IKEA KULINARISK Recipe book

Typ
Recipe book
KULINARISK
Książka kucharska
PL
Spis treści
Tabela pieczenia 3
Programy automatyczne 19
Przepisy – Wieprzowina/cielęcina 20
Przepisy – Wołow./Dziczyz./Jagnięc. 23
Przepisy – Drób 25
Przepisy – Ryba 28
Przepisy – Ciasto 30
Przepisy – Pizza/placek/chleb 37
Przepisy – Casserole/zapiekanki 41
Produkty gotowe 45
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia.
Tabela pieczenia
Czasy pieczenia
Czasy pieczenia zależą od rodzaju
potrawy, jej konsystencji oraz ilości.
W początkowym okresie należy
kontrolować wyniki pieczenia. Pozwoli to
odnaleźć najlepsze ustawienia (mocy
grzania, czasu pieczenia itp.) dla
posiadanych naczyń, przepisów i ilości
potraw pieczonych przy użyciu
omawianego urządzenia.
Należy ściśle przestrzegać wskazówek
umieszczonych na opakowaniu produktu.
Jeśli brak wskazówek, należy skorzystać z
informacji podanej w tabelach.
Temperatury i czasy pieczenia
podane w tabelach mają
wyłącznie charakter
orientacyjny. Zależą one od
przepisu, jakości oraz ilości
użytych składników.
Porady dotyczące specjalnych funkcji
pieczenia piekarnika
Podtrzymywanie temp.
Ta funkcja umożliwia podtrzymanie
temperatury potrawy.
Temperatura zostanie automatycznie
ustawiona na 80°C.
Podgrzewanie talerzy
Podgrzewanie talerzy i naczyń.
Rozłożyć równomiernie talerze i naczynia
na ruszcie. Po upływie połowy czasu
zamienić miejscami naczynia na górze i na
dole.
Temperatura jest automatycznie ustawiona
na 70°C.
Zalecany poziom umieszczenia potrawy: 3.
Wyrastanie ciasta
Tę automatyczną funkcję można
wykorzystać do przygotowywania
dowolnego ciasta drożdżowego. Stwarza
ona dobre warunki do wyrastania ciasta.
Umieścić ciasto w naczyniu odpowiednio
dużym do wyrastania i przykryć wilgotnym
ręcznikiem lub folią plastikową. Umieścić
ruszt na pierwszej półce i postawić na nim
naczynie. Zamknąć drzwi i ustawić funkcję:
Wyrastanie ciasta. Ustawić wymagany
czas.
POLSKI
3
Tabela pieczenia
Ciasta
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Tempera-
tura (°C)
Poziom pie-
karnika
Tempera-
tura (°C)
Poziom pie-
karnika
Ciasta
ucierane
170 2 160 3 (2 i 4) 45 - 60 W foremce
do ciasta
Kruche
ciasto
170 2 160 3 (2 i 4) 20 - 30 W foremce
do ciasta
Sernik 170 1 165 2 80 - 100 W 26 cm
foremce do
ciasta
Jabłecznik
(szarlot-
ka)
1)
170 2 160 2 (po lewej
i po pra-
wej)
80 - 100 W dwóch
20 cm
foremkach
do ciasta
ustawio-
nych na
ruszcie
Strudel 175 3 150 2 60 - 80 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
Tarta z
dżemem
170 2 165 2 (po lewej
i po pra-
wej)
30 - 40 W 26 cm
foremce do
ciasta
Biszkopt 170 2 150 2 40 - 50 W 26 cm
foremce do
ciasta
Keks /
Ciasto
owocowe
1)
160 2 150 2 90 - 120 W 20 cm
foremce do
ciasta
Ciasto ze
śliwkami
1)
175 1 160 2 50 - 60 W formie
do chleba
POLSKI 4
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Tempera-
tura (°C)
Poziom pie-
karnika
Tempera-
tura (°C)
Poziom pie-
karnika
Małe cias-
teczka –
jeden po-
ziom
1)
170 3 150 - 160 3 20 - 30 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
Małe cias-
teczka –
dwa pozi-
omy
1)
- - 140 - 150 2 i 4 25 - 35 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
Małe cias-
teczka –
trzy pozio-
my
1)
- - 140 - 150 1, 3 i 5 30 - 45 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
