IKEA KULINAOVPX Recipe book

Typ
Recipe book
KULINARISK
Książka kucharska
PL
Spis treści
Tabela pieczenia 3
Programy automatyczne 16
Ryba/Owoce morza 19
Drób 21
Mięso 22
Potrawy z piekarnika 27
Pizza/Quiche 31
Ciasto 34
Chleb/bułki 41
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia.
Tabela pieczenia
Czasy pieczenia
Czasy pieczenia zależą od rodzaju
potrawy, jej konsystencji oraz ilości.
W początkowym okresie należy
kontrolować wyniki pieczenia. Pozwoli to
odnaleźć najlepsze ustawienia (mocy
grzania, czasu pieczenia itp.) dla
posiadanych naczyń, przepisów i ilości
potraw pieczonych przy użyciu
omawianego urządzenia.
Należy ściśle przestrzegać wskazówek
umieszczonych na opakowaniu produktu.
Jeśli brak wskazówek, należy skorzystać z
informacji podanej w tabelach.
Temperatury i czasy pieczenia
podane w tabelach mają
wyłącznie charakter
orientacyjny. Zależą one od
przepisu, jakości oraz ilości
użytych składników.
Porady dotyczące specjalnych funkcji
pieczenia piekarnika
Podtrzymywanie temp.
Funkcja umożliwia podtrzymanie
temperatury potraw. Temperatura jest
automatycznie ustawiona na 80 °C.
Podgrzewanie talerzy
Funkcja umożliwia podgrzanie talerzy
przed podaniem. Temperatura jest
automatycznie ustawiona na 70°C.
Rozłożyć równomiernie talerze i naczynia w
stosach na ruszcie. Użyć pierwszego
poziomu piekarnika. Po upływie połowy
czasu grzania zamienić miejscami.
Wyrastanie ciasta
Funkcja umożliwia wyrastanie ciasta
drożdżowego. Włożyć ciasto drożdżowe do
dużego naczynia i przykryć je mokrym
ręcznikiem lub folią plastikową. Ustawić
funkcję: Wyrastanie ciasta oraz czas
pieczenia.
Rozmrażanie
Odpakować produkt i umieścić na talerzu.
Nie przykrywać żywności, gdyż może to
wydłużyć czas rozmrażania. Użyć
pierwszego poziomu piekarnika.
POLSKI
3
Pieczenie ciast i mięs
Ciasta
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Ciasta
ucierane
170 2 160 3 (2 i 4) 45 - 60 W foremce
do ciasta
Kruche
ciasto
170 2 160 3 (2 i 4) 20 - 30 W foremce
do ciasta
Sernik 170 1 165 2 80 - 100 W 26 cm
foremce do
ciasta
Strudel 175 3 150 2 60 - 80 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
Tarta z
dżemem
170 2 165 2 (po lewej
i po pra-
wej)
30 - 40 W 26 cm
foremce do
ciasta
Keks/cias-
to owoco-
we
160 2 150 2 90 - 120 W 20 cm
foremce do
ciasta.
Nagrze-
wać
wstępnie
piekarnik
przez 10
minut.
Ciasto ze
śliwkami
175 1 160 2 50 - 60 W formie
do chleba.
Nagrze-
wać
wstępnie
piekarnik
przez 10
minut.
POLSKI 4
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Ciastecz-
ka/ciasta
przekłada-
ne
140 3 140 - 150 3 25 - 45 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
Bezy – je-
den po-
ziom
120 3 120 3 80 - 100 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
Bezy –
dwa po-
ziomy
- - 120 2 i 4 80 - 100 Na blasze
do piecze-
nia.
Nagrze-
wać
wstępnie
piekarnik
przez 10
minut.
Drożdżów-
ki
190 3 190 3 12 - 20 Na blasze
do piecze-
nia.
Nagrze-
wać
wstępnie
piekarnik
przez 10
minut.
Eklery – je-
den po-
ziom
190 3 170 3 25 - 35 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
Eklery –
dwa po-
ziomy
- - 170 2 i 4 35 - 45 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
Tarty pła-
skie
180 2 170 2 45 - 70 W 20 cm
foremce do
ciasta
POLSKI 5
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Ciasto
owocowe z
dużą iloś-
cią owo-
ców
160 1 150 2 110 - 120 W 24 cm
foremce do
ciasta
Biszkopt
królowej
Wiktorii
170 1 160 2 (po lewej
i po pra-
wej)
30 - 50 W 20 cm
foremce do
ciasta
Chleb i pizza
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Biały chleb 190 1 190 1 60 - 70 1 - 2 bo-
chenki po
0,5 kg.
