PL
15
• Ostrożnie wycieraj płytę grzewczą wilgotną
szmatką. Nigdy nie używaj ściernych
środków czyszczących.
• Umieść wszystkie części we właściwym
miejscu, aby ekspres był gotowy do
użytku.
WAŻNE!
• Przed rozpoczęciem czyszczenia
wyciągnij wtyk zgniazda iodczekaj, aż
ekspres całkowicie ostygnie.
• Nigdy nie zanurzaj ekspresu, przewodu
ani wtyku wwodzie, ani innej cieczy.
USUWANIE KAMIENIA
Regularne czyszczenie iusuwanie kamienia
gwarantują prawidłowe działanie urządzenia.
Użyj 30ml octu na dzbanek zimnej wody.
1. Wypełnij pojemnik na wodę mieszaniną
wody zoctem do oznaczenia MAX.
2. Umieść dzbanek na płycie grzewczej.
3. Sprawdź, czy ltr (bez kawy) ilejek są
prawidłowo zamontowane.
4. Włącz ekspres iodczekaj, aż mieszanina
przepłucze jego układ.
5. Gdy liżanka mieszaniny okrąży cały układ,
wyłącz ekspres.
6. Odczekaj 15minut ipowtórz kroki 3–5.
7. Włącz ekspres iprzepłucz układ resztą
mieszaniny, aby opróżnić pojemnik na
wodę.
8. Wypłucz mieszaninę, wypełniając
pojemnik zimną wodą iprzepłukując nią
układ. Powtórz co najmniej trzy razy.
wykorzystanej do przygotowania,
ponieważ zmielona kawa pochłania
część wody. Części produktu silnie
nagrzewają się podczas pracy– stwarza
to ryzyko oparzeń.
• Świeżo zaparzona kawa jest gorąca –
stwarza to ryzyko oparzeń.
SPOSOBY NA DOBRĄ KAWĘ
• Utrzymuj ekspres wczystości, aby
zapewnić optymalny proces parzenia
ismak kawy. Regularnie czyść ekspres
zgodnie ze wskazówkami. Używaj tylko
czystej, zimnej wody.
• Przechowuj zmieloną kawę wsuchym
ichłodnym miejscu. Dobrze zamykaj
opakowanie zkawą iprzechowuj je
wlodówce, aby wydłużyć jej trwałość.
• Aby uzyskać możliwie najlepszy smak,
używaj całych ziaren kawy imiel je drobno
tuż przed zaparzeniem.
• Nigdy nie zaparzaj wielokrotnie tej samej
kawy. Podgrzewanie kawy, która wystygła,
jest niewłaściwe – kawa smakuje najlepiej
bezpośrednio po zaparzeniu.
• Drobne krople oleju na powierzchni
zaparzonej kawy pochodzą zoleju
znajdującego się wkawie.
• Mogą się pojawić przy zaparzaniu bardzo
mocno palonej kawy.
KONSERWACJA
CZYSZCZENIE
• Po każdym użyciu myj wszystkie
zdejmowane części ciepłą wodą ipłynem
do mycia naczyń.
• Przetrzyj powierzchnię ekspresu miękką,
wilgotną szmatką.
• Podczas zaparzania krople wody mogą się
gromadzić nad lejkiem iskapywać na
płytę grzewczą. Aby temu zapobiec,
po każdym użyciu wycieraj całą
powierzchnię czystą, suchą szmatką.