Ciastecz-
ka / ciasta
przekła-
dane – je-
den po-
ziom
140 3 140 - 150 3 25 - 45 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
Ciastecz-
ka / ciasta
przekła-
dane –
dwa pozi-
omy
- - 140 - 150 2 i 4 35 - 40 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
Ciastecz-
ka / ciasta
przekła-
dane – trzy
poziomy
- - 140 - 150 1, 3 i 5 35 - 45 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
Bezy – je-
den po-
ziom
120 3 120 3 80 - 100 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
POLSKI 5
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Tempera-
tura (°C)
Poziom pie-
karnika
Tempera-
tura (°C)
Poziom pie-
karnika
Bezy –
dwa pozi-
omy
1)
- - 120 2 i 4 80 - 100 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
Bułeczki
1)
190 3 190 3 12 - 20 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
Eklery – je-
den po-
ziom
190 3 170 3 25 - 35 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
Eklery –
dwa pozi-
omy
- - 170 2 i 4 35 - 45 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
Tarty
płaskie
180 2 170 2 45 - 70 W 20 cm
foremce do
ciasta
Ciasto
owocowe z
dużą ilo-
ścią owo-
ców
160 1 150 2 110 - 120 W 24 cm
foremce do
ciasta
Biszkopt
królowej
Wiktorii
1)
170 1 160 2 (po lewej
i po pra-
wej)
30 - 50 W 20 cm
foremce do
ciasta
1)
Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
Chleb i pizza
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Tempera-
tura (°C)
Poziom pie-
karnika
Tempera-
tura (°C)
Poziom pie-
karnika
Biały
chleb
1)
190 1 190 1 60 - 70 1 - 2 bo-
chenki po
500 g
Chleb żytni 190 1 180 1 30 - 45 W formie
do chleba
POLSKI 6
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Tempera-
tura (°C)
Poziom pie-
karnika
Tempera-
tura (°C)
Poziom pie-
karnika
Bułki
1)
190 2 180 2 (2 i 4) 25 - 40 6 - 8 bułek
na blasze
do piecze-
nia ciasta
Pizza
1)
230 - 250 1 230 - 250 1 10 - 20 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
lub głębo-
kiej blasze
Babeczki
1)
200 3 190 3 10 - 20 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
1)
Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
Zapiekanki
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Tempera-
tura (°C)
Poziom pie-
karnika
Tempera-
tura (°C)
Poziom pie-
karnika
Zapiekan-
ka makar-
onowa
200 2 180 2 40 - 50 W formie
Zapiekan-
ka war-
zywna
200 2 175 2 45 - 60 W formie
Quiche
1)
180 1 180 1 50 - 60 W formie
Lasagne
1)
180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 W formie
Cannello-
ni
1)
180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 W formie
1)
Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
POLSKI 7
Mięso
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Tempera-
tura (°C)
Poziom pie-
karnika
Tempera-
tura (°C)
Poziom pie-
karnika
Wołowina 200 2 190 2 50 - 70 Na ruszcie
Wieprzo-
wina
180 2 180 2 90 - 120 Na ruszcie
Cielęcina 190 2 175 2 90 - 120 Na ruszcie
Angielska
pieczeń
wołowa,
lekko wy-
pieczona
210 2 200 2 50 - 60 Na ruszcie
Angielska
pieczeń
wołowa,
średnio
wypieczo-
na
210 2 200 2 60 - 70 Na ruszcie
Angielska
pieczeń
wołowa,
dobrze
wypieczo-
na
210 2 200 2 70 - 75 Na ruszcie
Łopatka
wieprzowa
180 2 170 2 120 - 150 Ze skórą
Goleń
wieprzowa
180 2 160 2 100 - 120 2 sztuki
