IKEA FINSMAOVSB Recipe book

Typ
Recipe book
KULINARISK
FINSMAKARE
Książka kucharska
PL
Spis treści
Tabela pieczenia 3
Programy automatyczne 19
Ryba/Owoce morza 23
Drób 25
Mięso 26
Potrawy z piekarnika 30
Pizza/Quiche 35
Ciasto 38
Chleb/bułki 45
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia.
Tabela pieczenia
Czasy pieczenia
Czasy pieczenia zależą od rodzaju
potrawy, jej konsystencji oraz ilości.
W początkowym okresie należy
kontrolować wyniki pieczenia. Pozwoli to
odnaleźć najlepsze ustawienia (mocy
grzania, czasu pieczenia itp.) dla
posiadanych naczyń, przepisów i ilości
potraw pieczonych przy użyciu
omawianego urządzenia.
Należy ściśle przestrzegać wskazówek
umieszczonych na opakowaniu produktu.
Jeśli brak wskazówek, należy skorzystać z
informacji podanej w tabelach.
Temperatury i czasy pieczenia
podane w tabelach mają
wyłącznie charakter
orientacyjny. Zależą one od
przepisu, jakości oraz ilości
użytych składników.
Porady dotyczące specjalnych funkcji
pieczenia piekarnika
Podtrzymywanie temp.
Funkcja umożliwia podtrzymanie
temperatury potraw. Temperatura jest
automatycznie ustawiona na 80 °C.
Podgrzewanie talerzy
Funkcja umożliwia podgrzanie talerzy
przed podaniem. Temperatura jest
automatycznie ustawiona na 70°C.
Rozłożyć równomiernie talerze i naczynia w
stosach na ruszcie. Użyć pierwszego
poziomu piekarnika. Po upływie połowy
czasu grzania zamienić miejscami.
Wyrastanie ciasta
Funkcja umożliwia wyrastanie ciasta
drożdżowego. Włożyć ciasto drożdżowe do
dużego naczynia i przykryć je mokrym
ręcznikiem lub folią plastikową. Ustawić
funkcję: Wyrastanie ciasta oraz czas
pieczenia.
Rozmrażanie
Odpakować produkt i umieścić na talerzu.
Nie przykrywać żywności, gdyż może to
wydłużyć czas rozmrażania. Użyć
pierwszego poziomu piekarnika.
POLSKI
3
Pieczenie ciast i mięs
Ciasta
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Ciasta
ucierane
170 2 160 3 (2 i 4) 45 - 60 W foremce
do ciasta
Kruche
ciasto
170 2 160 3 (2 i 4) 20 - 30 W foremce
do ciasta
Sernik 170 1 165 2 80 - 100 W 26 cm
foremce do
ciasta
Strudel 175 3 150 2 60 - 80 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
Tarta z
dżemem
170 2 165 2 (po lewej
i po pra-
wej)
30 - 40 W 26 cm
foremce do
ciasta
Keks/cias-
to owoco-
we
160 2 150 2 90 - 120 W 20 cm
foremce do
ciasta.
Nagrze-
wać
wstępnie
piekarnik
przez 10
minut.
Ciasto ze
śliwkami
175 1 160 2 50 - 60 W formie
do chleba.
Nagrze-
wać
wstępnie
piekarnik
przez 10
minut.
POLSKI 4
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Ciastecz-
ka/ciasta
przekłada-
ne
140 3 140 - 150 3 25 - 45 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
Bezy – je-
den po-
ziom
120 3 120 3 80 - 100 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
Bezy –
dwa po-
ziomy
- - 120 2 i 4 80 - 100 Na blasze
do piecze-
nia.
Nagrze-
wać
wstępnie
piekarnik
przez 10
minut.
Drożdżów-
ki
190 3 190 3 12 - 20 Na blasze
do piecze-
nia.
Nagrze-
wać
wstępnie
piekarnik
przez 10
minut.
