Electrolux EMS20010OS Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
SPIS TREŚCI
1. INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44
2. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 46
3. OPIS URZĄDZENIA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48
4. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48
5. PANEL STEROWANIA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 49
6. CODZIENNA EKSPLOATACJA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 49
7. KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53
8. PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53
9. KONSERWACJA I CZYSZCZENIE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 54
10. ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 54
11. INSTALACJA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 55
Z MYŚLĄ O TOBIE
Dziękujemy za zakup urządzenia Electrolux. Jest ono owocem dziesięcioleci doświadczeń i innowacji. To
pomysłowe i stylowe urządzenie zaprojektowano z myślą o Tobie. Użytkując je masz zawsze pewność uzyskania
wspaniałych efektów.
Witamy w świecie marki Electrolux!
Odwiedź naszą witrynę internetową, aby uzyskać:
Wskazówki dotyczące użytkowania, broszury, pomoc w rozwiązywaniu problemów oraz informacje
dotyczące serwisu:
www.electrolux.com
Zarejestruj swój produkt, aby uprościć jego obsługę serwisową:
www.RegisterElectrolux.com
Kupuj akcesoria, materiały eksploatacyjne i oryginalne części zamienne do swojego urządzenia:
www.electrolux.com/shop
OBSŁUGA KLIENTA
Zalecamy stosowanie oryginalnych części zamiennych.
Kontaktując się z serwisem, należy przygotować poniższe dane.
Informacje można znaleźć na tabliczce znamionowej. Model, numer produktu, numer seryjny.
Ostrzeżenie/przestroga – informacje dotyczące bezpieczeństwa.
Informacje i wskazówki ogólne
Informacje dot. ochrony środowiska
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego powiadomienia.
POLSKI 43
1. INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji urządzenia należy do‐
kładnie przeczytać dołączoną instrukcję obsługi. Producent nie od‐
powiada za uszkodzenia i obrażenia ciała spowodowane niepra‐
widłową instalacją i eksploatacją. Należy zachować instrukcję wraz
z urządzeniem do wykorzystania w przyszłości.
1.1 Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych
zdolnościach ruchowych, sensorycznych lub umysłowych
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie uduszeniem lub odniesieniem obrażeń
mogących skutkować trwałym kalectwem.
Urządzenie mogą obsługiwać dzieci po ukończeniu ósmego ro‐
ku życia oraz osoby o ograniczonych zdolnościach fizycznych,
sensorycznych lub umysłowych bądź nieposiadające odpowied‐
niej wiedzy i doświadczenia, jeśli będą one nadzorowane przez
dorosłą osobę lub osobę odpowiedzialną za ich bezpieczeń‐
stwo.
Nie należy pozwalać, aby dzieci bawiły się urządzeniem. Dzieci
poniżej 3 lat nie wolno pozostawiać bez opieki w pobliżu urzą‐
dzenia.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza zasięgiem
dzieci.
Dzieci i zwierzęta nie powinny zbliżać się do pracującego lub
stygnącego urządzenia. Łatwo dostępne elementy urządzenia
mocno się nagrzewają.
Jeśli urządzenie jest wyposażone w blokadę uruchomienia, zale‐
ca się jej włączenie.
Czyszczeniem i konserwacją nie mogą zajmować się dzieci bez
nadzoru dorosłych.
Urządzenie i jego przewód zasilający nie mogą znajdować się w
zasięgu dzieci poniżej ósmego roku życia.
44
www.electrolux.com
1.2 Ogólne zasady bezpieczeństwa
Urządzenie jest przeznaczone do użytku w gospodarstwie do‐
mowym oraz do podobnych zastosowań, w takich miejscach,
jak:
kuchnie dla pracowników na zapleczach sklepów, w biurach
oraz innych miejscach pracy;
gospodarstwa rolne;
hotele, motele i inne obiekty mieszkalne (jako wyposażenie
dla klientów);
obiekty noclegowe.
Podczas pracy urządzenia jego wnętrze mocno się nagrzewa.
Nie dotykać elementów grzejnych w urządzeniu. Podczas wy‐
jmowania i wkładania akcesoriów lub naczyń należy zawsze
używać rękawic kuchennych.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych.
Przed przystąpieniem do konserwacji urządzenia należy odłą‐
czyć je od zasilania.
Jeśli drzwi lub uszczelki drzwiowe są uszkodzone, nie wolno ko
rzystać z urządzenia, dopóki nie zostanie ono naprawione przez
kompetentną osobę.