Jagnięcina 190 2 175 2 110 - 130 Udziec
Kurczak 220 2 200 2 70 - 85 W całości
Indyk 180 2 160 2 210 - 240 W całości
Kaczka 175 2 220 2 120 - 150 W całości
Gęś 175 2 160 1 150 - 200 W całości
POLSKI 8
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Tempera-
tura (°C)
Poziom pie-
karnika
Tempera-
tura (°C)
Poziom pie-
karnika
Królik 190 2 175 2 60 - 80 W kawał-
kach
Zając 190 2 175 2 150 - 200 W kawał-
kach
Bażant 190 2 175 2 90 - 120 W całości
Ryba
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Tempera-
tura (°C)
Poziom pie-
karnika
Tempera-
tura (°C)
Poziom pie-
karnika
Pstrąg /
Dorada
190 2 175 2 40 - 55 3 - 4 ryby
Tuńczyk /
Łosoś
190 2 175 2 35 - 60 4 - 6 file-
tów
Grill
Przed rozpoczęciem pieczenia
piekarnik należy nagrzewać
przez 3 minuty.
Produkt Ilość Tempera-
tura (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Sztuki (g) 1. strona 2. strona
Steki 4 800 maks. 12 - 15 12 - 14 4
Befsztyki 4 600 maks. 10 - 12 6 - 8 4
Kiełbaski 8 - maks. 12 - 15 10 - 12 4
Kotlety
wieprzowe
4 600 maks. 12 - 16 12 - 14 4
Kurczak
(połówki)
2 1000 maks. 30 - 35 25 - 30 4
Kebaby 4 - maks. 10 - 15 10 - 12 4
POLSKI 9
Produkt Ilość Tempera-
tura (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Sztuki (g) 1. strona 2. strona
Pierś z
kurczaka
4 400 maks. 12 - 15 12 - 14 4
Hambur-
ger
6 600 maks. 20 - 30 - 4
Filet rybny 4 400 maks. 12 - 14 10 - 12 4
Zapiekane
kanapki
4 - 6 - maks. 5 - 7 - 4
Tosty 4 - 6 - maks. 2 - 4 2 - 3 4
Turbo grill
Wołowina
Produkt Ilość Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekar-
nika
Pieczeń wołowa lub
filet, lekko wypiec-
zone
1)
na każdy cm
grubości
190 - 200 5 - 6 1 lub 2
Pieczeń wołowa lub
filet, średnio wy-
pieczone
1)
na każdy cm
grubości
180 - 190 6 - 8 1 lub 2
Pieczeń wołowa lub
filet, dobrze wy-
pieczone
1)
na każdy cm
grubości
170 - 180 8 - 10 1 lub 2
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Wieprzowina
Produkt Ilość (kg) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekar-
nika
Łopatka, karków-
ka, szynka
1 - 1.5 160 - 180 90 - 120 1 lub 2
Kotlet, żeberka 1 - 1.5 170 - 180 60 - 90 1 lub 2
Klops 0.75 - 1 160 - 170 50 - 60 1 lub 2
Golonka wieprzo-
wa (obgotowana)
0.75 - 1 150 - 170 90 - 120 1 lub 2
POLSKI 10
Cielęcina
Produkt Ilość (kg) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Pieczeń cielęca 1 160 - 180 90 - 120 1 lub 2
Gicz cielęca 1.5 - 2 160 - 180 120 - 150 1 lub 2
Jagnięcina
Produkt Ilość (kg) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Udziec jagnięcy,
pieczeń jagnię-
ca
1 - 1.5 150 - 170 100 - 120 1 lub 2
Comber jagni-
ęcy
1 - 1.5 160 - 180 40 - 60 1 lub 2
Drób
Produkt Ilość (kg) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Kawałki drobiu po 0,2 - 0,25 200 - 220 30 - 50 1 lub 2
Kurczak, połów-
ka
po 0,4 - 0,5 190 - 210 35 - 50 1 lub 2
Kurczak, pular-
da
1 - 1.5 190 - 210 50 - 70 1 lub 2
Kaczka 1.5 - 2 180 - 200 80 - 100 1 lub 2
Gęś 3.5 - 5 160 - 180 120 - 180 1 lub 2
Indyk 2.5 - 3.5 160 - 180 120 - 150 1 lub 2
Indyk 4 - 6 140 - 160 150 - 240 1 lub 2
Ryba
Produkt Ilość (kg) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Cała ryba 1 - 1.5 210 - 220 40 - 60 1 lub 2
Termoobieg + para
Podczas pieczenia drzwi
urządzenia można otwierać tylko
w razie konieczności.
