- 9 -
03/2020
Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
■ Do smażenia kilku rodzajów żywności, rozpocznij smażenie od potrawy, która
wymaga niższej temperatury.
■ Do smażenia wstępnie usmażonych potraw, stosuj wyższą temperaturę i krótszy
czas, niż wprzypadku surowych potraw.
Usunięcie nieprzyjemnego zapachu oleju.
■ Olej lub tłuszcz do smażenia może otrzymać od niektórych rodzajów żywności
nieprzyjemną woń. Zapach ten można zneutralizować wnastępujący sposób:
– ogrzej zawartość oleju do temperatury 160 ˚C
– do rozgrzanego oleju włóż kilka gałązek naci pietruszki lub dwie kromki.
– odczekaj nim znikną „bąbelki”, następnie nać lub chleb wyjmij z użyciem
odpowiedniej pomocy.
Ochrona przed przegrzaniem
■ Frytkownica wyposażona jest w bezpiecznik ochronny przed przegrzaniem,
który chroni ją przed uszkodzeniem. Jeśli dojdzie do nadmiernego zwiększenia
się temperatury frytkownicy, na przykład w wyniku długiego użytkowania,
automatycznie aktywuje się bezpiecznik ochronny przeciwko przegrzaniu.
Frytkownica wyłączy się, w skutek nastania tej sytuacji. Frytkownicę odłącz je od
gniazdka elektrycznego i pozostaw przez kilka minut do ostygnięcia. Zwrócić
się do autoryzowanego punktu serwisowego w celu wymiany bezpiecznika. Nie
wymieniaj bezpiecznika we własnym zakresie.
Uwaga:
Nie uruchamiaj frytkownicy bez oleju lub tłuszczu, pomimo iż
urządzenie jest wyposażone w ochronę przeciwko przegrzaniu.
Nieprawidłowa eksploatacja frytkownicy może mieć negatywny
wpływ na jej działanie oraz trwałość.
Manipulacja zolejem
■ Zalecamy, przelać zimny olej do zamykanych butelek lub innych naczyń
iprzechowywać wlodówce lub winnych chłodnym miejscu, jeżeli frytkownica nie
jest regularnie eksploatowana, Aby usunąć reszki potraw. olej wlej do butelek przez
delikatne sitko.
Ostrzeżenie:
Olej, przed przystąpieniem do przelania, musi ostygnąć, zabronisz
poważnym oparzeniom.
■ Nie jest wymagana każdorazowa wymiana oleju po każdym użyciu. Olej do
smażenia ziemniaków można wykorzystać nawet od 8 do 10 razy, pod warunkiem
wykonania filtracji po każdym zastosowaniu. Nie używaj jednakowego oleju dłużej
niż 6 miesięcy.
■ Zawsze wymień olej lub tłuszcz, jeżeli:
– ma brązowy kolor, ma nieprzyjemną woń lub zoleju wydostaje się dym.
– zawiera dużą ilość wody. Dużą zawartość wody w oleju lub tłuszczu można
poznać według dużych bąbelków i kropli wody, pary wodnej lub szybkiego
podniesienia się poziomu oleju lub tłuszczu. Istnieje ryzyko wyrzutu oleju, jeżeli
zawartość wody wfrytkownicy jest za duża, może to być bardzo niebezpieczne
dla osób korzystających z frytkownicy lub dla osób znajdujących się wpobliżu
frytkownicy.
■ Do wymiany oleju lub tłuszczu wfrytkownicy należy postępować w następujący
sposób:
– przygotuj naczynie oodpowiedniej pojemności
– odłącz frytkownicę od sieci elektrycznej
– otwórz pokrywę, wyjmij kosz do smażenia, frytkownicę podnieś za uchwyty na
obudowie, zawartość oleju wylej do przygotowanych naczyń.
Ostrzeżenie:
Olej z frytkownicy wylej, dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Zagęszczony tłuszcz, musi być jeszcze płynny, aby była możliwość
jego wylania do innego naczynia.
■ Nie wylewaj zużytego oleju do smażenia do kanalizacji domowej. Każda jednostka
administracyjna posiada własne przepisy utylizacji olejów i tłuszczy. Informacje
owłaściwych przepisach są dostępna wurzędzie gminy lub miasta.
■ Do wymiany oleju lub tłuszczu wfrytkownicy należy postępować w następujący
sposób:
– odłącz frytkownicę od sieci elektrycznej
– całkowicie ostygnięty olej przelej z frytkownicy do innego naczynia
oodpowiedniej pojemności.
– naczynie do smażenia umyj idokładnie wysusz
– wlej olej ponownie przez odpowiedni papier filtracyjny
CZYSZCZENIE IKONSERWACJA
Uwaga:
Przed przystąpieniem do jakiegokolwiek czyszczenia lub
konserwacji, należy frytkownicę odłączyć od elektrycznej sieci
iodczekać do całkowitego ostygnięcia.
Uwaga:
Obudowa frytkownicy oraz przewód zasilający nie są
przeznaczone do mycia wzmywarce.
Nie czyść pod bieżącą wodą, nie spryskuj wodą ani innymi
płynami ani nie zanurzaj jej wwodzie ani innej cieczy.
