Whirlpool AKT 360/IX Program Chart

Typ
Program Chart
INSTRUKCJA OBSŁUGI PŁYTY KUCHENNEJ
PL
400010779770
Aby osiągnąć pełną satysfakcję w korzystaniu z płyty kuchennej, należy uważnie przeczytać niniejszą instrukcję i zachować ją do korzystania w
przyszłoœci.
CZ SK HUPLNO DK FIESDE GB FR NL SEPT IT GR RO LT LVBGRU EE UK KK
•Aby załączyć płytę, należy obrócić pokrętło(a) w
kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i
ustawić na żądaną moc.
•Aby wyłączyć płytę kuchenną, należy ustawić
pokrętła z powrotem w pozycji “0”.
•Płyta kuchenna jest wyposażona w 2 lampki
kontrolne, które œwiecą gdy pola grzewcze są
gorące.
Lampki te zaczynają œwiecić gdy tylko pola
grzewcze osiągną wysoką temperaturę.
Omawiane lampki kontrolne œwiecą nadal nawet
jeżeli wyłączono dane pole grzewcze i gasną tylko
wtedy, gdy temperatura danego pola grzewczego
nie jest już niebezpieczna.
Ważne:
Aby uniknąć trwałych uszkodzeń płyty szklano-
ceramicznej, nie należy używać:
-
garnków, których dna nie są całkowicie płaskie,
-
naczyń metalowych z emaliowanym dnem.
WYMIARY PŁYTY KUCHENNEJ I BLATU ROBOCZEGO
5
5
1
3 4
2
1.
Promiennikowe pole grzewcze
Ø
145
2.
Promiennikowe pole grzewcze
Ø
180
3.
Pokrętło regulacyjne tylnego
pola grzewczego
4.
Pokrętło regulacyjne przedniego
pola grzewczego
5.
WskaŸnik ciepła resztkowego
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE
Napięcie zasilania
Liczba przewodów i ich
przekroje
230 ~ +
H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
Pokrętło
(1 - 6)
Tabela użycia pól grzewczych
Pokrętło
(1 - 12)
1-2 Roztapianie masła, czekolady itp. 1-2
2 Utrzymywanie temperatury
przygotowanych potraw oraz
odgrzewanie niewielkich iloœci płynów
2-3-4
3 Podgrzewanie większych iloœci
żywnoœci, przygotowywanie kremów i
sosów
4-5-6
3-4 Delikatne gotowanie “na wolnym
ogniu” takich potraw jak np.: warzywa,
spaghetti, zupy, pieczenie, gulasze
6-7
4 Do wszelkiego rodzaju potraw
smażonych, kotletów, steków, do
gotowania bez przykrycia, np: risotto
7-8
4-5 Przyrumienianie mięs, pieczenie
ziemniaków, smażenie ryb oraz
gotowanie dużych iloœci wody
8-9-10
6 Szybkie przysmażanie, przypiekanie
steków na ruszcie itp.
11-12
Typ PLAVD 230 V~/50 Hz 2,9 kW
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
BEZPIECZEŃSTWO UŻYTKOWNIKA I
INNYCH OSÓB JEST BARDZO WAŻNE
Niniejsza instrukcja zawiera ważne informacje
dotyczące bezpieczeństwa, z którymi należy się
zapoznać i których należy ściśle przestrzegać.
Informacje takie znajdują sięwnież na samym
urządzeniu.
OSTRZEŻENIE:
Wszystkie komunikaty dotyczące bezpieczeństwa
określają rodzaj potencjalnego zagrożenia oraz
informują, w jaki sposób zmniejszyć ryzyko urazów,
szkód oraz porażenia prądem wskutek
nieprawidłowej obsługi urządzenia. Należy
przestrzegać następujących zaleceń:
•Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek czynności
montażowej urządzenie należy odłączyć od
zasilania elektrycznego.
Instalacja lub konserwacja powinna być
przeprowadzana przez wykwalifikowanego
technika, zgodnie z instrukcjami producenta oraz
obowiązującymi miejscowymi przepisami
dotyczącymi bezpieczeństwa. Nie należy
naprawiać ani wymieniać żadnej części
urządzenia jeśli nie jest to wyraźnie dozwolone w
instrukcji obsługi.
Niniejsze urządzenie musi być uziemione.
•Przewód zasilający powinien mie
ć wystarczającą
długość, aby umożliwić podłączenie
zabudowanego urządzenia do sieci.
Aby instalacja była zgodna z obowiązującymi
przepisami bezpieczeństwa, należy zamontować
wyłącznik wielobiegunowy o minimalnym
odstępie styków wynoszącym 3 mm.
Nie należy stosować rozgałęziaczy ani
przedłużaczy.
•Nie wolno ciągnąć za przewód zasilający.
•Po zakończeniu montażu użytkownik nie
powinien mieć dostępu do podzespołów
elektrycznych urządzenia.
•Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do
użytku domowego i służy do przygotowywania
żywności. Wszelkie inne zastosowania (np.
ogrzewanie pomieszczeń) są zabronione.
Producent nie ponosi ż
adnej odpowiedzialności
za uszkodzenia i straty spowodowane
niewłaściwym użyciem lub nieprawidłową
konfiguracją ustawień.
•Urządzenie i jego części mogą silnie nagrzewać
się podczas pracy. Unikać dotykania elementów
grzejnych.
Dzieci w wieku poniżej 8 lat nie powinny zbliżać
się do urządzenia, chyba że są pod ciągłym
nadzorem.
Podczas pracy odsłonięte części urządzenia
nagrzewają się do wysokiej temperatury. Należy
pilnować, aby dzieci nie zbliżały się do
urządzenia i nie bawiły się nim.
Nie należy dotykać elementów grzejnych
urządzenia w trakcie i po użytkowaniu. Należy
uważ
ać, aby urządzenie nie miało kontaktu ze
ściereczkami lub innymi łatwopalnymi
materiałami, dopóki wszystkie jego komponenty
nie wystygną.
Nie umieszczać na urządzeniu i nie
przechowywać w jego pobliżu żadnych
materiałów łatwopalnych.
Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się łatwo
zapalić. Należy zachowywać ostrożność
podczas gotowania potraw zawierających duże
ilości tłuszczu i oleju.
•Urządzenie nie powinno być używane przez dzieci
od 8 roku życia oraz osoby o ograniczonej
sprawności fizycznej, sensorycznej i umysłowej lub
nieposiadające odpowiedniego doświadczenia lub
wiedzy, chyba że pod nadzorem lub po
przeszkoleniu w zakresie bezpiecznej obsługi
urządzenia i pod warunkiem zrozumienia
ewentualnych niebezpieczeństw związanych z
uż
ytkowaniem. Dzieci nie mogą bez nadzoru
czyścić ani konserwować urządzenia.
•Jeśli powierzchnia urządzenia jest pęknięta,
należy wyłączyć urządzenie, aby uniknąć
niebezpieczeństwa porażenia prądem
elektrycznym.
•Urządzenie nie jest przeznaczone do
użytkowania z wykorzystaniem zewnętrznego
programatora czasowego lub odrębnego
systemu zdalnego sterowania.
Pozostawianie bez nadzoru gotujących się
potraw z tłuszczem lub olejem może być
niebezpieczne i spowodować pożar. NIGDY nie
należy próbować gasić ognia wodą. Zamiast
tego powinno się wyłączyć urządzenie, a
następnie stłumić ogień na przykład pokrywką
lub kocem ga
śniczym. Niebezpieczeństwo
pożaru: na powierzchniach grzejnych nie należy
przechowywać żadnych przedmiotów.
Nie należy stosować urządzeń czyszczących parą.
Metalowe przedmioty takie jak noże, widelce, łyżki
i pokrywki nie powinny być umieszczane na
powierzchni płyty, ponieważ mogą się nagrzewać.
400010779770_pl-PL.fm Page 1 Thursday, March 5, 2015 11:06 AM
PRZED UŻYTKOWANIEM PŁYTY KUCHENNEJ
Przed użyciem należy usunąć:
- elementy przylepne przyklejone do płyty kuchennej;
-osłony tekturowe i folie ochronne;
-sprawdzić, czy płyta kuchenna nie uległa uszkodzeniu
podczas transportu. W razie wątpliwoœci należy
skontaktować się z Serwisem Technicznym.
CZYSZCZENIE POWIERZCHNI PŁYTY KUCHENNEJ
Ważne:
urządzenia nie wolno myć przy pomocy strumienia wody
pod ciœnieniem lub urządzeń do czyszczenia parowego.
•Myć używając ciepłej wody i/lub neutralnych detergentów.
Spłukać i ostrożnie wytrzeć powierzchnię płyty kuchennej
miękką lub skórzaną ściereczką.