POLSKI 11
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Zapiekanka z makaronu 190 - 200 30 - 40 2
Zapiekanka ziemniaczana 180 - 200 60 - 75 2
Moussaka 150 - 170 60 - 75 2
Lasagne 170 - 190 55 - 70 2
Cannelloni 170 - 190 55 - 70 2
Pudding chlebowy 170 - 190 45 - 60 2
Pudding ryżowy 170 - 190 40 - 50 2
Ciasto z jabłkami 150 - 160 45 - 60 2
Biały chleb 180 - 190 45 - 55 2
Termoobieg (niska temp.)
Tę funkcję należy stosować do
przygotowywania delikatnego, chudego
mięsa lub ryb, gdzie temperatura wewnątrz
produktu nie powinna przekraczać 65°C.
Nie jest ona odpowiednia do
przyrządzania takich potraw, jak mięso
duszone w sosie własnym czy tłusta pieczeń
wieprzowa. W celu zapewnienia
odpowiedniej temperatury wewnątrz
produktu można użyć czujki temperatury
(patrz tabela dla czujki temperatury).
W ciągu pierwszych 10 minut można
ustawić temperaturę piekarnika w
przedziale od 80°C do 150°C. Domyślna
temperatura wynosi 90°C. Po ustawieniu
temperatury piekarnik będzie kontynuował
pieczenie w temperaturze 80°C. Nie należy
używać tej funkcji do pieczenia drobiu.
Używając tej funkcji, należy
zawsze piec potrawy pod
przykryciem.
1. Obsmażyć mięso na patelni na płycie
grzejnej przez 1-2 minuty po każdej
stronie.
2. Umieścić gorącą patelnię z mięsem na
ruszcie piekarnika.
3. Umieścić czujkę temperatury w mięsie.
4. Wybrać funkcję: Termoobieg (niska
temp.) i ustawić odpowiednią docelową
temperaturę wewnątrz produktu.
Produkt Ilość Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Pieczeń wołowa 1000 - 1500 g 120 120 - 150 1
Filet wołowy 1000 - 1500 g 120 90 - 150 3
Pieczeń cielęca 1000 - 1500 g 120 120 - 150 1
POLSKI 12
Produkt Ilość Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Steki 200 - 300 g 120 20 - 40 3
Rozmrażanie
Produkt Ilość (g) Czas rozmra-
żania (min)
Dalszy czas rozm-
rażania (min)
Uwagi
Kurczak 1000 100 - 140 20 - 30 Położyć kurczaka na od-
wróconym spodku i
umieścić na dużym tale-
rzu. Obrócić po upływie
połowy czasu.
Mięso 1000 100 - 140 20 - 30 Obrócić po upływie po-
łowy czasu.
Mięso 500 90 - 120 20 - 30 Obrócić po upływie po-
łowy czasu.
Pstrąg 150 25 - 35 10 - 15 -
Truskawki 300 30 - 40 10 - 20 -
Masło 250 30 - 40 10 - 15 -
Śmietana 2 x 200 80 - 100 10 - 15 Także lekko zmrożona
śmietana daje się dobrze
ubić.
