Kenwood AT956 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

65 66
Maszynki AT956A (Chef) oraz AT957A (XL/Major) przeznaczone
do użytku ze wszystkimi modelami robotów kuchennych z
wyjątkiem modeli KVC5000 – KVC5099 (Chef) oraz KVL6000 –
KVL6099 (Chef XL). Właściciele tych modeli będą musieli nabyć
nasadkę KAB956PL (Chef) lub KAB957PL (Chef XL).
bezpieczeństwo obsługi
l
Przeczytać uważnie poniższą instrukcję
i zachować na wypadek potrzeby
skorzystania z niej w przyszłości.
l
Usunąć wszelkie materiały pakunkowe i
etykiety.
l
Przed zdejmowaniem, zakładaniem oraz
czyszczeniem części należy wyłączyć
urządzenie i wyjąć wtyczkę z gniazda
sieciowego.
l
Do lejka nie wolno wkładać palców ani
przyborów kuchennych.
l
Nie dotykać części znajdujących się w
ruchu.
l
Przed przygotowywaniem lodów lub
sorbetów zawsze sprawdzić, czy wszystkie
elementy i przybory są całkowicie czyste.
l
Nigdy nie zamrażać ponownie lodów, które
całkowicie lub częściowo się rozmroziły.
l
Lody lub sorbet zawierające składniki
surowe należy spożyć w ciągu tygodnia.
Lody smakują najlepiej, gdy świeże,
dlatego nie należy przygotowywać ich ze
zbyt dużym wyprzedzeniem.
l
Lodów ani sorbetów zawierających surowe
jaja nie należy podawać małym dzieciom,
kobietom w ciąży ani osobom starszym.
Przed czytaniem prosimy roz¢o¯yç pierwszå stronë, zawierajåcå ilustracje
Polski
67 68
l
Podczas obsługi maszynki do deserów
mrożonych należy dobrze zabezpieczać
ręce, aby uniknąć ich odmrożenia w
szczególności w szczególności zaraz po jej
wyjęciu z zamrażarki.
l
W razie podejrzeń, że z maszynki
wycieka płyn zamrażający, przerwać jej
użytkowanie. Zastosowany w maszynce
płyn zamrażający nie jest toksyczny.
l
Podczas opuszczania głowicy miksera
uważać, żeby nie przytrzasnąć palców.
l
Dodatkowe informacje na temat
bezpieczeństwa znajdują się w instrukcji
obsługi robota kuchennego, do którego
przeznaczona jest nasadka.
Maszynki do deserów
mrożonych można używać do
przygotowywania różnego rodzaju
lodów i sorbetów.
l
Urządzenie spełnia wymogi
rozporządzenia Wspólnoty
Europejskiej nr 1935/2004
dotyczącego materiałów i wyrobów
przeznaczonych do kontaktu z
żywnością.
przed pierwszym użyciem
1 Umyć części (zob. ustęp pt.
„czyszczenie”).
2 Na dobę przed planowanym
użyciem maszynki umieścić miskę
do zamrażania w zamrażarce.
Mieszadło i pokrywę włożyć do
lodówki.
3 Przygotować masę na lody lub
sorbet (zob. załączone propozycje
przepisów). W razie konieczności
schłodzić masę w lodówce.
oznaczenia
1
pokrywa z lejkiem
2
mieszadło
3
miska do zamrażania
4
miska do mieszania
uwaga
Zestaw AT957A zawiera dwa
mieszadła oznaczone symbolami
(C) i (M) – informacje na temat
kompatybilności mieszadła z
konkretnymi modelami robotów
podane są w tabeli. Numer/
typ modelu można znaleźć
na tabliczce znamionowej
znajdującej się na spodzie
urządzenia.
67 68
użytkowanie maszynki
do deserów mrożonych
1 Zamocować plastikową miskę do
mieszania na robocie i zablokować
ją.
2 Do miski wstawić wyjętą prosto z
zamrażarki miskę do zamrażania i
zamocować w niej mieszadło.
