3
PL
Produkt
Surowce Maks. ilość w
przybliżeniu
Ciastonachleb,60% kgciasta 2,5
Ciastokruche kgciasta 2
Bitaśmietana litrówśmietany 1,5
Piankazbiałek Ilośćjaj 20
Biszkopt Ilośćjaj 12
Mięsomielone kg 3
OBSŁUGA MIKSERA:
Misa musi być założona przed urucho-
mieniem miksera!
Urządzenie musi być nadzorowane pod-
czas pracy.
A. Przekręćpokrętłoregulacyjnenapozycjęsymbolublokady
(rys. 3A).
B. Przechylgórnączęśćmikseradotyłu.
C. Załóżnarzędzienazłączebagnetoweiprzekręćwkierunku
przeciwnymdoruchuwskazówekzegaraażdozablokowania
(rys. 4).
D. Ustawmisęnatrzechtrzpieniachustalającychwpodstawie
mikseraiprzekręćjąwkierunkuzgodnymzruchemwska-
zówekzegara ażdo jej zablokowania (rys. 5). Przesuń
dźwignię blokującą w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara, aby przytrzymać misę.
E. Napełnijmisęskładnikami.
F. Opuśćczęśćgórnąmikserarazemznarzędziemwdół.
G. Uruchom mikser przekręcając pokrętło regulacyjne w
kierunkuodsymbolublokadyipozapozycję1.Wceluuni-
-knięciawyrzucaniaskładnikówimąkizmisyorazzalecasię
zwiększaćprędkośćstopniowo,ażdoosią¬gnięciażądanej
prędkościpracy(rys. 3C),(patrzrys.2zzalecanymipręd-
kościamipracy).
H. Zatrzymaj mikser przekręcając pokrętłoregulacyjnezpo-
wrotemdopozycjineutralnej(rys. 3B).
I. Częśćgórnąmikseramożnaprzechylićdotyłutylkowtedy,
gdypokrętłoregulacyjnejestustawionenasymbolublokady
(rys. 3A).
MAKSYMALNA WYDAJNOŚĆ MIKSERA:
Wydajnośćroboczamikserazależyod:
• Użytegonarzędzia.
• Rodzajuiilościsurowców.
• Optymalnejprędkościdlaokreślonegozadania.
Zbyt duża ilość surowców w misie zawsze
wpływa negatywnie na jakość produktu i
trwałość miksera.
Przeciążenie może również być powodem
nagłego zatrzymania podczas pracy urzą-
dzenia.
Rys. 5 Umieść misę w urządzeniu, przekręć je na trzpienie
blokujące, a następnie przesuń dźwignię blokującą w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
PRZECIĄŻENIE:
Jeżelipodstawa miksera „wędruje” podczas pracy, jak np.
podczaswyrabiania ciasta, to nie jestto spowodowane ani
usterkami,aniprzeciążeniem.
Wprzypadkuprzeciążeniaelektronicznywariatorzredukujeprąd
silnikaizatrzymago.
W przypadku zatrzymania spowodowanego
przeciążeniem należy przekręcić pokrętło re-
gulacyjne z powrotem na pozycję neu-tralną,
po czym mikser można ponownie uruchomić.
Jeżelisilnikzatrzymujesiępodługimczasiepracyiniemożnago
odrazuponownieuruchomić,oznaczato,żeczujniktemperatury
silnikaodciąłdopływprąduimiksermusisięostudzićprzedkonty-
nuowaniempracy.Zabezpieczatomikserprzedzniszczeniem.
Mikserposiadadwawyłącznikitemperaturowe,któreautoma-
tyczniezamykająobwódelektrycznyurządzeniawprzypadku
uprzedniegoodcięciaprąduprzezczujniktemperatury.
CZYSZCZENIE:
Odporność urządzenia na wnikanie cząstek stałych oraz
wody/cieczy odpowiada stopniowi ochrony IP42.
Po użyciu urządzenia:
• Wyjmijmisęinarzędziazmiksera.
• Wymyjmisęinarzędziawgorącejwodziezdodatkiem
środkamyjącego, środka odtłuszczającegolub środka
dezynfekującego.Wypłuczwczystejwodzieiosusz.
Nie pryskać wodą na mikser.
Narzędzia i misę można myć w zmywarce.
• Wytrzyjkorpusprzekładniplanetarnej,złączebagnetowe
iosłonę.Użyjdotegoceluwilgotnejściereczkiiśrodka
myjącegolub dezynfekującego. Płuczczęści w czystej
wodzieużywającściereczki.
• Upewnijsię,żeczęścizostałydokładnieumyte.
• Nie używaj środków myjących zawierających elementy
ścierne,któremogązarysowaćpowierzchnie.
• Należy stosować środki czyszczące odpowiednie dla
powrzchnimalowanychproszkowoitworzywsztucznych
(poliwęglan).
Rys. 4 Mocowanie narzędzia na złączu bagnetowym.
Rys.3 Trzy pozycje pokrętła regulacyjnego.
A:Symbolblokady B:Pozycjaneutralna C:prędkości
Trzpienie
ustalające
3
Aby zamknąć
urządzenie,
naciśnij wierzch
górnej części.
Jeśli urządzenie
zostanie za-
mknięte prawi-
dłowo, usły-
szysz kliknięcie.