Tort 1400 60 60 -
Pasteryzowanie
Należy stosować wyłącznie słoiki do
pasteryzowania o tych samych
rozmiarach.
Nie stosować słoików z zamknięciem
typu twist-off, zamknięciem bagnetowym
ani puszek metalowych.
Korzystając z tej funkcji, należy używać
pierwszego poziomu piekarnika od dołu.
Umieścić na blasze do pieczenia nie
więcej niż sześć jednolitrowych słoików
wekowych.
Napełnić słoiki do takiego samego
poziomu i zamknąć obejmami.
Słoiki nie mogą się stykać.
Na blachę do pieczenia ciasta wlać
około 1/2 litra wody, aby zapewnić
wystarczającą wilgotność w piekarniku.
Gdy płyn w słoikach zacznie lekko wrzeć
(po około 35-60 minutach w słoikach
jednolitrowych), należy wyłączyć
piekarnik lub zmniejszyć temperaturę do
100°C (patrz tabela).
POLSKI 13
Owoce jagodowe
Produkt Temperatura (°C) Czas do zagotowa-
nia (min)
Dalsze gotowanie w
temperaturze 100°C
(min)
Truskawki / Jagody
leśne / Maliny /
Dojrzały agrest
160 - 170 35 - 45 -
Owoce pestkowe
Produkt Temperatura (°C) Czas do zagotowa-
nia (min)
Dalsze gotowanie w
temperaturze 100°C
(min)
Gruszki / Pigwy /
Śliwki
160 - 170 35 - 45 10 - 15
Warzywa
Produkt Temperatura (°C) Czas do zagotowa-
nia (min)
Dalsze gotowanie w
temperaturze 100°C
(min)
Marchew
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Ogórki 160 - 170 50 - 60 -
Pikle 160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kalarepa / Groch /
Szparagi
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Pozostawić w piekarniku po jego wyłączeniu.
Suszenie
Zakryć blachy pergaminem lub
papierem śniadaniowym.
Aby uzyskać lepszy rezultat, można
zatrzymać proces w połowie czasu
suszenia, otworzyć drzwi i pozostawić na
jedną noc w celu dokończenia suszenia.
Warzywa
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (godz.) Poziom piekarnika
1 pozycja 2 pozycje
Fasola 60 - 70 6 - 8 3 1 / 4
Papryka 60 - 70 5 - 6 3 1 / 4
POLSKI 14
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (godz.) Poziom piekarnika
1 pozycja 2 pozycje
Warzywa
(kwaśne)
60 - 70 5 - 6 3 1 / 4
Grzyby 50 - 60 6 - 8 3 1 / 4
Zioła 40 - 50 2 - 3 3 1 / 4
Owoce
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (godz.) Poziom piekarnika
1 pozycja 2 pozycje
Śliwki 60 - 70 8 - 10 3 1 / 4
Morele 60 - 70 8 - 10 3 1 / 4
Krojone jabłka 60 - 70 6 - 8 3 1 / 4
Gruszki 60 - 70 6 - 9 3 1 / 4
Termoobieg + parowe
Ciasta i ciastka
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarnika
Uwagi
Ciasto z jabłkami
1)
160 60 - 80 2 W 20 cm foremce do cias-
ta
Tarty 175 30 - 40 2 W 26 cm foremce do cias-
ta
Ciasto owocowe 160 80 - 90 2 W 26 cm foremce do cias-
ta
Biszkopt 160 35 - 45 2 W 26 cm foremce do cias-
ta
Panettone
1)