Nagrze-
wać
wstępnie
piekarnik
przez 10
minut.
Chleb żytni 190 1 180 1 30 - 45 W formie
do chleba
Bułki 190 2 180 2 (2 i 4) 25 - 40 6 - 8 bułek
na blasze
do piecze-
nia.
Nagrze-
wać
wstępnie
piekarnik
przez 10
minut.
POLSKI 6
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Pizza 230 - 250 1 230 - 250 1 10 - 20 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
lub głębo-
kiej blasze.
Nagrze-
wać
wstępnie
piekarnik
przez 10
minut.
Drożdżów-
ki
200 3 190 3 10 - 20 Na blasze
do piecze-
nia.
Nagrze-
wać
wstępnie
piekarnik
przez 10
minut.
Zapiekanki
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Zapiekan-
ka maka-
ronowa
200 2 180 2 40 - 50 W formie
Zapiekan-
ka wa-
rzywna
200 2 175 2 45 - 60 W formie
POLSKI 7
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Quiche 180 1 180 1 50 - 60 W formie.
Nagrze-
wać
wstępnie
piekarnik
przez 10
minut.
Lasagne 180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 W formie.
Nagrze-
wać
wstępnie
piekarnik
przez 10
minut.
Cannelloni 180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 W formie.
Nagrze-
wać
wstępnie
piekarnik
przez 10
minut.
mięso
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Wołowina 200 2 190 2 50 - 70 Na ruszcie
Wieprzo-
wina
180 2 180 2 90 - 120 Na ruszcie
Cielęcina 190 2 175 2 90 - 120 Na ruszcie
Angielska
pieczeń
wołowa,
lekko wy-
pieczona
210 2 200 2 50 - 60 Na ruszcie
POLSKI 8
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Angielska
pieczeń
wołowa,
średnio
wypieczo-
na
210 2 200 2 60 - 70 Na ruszcie
Angielska
pieczeń
wołowa,
dobrze
wypieczo-
na
210 2 200 2 70 - 75 Na ruszcie
Łopatka
wieprzowa
180 2 170 2 120 - 150 Ze skórą
Goleń wie-
przowa
180 2 160 2 100 - 120 2 kawałki
Jagnięcina 190 2 175 2 110 - 130 Udziec
Kurczak 220 2 200 2 70 - 85 W całości
Indyk 180 2 160 2 210 - 240 W całości
Kaczka 175 2 220 2 120 - 150 W całości
Gęś 175 2 160 1 150 - 200 W całości
Królik 190 2 175 2 60 - 80 W kawał-
kach
Zając 190 2 175 2 150 - 200 W kawał-
kach
Bażant 190 2 175 2 90 - 120 W całości
POLSKI 9
Ryba
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Pstrąg/
dorada
190 2 175 2 40 - 55 3 - 4 ryby
Tuńczyk/
łosoś
190 2 175 2 35 - 60 4 - 6 file-
tów
Grill
Przed rozpoczęciem pieczenia
piekarnik należy nagrzewać
przez 3 minuty.
