Tefal QB413H Masterchef Gourmet Instrukcja obsługi

Kategoria
Blendery
Typ
Instrukcja obsługi
71
Przed pierwszym yciem, należy umyć wszystkie części akcesoriów w wodzie z płynem do mycia (z wyjątkiem
przejściówki (E): Patrz § Czyszczenie) Opłukać i wysuszyć.
Umieścić urządzenie na askiej, czystej i suchej powierzchni sprawdzić, czy pokrętło do regulacji (A1) jest w
położeniu „0” następnie podłączyć urządzenie.
Uruchomienie można wykonać na kilka sposobów:
- Praca przerywana (pulse): Obrócić pokrętło do regulacji (A1) w pozycję „pulse” naciskając kilka razy dla uzyskania
idealnej kontroli nad przygotowywanym produktem.
- Praca ciągła: Obrócić pokrętło do regulacji (A1) w wybraną pozycję od „1” do „max zależnie od
przygotowywanego produktu. Pozycję można zmieniać w trakcie pracy.
Aby wyłączyć urządzenie, należy ustawić pokrętło (A1) w pozycji „0”.
Ważna uwaga: Urządzenie można uruchomić tylko gdy pokrywa (A5) i głowica (A3) są zablokowane. Po
odblokowaniu pokrywy (A5) i/lub głowicy (A3) w czasie działania, urządzenie wyłącza się. Zablokować
ponownie pokrywę i/lub głowicę, ustawić w pozycji „0” pokrętło do regulacji (A1), następnie postępować w
normalny sposób w celu uruchomienia urządzenia ustawiając wybraną prędkość.
Urządzenie kuchenne jest wyposażone w mikroprocesor kontrolujący i analizujący moc działania. W razie
przeciążenia, urządzenie samoczynnie wącza się. Aby ponownie uruchom urządzenie, należy ustawić
pokrętło do regulacji (A1) w pozycji „0” i wyjąć część składników. Pozostawić urządzenie do schłodzenia na kilka
minut. Następnie można ustawić wymaganą prędkość w celu zakończenia przygotowywania potrawy.
URUCHOMIENIE
Dziękujemy za wybranie tego urządzenia, które przeznaczone jest wyłącznie do przygotowywania produktów
spożywczych w warunkach domowych.
Numeracja poszczególnych punktów odpowiada numeracji schematów w ramce.
A - Silnik
A1 Pokrętło do regulacji prędkości
A2 Przycisk odblokowania głowicy wielofunkcyjnej (A3)
A3 Głowica wielofunkcyjna
A4 Napęd szatkownicy (pojemnik blendera /
sokowirówka / rozdrabniacz)
A5 Pokrywa zabezpieczająca
A6 Napęd akcesoriów do mieszania (hak do
wyrabiania ciasta, trzepaczka, mieszadło)
A7 Schowek na kabel
B - Pojemnik
B1 Pojemnik ze stali nierdzewnej
B2 Pokrywa
C - Akcesoria do mieszania
C1 Hak do wyrabiania ciasta
C2 Mieszadło
C3 Trzepaczka
D - Pojemnik blendera (zależnie od modelu)
D1 Pojemnik
D2 Pokrywa
D3 Korek-dozownik
E - Przejściówka mocująca (zależnie od modelu)
F - Końcówka do mielenia (zależnie od modelu)
F1 Korpus metalowy
F2 Ślimak
F3 Nóż
F4 Sitko z dużymi otworami
F5 Sitko z małymi otworami
F6 Nakrętka
F7 Popychacz
F8 Taca
G - Szatkownica (zależnie od modelu)
G1 Obudowa bębna
G2 Popychacz
G3 Bęben do krojenia na plasterki
G4 Bęben do tarcia grubego
G5 Bęben do tarcia drobnego
G6 Bęben do ucierania
H - Sokowirówka (zależnie od modelu)
H1 Popychacz
H2 Pokrywa
H3 Filtr obrotowy
H4 Korpus zbiornika
H5 Wylewka
H6 Dźwignia blokowania
OPIS
PL
72
1 - MIESZANIE / WYRABIANIE CIASTA / UBIJANIE /
WYTWARZANIE EMULSJI / ROZBEŁTANIE
Zależnie od rodzaju produktów, pojemnik ze stali nierdzewnej (B1) i pokrywa (B2) umożliwiają przygotowanie do
1,8 kg lekkiego ciasta.