■ Zalecamy czyścić urządzenie natychmiast po użyciu, aby nie doszło do zaschnięcia
resztek potraw. Później są trudno usuwalne.
■ Po każdym użyciu, wytrzyj obudowę miękką i wilgotną ściereczką, przewód
zasilający wytrzyj suchą ściereczką.
■ Wysuń uchwyt zkosza do smażenia, obie części umyj wgorącej wodzie zdodatkiem
płynu do mycia naczyń, opłukaj idokładnie wysusz za pomocą delikatnej ściereczki.
Części te można myć wzmywarce.
■ Wnętrze naczynia do smażenia wytrzyj papierowym ręcznikiem kuchennym;
większe zanieczyszczenia umyj nawilżoną miękką gąbką i następnie wytrzyj do
sucha.
■ Jeżeli filtr D3 lub szybka D2 wziernika są bardzo zanieczyszczone, odkręć osłonę
zblachy D1 na wewnętrznej stronie pokrywy, filtr iszybkę umyj wgorące wodzie
z dodatkiem saponatu i dokładnie wysusz delikatną ściereczką. Obie części
zamontuj na właściwe miejsce iponownie przykręć osłonę zblachy.
Uwaga:
Nigdy nie używaj substancji chemicznych, druciaka do naczyń,
druciaka metalowego ani środków czyszczących ze składnikami
ściernymi, do czyszczenia obudowy frytkownicy lub naczynia do
smażenia, ponieważ mogą one uszkodzić obudowę frytkownicy
lub naczynie do smażenia.
■ Po każdym wylaniu oleju usuń ewentualne krople iresztki zpoprzedniego smażenia,
które przylegają do powierzchni grzewczej lub do ściany wewnętrznej.
PRZECHOWYWANIE
■ Frytkownicę należy przechowywać całkowicie ostygniętą, odłączoną od zasilana,
wczystym isuchym stanie.
■ Do naczynia do smażenia włóż kosz izamknij pokrywę.
■ Frytkownicę postaw wczystym, suchym miejsce poza dostępem dzieci.
Uwaga:
Nie narażaj przechowywanej frytkownicy na działanie
ekstremalnej temperatury, bezpośrednie działanie promieni
słonecznych, nadmiernej wilgoci, oraz pozostaw w miejscu
znajdującym się poza nadmiernie zapylonym środowiskiem. Nie
stawiaj żadnych przedmiotów na przewodzie zasilającym.
ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW
■ Jeśli urządzenie nie działa tak jak jest opisane winstrukcji użytkowania, skontroluj
wymieniony poniżej wykaz najczęstszych problemów, aby móc usunąć problem.
Jeśli Twój problem nie jest wymieniony poniżej, lub jeśli problem nadal trwa, wyłącz
urządzenie, wyjmij wtyczkę zgniazdka iskontaktuj się zautoryzowanym punktem
serwisowym. Wżadnym wypadku nie próbuj naprawiać urządzenia samodzielnie.
Problem Prawdopodobna
przyczyna
Rozwiązanie
Frytkownica
nie działa.
Frytkownica nie jest
podłączona do gniazdka.
Skontroluj,czy wtyczka przewodu
zasilającego jest włożona do gniazdka.
Nie włączyłeś frytkownicy,
nie ustawiłeś czasu lub
temperatury smażenia.
Włącz frytkownicę przekręcając
pokrętło regulatora termostatu iustaw
wymaganą temperaturę.
Frytkownica uległa
przegrzaniu, nastąpiła
aktywacja ochrony.
Odczekaj kilka minut na ostygnięcie
frytkownicy ispróbuj ponownie
włączyć. Jeżeli jest to konieczne,
zwróć się do autoryzowanego punktu
serwisowego.
Potrawy nie
są dobrze
usmażone.
Ustawiłeś zbyt niską
temperaturę.
Podwyższ temperaturę za pomocą
pokrętła termostatu.
Wkoszu do smażenia jest
za duża ilość żywności.
Wyjmij część potraw.
Żywność zawiera reszki
lodu lub dużo wilgoci.
Przed przystąpieniem do smażenia,
usuń resztki lodu iodpowiednio wysusz
żywność.
Świeże
frytki nie są
chrupiące.
Chrupkość świeżych
frytek zależy od ilości
oleju izawartości wody.
Frytki odpowiednio wysusz przed
przystąpieniem do smażenia. Frytki
należy pokroić
na mniejsze kawałki
dodaj więcej oleju, jeżeli jest to
konieczne.
Olej jest
bardzo
spieniony przy
smażeniu.
Żywność zawiera reszki
lodu lub dużo wilgoci.
Przed przystąpieniem do smażenia,
usuń resztki lodu iodpowiednio wysusz
żywność.
Olej nie nadaje się do
smażenia.
Użyj oleju lub tłuszczu nadającego się
do smażenia.
Olej jest używany
za długo.
Olej do smażenia należy regularnie
wymieniać.
Zfrytkownicy
wydziela się
nieprzyjemny
zapach
Olej do smażenia nie jest
świeży.
Wymień olej do smażenia.
Olej nie nadaje się do
smażenia.
Użyj oleju lub tłuszczu nadającego
się do smażenia. Nie mieszaj różnych
rodzajów olejów lub tłuszczów.