Eklery – je-
den po-
ziom
190 3 170 3 25 - 35 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
Eklery –
dwa po-
ziomy
- - 170 2 i 4 35 - 45 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
Tarty pła-
skie
180 2 170 2 45 - 70 W 20 cm
foremce do
ciasta
POLSKI 5
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Ciasto
owocowe z
dużą iloś-
cią owo-
ców
160 1 150 2 110 - 120 W 24 cm
foremce do
ciasta
Biszkopt
królowej
Wiktorii
170 1 160 2 (po lewej
i po pra-
wej)
30 - 50 W 20 cm
foremce do
ciasta
Chleb i pizza
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Biały chleb 190 1 190 1 60 - 70 1 - 2 bo-
chenki po
0,5 kg.
Nagrze-
wać
wstępnie
piekarnik
przez 10
minut.
Chleb żytni 190 1 180 1 30 - 45 W formie
do chleba
Bułki 190 2 180 2 (2 i 4) 25 - 40 6 - 8 bułek
na blasze
do piecze-
nia.
Nagrze-
wać
wstępnie
piekarnik
przez 10
minut.
POLSKI 6
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Pizza 230 - 250 1 230 - 250 1 10 - 20 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
lub głębo-
kiej blasze.
Nagrze-
wać
wstępnie
piekarnik
przez 10
minut.
Drożdżów-
ki
200 3 190 3 10 - 20 Na blasze
do piecze-
nia.
Nagrze-
wać
wstępnie
piekarnik
przez 10
minut.
Zapiekanki
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Zapiekan-
ka maka-
ronowa
200 2 180 2 40 - 50 W formie
Zapiekan-
ka wa-
rzywna
200 2 175 2 45 - 60 W formie
POLSKI 7
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Quiche 180 1 180 1 50 - 60 W formie.
Nagrze-
wać
wstępnie
piekarnik
przez 10
minut.
Lasagne 180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 W formie.
Nagrze-
wać
wstępnie
piekarnik
przez 10
minut.
Cannelloni 180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 W formie.
Nagrze-
wać
wstępnie
piekarnik
przez 10
minut.
mięso
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Wołowina 200 2 190 2 50 - 70 Na ruszcie
Wieprzo-
wina
180 2 180 2 90 - 120 Na ruszcie
Cielęcina 190 2 175 2 90 - 120 Na ruszcie
Angielska
pieczeń
wołowa,
lekko wy-
pieczona
210 2 200 2 50 - 60 Na ruszcie
POLSKI 8
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Angielska
pieczeń
wołowa,
średnio
wypieczo-
na
210 2 200 2 60 - 70 Na ruszcie
Angielska
pieczeń
wołowa,
dobrze
wypieczo-
na
210 2 200 2 70 - 75 Na ruszcie
Łopatka
wieprzowa
180 2 170 2 120 - 150 Ze skórą
Goleń wie-
przowa
180 2 160 2 100 - 120 2 kawałki
Jagnięcina 190 2 175 2 110 - 130 Udziec
Kurczak 220 2 200 2 70 - 85 W całości
Indyk 180 2 160 2 210 - 240 W całości
Kaczka 175 2 220 2 120 - 150 W całości
Gęś 175 2 160 1 150 - 200 W całości
Królik 190 2 175 2 60 - 80 W kawał-
kach
Zając 190 2 175 2 150 - 200 W kawał-
kach
Bażant 190 2 175 2 90 - 120 W całości
POLSKI 9
Ryba
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Pstrąg/
dorada
190 2 175 2 40 - 55 3 - 4 ryby
Tuńczyk/
łosoś
190 2 175 2 35 - 60 4 - 6 file-
tów
Grill
Przed rozpoczęciem pieczenia
piekarnik należy nagrzewać
przez 3 minuty.
