23
Imzimniejszepożywienie,tymdłuższyczasgotowania.Żywnośćwtemperaturze
pokojowejbędziesięwięcgotowaćszybciejniżżywnośćzlodówkilub
zamrażalnika.
Czasgotowaniawarzywzależyodichświeżości.Należysprawdzaćstanwarzywi
odpowiednio przedłużać lub skracać czas gotowania.
Krótkiczasgotowaniawkuchencemikrofalowejoznacza,żeżywnośćniejest
rozgotowana.
• W razie potrzeby można dodać trochę wody.
• Dogotowaniarybiwarzywpotrzebajedynieminimalnejilościwody.
Moc mikrofal
Wybórustawieńmocyzależyodstanugotowanejżywności.
Wwiększościwypadkówżywnośćjestgotowanaprzynajwiększejmocy.
• Pełna moc jest miedzy innymi używana do szybkiego podgrzewania, gotowania
wody itp.
• Niskamocjestużywanagłówniedorozmrażaniażywnościiprzygotowywania
dańzawierającychser,mlekoijaja.(Wkuchencemikrofalowejniewolno
gotowaćcałychjajwskorupkachzewzględunaryzykoichwybuchu.)Niskie
wartościmocysąużywanerównieżdodogotowywaniaiwceluzachowania
doskonałego aromatu dania.
Informacje ogólne dotyczące gotowania
• Jeżeli cały posiłek ma zostać przygotowany w kuchence mikrofalowej, zaleca
się rozpoczęcie od najbardziej zwartych produktów, takich jak ziemniaki.
Kiedysąjużgotowe,należyjeprzykryćnaczasprzygotowywaniapozostałych
produktów.
• Większośćproduktównależyprzykrywać.Dopasowanapokrywkautrzymuje
parę i wilgoć, co skraca czas gotowania w kuchence mikrofalowej. Sprawdza
siętowszczególnościpodczasgotowaniawarzyw,dańrybnychoraz
zapiekanek.Przykrywanieżywnościpowodujetakżelepszerozprowadzanie
ciepła, co zapewnia szybkie i doskonałe wyniki.
• Abyuzyskaćnajlepszemożliwerezultaty,ważnejestwłaściwerozmieszczenie
żywności,ponieważpromieniowaniemikrofalowejestnajmocniejszew
centralnejczęścikuchenki.Naprzykładpodczaspieczeniaziemniaków,
należyumieścićjewzdłużkrawędziszklanegotalerzaobrotowego,abysię
równomiernie gotowały.
• Aby równomiernie ugotować dania zwarte, takie jak mięso i drób, należy je
kilkakrotnie obrócić.
• W kuchence mikrofalowej możliwe jest pieczenie, jednak do tych wypieków nie
wolno używać drożdży.
• Podczas przygotowywania produktów o grubej skórce, np. ziemniaków, jabłek,
całej dyni lub kasztanów, skórkę należy przedziurawić, aby zapobiec rozerwaniu
produktu podczas gotowania.
• Podczas przygotowywania pożywienia w tradycyjnym piekarniku zwykle
unika się otwierania drzwiczek. Nie jest tak jednak w przypadku kuchenki
mikrofalowej: nie ma strat energii czy też ciepła. Innymi słowy, można otwierać
drzwiczkikuchenkiizaglądaćdośrodkatakczęsto,jaktylkosięchce.
Zasadybezpiecznegoużytkowaniapodczasprzygotowywaniażywności
• W przypadku korzystania z urządzenia do podgrzewania jedzenia dla dzieci lub
płynów w butelkach do karmienia, należy zawsze przed podaniem wymieszać
pokarm/płyny i sprawdzić dokładnie ich temperaturę. Zapewnia to równomierne
rozprowadzenie ciepła i uniknięcie poparzeń.
NIE WOLNO zakładać pokrywki i/lub smoczka na butelki do karmienia, gdy
umieszcza się je w kuchence mikrofalowej.
• Jeżeli niektóre potrawy podgrzewa się zbyt długo, mogą ulec zwęgleniu i
zacząć dymić. Jeżeli tak się stanie, należy pozostawić zamknięte drzwiczki i
całkowicie wyłączyć urządzenie.