STOSOWANE AKCESORIA:
- Pojemnik ze stali nierdzewnej (B1).
- Pokrywa (B2).
- Hak do wyrabiania ciasta (C1) lub mieszadło (C2) lub trzepaczka (C3).
1.1 - MONTAŻ AKCESORIÓW
Nacisnąć przycisk (A2) odblokowania głowicy wielofunkcyjnej (A3) i unieść ją do oporu.
Zablokować pojemnik ze stali nierdzewnej (B1) (w prawo) na urządzeniu i wsypać składniki.
Założwybrane akcesorium (C1, C2 lub C3) na napęd (A6), wcisnąć i obrócić o ćwieobrotu w lewo w celu
zablokowania akcesorium w gnieździe.
Ustawić głowicę wielofunkcyjną (A3) w położeniu poziomym: nacisnąć przycisk (A2) i opuścić ręcznie głowicę
wielofunkcyjną (A3) do punktu zablokowania (ustawienie przycisku (A2) w położeniu początkowym).
Założyć pokrywę (B2) na pojemnik ze stali nierdzewnej (B1).
Uwaga: Użycie pokrywy nie jest obowiązkowe. Umożliwia ona zapobieganie powstania odprysków lub chlapaniu.
• Należy upewnić się, że pokrywa (A5) jest zablokowana (w prawo) na napędzie szybkim (A4).
1.2 - URUCHOMIENIE
Uruchomić obracając pokrętło do regulacji (A1) w wybraną pozycję w zależności od przepisu.
• Urządzenie uruchamia się. Przez otwór w pokrywie (B2) można dodawać składniki w trakcie przyrządzania.
Aby wyłączyć urządzenie, należy obrócić pokrętło (A1) w pozycję „0”.
Wskazówki:
- Wyrabianie ciasta
- Użyć hak do wyrabiania ciasta (C1) z prędkością od „1”.. Można zagniatać do 500 g mąki (np.: chleb biały, chleb
pełnoziarnisty, ciasto kruche, ciasto piaskowe, …).
- Maksymalny czas pracy: 13 minut.
- Mieszanie
- Użyć mieszadła (C2) z prędkością od „1” do „max”.
- Można wymieszać do 1,8 kg lekkiego ciasta (proszkowe, biszkoptowe…).
- Maksymalny czas pracy: 13 minut.
- Nigdy nie używać mieszadła (C2) do wyrabiania ciast ciężkich.
- Ubijanie / wytwarzanie emulsji / rozbełtanie
- Użyć trzepaczki (C3) z prędkością od „1” do „max”.
- Można przyrządzać: majonez, sos czosnkowy, sosy, pianę z białka (do 8 białek jajka), bitą śmietanę (do 500 ml)…
- Maksymalny czas pracy: 10 minut.
- Trzepaczki (C3) nigdy nie należy używać do wyrabiania ciężkich ciast albo mieszania ciast lekkich.
1.3 - DEMONTAŻ AKCESORIÓW
Odczekać, aż urządzenie zatrzyma się całkowicie.
Zdjąć pokrywę (B2).
Za pomocą przycisku (A2), odblokować głowicę wielofunkcyjną (A3) i ustawić ją w górnym położeniu.
Odblokować akcesoria (C1), (C2) lub (C3) z głowicy wielofunkcyjnej przesuwając akcesorium w stronę owicy i
obracając je o ćwierć obrotu w prawo.
Wyjąć pojemnik ze stali nierdzewnej.
2 - HOMOGENIZACJA/MIESZANIE/MIKSOWANIE
(ZALEŻNIE OD MODELU)
Zależnie od rodzaju potrawy w pojemniku (D) można przygotować do 1,5 litra gęstej mieszanki i 1,25 l płynnej
mieszanki.
PL
73
STOSOWANE AKCESORIA:
- Pojemnik (D).
2.1 - MONTAŻ AKCESORIÓW
Ustawić owicę wielofunkcyjną (A3) w pozycji poziomej: przekręcić pokrętło (A2) i opuścić ręcznie głowicę
wielofunkcyjną (A3) do punktu zablokowania (ustawienie przycisku (A2) w położeniu początkowym).