Produkt Ilość Temperatu-
ra (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Sztuki Ilość (kg) 1. strona 2. strona
Steki 4 0.8 maks. 12 - 15 12 - 14 4
Befsztyki 4 0.6 maks. 10 - 12 6 - 8 4
Kiełbaski 8 - maks. 12 - 15 10 - 12 4
Kotlety
wieprzowe
4 0.6 maks. 12 - 16 12 - 14 4
Kurczak
(połówki)
2 1.0 maks. 30 - 35 25 - 30 4
Kebaby 4 - maks. 10 - 15 10 - 12 4
Pierś z kur-
czaka
4 0.4 maks. 12 - 15 12 - 14 4
Hambur-
ger
6 0.6 maks. 20 - 30 - 4
Filet rybny 4 0.4 maks. 12 - 14 10 - 12 4
Zapiekane
kanapki
4 - 6 - maks. 5 - 7 - 4
Tosty 4 - 6 - maks. 2 - 4 2 - 3 4
POLSKI 10
Turbo grill
Wołowina
Produkt Ilość Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekar-
nika
Pieczeń wołowa lub
filet, lekko wypie-
czone
1)
na każdy cm
grubości
190 - 200 5 - 6 1 lub 2
Pieczeń wołowa lub
filet, średnio wypie-
czone
1)
na każdy cm
grubości
180 - 190 6 - 8 1 lub 2
Pieczeń wołowa lub
filet, dobrze wypie-
czone
1)
na każdy cm
grubości
170 - 180 8 - 10 1 lub 2
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Wieprzowina
Produkt Ilość (kg) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekar-
nika
Łopatka, karków-
ka, szynka
1 - 1.5 160 - 180 90 - 120 1 lub 2
Kotlet, żeberka 1 - 1.5 170 - 180 60 - 90 1 lub 2
Klops 0.75 - 1 160 - 170 50 - 60 1 lub 2
Golonka wieprzo-
wa (obgotowana)
0.75 - 1 150 - 170 90 - 120 1 lub 2
Cielęcina
Produkt Ilość (kg) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Pieczeń cielęca 1 160 - 180 90 - 120 1 lub 2
Gicz cielęca 1.5 - 2 160 - 180 120 - 150 1 lub 2
Jagnięcina
Produkt Ilość (kg) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Udziec jagnięcy,
pieczeń jagnię-
ca
1 - 1.5 150 - 170 100 - 120 1 lub 2
POLSKI 11
Produkt Ilość (kg) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Comber jagnię-
cy
1 - 1.5 160 - 180 40 - 60 1 lub 2
Drób
Produkt Ilość (kg) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Kawałki drobiu po 0,2 - 0,25 200 - 220 30 - 50 1 lub 2
Kurczak, połów-
ka
po 0,4 - 0,5 190 - 210 35 - 50 1 lub 2
Kurczak, pular-
da
1 - 1.5 190 - 210 50 - 70 1 lub 2
Kaczka 1.5 - 2 180 - 200 80 - 100 1 lub 2
Gęś 3.5 - 5 160 - 180 120 - 180 1 lub 2
Indyk 2.5 - 3.5 160 - 180 120 - 150 1 lub 2
Indyk 4 - 6 140 - 160 150 - 240 1 lub 2
Ryba
Produkt Ilość (kg) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Cała ryba 1 - 1.5 210 - 220 40 - 60 1 lub 2
Termoobieg (niska temp.)
Tę funkcję należy stosować do
przygotowywania delikatnego, chudego
mięsa lub ryb, gdzie temperatura wewnątrz
produktu nie powinna przekraczać 65°C.
Nie jest ona odpowiednia do
przyrządzania takich potraw, jak mięso
duszone w sosie własnym czy tłusta pieczeń
wieprzowa. W celu zapewnienia
odpowiedniej temperatury wewnątrz
produktu można użyć czujki temperatury
(patrz tabela dla czujki temperatury).
W ciągu pierwszych 10 minut można
ustawić temperaturę piekarnika w
przedziale od 80°C do 150°C. Domyślna
temperatura wynosi 90°C. Po ustawieniu
temperatury piekarnik będzie kontynuował
pieczenie w temperaturze 80°C. Nie należy
używać tej funkcji do pieczenia drobiu.
Używając tej funkcji, należy
zawsze piec potrawy pod
przykryciem.
1. Obsmażyć mięso na patelni na płycie
grzejnej przez 1-2 minuty po każdej
stronie.
2. Umieścić gorącą patelnię z mięsem na
ruszcie w piekarniku.
3. Umieścić czujkę temperatury w mięsie.
4. Wybrać funkcję: Termoobieg (niska
temp.) i ustawić odpowiednią docelową
temperaturę wewnątrz produktu.
