3
WAŻNE INSTRUKCJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
NIE NALEŻY PODGRZEWAĆ ANI STOSOWAĆ PAL-
NYCH MATERIAŁÓW wewnątrz lub w pobliżu
kuchenki. Opary mogą spowodować za-
grożenie pożarem lub wybuchem.
N
IE NALEŻY UŻYWAĆ KUCHENKI MIKROFALOWEJ
DO SUSZENIA TKANIN, PAPIERU, PRZYPRAW,
ZIÓŁ, DREWNA, KWIATÓW LUB INNYCH PALNYCH
MATERIAŁÓW. MOŻE TO SPOWODOWAĆ POŻAR.
N
IE NALEŻY GOTOWAĆ ŻYWNOŚCI ZBYT DŁUGO.
Może to spowodować pożar.
N
IE POZOSTAWIAĆ KUCHENKI BEZ NADZORU,
zwłaszcza gdy do gotowania używa się
pojemników papierowych lub wykona-
nych z tworzyw sztucznych i innych ła-
twopalnych materiałów. Papier może się
zwęglić lub zapalić, zaś niektóre rodza-
je plastiku mogą się topić podczas pod-
grzewania żywności.
Duże ilości tłuszczu mogą się przegrzać i
spowodować pożar!
J
EŚLI MATERIAŁ ZNAJDUJĄCY SIĘ WEWNĄTRZ LUB
NA ZEWNĄTRZ KUCHENKI ZAPALI SIĘ, należy
trzymać drzwi zamknięte i wyłączyć ku-
chenkę. Odłączyć kabel zasilający lub
wyłączyć zasilanie na tablicy bezpieczni-
kowej lub wyłącznikowej.
PROSIMY O UWAŻNE PRZECZYTANIE I ZACHOWANIE NA PRZYSZŁOŚĆ
D
ZIECI MOGĄ obsługiwać urządzenie bez
nadzoru osób dorosłych jedynie wówczas,
gdy zostały odpowiednio poinstruowa-
ne, jak należy bezpiecznie obchodzić się
z urządzeniem i rozumieją zagrożenia
wynikające z niewłaściwego użycia
urządzenia.
NINIEJSZE URZĄDZENIE NIE JEST PRZEZNACZONE DO
użytku przez osoby (w tym dzieci) o ogra-
niczonych zdolnościach ruchowych, po-
strzegania lub umysłowych, a także oso-
by nie posiadające odpowiedniej wiedzy i
doświadczenia, chyba że osoba odpowied-
zialna za ich bezpieczeństwo udzieliła od-
powiedniego instruktażu z zakresu obsługi
urządzenia i nadzoruje czynności obsługi.
NALEŻY UWAŻAĆ, aby urządzenie nie było pr-
zedmiotem zabaw dzieci.
W ZWIĄZKU Z WYTWARZANYMI WYSOKIMI TEMPER-
ATURAMI, DZIECI MOGĄ UŻYWAĆ URZĄDZENIE JE-
DYNIE POD NADZOREM OSÓB DOROSŁYCH.
N
IE NALEŻY UŻYWAĆ KUCHENKI DO
PODGRZEWANIA POTRAW W SZCZEL-
NYCH POJEMNIKACH. WZROST
CIŚNIENIA MOŻE SPOWODOWAĆ
SZKODY PRZY OTWIERANIU LUB
NAWET SPOWODOWAĆ WYBUCH.
N
IE UŻYWAĆ żrących środków i oparów
chemicznych w urządzeniu. Zakupiona
kuchenka została zaprojektowana spe-
cjalnie do podgrzewania i gotowania
produktów żywnościowych. Nie jest ona
przeznaczona do celów przemysłowych
ani laboratoryjnych.
N
IE WIESZAĆ ANI NIE KŁAŚĆ ciężkich przed-
miotów na drzwiach, gdyż może to spo-
wodować uszkodzenie mechanizmu
otwierania i zawiasów kuchenki. Nie na-
leży wieszać żadnych przedmiotów na
klamce drzwi.
N
IE ZAKRYWAĆ dna piekarnika folią
aluminiową lub innymi przedmiotami.
Ciepło pochodzące z dna piekarnika
będzie zasłonięte, co spowoduje słabe
efekty gotowania.
N
IE WOLNO UMIESZCZAĆ LUB PRZESUWAĆ na-
czyń na dnie piekarnika, ponieważ może
to zadrapać powierzchnię. Naczynia na-
leży zawsze umieszczać na drucianym
ruszcie lub podstawkach.
N
IE WOLNO ZALEWAĆ WODĄ wnętrza gorą-
cego piekarnika. Może to spowodować
pęknięcie emalii i ją uszkodzić.