Urządzenie nie jest przystosowane do pracy z zewnętrznym ze‐
garem ani oddzielnym systemem zdalnego sterowania.
Tylko kompetentna osoba może przeprowadzać czynności ser‐
wisowe lub naprawcze wiążące się z koniecznością zdjęcia osło‐
ny chroniącej przed promieniowaniem mikrofalowym.
Nie należy podgrzewać płynów ani innej żywności w zamknię‐
tych pojemnikach. Mogą one wybuchnąć.
Należy stosować wyłącznie akcesoria i naczynia przeznaczone
do kuchenek mikrofalowych.
Podgrzewając żywność w pojemnikach z papieru lub tworzywa,
należy doglądać urządzenia, ponieważ występuje zagrożenie
zapłonem.
Urządzenie jest przeznaczone do podgrzewania żywności i na‐
pojów. Suszenie żywności lub odzieży oraz ogrzewanie pod‐
uszek termicznych, pantofli, gąbek, wilgotnych tkanin lub podob
POLSKI 45
nych materiałów może spowodować obrażenia ciała, zapłon lub
pożar.
W razie pojawienia się dymu należy wyłączyć urządzenie, wyjąć
wtyczkę i trzymać zamknięte drzwi, aby zdusić płomienie.
Podgrzewanie napojów w kuchence mikrofalowej może dopro‐
wadzić do ich opóźnionego wrzenia. Przy obchodzeniu się z po‐
jemnikiem należy zachować ostrożność.
Zawartość butelek dla niemowląt oraz słoiczków z pokarmem
dla dzieci należy wymieszać lub wstrząsnąć, aby zapewnić rów‐
nomierną temperaturę pokarmu przed spożyciem oraz aby nie
dopuścić do oparzenia.
Nie wolno gotować jaj w skorupach ani podgrzewać całych ugo‐
towanych jaj w urządzeniu, ponieważ mogą one eksplodować,
nawet po zakończeniu działania mikrofal.
Urządzenie należy regularnie czyścić i usuwać wszelkie pozos‐
tałości żywności.
Nieutrzymywanie kuchenki w czystości może prowadzić do usz‐
kodzenia powierzchni obudowy urządzenia i w konsekwencji do
ograniczenia jego żywotności oraz do zaistnienia niebezpiecznej
sytuacji.
Gdy urządzenie pracuje, dostępne powierzchnie mogą mieć wy‐
soką temperaturę.
Kuchenki mikrofalowej nie należy umieszczać w szafkach, jeśli
nie była testowana w takim miejscu.
Tył urządzenia powinien znajdować się przy ścianie.
Do czyszczenia szyb w drzwiach nie należy używać ściernych
środków czyszczących ani ostrych, metalowych myjek, ponie‐
waż mogą one porysować powierzchnię, co może skutkować
pęknięciem szkła.
Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony, ze względów bezpie‐
czeństwa musi go wymienić producent, autoryzowany serwis lub
inna wykwalifikowana osoba.
2.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
46
www.electrolux.com
2.1 Instalacja
OSTRZEŻENIE!
Urządzenie może zainstalować wyłącz‐
nie wykwalifikowana osoba.
Usunąć wszystkie elementy opakowania.
Nie instalować ani nie używać uszkodzonego
urządzenia.
Postępować zgodnie z instrukcją instalacji do‐
starczoną wraz z urządzeniem.
Urządzenie można zainstalować prawie w
każdym miejscu w kuchni. Należy sprawdzić,
czy urządzenie jest umieszczone na płaskiej i
równej powierzchni oraz czy otwory wentyla‐
cyjne i powierzchnia pod urządzeniem nie
zablokowane (należy zapewnić odpowiednią
wentylację).
Podłączenie do sieci elektrycznej
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie pożarem i pora
żeniem prądem elektrycznym.
Wszystkie połączenia elektryczne powinien
wykonać wykwalifikowany elektryk.
Urządzenie musi być uziemione.
Należy upewnić się, że informacje o podłącze‐
niu elektrycznym podane na tabliczce znamio‐
nowej są zgodne z parametrami instalacji za‐
silającej. W przeciwnym razie należy skontak‐
tować się z elektrykiem.
Jeśli urządzenie jest podłączone do sieci za
pomocą przedłużacza, należy sprawdzić, czy
przedłużacz ma prawidłowe uziemienie.