POLSKI 12
Ustawić temperaturę 120°C.
Produkt Czas (min) Poziom pie-
karnika
Pieczeń woło-
wa, 1 - 1,5 kg
120 - 150 1
Filet wołowy, 1
- 1,5 kg
90 - 150 3
Produkt Czas (min) Poziom pie-
karnika
Pieczeń cielęca,
1 - 1,5 kg
120 - 150 1
Steki, 0,2 - 0,3
kg
20 - 40 3
Rozmrażanie
Produkt Ilość (kg) Czas rozmra-
żania (min)
Dalszy czas roz-
mrażania (min)
Uwagi
Kurczak 1.0 100 - 140 20 - 30 Położyć kurczaka na od-
wróconym spodku i
umieścić na dużym tale-
rzu. Obrócić po upływie
połowy czasu.
Mięso 1.0 100 - 140 20 - 30 Obrócić po upływie poło-
wy czasu.
Mięso 0.5 90 - 120 20 - 30 Obrócić po upływie poło-
wy czasu.
Pstrąg 1.50 25 - 35 10 - 15 -
Truskawki 3.0 30 - 40 10 - 20 -
Masło 2.5 30 - 40 10 - 15 -
Śmietana 2 x 2,0 80 - 100 10 - 15 Także lekko zmrożona
śmietana daje się dobrze
ubić.
Tort 1.4 60 60 -
Pasteryzowanie
Należy stosować wyłącznie słoiki do
pasteryzowania o tych samych rozmiarach.
Nie stosować słoików z zamknięciem typu
twist-off, zamknięciem bagnetowym ani
puszek metalowych.
W przypadku tej funkcji należy używać
pierwszego poziomu piekarnika od dołu.
Umieszczać na blasze do pieczenia ciasta
nie więcej niż sześć jednolitrowych słoików
wekowych.
Napełnić słoiki do takiego samego poziomu
i zamknąć obejmami.
Słoiki nie mogą się stykać.
Na blachę do pieczenia ciasta wlać około
1/2 litra wody, aby zapewnić
POLSKI 13
wystarczający poziom wilgotności w
piekarniku.
Gdy płyn w słoikach zacznie lekko wrzeć
(po około 35-60 minutach w słoikach
jednolitrowych), należy wyłączyć piekarnik
lub zmniejszyć temperaturę do 100°C
(patrz tabela).
Owoce jagodowe
Produkt Temperatura (°C) Czas do zagotowa-
nia (min)
Dalsza pasteryzacja
w temperaturze
100°C (min)
Truskawki / jagody
leśne / maliny / doj-
rzały agrest
160 - 170 35 - 45 -
Owoce pestkowe
Produkt Temperatura (°C) Czas do zagotowa-
nia (min)
Dalsza pasteryzacja
w temperaturze
100°C (min)
Gruszki / pigwy /
śliwki
160 - 170 35 - 45 10 - 15
Warzywa
Produkt Temperatura (°C) Czas do zagotowa-
nia (min)
Dalsza pasteryzacja
w temperaturze
100°C (min)
Marchew
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Ogórki 160 - 170 50 - 60 -
Pikle 160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kalarepa / groch /
szparagi
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Pozostawić w piekarniku po jego wyłączeniu.
Suszenie
Zakryć blachy pergaminem lub papierem
śniadaniowym.
Aby uzyskać lepszy rezultat, można
zatrzymać proces w połowie czasu
suszenia, otworzyć drzwi i pozostawić na
jedną noc w celu dokończenia suszenia.
Warzywa
W przypadku jednej blachy użyć trzeciego poziomu piekarnika.
W przypadku 2 blach użyć pierwszego i czwartego poziomu piekarnika.
POLSKI 14
Produkt Temperatura (°C) Czas (godz.)