Odblokować pokrywkę zabezpieczającą (A5) napędu (A4) obracając ją w lewo i wyjąć ją.
Upewnić się, że urządzenie zatrzymało się przed zablokowaniem pojemnika (D).
Odblokować pojemnik (D) z napędu (A4) obracając w prawo.
Umieścić produkty w pojemniku i zablokować pokrywę (D2) z korkiem- dozownikiem (D3) obracając go w lewo.
2.2 - URUCHOMIENIE
Uruchomić obracając pokrętło do regulacji prędkości (A1) w wybraną pozycję w zależności od przepisu (z prędkością
4 do Max lub Pulse).
W celu zapewnienia idealnej kontroli miksowania i dobrego rozmieszania potrawy należy używać pozycji „pulse”.
Przez otwór na korek- dozownik (D3) produkty można dodawać w trakcie przyrządzania.
Aby wyłączyć urządzenie, należy obrócić pokrętło (A1) w pozycję „0”.
- Maksymalny czas pracy: 3 minuty.
Wskazówki:
Można przyrządzać:
- zmiksowane zupy, kremy, musy, milk-shake i, koktajle.
- ciasta płynne (naleśniki, pączki, gofry, biszkopty...).
- Jeżeli składniki przykleją się do ścianek pojemnika podczas miksowania, należy wyłączyć urządzenie, poczekać
do całkowitego wyłączenia urządzenia. Zdjąć pojemnik, stosując łopatkę, zsunąć składniki na noże i założ
pojemnik w celu kontynuowania miksowania.
Nie używać miksera jeśli jest pusty.
Zawsze używaj blendera pokrywką.
Nie wolno zdejmować pokrywy przed całkowitym zatrzymaniem urządzenia.
W misce miksera, zawsze umieszczaj płynne składniki przed stałymi składnikami.
2.3 - DEMONTAŻ AKCESORıÓW
Zaczekać do całkowitego zatrzymania się urządzenia w celu zdjęcia pojemnika przez odblokowanie go w lewo,
następnie należy założyć na miejsce pokrywę (A5) blokując ją na napędzie (A4) (w prawo).
3 - MIELENIE (ZALEŻNIE OD MODELU)
STOSOWANE AKCESORIA:
- Przejściówka mocująca (E)
- Zmontowana końcówka do mielenia (F)
3.1 - MONTAŻ PRZEJŚCIÓWKI DO MIELENIA
Nacisnąć przycisk (A2) odblokowania głowicy wielofunkcyjnej (A3) i unieść ją do oporu.
Zamontować przejściówkę (E) i zablokować w lewo, tak aby napęd znajdował się na przedłużeniu urządzenia.
Ustawić głowicę wielofunkcyjną (A3) w pozycji poziomej ponownie naciskając przycisk (A2).
3.2 - MONTAŻ KOŃCÓWKI DO MIELENIA
Złapać korpus (F1) za komin ustawiając szerszy otwór w górę.
Następnie włożyć ślimak (F2) (najpierw dłuższa oś) w korpus (F1).
Umieścić nóż (F3) na osi krótkiej, która wystaje ze ślimaka (F2) kierując krawędzie tnące na zewnątrz.
Odpowiednie sitko (F4 albo F5) założyć na nóż (F3) zwracając uwagę, aby oba kołeczki były dopasowane do dwóch
zagłębień w korpusie (F1).
Dokręcić silnie nakrętkę (F6) na korpusie (F1) w prawo, bez blokowania.
Sprawdzić montaż. Oś nie może mieć luzu i nie może też obracać się wokół siebie. W przeciwnym wypadku, należy
powtórzyć opisane powyżej czynności.
PL
74
3.3 - ZAKŁADANIE KOŃCÓWKI DO MIELENIA NA URZĄDZENIE
Ustawić zmontowaną końcówkę do mielenia (F) nachyloną w prawo na wprost napędu przejściówki (E), wyrównać
dwa złącza bagnetowe końcówki do mielenia z dwoma rowkami w przejściówce.
Włożyć do oporu końcówkę do mielenia w przejściówkę, następnie ustawić komin końcówki do mielenia w pionie
do zablokowania obracając w lewo.