3 Nałożyć pokrywę.
4 Opuścić głowicę miksera
metalowy bolec wsuwając do
otworu w plastikowej obsadce
mieszadła
1
. Jeżeli głowica nie
zablokuje się prawidłowo w pozycji
opuszczonej, unieść ją i ręcznie
zmienić pozycję mieszadła tak, aby
zrównało się z metalowym bolcem.
5 Włączyć urządzenie na najniższej
prędkości obrotów.
l
URZĄDZENIE NALEŻY
WŁĄCZYĆ PRZED WLANIEM
MASY NA LODY LUB SORBET
DO MISKI, CO ZAPOBIEGA
NATYCHMIASTOWEMU
ZAMRAŻANIU SIĘ MASY NA
ŚCIANKACH MISKI.
6 Poprzez lejek w pokrywie wlać
masę na lody lub sorbet do
maszynki.
7 Po upływie ok. pół godziny lody
powinny być gotowe do podania.
Wyłączyć robot.
8 Jeżeli sorbet lub lody nie mają być
podane natychmiast, za pomocą
łyżki przełożyć je do odpowiedniego
pojemnika i do momentu podania
przechowywać w zamrażarce.
uwagi
Bezpieczne i efektywne
użytkowanie maszynki do deserów
mrożonych zapewnia stosowanie
się do poniższych wskazówek.
1 Na dobę przed planowanym
użyciem maszynki miskę do
zamrażania należy wstawić
do zamrażarki utrzymującej
temperaturę co najmniej -18°C.
2 Nie wyłączać robota do momentu,
aż lody lub sorbet będą gotowe.
3 Jeżeli po 45 minutach masa
na lody lub sorbet nie uzyska
żądanej konsystencji, wyłączyć
robot i za pomocą łyżki przełożyć
ją do odpowiedniego pojemnika
i przed podaniem pozostawić
w zamrażarce do momentu,
się zamrozi i uzyska żądaną
konsystencję.
4 Do wybierania lodów lub sorbetu
z miski do zamrażania nie używać
metalowych przyborów.
5 Za jednym razem można
przygotować do 1 litra lodów.
Model
TYPE KVC
TYPE KVL XL
TYPE KMM Major
TYPE KM Major
TYPE KM08
KM070 & KM080,
KM090 series
Major series
TYPE KCC
69
czyszczenie
l
Przed zdjęciem nasadki z robota
należy zawsze najpierw wyłączyć
urządzenie i wyjąć wtyczkę z
gniazda sieciowego.
l
Przed rozpoczęciem czyszczenia
odczekać, aż miska do zamrażania
osiągnie temperaturę pokojową.
Wszystkie elementy maszynki do
deserów mrożonych można myć w
gorącej wodzie z dodatkiem płynu
do naczyń.
l
Dobrze wysuszyć elementy.
Niedokładne wysuszenie miski
przed wstawieniem jej do
zamrażarki może spowodować
utworzenie się na jej ściankach
warstwy lodu, która uniemożliwi
obracanie się mieszadła.
l
Maszynki do deserów mrożonych
nie myć w zmywarce.
l
Zaleca się przechowywanie miski
do mrożenia w plastikowej torebce
w zamrażarce, aby była zawsze
gotowa do użycia.
serwis i punkty obsługi
klienta
l
W razie wszelkich problemów
z obsługą urządzenia przed
zwróceniem się o pomoc należy
odwiedzić stronę internetową
www.kenwoodworld.com.
l
Prosimy pamiętać, że niniejszy
produkt objęty jest gwarancją,
która spełnia wszystkie wymogi
prawne dotyczące wszelkich
istniejących praw konsumenta oraz
gwarancyjnych w kraju, w którym
produkt został zakupiony.
l
W razie wadliwego działania
produktu marki Kenwood lub
wykrycia wszelkich usterek prosimy
przesłać lub dostarczyć urządzenie
do autoryzowanego punktu
serwisowego firmy KENWOOD.