Produkt Ilość Temperatu-
ra (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Sztuki Ilość (kg) 1. strona 2. strona
Steki 4 0.8 maks. 12 - 15 12 - 14 4
Befsztyki 4 0.6 maks. 10 - 12 6 - 8 4
Kiełbaski 8 - maks. 12 - 15 10 - 12 4
Kotlety
wieprzowe
4 0.6 maks. 12 - 16 12 - 14 4
Kurczak
(połówki)
2 1.0 maks. 30 - 35 25 - 30 4
Kebaby 4 - maks. 10 - 15 10 - 12 4
Pierś z kur-
czaka
4 0.4 maks. 12 - 15 12 - 14 4
Hambur-
ger
6 0.6 maks. 20 - 30 - 4
Filet rybny 4 0.4 maks. 12 - 14 10 - 12 4
Zapiekane
kanapki
4 - 6 - maks. 5 - 7 - 4
Tosty 4 - 6 - maks. 2 - 4 2 - 3 4
POLSKI 10
Turbo grill
Wołowina
Produkt Ilość Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekar-
nika
Pieczeń wołowa lub
filet, lekko wypie-
czone
1)
na każdy cm
grubości
190 - 200 5 - 6 1 lub 2
Pieczeń wołowa lub
filet, średnio wypie-
czone
1)
na każdy cm
grubości
180 - 190 6 - 8 1 lub 2
Pieczeń wołowa lub
filet, dobrze wypie-
czone
1)
na każdy cm
grubości
170 - 180 8 - 10 1 lub 2
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Wieprzowina
Produkt Ilość (kg) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekar-
nika
Łopatka, karków-
ka, szynka
1 - 1.5 160 - 180 90 - 120 1 lub 2
Kotlet, żeberka 1 - 1.5 170 - 180 60 - 90 1 lub 2
Klops 0.75 - 1 160 - 170 50 - 60 1 lub 2
Golonka wieprzo-
wa (obgotowana)
0.75 - 1 150 - 170 90 - 120 1 lub 2
Cielęcina
Produkt Ilość (kg) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Pieczeń cielęca 1 160 - 180 90 - 120 1 lub 2
Gicz cielęca 1.5 - 2 160 - 180 120 - 150 1 lub 2
Jagnięcina
Produkt Ilość (kg) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Udziec jagnięcy,
pieczeń jagnię-
ca
1 - 1.5 150 - 170 100 - 120 1 lub 2
POLSKI 11
Produkt Ilość (kg) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Comber jagnię-
cy
1 - 1.5 160 - 180 40 - 60 1 lub 2
Drób
Produkt Ilość (kg) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Kawałki drobiu po 0,2 - 0,25 200 - 220 30 - 50 1 lub 2
Kurczak, połów-
ka
po 0,4 - 0,5 190 - 210 35 - 50 1 lub 2
Kurczak, pular-
da
1 - 1.5 190 - 210 50 - 70 1 lub 2
Kaczka 1.5 - 2 180 - 200 80 - 100 1 lub 2
Gęś 3.5 - 5 160 - 180 120 - 180 1 lub 2
Indyk 2.5 - 3.5 160 - 180 120 - 150 1 lub 2
Indyk 4 - 6 140 - 160 150 - 240 1 lub 2
Ryba
Produkt Ilość (kg) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Cała ryba 1 - 1.5 210 - 220 40 - 60 1 lub 2
Termoobieg (niska temp.)
Tę funkcję należy stosować do
przygotowywania delikatnego, chudego
mięsa lub ryb, gdzie temperatura wewnątrz
produktu nie powinna przekraczać 65°C.
Nie jest ona odpowiednia do
przyrządzania takich potraw, jak mięso
duszone w sosie własnym czy tłusta pieczeń
wieprzowa. W celu zapewnienia
odpowiedniej temperatury wewnątrz
produktu można użyć czujki temperatury
(patrz tabela dla czujki temperatury).
W ciągu pierwszych 10 minut można
ustawić temperaturę piekarnika w
przedziale od 80°C do 150°C. Domyślna
temperatura wynosi 90°C. Po ustawieniu
temperatury piekarnik będzie kontynuował
pieczenie w temperaturze 80°C. Nie należy
używać tej funkcji do pieczenia drobiu.
Używając tej funkcji, należy
zawsze piec potrawy pod
przykryciem.
1. Obsmażyć mięso na patelni na płycie
grzejnej przez 1-2 minuty po każdej
stronie.
2. Umieścić gorącą patelnię z mięsem na
ruszcie w piekarniku.
3. Umieścić czujkę temperatury w mięsie.
4. Wybrać funkcję: Termoobieg (niska
temp.) i ustawić odpowiednią docelową
temperaturę wewnątrz produktu.
POLSKI 12
Ustawić temperaturę 120°C.
Produkt Czas (min) Poziom pie-
karnika
Pieczeń woło-
wa, 1 - 1,5 kg
120 - 150 1
Filet wołowy, 1
- 1,5 kg
90 - 150 3
Produkt Czas (min) Poziom pie-
karnika
Pieczeń cielęca,
1 - 1,5 kg
120 - 150 1
Steki, 0,2 - 0,3
kg
20 - 40 3
Rozmrażanie
Produkt Ilość (kg) Czas rozmra-
żania (min)
Dalszy czas roz-
mrażania (min)
Uwagi
Kurczak 1.0 100 - 140 20 - 30 Położyć kurczaka na od-
wróconym spodku i
umieścić na dużym tale-
rzu. Obrócić po upływie
połowy czasu.
Mięso 1.0 100 - 140 20 - 30 Obrócić po upływie poło-
wy czasu.