Należy uważać, aby nie uszkodzić wtyczki ani
przewodu zasilającego. Wymianę uszkodzo‐
nego przewodu zasilającego należy zlecić
przedstawicielowi serwisu lub wykwalifikowa‐
nemu elektrykowi.
Przy odłączaniu urządzenia nie ciągnąć za
przewód zasilający. Zawsze ciągnąć za wtycz‐
kę.
2.2 Zastosowanie
OSTRZEŻENIE!
Niebezpieczeństwo odniesienia obra‐
żeń ciała, oparzenia, porażenia prądem
lub wybuchu.
Urządzenie należy używać w warunkach do‐
mowych.
Nie zmieniać parametrów technicznych urzą‐
dzenia.
Należy upewnić się, że otwory wentylacyjne
nie są zablokowane.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia bez
nadzoru.
Nie opierać się na otwartych drzwiach urzą‐
dzenia.
Nie używać urządzenia jako powierzchni robo
czej ani nie przechowywać produktów w jego
wnętrzu.
2.3 Konserwacja i czyszczenie
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie odniesieniem ob
rażeń, pożarem lub uszkodzeniem urzą‐
dzenia.
Przed przystąpieniem do konserwacji należy
wyłączyć urządzenie i wyjąć wtyczkę przewo‐
du zasilającego z gniazda elektrycznego.
Aby zapobiec uszkodzeniu powierzchni urzą‐
dzenia, należy regularnie ją czyścić.
Nie dopuszczać do gromadzenia się na po‐
wierzchniach uszczelniających drzwi resztek
potraw ani pozostałości środków czyszczą‐
cych.
Pozostałości tłuszczu lub potraw w urządzeniu
mogą stać się przyczyną pożaru.
Czyścić urządzenie za pomocą wilgotnej
szmatki. Używać wyłącznie neutralnych deter‐
gentów. Nie stosować produktów ściernych,
myjek do szorowania, rozpuszczalników ani
metalowych przedmiotów.
Stosując aerozol do piekarników należy prze‐
strzegać wskazówek dotyczących bezpie‐
czeństwa umieszczonych na opakowaniu.
2.4 Utylizacja
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie odniesieniem ob
rażeń ciała lub uduszeniem.
Odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
Odciąć przewód zasilający i wyrzucić go.
POLSKI 47
3. OPIS URZĄDZENIA
6
1 2 43
5
1
Oświetlenie
2
Blokada zabezpieczająca
3
Wyświetlacz
4
Panel sterowania
5
Pokrywa falowodu
6
Wałek talerza obrotowego
3.1 Akcesoria
Zestaw talerza obrotowego
Szklana taca do gotowania oraz prowadnica ro‐
lek.
Do przygotowywania żywności w urzą‐
dzeniu należy zawsze używać zestawu
talerza obrotowego.
4. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący bezpieczeń‐
stwa.
4.1 Czyszczenie wstępne
Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyścić
urządzenie.
Patrz rozdział „Konserwacja i czyszcze‐
nie”.
48
www.electrolux.com
5. PANEL STEROWANIA
1
2
3
4
Symbol Funkcja Opis
1
Wyświetlacz Pokazuje ustawienia.
2
+10 min
+1 min
+10 sec
Przyciski zegara Do ustawiania czasu gotowania.
3
Moc Do ustawiania poziomu mocy.
4
Start/Stop
Do włączania/wyłączania lub kasowania ustawień urzą
dzenia.
6. CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący bezpieczeń‐
stwa.
6.1 Włączanie i wyłączanie
urządzenia
1.
Kilkakrotnie nacisnąć , aby ustawić po‐
ziom mocy.
2.
Za pomocą przycisków zegara ustawić czas
gotowania.
3.
Nacisnąć , aby włączyć urządzenie.
4.
Aby wyłączyć urządzenie:
Zaczekać, aż urządzenie wyłączy się au‐
tomatycznie po upływie ustawionego cza
su gotowania.
Otworzyć drzwi. Urządzenie zatrzyma się
automatycznie. Zamknąć drzwi i nacis
nąć
, aby kontynuować gotowanie.
Tej opcji można użyć do sprawdzania
stanu żywności.
Nacisnąć
.
Aby skasować wszystkie ustawienia,
nacisnąć ponownie
.
POLSKI 49
Gdy urządzenie wyłącza się automatycznie,
rozlega się sygnał dźwiękowy.