Założyć tacę (F8) na kominie.
3.4 - URUCHOMIENIE, WSKAZÓWKI I DEMONT
Należy upewnić się, że pokrywa zabezpieczająca (A5) jest prawidłowo zablokowana (w prawo) na napędzie (A4).
Ustawić miskę do zbierania produktu przed urządzeniem.
Uruchomić ustawiając pokrętło (A1) w pozycji „3” lub „4”.
Mięso należy wkładpo kawałku do komina i docisk popychaczem (F7). Nigdy nie popychać składników
palcami lub innymi narzędziami w kominie.
- Możesz posiekać do 3 kg mięsa.
- Maksymalny czas pracy: 10 minut.
Ostudzić całkowicie urządzenie przed użyciem.
W celu wyłączenia urządzenia należy ustawić pokrętło w pozycji 0” i zaczek do całkowitego zatrzymania
urządzenia.
Odblokować końcówkę do mielenia obracając ją w przeciwnym kierunku niż przy montażu.
Wskazówki:
- Przygotowwszystkie produkty przeznaczone do zmielenia (w przypadku mięsa usunąć kości, chrząstki i
ścięgna i pokroić mięso na kawałki o wielkości około 2x2 cm).
- Przed rozpoczęciem mielenia należy sprawdzić, czy mięso jest rozmrożone.
- Na zakończenie można zmielić kilka kawałków chleba, co pozwoli usunąć resztę mięsa z maszynki.
4 - TARCIE / KROJENIE (ZALEŻNIE OD MODELU)
STOSOWANE AKCESORIA:
- Przejściówka mocująca (E)
- Zmontowana szatkownica (G)
- Bębny (zależnie od modelu)
4.1 - MONTAŻ AKCESORIÓW
Nacisnąć przycisk (A2) odblokowania głowicy wielofunkcyjnej (A3) i unieść ją do oporu.
Zamontować przejściówkę (E) i zablokować w lewo, tak aby napęd znajdował się na przedłużeniu urządzenia.
Ustawić głowicę wielofunkcyjną (A3) w pozycji poziomej ponownie naciskając przycisk (A2).
Należy upewnić się, że pokrywa zabezpieczająca (A5) jest prawidłowo zablokowana (w prawo) na napędzie (A4).
Ustawić zmontowaną obudowę bębna (G1) nachyloną w prawo na wprost napędu przejściówki (E), wyrównać dwa
złącza bagnetowe końcówki do mielenia z dwoma rowkami w przejściówce. Włożyć do oporu, następnie ustawić
kominek w pionie do zablokowania obracając w lewo.
Włożyć w obudowę wybrany bęben i sprawdzić, czy jest wsunięty całkowicie w obudowę.
4.2 - URUCHOMIENIE I ZALECENIA
Ustawić miskę do zbierania produktu przed urządzeniem.
Uruchomić ustawiając pokrętło (A1) w pozycji „3” do krojenia i na prędkość „4” do tarcia.
Produkty należy wkładać w kominek obudowy i dociskać lekko za pomocą popychacza (G2). Nigdy nie popychać
składników palcami lub innymi narzędziami.
- Możesz przygotować do 2 kg żywności.
- Maksymalny czas pracy: 10 minut.
W celu wyłączenia urządzenia należy ustawić pokrętło w pozycji 0” i zaczek do całkowitego zatrzymania
urządzenia.
Odblokować obudowę bębna obracając ją w przeciwnym kierunku niż przy montażu.
PL
75
Za pomocą bębnów można wykonać:
- Tarcie grube (G4) / tarcie drobne (G5): marchew, seler, ziemniaki, ser,…
- Krojenie grube (G3): ziemniaki, marchew, ogórki, jabłka, buraki,...
- Ucieranie (G6): ziemniaki, parmezan …
5 - WYCISKANIE SOKU Z OWOCÓW I WARZYW
(ZALEŻNIE OD MODELU)
STOSOWANE AKCESORIA:
- Zmontowana sokowirówka (H).
5.1 - MONTAŻ SOKOWIRÓWKI
Umieścić filtr (H3) na środku korpusu zbiornika (H4).