• Niektóreproduktyzniskązawartościąwody,np.czekoladawkostkach
lub ciasta ze słodkim nadzieniem powinny być podgrzewane ostrożnie. W
przeciwnym razie zniszczeniu mogą ulec same produkty lub naczynia, w
których się znajdują.
KORZYSTANIEZNACZYŃPODCZASPRZYGOTOWANIAPOŻYWIENIA
Przed rozpoczęciem przygotowywania pożywienia w pojemnikach należy sprawdzić,
czy pojemniki, których zamierzasz użyć, wykonane są z odpowiedniego materiału,
gdyż niektóre rodzaje plastiku mogą stać się miękkie i ulec deformacji, a niektóre
typynaczyńceramicznychmogąpopękać(wszczególnościpodczaspodgrzewania
niewielkiejilościżywności).
Aby sprawdzić, czy dany pojemnik jest odpowiedni do użycia w kuchence
mikrofalowej należy:
• Umieścićpojemnikwurządzeniu.
• Umieścićwpojemnikuszklankędopołowynapełnionąwodą.
• Włączyćurządzenieipozwolićmupracowaćprzez15-30sekundprzy
maksymalnej mocy.
• Jeżeli pojemnik bardzo się nagrzeje, należy unikać jego stosowania.
Odpowiednie naczynia i materiały
Podczas przygotowywania żywności w kuchence mikrofalowej POWINNY być
używane następujące naczynia i materiały:
• Szkło i szklane miski
• Naczyniakamionkowe(emaliowaneinieemaliowane).Żywnośćpozostaje
dłużej gorąca w kamionkowych naczyniach emaliowanych.
• Naczynia plastikowe. Mogą być używane do podgrzewania na wiele sposobów.
Uwaga! NIE WOLNO używać pojemników plastikowych wykonanych z
melaminy, polietylenu i fenolu.
• Porcelana. Wszelkie porcelanowe naczynia mogą być stosowane w kuchenkach
mikrofalowych, chociaż najlepiej używać naczyń żaroodpornych.
• Żaroodporne naczynia z pokrywką. Naczynia szklane ze szczelnymi
pokrywkami, które uniemożliwiają wydostawanie się pary, idealnie nadają się
dowarzywiowoców,doktórychniedodanożadnychpłynów(jednakczas
gotowanianiemożeprzekraczać5minut).
• Naczynia opalane. Trzeba bardzo uważać podczas korzystania z tego typu
naczyń. Nigdy nie należy podgrzewać naczyń opalanych na talerzu obrotowym
dłużejniż5minut.Pomiędzynaczyniemopalanymatalerzemobrotowym
należyumieścićodpowiedniąizolację,np.talerzżaroodporny,abyzapobiec
przegrzaniu talerza obrotowego.
• Specjalnej folii przeznaczonej do pieczenia w kuchence mikrofalowej można
używać szczególnie do zup, sosów, dań duszonych lub podczas rozmrażania.
Możnajejtakżeużyćjakoluźnegoprzykrycia,abyzapobiecrozpryskiwaniusię
tłuszczu wewnątrz kuchenki.
• Ręczniki papierowe są idealne, ponieważ wchłaniają wilgoć i tłuszcz. Na
przykład boczek można poprzekładać ręcznikami papierowymi. Boczek będzie
wówczaschrupiący,ponieważniebędziepływałwe„własnymsosie”.Chleb
domowejrobotymożnawyjąćbezpośredniozzamrażarki,zawinąćwręczniki
papierowe i podgrzać w kuchence mikrofalowej.
• Mokreręcznikipapierowenadająsiędoryblubwarzyw.Nakrywanieżywności
chroni ją przed wysychaniem.
• Papierpergaminowy.Ryby,dużewarzywa,takiejakkalaor,kaczankukurydzy
itp., można owijać w wilgotny papier pergaminowy.
• Torebki do pieczenia są idealne do mięs, ryb i warzyw. Nie wolno ich
jednak zamykać metalowymi spinaczami. Zamiast tego należy używać nitki
bawełnianej.Zróbmałeotworywtorebceiumieśćjąwkuchencemikrofalowej
na talerzu lub szklanym naczyniu.
Nieodpowiednie naczynia i materiały
PodczasprzygotowywaniażywnościwkuchencemikrofalowejNIEWOLNOużywać
następujących naczyń i materiałów:
• Zamkniętych szklanych pojemników/butelek z małymi otworami, ponieważ
mogą one wybuchnąć.