Powierzchnia ze stali nierdzewnej może ulec odbarwieniu lub
korozji w przypadku długiego kontaktu ze ścierniwem,
detergentami zawierającymi chlor (lub jego związki chemiczne),
amoniak lub substancje o wysokiej kwasowości. Przed
pierwszym użyciem należy sprawdzić etykietę środka
czyszczącego, aby uzyskać pełną informacje o jego
odpowiedniości.
•Należy unikać długiego kontaktu z substancjami kwasowymi
lub zasadowymi np. octem, musztardą, solą kuchenną lub
sokiem cytrynowym.
Wszelkie rozlane płyny np. wodę, sosy, kawę itd. należy
niezwłocznie wycierać do sucha.
•Nie używać ściernych środków i myjek.
Nie stosować urządzeń czyszczących parą.
Nie stosować produktów łatwopalnych.
•Części emaliowane i szklane należy czyścić ciepłą wodą i/lub
neutralnym detergentem.
INSTRUKCJA USUWANIA USTEREK
Płyta kuchenna nie działa:
- Sprawdzić, czy w gniazdku zasilającym jest prąd.
-Wyłączyć, a następnie ponownie włączyć płytę kuchenną,
aby sprawdzić, czy problem został rozwiązany.
Upewnić się, czy pokrętło nie jest ustawione w położeniu
“0”
.
Przestawić wyłącznik wielobiegunowy w położenie
“Off”
na kilka
minut, a następnie ponownie w położenie
“On”
.
SERWIS POSPRZEDAŻNY
Przed zwróceniem się do Serwisu, należy:
•upewnić się, że nie można samodzielnie rozwiązać problemu
wykonując instrukcje opisane w rozdziale “
Instrukcja usuwania
usterek”.
Jeœli po przeprowadzeniu powyższych kontroli usterka nadal
występuje, należy skontaktować się z najbliższym Serwisem
Technicznym.
Prosimy podać:
krótki opis usterki;
•typ i dokładny model płyty kuchennej;
numer serwisowy (tj. numer po słowie SERVICE na tabliczce
znamionowej, umieszczonej pod płytą kuchenną); numer
serwisowy jest także podany w karcie gwarancyjnej;
•Państwa dokładny adres;
numer telefonu wraz z numerem kierunkowym.
Jeżeli konieczne są jakiekolwiek naprawy, prosimy o kontakt z
serwisem technicznym,
(aby zagwarantować, że użyte zostaną
oryginalne częœci zamienne oraz że naprawy zostaną wykonane
prawidłowo).
Niezastosowanie się do powyższych instrukcji może pogorszyć
bezpieczeństwo użytkowania oraz obniżyć jakć produktu.
INSTALACJA
Zalecenia
Ważne: Przed przystąpieniem do jakichkolwiek prac instalacyjnych
lub konserwacyjnych, należy odłączyć płytę kuchenną od zasilania.
•Przed podłączeniem urządzenia do zasilania należy wykonać
wszystkie podłączenia elektryczne
Instalacja musi zostać wykonana przez wykwalifikowanego
montera zgodnie z instrukcjami producenta i wymaganiami
lokalnych przepisów.
•Rozpakować płytę kuchenną i upewnić się, czy nie uległa ona
uszkodzeniu w czasie transportu.
W przypadku wątpliwoœci,
prosimy skontaktować się ze sprzedawcą lub najbliższym
punktem serwisowym.
Przygotowanie obudowy
W pulpicie roboczym należy wyciąć otwór pasujący do
urządzenia. Starannie usunąć wszelkie wióry i trociny, które
mogłyby uniemożliwić prawidłowe działanie urządzenia.
•Płytę kuchenną należy umieœcić w blacie roboczym o gruboœci
minimum 30 i maksimum 50 mm
•Aby uniemożliwić dostęp do płyty kuchennej, w odległoœci co
najmniej 20
mm od dolnej krawędzi płyty, należy zainstalować
płytę oddzielającą
Jeœli pod płytą kuchenną znajduje się piekarnik, należy
upewnić się, że jest on produkcji firmy Whirlpool i został
wyposażony w układ chłodzenia.
•Przestrzeń pomiędzy płytą kuchenną a piekarnikiem powinna
być wolna od jakichkolwiek elementów (jak np. kable,
materiały izolacyjne itp.).
•Sąsiedni słupek musi być zainstalowany w odległoœci co
najmniej 100 mm od krawędzi płyty kuchennej.
W blacie roboczym należy wyciąć otwór o podanych
wymiarach.
Zalecane jest uszczelnienie wewnętrznych krawędzi pulpitu
roboczego klejem do drewna lub silikonem.