Odblokowanie pokrywy: obrócić w lewo i zablokować pokrywę (H2) na korpusie zbiornika (H4) (pozycja z zamkniętą
kłódką).
Blokowanie ogólne: przesunąć dźwignę blokowania (H6) w pozycję zamkniętej kłódki.
5.2 - MONTAŻ SOKOWIRÓWKI NA URZĄDZENIU
Ustawić głowicę wielofunkcyjną (A3) w pozycji poziomej: nacisnąć przycisk (A2) i opuścić ręcznie głowicę
wielofunkcyjną (A3) do punktu zablokowania (ustawienie przycisku (A2) w położeniu początkowym).
Odblokować i zdjąć pokrywkę (A5) z napędu (A4) obracając ją w lewo
Upewnić się, że urządzenie zatrzymało się przed zablokowaniem sokowirówki (H).
Zablokować zmontowaną sokowirówna napędzie (A4) obracając w prawo, tak aby wylot wylewki był
wyrównany z urządzeniem.
Nałożyć wylewkę (H5) na korpus zbiornika (H4).
Upewnij się, że wylewka (H5) jest otwarta.
5.3 - URUCHOMIENIE I ZALECENIA
Ustawić dużą szklankę pod wylewką (H5).
Uruchomić ustawiając pokrętło (A1) w pozycji „3”.
Pokroić owoce i/lub warzywa na kawałki.
Produkty należy wkładać w komin pokrywki (H2) i dociskać lekko za pomocą popychacza (H1). Nigdy nie popychać
palcami lub innymi narzędziami.
Nie przetwarzać więcej niż 5 porcji po 500 g produktów bez przerwy umożliwiającej całkowite schłodzenie
urządzenia.
- Maksymalny czas pracy: 10 minut.
W celu uzyskania jak najlepszego wyniku, należy czyścić filtr co 300 g składników.
Ważna uwaga: Gdy korpus zbiornika na drobinki owoców jest pełny, naly wyłączyć urządzenie i opróżnić korpus
zbiornika.
W celu wyłączenia urządzenia należy ustawić regulator w pozycji „0” i zaczekać do całkowitego zatrzymania
urządzenia.
Zaczekać do całkowitego zatrzymania filtra obrotowego przed wyjęciem całego urządzenia.
Aby wyjąć sokowirówkę, należy odblokować ją obracając w lewo.
Ustawić wignę blokowania (H6) w pozycję otwartej ódki. Otworz pokrywkę (pozycja otwartej kłódki).
Następnie można wyjąć filtr (H3), aby go wyczyścić i opróżnić korpus zbiornika (H4).
Wskazówki:
Można przygotować soki z następujących produktów: marchew, pomidory, jabłka, winogrona, maliny,…
Należy obrać owoce z grubą skórką, usunąć pestki, usunąć środkową część ananasa.
Nie można przygotować soku z niektórych owoców i warzyw: banany, awokado, jeżyn niektóre odmiany jabłek,
itd.
Można przygotowywać sok z różnych owoców i warzyw bez konieczności każdorazowego mycia sokowirówki,
smaki nie będą mieszać się, jeżeli przez uruchomioną sokowirówkę przepuści się niewiel ilość wody w celu
wypłukania pozostałości soku.
PL
76
Soki należy spożyć w krótkim czasie po ich przygotowaniu i dodać do nich soku z cytryny przed przechowaniem
ich przez kilka godzin w lodówce.
6 - DOSTOSOWANIE DŁUGOŚCI PRZEWODU
W celu zapewnienia wygodnego użytkowania lub przy przechowywaniu, można skrócić długość przewodu wsuwając
go do wnętrza silnika (A) przez otwór z tyłu (A7).
7 - DROBNE SIEKANIE MAŁYCH ILOŚCI (ZALEŻNIE OD MODELU)
STOSOWANE AKCESORIA:
- Zmontowany rozdrabniacz.
Za pomocą rozdrabniacza można:
- W ciągu kilku sekund posiekać w trybie pulse: suszone figi, suszone morele
Ilość / maks. czas: 100 g / 5 s
Rozdrabniacz nie nadaje się do przetwarzania produktów twardych, takich jak kawa.
Odłączyć urządzenie.