UWAGA!
Urządzenie nie powinno pracować, gdy
nie ma w nim żywności.
6.2 Ogólne informacje na temat
używania urządzenia
Informacje ogólne:
Po wyłączeniu urządzenia należy pozostawić
w nim żywność na kilka minut.
Przed rozpoczęciem przyrządzania potrawy
należy usunąć opakowanie z folii aluminiowej,
metalową tackę itp.
Gotowanie:
W miarę możliwości należy gotować produkty
pod przykryciem w naczyniach odpowiednich
do używania w kuchence mikrofalowej. Potra‐
wę można gotować bez przykrycia, jeśli ma
być chrupiąca
Należy uważać, aby nie rozgotować potrawy
poprzez ustawienie za wysokiego poziomu
mocy lub zbyt długiego czasu gotowania. Mo
że to spowodować wysuszenie, przypalenie
lub zapalenie się potrawy.
Nie gotować w urządzeniu ślimaków w mu‐
szlach ani jajek w skorupkach, ponieważ mo‐
gą eksplodować. Przed smażeniem jajek nale‐
ży nakłuć ich żółtka.
Przed gotowaniem produktów ze „skórką”, ta‐
kich jak ziemniaki, pomidory czy kiełbaski, na‐
leży kilkakrotnie ponakłuwać je widelcem, aby
nie eksplodowały.
Schłodzoną lub mrożoną żywność należy go‐
tować dłużej.
Potrawy z sosem wymagają okresowego mie
szania.
Warzywa o zwartej strukturze, takie jak mar‐
chew, groszek czy kalafior, muszą być goto‐
wane w wodzie.
Większe kawałki należy obrócić na drugą stro‐
nę po upływie połowy czasu gotowania.
W miarę możliwości należy pokroić warzywa
na kawałki podobnej wielkości.
Używać płaskich, szerokich naczyń.
Nie używać naczyń z porcelany, ceramiki lub
fajansu zaopatrzonych w małe otwory (np. na
uchwytach) lub mającymi nieszkliwione dna.
Wilgoć znajdująca w otworach może po pod‐
grzaniu spowodować pęknięcie naczynia.
Szklana taca do gotowania pełni funkcję po‐
wierzchni służącej do podgrzewania potraw i
płynów. Jest ona niezbędna do prawidłowego
działania kuchenki mikrofalowej.
Rozmrażanie mięsa, drobiu i ryb:
Mrożoną żywność pozbawioną opakowania
należy położyć na odwróconym małym tale‐
rzu, umieszczonym w większym pojemniku,
tak aby umożliwić spływanie cieczy powstają‐
cej podczas rozmrażania.
Obrócić żywność w połowie czasu rozmraża‐
nia. W miarę możliwości rozdzielić, a następ‐
nie wyjąć kawałki, które zaczęły się rozmra‐
żać.
Rozmrażanie masła, porcji tortu i twarogu:
Nie rozmrażać tych produktów całkowicie w
urządzeniu, lecz dokończyć rozmrażanie w
temperaturze pokojowej. Zapewnia to bardziej
równomierne efekty. Przed rozpoczęciem roz‐
mrażania należy usunąć wszystkie metalowe
lub aluminiowe elementy opakowania.
Rozmrażanie owoców i warzyw:
Nie rozmrażać całkowicie w urządzeniu wa‐
rzyw i owoców, które będą poddawane dalszej
obróbce jako produkty surowe. Dokończyć ich
rozmrażanie w temperaturze pokojowej.
Można użyć wyższej mocy mikrofal, aby goto‐
wać warzywa i owoce bez ich uprzedniego
rozmrażania.
Dania gotowe:
Gotowe dania można przygotowywać w urzą‐
dzeniu jedynie wtedy, gdy ich opakowanie
nadaje się do stosowania w kuchenkach mi‐
krofalowych.
Należy przestrzegać wskazówek producenta
żywności podanych na opakowaniu (np. zdjąć
metalową pokrywkę i nakłuć plastikową folię).