• Termometrów ogólnego zastosowania
• Folii aluminiowej/tacek aluminiowych, ponieważ mikrofale nie mogą przez nie
przeniknąć i jedzenie nie zostanie ugotowane.
• Papieru makulaturowego, ponieważ może zawierać metalowe cząstki, które
mogą spowodować iskrzenie i/lub pożar.
• Zamkniętych pudełek/pojemników ze szczelnymi pokrywkami, ponieważ zbyt
wysokieciśnieniemożespowodowaćicheksplozję.
• Metalowe zapinki, pokrywki/folia zawierające włókna metalowe mogą
powodować iskrzenie wewnątrz kuchenki, dlatego należy je usunąć.
• Metalowych misek/pojemników i opakowań, o ile nie są one specjalnie
zaprojektowane do użytku w kuchenkach mikrofalowych. Promieniowanie
mikrofalowejestodbijaneiniemożeprzeniknąćdożywnościpoprzezmetal.
• Talerzy, naczyń i misek/pojemników z metalowymi, złotymi i srebrnymi
ozdobami. Mogą one pęknąć i/lub powodować iskrzenie we wnętrzu kuchenki.
CZYSZCZENIE
Podczas czyszczenia urządzenia należy uwzględnić następujące zalecenia:
• Przed rozpoczęciem czyszczenia wyłączyć kuchenkę i wyjąć wtyczkę z
gniazdkaściennego.
• Nigdy nie stosować myjek do szorowania ani żadnych rozpuszczalników
czysilniedziałającychśrodkówczyszczących,gdyżmożetospowodować
uszkodzenie wewnętrznych i zewnętrznych powierzchni urządzenia. Należy
korzystaćzdobrzeodciśniętejszmatkiiciepłejwody.Jeżeliurządzeniejest
bardzozabrudzone,możnadodaćniewielkąilośćdetergentu.
• Należy uważać, aby woda nie dostała się do otworów wentylacyjnych.
• Szklanytalerzobrotowy,ośobrotową,pierścieńobrotowyiwkładkędo
grillowania można myć ręcznie lub w zmywarce.
• Ośobrotowa,pierścieńobrotowyidnourządzeniamusząbyćregularnie
czyszczone, tak aby szklany talerz obrotowy mógł się obracać bez przeszkód.
• Niewolnozdejmowaćpłytkimikowej(5)znajdującejsięwewnątrzkuchenki!
• Wskazówka: Po użytkowaniu kuchenki przez pewien czas komora kuchenki
może wydzielać zapach. Jeżeli zapach nie znika po normalnym czyszczeniu,
należyumieścićkilkaplasterkówcytrynywliżanceigotowaćwkuchence
mikrofalowejnapełnejmocyprzez2-3minuty.Czynnośćtaskutecznieusunie
zapach.
ZANIMUDASZSIĘDOPUNKTUSERWISOWEGO
Jeżeli kuchenka mikrofalowa nie chce się uruchomić:
• Sprawdź,czywtyczkajestprawidłowowłożonadogniazdka.Jeżeliwtyczka
jest włożona, należy ją wyjąć, odczekać 10 sekund i włożyć ponownie.
• Sprawdź,czynieprzepaliłsiębezpieczniklubczyniezostałwyłączony
bezpiecznik automatyczny. Jeżeli tak nie jest, można sprawdzić, czy działa
samo gniazdko, podłączając inne urządzenie.
• Sprawdź,czydrzwiczkizostałyprawidłowozamknięte.Jeżelinie,automatyczny
system bezpieczeństwa zabezpiecza urządzenie przed uruchomieniem poprzez
kołkizamka(1).
• Sprawdź,czyuruchomionazostałablokadazabezpieczającaprzeddziećmi
(nawyświetlaczupojawiasięsymbolblokady).Jeslitak,dezaktywujblokadę
zapezpieczającąprzeddostępemdzieci,naciskającrównocześnieprzyciski„1
Min”i„10Sec”iprzytrzymującjeprzez2sekundy.
• Sprawdź,czyurządzeniezostałowłaściwiezaprogramowane.
Jeżeli urządzenie w dalszym ciągu nie działa, należy skontaktować się z punktem
serwisowym.