150 - 160 70 - 100 2 W 20 cm foremce do cias-
ta
Ciasto ze śliwka-
mi
1)
160 40 - 50 2 W formie do chleba
Małe ciasteczka 150 - 160 25 - 30 3 (2 i 4) Na blasze do pieczenia
ciasta
POLSKI 15
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarnika
Uwagi
Ciastka 150 20 - 35 3 (2 i 4) Na blasze do pieczenia
ciasta
Drożdżówki
1)
180 - 200 12 - 20 2 Na blasze do pieczenia
ciasta
Bułeczki maślane
1)
180 15 - 20 3 (2 i 4) Na blasze do pieczenia
ciasta
1)
Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
Placki
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Uwagi
Z nadzieniem
warzywnym
170 - 180 30 - 40 1 W formie
Lasagne 170 - 180 40 - 50 2 W formie
Zapiekanka ziem-
niaczana
160 - 170 50 - 60 1 (2 i 4) W formie
Mięso
Produkt Ilość (g) Tempera-
tura (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Uwagi
Pieczeń wiepr-
zowa
1000 180 90 - 110 2 Na ruszcie
Cielęcina 1000 180 90 - 110 2 Na ruszcie
Pieczeń wołowa
– lekko wypiec-
zona
1000 210 45 - 50 2 Na ruszcie
Pieczeń wołowa
– średnio wy-
pieczona
1000 200 55 - 65 2 Na ruszcie
Pieczeń wołowa
– dobrze wy-
pieczona
1000 190 65 - 75 2 Na ruszcie
Jagnięcina 1000 175 110 - 130 2 Udko
Kurczak 1000 200 55 - 65 2 W całości
POLSKI 16
Produkt Ilość (g) Tempera-
tura (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Uwagi
Indyk 4000 170 180 - 240 2 W całości
Kaczka 2000 - 2500 170 - 180 120 - 150 2 W całości
Gęś 3000 160 - 170 150 - 200 1 W całości
Królik - 170 - 180 60 - 90 2 W kawałkach
Ryba
Produkt Ilość (g) Tempera-
tura (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Uwagi
Pstrąg 1500 180 25 - 35 2 3 - 4 ryby
Tuńczyk 1200 175 35 - 50 2 4 - 6 filetów
Morszczuk - 200 20 - 30 2 -
Pizza
Przed rozpoczęciem pieczenia
należy nagrzewać wstępnie
piekarnik przez 10 minut.
Produkt Temperatura (°C) Czas (min) Poziom pie-
karnika
Uwagi
Pizza (na cien-
kim spodzie)
200 - 220 15 - 25 1 Na blasze do
pieczenia ciasta
Pizza (z dużą
ilością dodat-
ków)
200 - 220 20 - 30 1 Na blasze do
pieczenia ciasta
Mini pizza 200 - 220 15 - 20 1 Na blasze do
pieczenia ciasta
Ciasto z jabłka-
mi
150 - 170 50 - 70 1 W 20 cm foremce
do ciasta
Tarta 170 - 190 35 - 50 1 W 26 cm foremce
do ciasta
Tarta cebulowa 200 – 220 20 – 30 2 Na blasze do
pieczenia ciasta
POLSKI 17
Regeneracja
Przed rozpoczęciem pieczenia
należy nagrzewać wstępnie
piekarnik przez 10 minut.
Produkt Temperatura (°C) Czas (min) Poziom piekarnika
Casserole/zapiekanki 130 15 - 25 2
Makaron z sosem 130 10 - 15 2
Przystawki (np. ryż,
ziemniaki, makaron)
130 10 - 15 2
Dania na jednym tale-
rzu
130 10 - 15 2
Mięso 130 10 - 15 2
Warzywa 130 10 - 15 2
Chleb
Przed rozpoczęciem pieczenia
należy nagrzewać wstępnie
piekarnik przez 10 minut.