50
www.electrolux.com
Odpowiednie naczynia i materiały
Naczynie/materiał Mikrofala
Rozmrażanie Nagrzewa
nie
Gotowanie
Szkło i porcelana odporne na wysoką temperatu‐
rę (bez metalowych elementów, np. Pyrex, szkło
żaroodporne)
X X X
Szkło i porcelana nieodporne na wysoką tempe‐
raturę
1)
X -- --
Szkło i szkło ceramiczne z materiałów odpornych
na wysoką i niską temperaturę (np. Arcoflam),
ruszt grilla
X X X
Ceramika
2)
, fajans
2)
X X X
Tworzywo sztuczne odporne wysoką temperatu‐
rę do 200°C
3)
X X X
Karton, papier X -- --
Folia spożywcza X -- --
Folia do pieczenia z zamknięciem nadającym się
do kuchenek mikrofalowych
3)
X X X
Metalowe naczynia do pieczenia, np. emaliowa‐
ne lub żeliwne
-- -- --
Formy do pieczenia lakierowane na czarno lub z
powłoką silikonową
3)
-- -- --
Blacha do pieczenia ciasta -- -- --
Naczynia do przyrumieniania, np. talerz Crisp lub
Crunch
-- X X
Potrawy gotowe w opakowaniach
3)
X X X
1)
Bez srebrnych, złotych i platynowych elementów oraz metalowych dekoracji
2)
Bez kwarcowych lub metalowych elementów oraz szkliwa z zawartością metalu
3)
Należy przestrzegać wskazówek producenta dotyczących maksymalnej temperatury.
X odpowiednie -- nieodpowiednie
6.3 Tabela ustawień mocy
Ustawienie mocy Moc Sugerowane zastosowanie
P10 800 W
Pełna moc:
Gotowanie lub podgrzewanie pły‐
nów, gotowanie warzyw, podgrze‐
wanie naczyń do przyrumieniania.
POLSKI 51
Ustawienie mocy Moc Sugerowane zastosowanie
P7 560 W
Podgrzewanie:
Podgrzewanie zapiekanek, po‐
traw duszonych i gotowych po‐
traw. Pieczenie pieczeni oraz dro‐
biu.
P5 400 W
Średnia moc:
Szybsze rozmrażanie zapiekanek
i potraw duszonych, pieczenie
ciast i biszkoptów parzonych.
P3 240 W
Rozmrażanie:
Rozmrażanie mrożonych potraw z
ustawianiem czasu.
P1 80 W
Podtrzymywanie ciepła:
Podtrzymywanie temperatury po‐
traw.
DEF
Rozmrażanie:
Automatyczne rozmrażanie z
wprowadzaniem wagi.
6.4 Szybkie uruchomienie
Nacisnąć , aby włączyć urządzenie na 60
sekund z ustawieniem pełnej mocy. Każde naciś‐
nięcie przycisku powoduje wydłużenie czasu go‐
towania o 60 sekund.
Nacisnąć przycisk i przytrzymać
przez 2 sekund, aby wyłączyć urządze‐
nie.
6.5 Rozmrażanie
Można wybrać dwa tryby rozmrażania:
Rozmrażanie według ciężaru
Rozmrażanie według czasu
Rozmrażanie według czasu i ciężaru produktu
1.
Nacisnąć i ustawić DEF, aby wybrać
rozmrażanie według ciężaru lub ustawić P3,
aby wybrać rozmrażanie według czasu.
2.
Za pomocą przycisków ustawiania czasu
wybrać czas rozmrażania lub ciężar produk‐
tu.
3.
Nacisnąć , aby potwierdzić wybór
i uruchomić urządzenie.
Przy rozmrażaniu według ciężaru czas
jest ustawiany automatycznie. Nie sto‐
sować rozmrażania według ciężaru
żywności, którą pozostawiono w zamra‐
żarce na czas dłuższy niż 20 minut, lub
mrożonych dań gotowych.
Aby przyspieszyć rozmrażanie gęstych potraw
ważących powyżej 450 g, należy uruchomić
urządzenie z pełną mocą na 1 - 3 minut, a na‐
stępnie zmniejszyć moc do P3 i kontynuować do
całkowitego rozmrożenia.
Aby włączyć rozmrażanie według cięża‐
ru, należy użyć od 200 g do 3000 g
żywności.
Aby rozmrozić mniej niż 200 g żywnoś‐
ci, należy umieścić ją na brzegu talerza.
6.6 Blokada uruchomienia
Blokada uruchomienia chroni przed przypadko‐
wym uruchomieniem urządzenia.
Aby włączyć blokadę uruchomienia, należy do‐
tknąć +1 min + +10 sec i przytrzymać przez 2 se‐
kund.
Gdy blokada uruchomienia jest włączona, na wy‐
świetlaczu widoczne jest wskazanie
.