Fasola 60 - 70 6 - 8
Papryka 60 - 70 5 - 6
Warzywa (kwaśne) 60 - 70 5 - 6
Grzyby 50 - 60 6 - 8
Zioła 40 - 50 2 - 3
Owoce
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (godz.) Poziom piekarnika
1 poziom 2 poziomy
Śliwki 60 - 70 8 - 10 3 1 / 4
Morele 60 - 70 8 - 10 3 1 / 4
Krojone jabłka 60 - 70 6 - 8 3 1 / 4
Gruszki 60 - 70 6 - 9 3 1 / 4
Termoobieg + parowe
Ciasta i ciastka
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarnika
Uwagi
Ciasto z jabłkami
1)
160 60 - 80 2 W 20 cm foremce do cias-
ta
Tarty 175 30 - 40 2 W 26 cm foremce do cias-
ta
Ciasto owocowe 160 80 - 90 2 W 26 cm foremce do cias-
ta
Biszkopt 160 35 - 45 2 W 26 cm foremce do cias-
ta
Panettone
1)
150 - 160 70 - 100 2 W 20 cm foremce do cias-
ta
Ciasto ze śliwka-
mi
1)
160 40 - 50 2 W formie do chleba
Małe ciasteczka 150 - 160 25 - 30 3 (2 i 4) Na blasze do pieczenia
ciasta
POLSKI 15
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarnika
Uwagi
Ciastka 150 20 - 35 3 (2 i 4) Na blasze do pieczenia
ciasta
Drożdżówki
1)
180 - 200 12 - 20 2 Na blasze do pieczenia
ciasta
Brioszki
1)
180 15 - 20 3 (2 i 4) Na blasze do pieczenia
ciasta
1)
Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
Zapiekanki
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Uwagi
Z nadzieniem wa-
rzywnym
170 - 180 30 - 40 1 W formie
Lasagne 170 - 180 40 - 50 2 W formie
Zapiekanka ziem-
niaczana
160 - 170 50 - 60 1 (2 i 4) W formie
Mięso
Produkt Ilość (kg) Tempera-
tura (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Uwagi
Pieczeń wie-
przowa
1.0 180 90 - 110 2 Na jednym rusz-
cie
Cielęcina 1.0 180 90 - 110 2 Na jednym rusz-
cie
Pieczeń wołowa
– lekko wypie-
czona
1.0 210 45 - 50 2 Na jednym rusz-
cie
Pieczeń wołowa
– średnio wy-
pieczona
1.0 200 55 - 65 2 Na jednym rusz-
cie
Pieczeń wołowa
– dobrze wy-
pieczona
1.0 190 65 - 75 2 Na jednym rusz-
cie
Jagnięcina 1.0 175 110 - 130 2 Udziec
POLSKI 16
Produkt Ilość (kg) Tempera-
tura (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Uwagi
Kurczak 1.0 200 55 - 65 2 W całości
Indyk 4.0 170 180 - 240 2 W całości
Kaczka 2.0 - 2.5 170 - 180 120 - 150 2 W całości
Gęś 3.0 160 - 170 150 - 200 1 W całości
Królik - 170 - 180 60 - 90 2 W kawałkach
Ryba
Produkt Ilość (kg) Temperatu-
ra (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Uwagi
Pstrąg 1.5 180 25 - 35 2 3-4 ryby
Tuńczyk 1.2 175 35 - 50 2 4-6 filetów
Morszczuk - 200 20 - 30 2 -
Pizza
Przed rozpoczęciem pieczenia
należy nagrzewać wstępnie
piekarnik przez 10 minut.
Produkt Temperatura (°C) Czas (min) Poziom pie-
karnika
Uwagi
Pizza (na cien-
kim spodzie)
200 - 220 15 - 25 1 Na blasze do
pieczenia ciasta
Pizza (z dużą
ilością dodat-
ków)
200 - 220 20 - 30 1 Na blasze do
pieczenia ciasta
Mini pizza 200 - 220 15 - 20 1 Na blasze do
pieczenia ciasta
Ciasto z jabłka-
mi
150 - 170 50 - 70 1 W 20 cm foremce
do ciasta
Tarta 170 - 190 35 - 50 1 W 26 cm foremce
do ciasta
POLSKI 17
Produkt Temperatura (°C) Czas (min) Poziom pie-
karnika
Uwagi
Tarta cebulowa 200 – 220 20 – 30 2 Na blasze do
pieczenia ciasta
Regeneracja
Przed rozpoczęciem pieczenia
należy nagrzewać wstępnie
piekarnik przez 10 minut.