Produkt Ilość Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekar-
nika
Uwagi
Biały chleb 1000 g 180 - 190 45 - 60 2 1-2 bochenki,
po 500 g każ-
dy
Bułki 500 g 190 - 210 20 - 30 2 (2 i 4) 6-8 bułek na
blasze do
pieczenia
Chleb żytni 1000 g 180 - 200 50 - 70 2 1-2 bochenki,
po 500 g każ-
dy
Focaccia - 190 - 210 20 - 25 2 Na blasze do
pieczenia
ciasta
POLSKI 18
Tabela temperatur dla termosondy
Produkt Temperatura wewnątrz produktu
(°C)
Pieczeń cielęca 75 - 80
Gicz cielęca 85 - 90
Angielska pieczeń wołowa, lekko wypieczona 45 - 50
Angielska pieczeń wołowa, średnio wypieczona 60 - 65
Angielska pieczeń wołowa, dobrze wypieczona 70 - 75
Łopatka wieprzowa 80 - 82
Goleń wieprzowa 75 - 80
Jagnięcina 70 - 75
Kurczak 98
Zając 70 - 75
Pstrąg/dorada 65 - 70
Tuńczyk/łosoś 65 - 70
Programy automatyczne
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
Programy automatyczne
Programy automatyczne oferują optymalne
ustawienia dla każdego rodzaju mięsa oraz
innych potraw.
Programy do pieczenia mięsa z użyciem
funkcji: Automatyka wagowa (menu:
Gotowanie wspomagane) – funkcja
automatycznie oblicza czas pieczenia.
Aby jej użyć, wymagane jest
wprowadzenie ciężaru potrawy.
Programy do pieczenia mięsa z użyciem
funkcji: Automatyczna termosonda
(menu: Gotowanie wspomagane) –
funkcja automatycznie oblicza czas
pieczenia. Aby jej użyć, wymagane jest
wprowadzenie temperatury wewnątrz
produktu. Po zakończeniu programu
zostanie wyemitowany sygnał
dźwiękowy.
Automatyczne przepisy (menu:
Gotowanie wspomagane) – funkcja
wykorzystuje wcześniej zdefiniowane
wartości dla potrawy. Przygotować
potrawę zgodnie z przepisem z tej
książki.
Potrawy z użyciem funkcji:
Automatyka wagowa
Pieczeń wieprzowa
Pieczeń cielęca
Duszone mięso
POLSKI 19
Potrawy z użyciem funkcji:
Automatyka wagowa
Pieczeń z dziczyzny
Pieczeń jagnięca
Kurczak cały
Indyk cały
Kaczka cała
Gęś cała
Potrawy z użyciem funkcji:
Automatyczna termosonda
Karczek wieprzowy
Pieczeń wołowa
Wołowina po skandynaw.
Potrawy z użyciem funkcji:
Automatyczna termosonda
Karczek z dziczyzny
Pieczeń jagnięca średnia
Filet drobiowy
Cała ryba
Kategorie
W menu Gotowanie wspomagane potrawy
podzielone są na kilka kategorii:
Wieprzowina/cielęcina
Wołow./Dziczyz./Jagnięc.
Drób
Ryba
Ciasto
Pizza/placek/chleb
Casserole/zapiekanki
Produkty gotowe
Przepisy – Wieprzowina/cielęcina
Pieczeń wieprzowa
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie zakresu
ciężaru: 1000 - 3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w
żaroodpornym naczyniu. Dodać wodę lub
inny płyn; dno naczynia powinno być
przykryte warstwą o głębokości 20 - 40
mm. Obrócić pieczeń po około 30 minutach.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Karczek wieprzowy
Ustawienia:
Automatyczna termosonda; temperatura
wewnątrz produktu: 75°C.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku, włożyć
termosondę i umieścić mięso w
żaroodpornym naczyniu.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Golonka wieprzowa
Składniki:
1 golonka wieprzowa o wadze 0,8 - 1,2
kg
2 łyżki stołowe oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki szlachetnej
1/2 łyżeczki bazylii
1 mała puszka krojonych pieczarek
(280 g)
włoszczyzna (marchew, por, seler
naciowy, pietruszka)
woda
Sposób przygotowania:
POLSKI 20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

IKEA KULINARISK Recipe book

Typ
Recipe book