52
www.electrolux.com
7. KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący bezpieczeń‐
stwa.
UWAGA!
Nie należy gotować żywności bez zes‐
tawu talerza obrotowego. Należy wy‐
łącznie używać zestawu talerza obroto‐
wego dostarczonego z urządzeniem.
Nie wolno gotować żywności umie‐
szczonej bezpośrednio na szklanej tacy
do gotowania.
7.1 Wkładanie zestawu talerza obrotowego
1.
Umieścić prowadnicę z rolkami centralnie
nad wałkiem talerza obrotowego.
2.
Umieścić szklany talerz do gotowania na
prowadnicy z rolkami
8. PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
8.1 Wskazówki dotyczące korzystania z mikrofal
Problem Środek zaradczy
Nie można znaleźć informacji na temat
ilości przyrządzanej potrawy.
Sprawdzić podobny produkt spożywczy. Wydłużyć
lub skrócić czas gotowania zgodnie z następującą
zasadą: Podwójna ilość = prawie podwójna ilość
czasu, połowa ilości = połowa czasu
Potrawa wyszła za sucha. Ustawić krótszy czas gotowania lub wybrać niższą
moc mikrofal.
Po upływie ustawionego czasu potrawa
nie jest jeszcze rozmrożona, podgrzana
bądź ugotowana.
Ustawić dłuższy czas gotowania lub wybrać wyższą
moc mikrofal. Większe potrawy wymagają dłuższe‐
go czasu gotowania.
Po upływie czasu gotowania potrawa
jest za gorąca przy brzegu, a w środku
jeszcze nie gotowa.
Następnym razem należy wybrać niższą moc i dłuż‐
szy czas. W połowie gotowania należy wymieszać
potrawę, np. zupę.
Podczas gotowania ryżu lepsze efekty można
osiągnąć, stosując płaskie, szerokie naczynie.
8.2 Rozmrażanie
Pieczeń zawsze należy rozmrażać tłustą stroną
skierowaną na dół.
POLSKI 53
Nie należy rozmrażać przykrytego mięsa, ponie‐
waż może to spowodować ugotowanie zamiast
rozmrożenia.
Całe sztuki drobiu zawsze należy rozmrażać
piersią skierowaną na dół.
8.3 Gotowanie
Zawsze należy wyjmować zamrożone mięso i
drób z chłodziarki przynajmniej 30 minut przed
gotowaniem.
Pozostawić mięso, drób, ryby i warzywa przykry‐
te po gotowaniu.
Nanieść nieco oleju lub stopionego masła na ry‐
bę.
Dodać 30-45 ml zimnej wody na każde 250 g
warzyw. Przed gotowaniem pociąć świeże wa‐
rzywa na równe kawałki. Wszystkie warzywa go‐
tować pod przykryciem.
8.4 Podgrzewanie
Pakowane potrawy gotowe należy zawsze pod‐
grzewać zgodnie z instrukcją zamieszczoną na
opakowaniu.
9. KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący bezpieczeń‐
stwa.
Uwagi dotyczące czyszczenia:
Przód urządzenia należy myć miękką ście‐
reczką zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem pły‐
nu do mycia naczyń.
Do czyszczenia powierzchni metalowych nale‐
ży używać zwykłego płynu do mycia naczyń.
Po każdym użyciu należy oczyścić wnętrze
urządzenia. Dzięki temu można łatwiej usunąć
zabrudzenia i uniknąć ich przypalenia.
Trudne do usunięcia zabrudzenia należy usu‐
wać za pomocą specjalnego środka do czy‐
szczenia.
Należy regularnie czyścić wszystkie akcesoria
i pozostawić je do wyschnięcia. Do czyszcze‐
nia należy użyć miękkiej ściereczki zwilżonej
ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia na‐
czyń.
Aby zmiękczyć trudne do usunięcia pozosta‐
łości, należy gotować szklankę wody z pełną
mocą mikrofal przez około 2-3 minuty.
Aby usunąć zapachy, dodać do szklanki wody
2 łyżeczki soku z cytryny i gotować z pełną
mocą mikrofal przez 5 minut.
10. ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący bezpieczeń‐
stwa.
Problem Prawdopodobna przyczyna Środek zaradczy
Urządzenie nie działa. Urządzenie jest wyłączone. Włączyć urządzenie.
Urządzenie nie działa. Nie włożono wtyczki do gniazda
elektrycznego.
