OSTRZE¯ENIE
·
·
Niniejsze urz¹dzenie mo¿e byæ wykorzystywane wy³¹cznie do domowego podgrzewania,
odgrzewania i rozmra¿ania ¿ywnoœci. Producent nie ponosi jakiejkolwiek
odpowiedzialnoœci w przypadku niew³aœciwego u¿ytkowania urz¹dzenia.
Nale¿y upewniæ siê, czy stosowane naczynia mog¹ byæ u¿ywane w kuchence
mikrofalowej.
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
Aby unikn¹æ uszkodzenia urz¹dzenia, nigdy nie nale¿y u¿ywaæ go kiedy drzwiczki s¹
otwarte lub kiedy wyjêty jest talerz obrotowy.
Nie nale¿y manipulowaæ przednim zamkiem drzwiczek kuchenki mikrofalowej, poniewa¿
mo¿e to spowodowaæ uszkodzenie urz¹dzenia i koniecznoœæ jego naprawy.
W trakcie podgrzewania ¿ywnoœci w pojemniku plastikowym lub papierowym nale¿y
zachowaæ szczególn¹ ostro¿noœæ, poniewa¿ istnieje ryzyko pojawienia siê ognia.
Nie zaleca siê u¿ywania metalowych uchwytów, sztuæców, metalowych zapiêæ lub spinek
do torebek z zamro¿on¹ ¿ywnoœci¹.
Przed podgrzaniem nale¿y zamieszaæ lub wstrz¹sn¹æ butelki lub s³oiczki z ¿ywnoœci¹ dla
dzieci, aby unikn¹æ przypalenia ich zawartoœci. Przed spo¿yciem, powinno siê sprawdziæ
ich temperaturê, aby unikn¹æ oparzeñ.
Nigdy nie pozwalaæ dzieciom na korzystanie z kuchenki mikrofalowej bez nadzoru,
chyba, ¿e poinformowano dziecko o zasadach u¿ytkowania urz¹dzenia, potrafi ono
bezpiecznie z niego korzystaæ i rozumie niebezpieczeñstwo zwi¹zane z niew³aœciwym
u¿ytkowaniem.
P³yny i zwyk³a ¿ywnoœæ nie powinny byæ podgrzewane w zamkniêtych opakowaniach,
poniewa¿ mog¹ one eksplodowaæ.
Nie powinno siê podgrzewaæ jajek w skorupkach ani ca³ych jajek ugotowanych na
twardo, poniewa¿ grozi to eksplozj¹, równie¿ po zakoñczeniu podgrzewania.
Po podgrzaniu napojów mikrofalami wrz¹ce p³yny mog¹ nagle wytrysn¹æ, dlatego te¿,
nale¿y obchodziæ siê z nimi z wyj¹tkow¹ ostro¿noœci¹.
Je¿eli podgrzewana jest ma³a porcja ¿ywnoœci (np. 1 parówka, 1 croissant itp.), nale¿y
postawiæ obok niej szklankê wody.
Zbyt d³ugie podgrzewanie ¿ywnoœci mo¿e j¹ wysuszyæ a nawet spowodowaæ jej
zapalenie. Aby tego unikn¹æ, nigdy nie nale¿y podgrzewaæ ¿ywnoœci tak samo d³ugo, jak w
tradycyjnych piekarnikach.
Je¿eli pojawi siê dym, nale¿y wy³¹czyæ kuchenkê lub od³¹czyæ j¹ od Ÿród³a zasilania lecz
nie otwieraæ drzwi ¯ zapobiega to pojawieniu siê p³omienia.
Urz¹dzenie wyposa¿one jest w system wentylacji, który umo¿liwia usuniêcie
nagromadzonej pary. W zale¿noœci od wybranego trybu podgrzewania
(solo/opiekacz/jednoczesny), system wentylacyjny mo¿e pracowaæ równie¿ po
zakoñczeniu podgrzewania.
10
FUNKCJA „PIZZA”
PL
Funkcja pozwala na zaoszczêdzenie czasu i energii podczas przygotowywania
ulubionych potraw zapewniaj¹c dania tak smaczne, chrupi¹ce i piêknie zarumienione jak
po upieczeniu ich w tradycyjnym piekarniku.
Forma do pokryta jest specjaln¹ pow³ok¹, absorbuj¹c¹ mikrofale od spodu.
„PIZZA”
Pizzy
·
·
·
U¿ycie przycisku i formy do pozwala na jednoczesne wykorzystanie
funkcji opiekania i podgrzewania mikrofalami..
Wydziela ona ciep³o od spodu, aby upiec danie lub odgrzaæ je, co zapewnia uzyskanie
odpowiedniego koloru i kruchoœci przy jednoczesnym podpieczeniu od góry przez
opiekacz.
„PIZZA” Pizzy
Dwie metody pieczenia:
Porady:
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
Bez wstêpnego podgrzewania „PIZZA”
Z podgrzewaniem wstêpnym „PIZZA”
Pizzy
„PIZZA”
„PIZZA”
„PIZZA”
„PIZZA”
przy u¿yciu funkcji bez wstêpnego
podgrzewania formy mo¿na upiec i zarumieniæ wiêkszoœæ dañ mro¿onych oraz
œwie¿ych ciast. Bêd¹ one tak chrupi¹ce jak te upieczone w tradycyjnym piekarniku.
przy u¿yciu przycisku mo¿na przez
maksymalnie 2 minuty wstêpnie podgrzewaæ formê do . Podgrzewanie wstêpne
zalecane jest przy pieczeniu lub zarumienianiu ma³ych porcji miêsa lub ryb oraz
niektórych ciast mro¿onych i dañ gotowych.
Przed pieczeniem lub odgrzaniem dañ z wykorzystaniem funkcji nale¿y wyj¹æ
je z opakowañ metalowych lub plastikowych.
Zaleca siê, aby programowaæ krótszy czas podgrzewania i w razie potrzeby wyd³u¿yæ
go, sprawdzaj¹c wygl¹d potraw.
Przed pieczeniem, ka¿dy rodzaj ¿ywnoœci ze skórk¹, taki jak ziemniaki i kie³basy nale¿y
nak³uæ.
Przed podpiekaniem dania z funkcj¹ nale¿y upewniæ siê, ¿e miêso zosta³o
w³aœciwie rozmro¿one i wysuszone.
Nale¿y zwracaæ uwagê na kolor potraw, podobnie jak w tradycyjnym piekarniku.
Nale¿y chroniæ rêce przy wyjmowaniu naczyñ, poniewa¿ mog¹ one nagrzewaæ siê do
bardzo wysokich temperatur.
Nie nale¿y podawaæ dañ faszerowanych (np. jab³ecznika) od razu po wyjêciu z
kuchenki mikrofalowej, poniewa¿ z wierzchu mog¹ byæ one zaledwie ciep³e, a w œrodku
bardzo gor¹ce.
Nie wolno gotowaæ ani odgrzewaæ jajek z wykorzystaniem funkcji .
Je¿eli ma byæ pieczonych pod rz¹d kilka potraw z wykorzystaniem funkcji ,
nale¿y pozwoliæ kuchence mikrofalowej wystygn¹æ przez 10 minut pomiêdzy ich
przygotowaniem zapewni to lepsze podpieczenie dañ.
19