Gdy urządzenie wyłącza się automatycznie,
rozlega się sygnał dźwiękowy.
UWAGA!
Urządzenie nie powinno pracować, gdy
nie ma w nim żywności.
6.2 Ogólne informacje na temat
używania urządzenia
Informacje ogólne:
• Po wyłączeniu urządzenia należy pozostawić
w nim żywność na kilka minut.
• Przed rozpoczęciem przyrządzania potrawy
należy usunąć opakowanie z folii aluminiowej,
metalową tackę itp.
Gotowanie:
• W miarę możliwości należy gotować produkty
pod przykryciem w naczyniach odpowiednich
do używania w kuchence mikrofalowej. Potra‐
wę można gotować bez przykrycia, jeśli ma
być chrupiąca
• Należy uważać, aby nie rozgotować potrawy
poprzez ustawienie za wysokiego poziomu
mocy lub zbyt długiego czasu gotowania. Mo‐
że to spowodować wysuszenie, przypalenie
lub zapalenie się potrawy.
• Nie gotować w urządzeniu ślimaków w mu‐
szlach ani jajek w skorupkach, ponieważ mo‐
gą eksplodować. Przed smażeniem jajek nale‐
ży nakłuć ich żółtka.
• Przed gotowaniem produktów ze „skórką”, ta‐
kich jak ziemniaki, pomidory czy kiełbaski, na‐
leży kilkakrotnie ponakłuwać je widelcem, aby
nie eksplodowały.
• Schłodzoną lub mrożoną żywność należy go‐
tować dłużej.
• Potrawy z sosem wymagają okresowego mie‐
szania.
• Warzywa o zwartej strukturze, takie jak mar‐
chew, groszek czy kalafior, muszą być goto‐
wane w wodzie.
• Większe kawałki należy obrócić na drugą stro‐
nę po upływie połowy czasu gotowania.
• W miarę możliwości należy pokroić warzywa
na kawałki podobnej wielkości.
• Używać płaskich, szerokich naczyń.
• Nie używać naczyń z porcelany, ceramiki lub
fajansu zaopatrzonych w małe otwory (np. na
uchwytach) lub mającymi nieszkliwione dna.
Wilgoć znajdująca w otworach może po pod‐
grzaniu spowodować pęknięcie naczynia.
• Szklana taca do gotowania pełni funkcję po‐
wierzchni służącej do podgrzewania potraw i
płynów. Jest ona niezbędna do prawidłowego
działania kuchenki mikrofalowej.
Rozmrażanie mięsa, drobiu i ryb:
• Mrożoną żywność pozbawioną opakowania
należy położyć na odwróconym małym tale‐
rzu, umieszczonym w większym pojemniku,
tak aby umożliwić spływanie cieczy powstają‐
cej podczas rozmrażania.
• Obrócić żywność w połowie czasu rozmraża‐
nia. W miarę możliwości rozdzielić, a następ‐
nie wyjąć kawałki, które zaczęły się rozmra‐
żać.
Rozmrażanie masła, porcji tortu i twarogu:
• Nie rozmrażać tych produktów całkowicie w
urządzeniu, lecz dokończyć rozmrażanie w
temperaturze pokojowej. Zapewnia to bardziej
równomierne efekty. Przed rozpoczęciem roz‐
mrażania należy usunąć wszystkie metalowe
lub aluminiowe elementy opakowania.
Rozmrażanie owoców i warzyw:
• Nie rozmrażać całkowicie w urządzeniu wa‐
rzyw i owoców, które będą poddawane dalszej
obróbce jako produkty surowe. Dokończyć ich
rozmrażanie w temperaturze pokojowej.
• Można użyć wyższej mocy mikrofal, aby goto‐
wać warzywa i owoce bez ich uprzedniego
rozmrażania.
Dania gotowe:
• Gotowe dania można przygotowywać w urzą‐
dzeniu jedynie wtedy, gdy ich opakowanie
nadaje się do stosowania w kuchenkach mi‐
krofalowych.
• Należy przestrzegać wskazówek producenta
żywności podanych na opakowaniu (np. zdjąć
metalową pokrywkę i nakłuć plastikową folię).
50
www.electrolux.com