Podłączyć urządzenie do zasila
nia.
Urządzenie nie działa. Zadziałał bezpiecznik w skrzynce
bezpieczników.
Sprawdzić bezpiecznik. Jeśli
bezpiecznik zadziała więcej niż
jeden raz, należy skontaktow
się z wykwalifikowanym elektry
kiem.
54
www.electrolux.com
Problem Prawdopodobna przyczyna Środek zaradczy
Urządzenie nie działa. Drzwi urządzenia nie zostały pra‐
widłowo zamknięte.
Sprawdzić, czy nic nie blokuje
drzwi.
Nie działa oświetlenie. Żarówka jest przepalona. Należy wymienić żarówkę.
W urządzeniu występu‐
je iskrzenie.
Wewnątrz znajdują się metalowe
naczynia lub naczynia z metalo‐
wymi elementami.
Wyjąć naczynie z urządzenia.
W urządzeniu występu‐
je iskrzenie.
Wewnątrz znajdują się metalowe
pręty lub folia aluminiowa dotyka‐
jąca wewnętrznych ścianek urzą‐
dzenia.
Pręty ani folia nie mogą dotyk
wewnętrznych ścianek urządze‐
nia.
Zestaw talerza obroto‐
wego wydaje odgłosy
szorowania lub obciera‐
nia.
Pod szklaną tacą do gotowania
znajduje się jakiś obiekt lub za‐
nieczyszczenie.
Wyczyścić obszar pod szklaną
tacą do gotowania.
Urządzenie przestaje
działać bez wyraźnego
powodu.
Nieprawidłowe działanie. Jeśli taka sytuacja powtórzy się,
należy skontaktować się z cen‐
trum obsługi klienta.
Jeżeli rozwiązanie problemu we własnym zakre‐
sie nie jest możliwe, należy skontaktować się ze
sprzedawcą lub punktem obsługi klienta.
Dane niezbędne dla punktu obsługi klienta znaj‐
dują się na tabliczce znamionowej urządzenia.
Zalecamy wpisanie danych w tym miejscu:
Model (MOD.) .........................................
Numer produktu (PNC) .........................................
Numer seryjny (S.N.) .........................................
11. INSTALACJA
UWAGA!
Nie blokować otworów wentylacyjnych.
W przeciwnym razie może dojść do
przegrzania urządzenia.
UWAGA!
Nie podłączać urządzenia do przedłuża
czy lub adapterów wtyczek. Może to
spowodować przeciążenie i w rezultacie
pożar.
Urządzenie może być umieszczone wyłącznie
na blacie kuchennym. Należy je ustawić na
stabilnej i płaskiej powierzchni.
Nie należy umieszczać urządzenia w pobliżu
źródeł pary, gorącego powietrza lub chlapiącej
wody.
Po transportowaniu urządzenia w niskiej tem‐
peraturze, nie włączać go od razu po instala
cji. Należy pozostawić urządzenie w tempera‐
turze pokojowej, aby osiągnęło temperatu
otoczenia.
11.1 Instalacja elektryczna
OSTRZEŻENIE!
Instalację elektryczną musi wykonać
wykwalifikowana osoba.
Producent nie ponosi odpowiedzialności
za nieprzestrzeganie zaleceń dotyczą‐
cych bezpieczeństwa, które zawarto w
rozdziale „Informacje dotyczące bezpie‐
czeństwa”.
Urządzenie jest wyposażone w przewód zasilają‐
cy z wtyczką.
POLSKI 55
UWAGA!
Minimalna wysokość instalacji wynosi
85 cm.
C
A
B
Minimalne odległości
Wymiar mm
A 300
B 150
C 100
12. OCHRONA ŚRODOWISKA
Materiały oznaczone symbolem
należy
poddać utylizacji. Opakowanie urządzenia
włożyć do odpowiedniego pojemnika w
celu przeprowadzenia recyklingu.
Należy zadbać o ponowne przetwarzanie
odpadów urządzeń elektrycznych i
elektronicznych, aby chronić środowisko
naturalne oraz ludzkie zdrowie. Nie wolno
wyrzucać urządzeń oznaczonych
symbolem
razem z odpadami
domowymi. Należy zwrócić produkt do
miejscowego punktu ponownego
przetwarzania lub skontaktować się z
odpowiednimi władzami miejskimi.
56
www.electrolux.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84

Electrolux EMS20010OS Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi