 włóż wewnętrzną część popychacza A2 ido połączenia
tych dwu części wciśnij pokrywę A3 w kierunku do tulei A4
i jednocześnie przekręć nim aż do oporu w kierunku wskazówek
zegara. Tak zmontowany popychacz włóż do podajnika A5 (patrz rys.
C4). Przycisk A1 służy do zluzowania wysuwu części wewnętrznej
popychacza A2. Po wciśnięciu przycisku A1 wysunie się część
wewnętrzna popychacza A2 do góry. W ten sposób dojdzie do
zluzowania resztek żywności z dolnej części popychacza, w czasie
stosowania urządzenia. Unieruchomienie wysuwu wykonasz
wciśnięciem wewnętrznej części A2 do tulei A4, dopóki nie dojdzie do
zabezpieczenia obydwu zapadek na części wewnętrznej popychacza
A2 wpokrywie A3.
■ Demontaż wykonaj w odwrotnej kolejności. Podczas wyjmowania
ostrza A7 albo A8 zuchwytu A6 najpierw od dołu naciśnij na zapadki
ostrza A7 albo A8 (patrz rys. B2). Wten sposób dojdzie do zluzowania
ostrza inastępnie można go wyjąć.
OBSŁUGA URZĄDZENIA
1. Niniejsze urządzenie nadaje się do przetwarzania twardszych
rodzajów owoców iwarzyw, jak na przykład marchewka, jabłko, seler,
cukinia, burak, dynia, ogórka, ziemniaki, bataty itp., wstanie surowym.
Nie nadaje się zbytnio do przetwarzania miękkich rodzajów owoców
iwarzyw.
2. Dokładnie umyj owoce i warzywa. Niektóre rodzaje konieczne
będzie pokroić tak, by przedostały się poprzez otwór podajnika A5.
To oznacza, że średnica surowców nie powinna przekroczyć 75 mm,
a długość 175 mm. Z niektórych rodzai owoców i warzyw trzeba
usunąć pestki albo jądra.
Ostrzeżenie:
Nigdy nie próbuj przetwarzać przy pomocy tego urządzenia
twardych pestek, które zawierają np. owoce manga itp.
3. Upewnij się, że urządzenie zestawione zostało poprawnie i umieść
go na równej, suchej i stabilnej powierzchni. Wtyczkę przewodu
zasilającego podłącz do gniazdka iprzełącznik A13 ustaw wpozycji
I(włączone).
4. Surowce wkładaj kolejno do otworu podajnika A5 ido ich przeciskania
podajnikiem A5 zastosuj poprawnie zmontowany popychacz. Do
zluzowania resztek żywności z dolnej części popychacza zastosuj
przycisk A1, tak jak opisane jest to wrozdziale Montaż idemontaż
urządzenia.
Ostrzeżenie:
Do wciskania surowców nie stosuj palców ani innych
przedmiotów.
Maksymalny czas nieprzerwanej pracy wynosi 1 minutę. Przed
kolejnym uruchomieniem pozostaw urządzenie przynajmniej
przez 5 minuty wystygnąć.
5. Jeżeli podczas pracy dojdzie do napełnienia pojemnika A11,
wyłącz urządzenie, odłącz od gniazdka sieciowego iupewnij się, że
zatrzymały się wirujące części. Opróżnij pojemnik A11 i umieść go
zpowrotem wswoim miejscu. Potem możesz urządzenie ponownie
zastosować.
6. Po zakończeniu korzystania ustaw przełącznik A13 w pozycji 0
(wyłączone), odłącz urządzenie z gniazdka sieciowego i wyczyść
go zgodnie z instrukcjami podanymi w rozdziale Konserwacja
iczyszczenie.
SZYBKI PRZEWODNIK PRZETWARZANIEM SUROWCÓW
Rodzaj
surowca
Typ ostrza Maksymalna
ilość wjednej
dawce
Orientacyjny
czas pracy
Marchewka A7 albo A8 500 g 30 s
Ziemniaki A7 albo A8 500 g 30 s
Ogórek A7 albo A8 500 g 30 s
Kapusta A7 500 g 30 s
Cukinia A7 albo A8 500 g 30 s