Aktualne informacje na temat
najbliższych punktów serwisowych
firmy KENWOOD znajdują się na
stronie internetowej firmy, pod
adresem www.kenwoodworld.com
lub adresem właściwym dla danego
kraju.
l
Zaprojektowała i opracowała firma
Kenwood w Wielkiej Brytanii.
l
Wyprodukowano w Chinach.
WAŻNE INFORMACJE DOTYCZĄCE
PRAWIDŁOWEGO USUWANIA
PRODUKTU, ZGODNEGO Z
WYMOGAMI DYREKTYWY
WSPÓLNOTY EUROPEJSKIEJ
W SPRAWIE ZUŻYTEGO
SPRZĘTU ELEKTRYCZNEGO I
ELEKTRONICZNEGO (WEEE)
Po zakończeniu okresu użytkowania
produktu nie wolno wyrzucać razem z
innymi odpadami komunalnymi.
Należy go dostarczyć do
prowadzonego przez władze miejskie
punktu zajmującego się segregacją
odpadów lub zakładu oferującego
tego rodzaju usługi.
Osobne usuwanie sprzętu AGD
pozwala uniknąć szkodliwego
wpływu na środowisko naturalne
i zdrowie ludzkie, wynikającego z
nieodpowiedniego usuwania tego
rodzaju sprzętu, oraz umożliwia
odzyskiwanie materiałów, z których
sprzęt ten został wykonany, a w
konsekwencji znaczną oszczędność
energii i zasobów naturalnych. O
konieczności osobnego usuwania
sprzętu AGD przypomina
umieszczony na produkcie symbol
przekreślonego pojemnika na śmieci.
70
przykładowe przepisy
Poniżej znajduje się kilka
propozycji przepisów na desery,
pozwalających poznać możliwości
maszynki do deserów mrożonych.
lody waniliowe
500 ml pełnego mleka
125 ml śmietany
5 ml (1 łyżeczka) ekstraktu wanilii
3 żółtka
150 g dość miałkiego cukru
1 Śmietanę, mleko i ekstrakt wanilii
zmieszać w rondelku i doprowadzić
prawie do wrzenia. Odstawić, aby
lekko ostygły.
2 W międzyczasie w dużej misce ubić
żółtka z cukrem – do momentu,
masa zbieleje i zgęstnieje.
3 Ciągle mieszając, wlać zmieszane
mleko i śmietanę na ubite żółtka z
cukrem. Cukier musi się całkowicie
rozpuścić.
4 Przelać masę z powrotem do
rondelka i podgrzewając na
bardzo małym ogniu mieszać
nieprzerywanie, aż masa zacznie
przywierać do spodu łyżki.
5 Pozostawić masę do całkowitego
ostygnięcia.
6 Wlać masę do maszynki do
deserów mrożonych i mieszać do
zgęstnienia (ok. 30 minut).
inny wariant:
lody czekoladowe pominąć
śmietanę, zastępując ją 100 g
gorzkiej czekolady, stopionej w
misce ustawionej na garnku z
gotującą się wodą.
lody orzechowe bezpośrednio
przed podaniem do gotowych
lodów dodać 100 g posiekanych
orzechów.
lody truskawkowe
400 g dojrzałych truskawek
200 ml śmietany kremówki
75 g dość miałkiego cukru
sok z połowy cytryny
1 Truskawki przetrzeć na purée.
2 Do przetartych truskawek wmieszać
cukier, śmietanę i sok z cytryny.
3 Przygotowaną masę schłodzić w
lodówce.
4 Gdy masa się schłodzi, wlać ją do
maszynki do deserów i mieszać do
zgęstnienia.
inny wariant:
Zamiast truskawek można użyć
dowolnych miękkich owoców.
Słodkość masy zależeć będzie od
użytego rodzaju owoców, dlatego
należy pamiętać, aby przed
zamrożeniem posmakować masę i
ewentualnie dosłodzić.
uwaga: ilość czasu potrzebna do
zamrożenia masy uzależniona jest
od:
l
ilości masy i tworzących
składników (dodanie alkoholu
znacznie spowalnia zamrażanie);
l
wyjściowej temperatury masy;
l
temperatury otoczenia.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94

Kenwood AT956 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla