Zalecenia dotyczące eksploatacji
•Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie
do użytku domowego. Nie zostało ono za-
projektowane do celów komercyjnych ani
przemysłowych.
•Wokół urządzenia należy zapewnić odpo-
wiednią wentylację. Niedostateczny do-
pływ świeżego powietrza może prowadzić
do niedoboru tlenu.
•Urządzenie nie jest podłączone do insta-
lacji wyciągu gazów. Należy je zainstalo-
wać i podłączyć zgodnie z obowiązujący-
mi przepisami. Szczególną uwagę należy
zwrócić na wymagania dotyczące wenty-
lacji.
• W trakcie pracy urządzenie powoduje
wzrost temperatury i wilgotności w pomie-
szczeniu, w którym zostało zainstalowane.
Należy zapewnić stały dostęp świeżego
powietrza do pomieszczenia. W tym celu
należy utrzymywać
przewody wentylacyj-
ne w odpowiednim stanie lub zainstalować
okap podłączony do przewodu wentyla-
cyjnego.
•W razie długotrwałej eksploatacji urządze-
nia należy poprawić wentylację poprzez
otwarcie okna lub zwiększenie obrotów
wentylatora.
•Jeśli urządzenie posiada pokrywę, służy
ona do zabezpieczenia jego powierzchni
przed osiadaniem kurzu (jeśli pokrywa jest
zamknięta) lub do zabezpieczenia przed
pryskającym tłuszczem (jeśli pokrywa jest
otwarta). Nie należy używać jej do in-
nych celów .
•Pokrywę należy zawsze umyć przed za-
mknięciem.
•Przed zamknięciem pokrywy należy za-
wsze zaczekać, aż palniki ostygną.
• Zabrania się korzystania z urządzenia, jeśli
ma ono kontakt z wodą. Zabrania się ob-
sługi urządzenia mokrymi rękoma.
•Je
śli urządzenie nie jest używane, pokrętła
powinny być ustawione w położeniu WY-
ŁĄCZONE.
• Podczas eksploatacji urządzenie rozgrze-
wa się do wysokiej temperatury. Należy
zachować ostrożność i nie dotykać grza-
łek znajdujących się wewnątrz piekarnika.
• Podczas otwierania drzwi piekarnika nale-
ży zawsze cofnąć się tak , aby pa ra i gorące
powietrze mogły swobodnie wydostać się
na zewnątrz.
•Używając innych urządzeń elektrycznych,
należy uważać, aby przewód zasilający nie
stykał się z gorącymi elementami tego
urządzenia.
• Na palnikach nie należy stawiać niestabil-
nych lub odkształconych naczyń, ponie-
wa
ż mogą one przewrócić się prowadząc
do rozlania płynu i spowodować obrażenia
ciała.
•
Aby ułatwić zapłon, palniki należy za-
palić przed postawieniem naczyń na
rusztach . Po rozpaleniu sprawdzić, czy
palniki palą się prawidłowo.
•Przed zdjęciem naczynia należy zawsze
zmniejszyć lub zgasić płomień.
•Urządzenia nie wolno pozostawiać bez
nadzoru podczas przyrządzania potraw z
użyciem oleju i tłuszczu.
•Urządzenie należy zawsze utrzymywać w
czystości. Osad tłuszczu lub resztek po-
traw może stać się przyczyną pożaru.
• W piekarniku ani na palnikach nie należy
nigdy uż
ywać plastikowych naczyń. Za-
brania się wykładania jakiejkolwiek części
piekarnika folią aluminiową.
•Należy pamiętać, aby nigdy nie zastawiać
kratki wentylacyjnej piekarnika znajdującej
się w środku w tylnej części płyty tak, aby
umożliwić prawidłową wentylację komory
piekarnika.
•Nad urządzeniem nie należy przechowy-
wać produktów żywnościowych o krótkiej
trwałości, elementów wykonanych z plas-
tiku oraz produktów w aerozolu.
•Jeśli piekarnik będzie przez dłuższy czas
nagrzany do wysokiej temperatury, szufla-
da może stać się gorąca. Z tego powodu,
w szufladzie nie należy przechowywać łat-
wopalnych materiałów np. rękawic ku-
chennych, ręczników papierowych lub far-
tuchów z tworzyw sztucznych.
•Wyposażenie piekarnika np. blachy do
pieczenia również osiągają wysoką tem-
peraturę, dlatego należy zachować ostroż-
ność podczas ich wyjmowania z szuflady
w czasie, gdy piekarnik jest używany lub
wciąż gorący.
• W szufladzie pod piekarnikiem można
umieścić jedynie żaroodporne naczynia.
Nie należy do niej wkładać żadnych
palnych materiałów .
electrolux 3