Produkt Temperatura (°C) Czas (min) Poziom piekarnika
Casserole/zapiekanki 130 15 - 25 2
Makaron z sosem 130 10 - 15 2
Przystawki (np. ryż,
ziemniaki, makaron)
130 10 - 15 2
Dania na jednym tale-
rzu
130 10 - 15 2
Mięso 130 10 - 15 2
Warzywa 130 10 - 15 2
Chleb
Przed rozpoczęciem pieczenia
należy nagrzewać wstępnie
piekarnik przez 10 minut.
Produkt Ilość (kg) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekar-
nika
Uwagi
Biały chleb 1.0 180 - 190 45 - 60 2 1-2 bochenki,
po 500 g każ-
dy
Bułki 0.5 190 - 210 20 - 30 2 (2 i 4) 6-8 bułek na
blasze do pie-
czenia
POLSKI 18
Produkt Ilość (kg) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekar-
nika
Uwagi
Chleb żytni 1.0 180 - 200 50 - 70 2 1-2 bochenki,
po 500 g każ-
dy
Focaccia - 190 - 210 20 - 25 2 Na blasze do
pieczenia
ciasta
Tabela temperatur dla czujki temperatury
Produkt Temperatura wew-
nątrz produktu (°C)
Pieczeń cielęca 75 - 80
Gicz cielęca 85 - 90
Angielska pie-
czeń wołowa,
lekko wypieczo-
na
45 - 50
Angielska pie-
czeń wołowa,
średnio wypie-
czona
60 - 65
Angielska pie-
czeń wołowa,
dobrze wypie-
czona
70 - 75
Produkt Temperatura wew-
nątrz produktu (°C)
Łopatka wie-
przowa
80 - 82
Goleń wieprzo-
wa
75 - 80
Jagnięcina 70 - 75
Kurczak 98
Zając 70 - 75
Pstrąg / dorada 65 - 70
Tuńczyk / łosoś 65 - 70
Programy automatyczne
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
Programy automatyczne
Menu: Gotowanie wspomagane –
optymalne ustawienia do każdego rodzaju
potrawy. Można je modyfikować według
potrzeb.
Automatyka wagowa – automatyczne
obliczenie czasu pieczenia po
wprowadzeniu ciężaru potrawy.
Automatyczna termosonda – automatyczne
obliczenie czasu pieczenia po
wprowadzeniu temperatury wewnątrz
produktu.
POLSKI 19
Menu: Przepisy – użycie wstępnych
ustawień dla potrawy. Przygotować
potrawę zgodnie z przepisem z tej książki.
Gotowanie wspomagane
Kategoria potraw: Ryba/Owoce morza
Potrawa
Ryba Ryba pieczona
Paluszki rybne
Filet rybny, mrożony
Cała ryba, mała,
grillowana
Cała ryba, grillowa-
na
Cała ryba, grillowa-
na
Łosoś, cały -
Kategoria potraw: Drób
Potrawa
Filet drobiowy -
Kurczak
Skrzydełka kurcz.,
świeże
Skrzydełka kurcz.,
mroż.
Udka kurczaka,
świeże
Udka kurczaka,
mrożone
Kurczak, 2 połówki
Kategoria potraw: Mięso
Potrawa
Wołowina
Duszone mięso
Klops
Pieczeń wołowa
Lekko wypieczone
Lekko wypieczone
Średnio wypieczone
Średnio wypieczone
Dobrze wypieczone
Dobrze wypieczone
Wołowina po skan-
dynaw.
Lekko wypieczone
Średnio wypieczone
Dobrze wypieczone
Wieprzowina
Żeberka
Golonka wieprz.,
podgot.
Pieczeń wieprzowa
Karczek wieprzowy
Karkówka
Łopatka wieprzowa
Cielęcina
Gicz cielęca
Górka cielęca
Pieczeń cielęca
POLSKI 20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

IKEA FINSMAOVSB Recipe book

Typ
Recipe book