38
zależą od stanu początkowego,
temperatury, wilgotności i typu
produktu.
Czas i poziom mocy powinien być
dostosowany każdorazowo do
parametrów produktu. W zależności
od produktu czas pieczenia powinien
być wydłużony lub skrócony, a
poziom mocy zwiększony lub
zmniejszony.Do podgrzewania
należy używać naczyń z dużym
otworem, aby powstała para mogła
się łatwo ulatniać.
Praca z mikrofalami...
1. Podczas podgrzewania w
kuchence mikrofalowej należy
pamiętać:
Im większa ilość potrawy, tym
dłuższy czas podgrzewania
O polowę mniejsza ilość
pożywienia o połowa krótszy czas
2. Im niższa temperatura środków
spożywczych, tym dłuższy czas
podgrzewania.
3. Artykuły spożywcze o konsystencji
cieczy podgrzewają się szybciej.
4. Właściwe rozłożenie potraw na
talerzu obrotowym przyspiesza
równomierne podgrzewanie. Jeżeli
ułoży się potrawy o konsystencji
cieczy, to można jednocześnie
przygotować różne produkty.
5. Drzwi urządzenia mogą zostać
otwarte w każdym czasie.
Kuchenka w takim momencie
wyłączy się. Po zamknięciu drzwi
kuchenka powróci do pracy.
6. Przykrycie potraw skraca czas
podgrzewania. Ponadto potrawa
zachowuje swoje właściwości.
Pokrywa powinna być
przystosowana do użytku w kuchni
mikrofalowej i mieć mały otwór na
odpływ pary.
Ważne wskazówki!
Nie wolno podgrzewać w kuchence
mikrofalowej jaj w skorupkach ani
całych jaj gotowanych, ponieważ
mogą one eksplodować.
Przed rozpoczęciem przyrządzania
żywności pokrytej skórką (np. jabłka,
pomidory, ziemniaki, czy kiełbaski),
należy je nakłuć widelcem, aby
zapobiec ich pęknięciu.
W przypadku przyrządzania
żywności zawierającej niewiele wody
(np. rozmrażanie pieczywa,
przyrządzanie popcornu itd.),
parowanie następuje bardzo szybko.
W urządzeniu występuje wtedy
podciśnienie i żywność może ulec
zwęgleniu. W takiej sytuacji może
dojść do uszkodzenia urządzenia
oraz używanego pojemnika. Dlatego
też należy ustawić tylko wymaganą
ilość czasu i nadzorować proces
gotowania.
W kuchence mikrofalowej nie można
podgrzewać dużej ilości oleju
(smażenie).
Nie wolno podgrzewać płynów w
szczelnych pojemnikach. Zagrożenie
wybuchem!
Nie wolno podgrzewać napojów
alkoholowych do wysokich
temperatur. Dlatego też należy
ustawić tylko wymaganą ilość czasu i
nadzorować proces gotowania.
Nie podgrzewać w kuchence
żadnych materiałów lub cieczy
wybuchowych.
Dania gotowe należy wyjąć z
oryginalnego opakowania, ponieważ
nie zawsze jest ono żaroodporne.
Należy przestrzegać instrukcji
producenta.
W przypadku wstawienia kilku
pojemników, np. filiżanek, należy