• Nie zanurzać silnika (A), ani przejściówki (E) w wodzie i nie wkładać pod bieżącą wodę. Wytrzeć suchą lub lekko
wilgotną ścierką.
• Dla ułatwienia czyszczenia, należy opłukać akcesoria po użyciu. Zdemontować całkowicie końcówkę do mielenia
mięsa. Posługiwać się nożami z zachowaniem ostrożności ze względu na ryzyko zranienia.
Umyć i wysuszakcesoria: nadają się do mycia w zmywarce z wyjątkiem elementów metalowych końcówki do
mielenia mięsa: korpus (F1), ślimak (F2), nóż (F3), sitka (F4 i F5), nakrętka (F6).
Sitka (F4) i (F5) oraz nóż (F3) powinny być nasmarowane. Należy je lekko natłuścić olejem jadalnym w celu ochrony
przed korozją.
Porady:
W razie zabarwienia akcesoriów przez produkty (marchew, pomarańcze, …) należy je przetrzeć ścierką zwilżoną
olejem jadalnym, a następnie normalnie umyć.
Pojemnik (D): wlać ciepłą wodę i kilka kropel płynu do mycia naczyń do pojemnika. Zamknąć pokrywę. Założyć na
urządzenie i wykonać kilka impulsów. Po zdjęciu wypłukać pojemnik wodą i pozostawić do wyschnięcia (pojemnik
skierowany dnem do góry).
CZYSZCZENIE
Nie przechowywać urządzenia w miejscu wilgotnym.
PRZECHOWYWANIE
Jeżeli urządzenie nie działa sprawdzić, czy:
- Wtyczka jest włożona do zasilania.
- Wszystkie akcesoria są zablokowane.
- Pozycja przycisku napędu (A1): powrót do pozycji "0", a następnie ponownie wybrać żądaną prędkość.
Urządzenie kuchenne jest wyposażone w mikroprocesor kontrolujący i analizujący moc działania. W razie
przeciążenia, urządzenie samoczynnie wyłącza się. Aby ponownie uruchomurządzenie, należy ustawić
przycisk obrotowy (A1) w pozycji „0” i wyjąć część składników. Pozostawić urządzenie do schłodzenia na kilka
minut. Następnie można ustawić wymaganą prędkość w celu zakończenia przygotowywania potrawy.
Urządzenie nadal nie działa? Należy zwrócsię do autoryzowanego punktu serwisowego (patrz lista w
książeczce serwisowej).
CO ROBIĆ, JEŻELI PAŃSTWA URZĄDZENIE NIE DZIAŁA?
PL
77
Uwaga: żadne akcesorium nie zostanie sprzedane bez przedstawienia instrukcji obsługi lub urządzenia.
Pojemnik ze stali nierdzewnej
Pokrywa pojemnika ze stali
nierdzewnej
Hak do wyrabiania ciasta
Mieszadło
Trzepaczka
Pojemnik
Sokowirówka
Rozdrabniacz
Przejściówka mocująca
Końcówka do mielenia
mięsa
Szatkownica:
- krojenie na plasterki
- tarcie grube
- tarcie drobne
- ucieranie
Zestaw do makaronu
Przystawka do
robienia Coulis
Młynek obrotowy
do makaronu
Opakowanie zawiera wyłącznie materiały niestanowiące zagrożenia dla środowiska, które mogą
być usuwane zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi recyklingu.
Przy usuwaniu urządzenia, należy uzyskać odpowiednie informacje w urzędzie gminy.
USUWANIE OPAKOWANIA I URZĄDZENIA
Urządzenie można dostosować odpowiednio do osobistych potrzeb użytkownika poprzez dokupienie następujących
elementów wyposażenia w sklepie lub autoryzowanym serwisie:
AKCESORIA
BITA ŚMIETANA
Składniki (dla 6/8 osób): 250 ml schłodzonej śmietany crème fraîche - 50 g cukru pudru.
Dodaj crème fraîche oraz cukier puder do wykonanej ze stali nierdzewnej misy z nasadką do ugniatania ciasta i
pokrywą. Mieszaj składniki przez 2 minuty z prędkością 4, a następnie przez 3,5 minuty z prędkością maksymalną.