•Nałożyć dostarczone w komplecie uszczelki na płytę, (jeœli nie
zostały wczeœniej nałożone), po wczeœniejszym dokładnym
wyczyszczeniu powierzchni przylepnej.
Ceramiczna płyta kuchenna
Ważne: przed zainstalowaniem płyty kuchennej należy usunąć
wszelkie folie ochronne.
Upewnić się, czy otwór wycięty dla płyty kuchennej w blacie
roboczym jest zgodny z wymiarami podanymi na rysunku z
zachowaniem zakresu tolerancji.
2
3
1
Podłączanie płyty kuchennej do zasilania
elektrycznego
Uwaga: żółto-zielony przewód uziemiający musi zostać
podłączony do wkrętu oznaczonego .
Jeżeli kabel zasilający nie jest jeszcze podłączony,
należy:
Usunąć około 70 mm zewnętrznego płaszcza
kabla.
•Następnie usunąć około 10 mm izolacji
wewnętrznej.
•Otworzyć listwę zaciskową wciskając do
wewnątrz boczne zatrzaski przy pomocy
narzędzia.
•Umieœcić kabel w zacisku i podłączyć przewody
do listwy zaciskowej.
•Zamknąć pokrywę listwy zaciskowej.
Po wykonaniu połączenia elektrycznego należy
włożyć płytę kuchenną od góry i zaczepić ją na
sprężynach wsporczych, tak jak to pokazano na
rys. 1.
Deklaracja zgodnoœci
•Płyta grzewcza została zaprojektowana tylko do
gotowania. Jakiekolwiek inne użycie (np.
ogrzewanie pomieszczeń) jest niewłaœciwe i
niebezpieczne.
•Płyta kuchenna została zaprojektowana,
wyprodukowana i sprzedana zgodnie z:
- wymogi dotyczace bezpieczenstwa zawarte w
Dyrektywie “Niskie napiecia” 2006/95/WU (która
zastepuje Dyrektywe 73/23/EWG wraz z jej
pózniejszymi modyfikacjami);
- wymogami odnoœnie zabezpieczeń Dyrektywy
“EMC” (Kompatybilnoœć Elektromagnetyczna)
2004/108/WU.
OCHRONA ŒRODOWISKA
Utylizacja materiałów z opakowania
Materiały z opakowania nadają się do całkowitej
utylizacji, co potwierdza symbol recyklingu .
•Należy w odpowiedzialny sposób pozbywać się
materiałów opakowaniowych, stosując się przy
tym do lokalnych przepisów dotyczących
usuwania odpadów.
Pozbywanie się zużytych urządzeń AGD.
•Urządzenie posiada oznaczenia zgodnie z
Dyrektywą Europejską 2012/19/EC w sprawie
zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego
(WEEE). Zapewniając prawidłowe złomowanie
niniejszego urządzenia przyczynią się Państwo do
ograniczenia ryzyka wystąpienia negatywnego
wpływu produktu na œrodowisko i zdrowie ludzi,
które mogłoby zaistnieć w przypadku niewłaœciwej
utylizacji urządzenia.
Symbol umieszczony na produkcie lub na
dołączonych do niego dokumentach oznacza, że
niniejszy produkt nie jest klasyfikowany jako
odpad z gospodarstwa domowego. Należy je zdać
w odpowiednim punkcie utylizacji w celu
recyklingu komponentów elektrycznych i
elektronicznych. Urządzenie należy złomować
zgodnie z lokalnymi przepisami dot. utylizacji
odpadów. Aby uzyskać bardziej szczegółowe
informacje na temat odzyskiwania, utylizacji i
recyklingu wyrobu, prosimy skontaktować się z
urzędem miasta, przedsiębiorstwem wywozu
odpadów gospodarstwa domowego lub sklepem,
w którym urządzenie zostało zakupione.
Porady dotyczące oszczędzania energii
•Należy używać rondli i garnków, których œrednica
dna jest równa lub nieco większa niż œrednica stref
grzewczych.
•Stosować tylko garnki i patelnie o płaskim dnie.
•Jeœli to możliwe, garnki powinny być nakryte w
czasie gotowania.
Do gotowania jarzyn, ziemniaków itp. należy
używać niewielkiej iloœci wody, aby skrócić czas
gotowania.
Korzystanie z szybkowaru daje dalsze
oszczędnoœci energii i skrócenie czasu gotowania.
400010779770_pl-PL.fm Page 2 Thursday, March 5, 2015 11:06 AM
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKT 360/IX Program Chart

Typ
Program Chart