MAJONEZ
Składniki: 1 żółtko - 1 łyżka stołowa łagodnej musztardy - 1 łyżka stołowa octu - 250 ml oliwy z oliwek lub
oleju słonecznikowego - sól i pieprz.
Dodaj żółtko, musztardę, ocet, sól i pieprz do wykonanej ze stali nierdzewnej misy z trzepaczi pokrywą. Ustaw
pokrętło do regulacji prędkości w pozycji 1. Uruchom trzepaczkę i bardzo powoli dolewaj olej. Po 10 sekundach
zwiększ prędkość do maksymalnej. Po dodaniu oleju mieszaj masę przy użyciu trzepaczki przez dalsze 30 sekund.
Wskazówka: Do majonezu można dodać starty ząbek czosnku. Aby uzyskać najlepszy efekt, należy użyć składników
o temperaturze pokojowej.
Uwaga: Przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 24 godzin.
BIAŁE PIECZYWO
Składniki (na jeden okrągły bochenek o masie 800 g): 500 g mąki pszennej chlebowej 300 ml letniej wody
- 10 g suszonych droży piekarskich - 10 g soli.
Dodaj mąkę, sól i suszone drożdże do misy ze stali nierdzewnej. Załóż nasadkę do ugniatania ciasta i pokrywę, a
następnie mieszaj masę przez kilka sekund z prędkością 1. Dodaj letnią wodę przez otwór w pokrywie. Ugniataj masę
przez 8 minut. Pozostaw ciasto na około pół godziny w temperaturze pokojowej. Dłońmi uformuj z ciasta kulę. Umieść
na nasmarowanym masłem i oprószonym mąką papierze do pieczenia. Pozostaw ciasto na około godziw
temperaturze pokojowej, aby wyrosło. Nagrzej piekarnik do temperatury 240°C. Wykonaj nożem nacięcia i skrop
bochenek letnią wodą. Umieść wypełniony wodą pojemnik w piekarniku. Dzięki niemu chleb będzie miał złocistą
skórkę. Piecz przez 40 minut w temperaturze 240°C.
Wskazówka: Drożdży piekarskich nie powinno się nigdy łączyć bezpośrednio z cukrem lub solą, ponieważ dojdzie
do niepożądanej reakcji.
CIASTO KRUCHE
Składniki (na podkład do tarty o masie 350 g): 200 g mąki zwykłej - 100 g masła - 50 ml wody - szczypta soli.
PRZEPISY
PL
78
Dodaj mąkę, masło i sól do misy ze stali nierdzewnej. Załóż nasadkę do ugniatania ciasta i pokrywę, a następnie
mieszaj masę przez kilka sekund z prędkością 1. Podczas mieszania dodaj letnią wodę. Wyłącz urządzenie, gdy ciasto
zacznie przypominać kulę. Przed rozwałkowaniem oraz upieczeniem przykryj ciasto folią kuchenną i pozostaw je w
chłodnym miejscu na przynajmniej godzinę.
BRIOSZKI
Składniki (dla 6 osób): 250 g mąki pszennej chlebowej - 5 g soli - 25 g cukru - 100 g masła - 2 całe jaja i 1 żółtko
- 3 łyżki stołowe letniego mleka - 2 łyżki stołowe wody - 5 g suszonych drożdży piekarskich.
Wsyp mąkę do misy ze stali nierdzewnej i wykonaj dwa wgłębienia: do jednego z nich wsyp sól i cukier, a w drugim
umieść drożdże, letnie mleko oraz wodę. Soli nie należy łączyć z drożdżami, ponieważ prowadzi to do niepożądanej
reakcji obu składników. Dodaj jaja, a następnie załóż nasadkę do ugniatania ciasta i pokrywę. Ustaw regulator
prędkości w pozycji 1 i ugniataj masę przez 15 sekund, a nastepnie przez 2 minuty 45 sekund z prędkością 2. Stale
mieszając, dodaj masło w ciągu jednej minuty. Należy pamiętać, że nie powinno ono być zbyt miękkie (pół godziny
przed użyciem wyjmij je z lodówki). Kontynuuj ugniatanie przez kolejne 5 minut z prędkością 2, a następnie przez 5
minut z prędkością 3. Nakryj ciasto i pozostaw je na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Po upływie tego czasu
ciasto należy wyrobić, uderzając je dynamicznie dłonią. Nakryj ciasto i wstaw je na kolejne 2 godziny do lodówki, aby
wyrosło. Po wyjęciu ciasto należy ponownie wyrobić, uderzając je dłonią. Przykryj ciasto folią kuchenną i wstaw na
noc do lodówki, aby wyrosło. Następnego dnia nasmaruj masłem i oprósz mąką formę do brioszek. Uformuj ciasto
tak, aby przybrało kształt kuli. Umieść ciasto w formie i pozostaw w ciepłym miejscu do momentu, aż urośnie i wypełni
formę (2-3 godziny). Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C i piecz przez około 25 minut.
Wskazówka: Dodaj kawałki czekolady lub kandyzowane owoce.
PIECZYWO ŚRÓDZIEMNOMORSKIE
Składniki (dla 6 osób): 200 g mąki zwykłej - 4 jaja - 11 g proszku do pieczenia - 100 ml mleka - 50 ml oliwy z oliwek
- 12 suszonych pomidorów - 200 g sera feta - 15 zielonych oliwek bez pestki - odrobina curry (opcjonalnie) - sól i pieprz.
Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Formę wysmaruj masłem i oprósz ką. W misie ze stali nierdzewnej z
nasadką mieszającą oraz pokrywą zmieszaj mąkę, jaja i proszek do pieczenia, zaczynając od prędkości 1 i stopniowo
zwiększając do poziomu 3. Dodaj oliwę oraz mleko i mieszaj masę przez półtorej minuty. Zmniejsz prędkość do
poziomu 1 i dodaj suszone pomidory (pokrojone na kawałki), kostki sera feta, zielone oliwki (pokrojone na kawałki)
oraz curry. Dopraw. Masę przelej do formy i óż na 30-40 minut do piekarnika. Nauj bochenek nożem, aby
sprawdzić, czy już jest upieczony.
Wskazówka: remplacer la feta par de la mozzarella et ajouter quelques feuilles de basilic ciselées.
CIASTO CZEKOLADOWE
Składniki (dla 8 osób): 200 g prawdziwej gorzkiej czekolady - 150 g cukru pudru - 125 g mąki zwykłej - 125 g miękkiego
masła - 4 jaja - 200 ml płynnej śmietany (35%) - 100 g zmielonych migdałów (opcjonalnie) - 1 saszetka cukru waniliowego
(opcjonalnie) - 11 g proszku do pieczenia - 1 szczypta soli.
Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Połamaną na cząstki czekoladę rozpuść z 3 łyżkami stołowymi wody w
kuchence mikrofalowej lub w garnku do kąpieli wodnej. Cały czas mieszając, dodawaj stopniowo w niewielkich
ilościach masło. Odczekaj, aż całkowicie ostygnie. Oddziel żółtka od białek. Odstaw białka. Dodaj żółtka, rozpuszczoną
masę czekoladową, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, mielone migdały oraz pozostałą porcję masła do wykonanej
ze stali nierdzewnej misy z nasadką mieszającą i pokrywą. Mieszaj całość przez 20 sekund z prędkością 1. Zwiększ
prędkość do 2 i wsyp przez otwór w pokrywie mąkę zmieszaną z drożdżami. Mieszaj całość przez około 2 minuty do
osiągnięcia jednolitej konsystencji. Przelej ciasto do dużej misy i odstaw je. Dodaj białka oraz szczyptę soli do
oczyszczonej misy ze stali nierdzewnej z trzepaczką. Ubijaj białka z prędkością 5 przez minutę i 45 sekund, a następnie
przez 30 sekund z prędkością maksymalną. Przy pomocy łopatki ostrożnie dodaj pianę do masy czekoladowej. Całość
wlej do nasmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Piecz przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do
temperatury 180°C.
Wskazówka: Ciasto smakuje wyjątkowo z sosem crème anglaise (patrz przepis na „pływające wyspy”) lub z gałką
lodów waniliowych.
Jeśli chcesz poznać inne ciekawe przepisy, odwiedź stronę www.moulinex.com
PL
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184

Tefal QB413H Masterchef Gourmet Instrukcja obsługi

Kategoria
Blendery
Typ
Instrukcja obsługi