Mięso 0.5 90 - 120 20 - 30 Obrócić po upływie poło-
wy czasu.
Pstrąg 1.50 25 - 35 10 - 15 -
Truskawki 3.0 30 - 40 10 - 20 -
Masło 2.5 30 - 40 10 - 15 -
Śmietana 2 x 2,0 80 - 100 10 - 15 Także lekko zmrożona
śmietana daje się dobrze
ubić.
Tort 1.4 60 60 -
Pasteryzowanie
Należy stosować wyłącznie słoiki do
pasteryzowania o tych samych rozmiarach.
Nie stosować słoików z zamknięciem typu
twist-off, zamknięciem bagnetowym ani
puszek metalowych.
W przypadku tej funkcji należy używać
pierwszego poziomu piekarnika od dołu.
Umieszczać na blasze do pieczenia ciasta
nie więcej niż sześć jednolitrowych słoików
wekowych.
Napełnić słoiki do takiego samego poziomu
i zamknąć obejmami.
Słoiki nie mogą się stykać.
Na blachę do pieczenia ciasta wlać około
1/2 litra wody, aby zapewnić
POLSKI 13
wystarczający poziom wilgotności w
piekarniku.
Gdy płyn w słoikach zacznie lekko wrzeć
(po około 35-60 minutach w słoikach
jednolitrowych), należy wyłączyć piekarnik
lub zmniejszyć temperaturę do 100°C
(patrz tabela).
Owoce jagodowe
Produkt Temperatura (°C) Czas do zagotowa-
nia (min)
Dalsza pasteryzacja
w temperaturze
100°C (min)
Truskawki / jagody
leśne / maliny / doj-
rzały agrest
160 - 170 35 - 45 -
Owoce pestkowe
Produkt Temperatura (°C) Czas do zagotowa-
nia (min)
Dalsza pasteryzacja
w temperaturze
100°C (min)
Gruszki / pigwy /
śliwki
160 - 170 35 - 45 10 - 15
Warzywa
Produkt Temperatura (°C) Czas do zagotowa-
nia (min)
Dalsza pasteryzacja
w temperaturze
100°C (min)
Marchew
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Ogórki 160 - 170 50 - 60 -
Pikle 160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kalarepa / groch /
szparagi
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Pozostawić w piekarniku po jego wyłączeniu.
Suszenie
Zakryć blachy pergaminem lub papierem
śniadaniowym.
Aby uzyskać lepszy rezultat, można
zatrzymać proces w połowie czasu
suszenia, otworzyć drzwi i pozostawić na
jedną noc w celu dokończenia suszenia.
Warzywa
W przypadku jednej blachy użyć trzeciego poziomu piekarnika.
W przypadku 2 blach użyć pierwszego i czwartego poziomu piekarnika.
POLSKI 14
Produkt Temperatura (°C) Czas (godz.)
Fasola 60 - 70 6 - 8
Papryka 60 - 70 5 - 6
Warzywa (kwaśne) 60 - 70 5 - 6
Grzyby 50 - 60 6 - 8
Zioła 40 - 50 2 - 3
Owoce
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (godz.) Poziom piekarnika
1 poziom 2 poziomy
Śliwki 60 - 70 8 - 10 3 1 / 4
Morele 60 - 70 8 - 10 3 1 / 4
Krojone jabłka 60 - 70 6 - 8 3 1 / 4
Gruszki 60 - 70 6 - 9 3 1 / 4
Tabela temperatur dla czujki temperatury
Produkt Temperatura wew-
nątrz produktu (°C)
Pieczeń cielęca 75 - 80
Gicz cielęca 85 - 90
Angielska pie-
czeń wołowa,
lekko wypieczo-
na
45 - 50
Angielska pie-
czeń wołowa,
średnio wypie-
czona
60 - 65
Angielska pie-
czeń wołowa,
dobrze wypie-
czona
70 - 75
Produkt Temperatura wew-
nątrz produktu (°C)
Łopatka wie-
przowa
80 - 82
Goleń wieprzo-
wa
75 - 80
Jagnięcina 70 - 75
Kurczak 98
Zając 70 - 75
Pstrąg / dorada 65 - 70
Tuńczyk / łosoś 65 - 70
POLSKI 15
Programy automatyczne
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
Programy automatyczne
Menu: Gotowanie wspomagane –
optymalne ustawienia do każdego rodzaju
potrawy. Można je modyfikować według
potrzeb.
Automatyka wagowa – automatyczne
obliczenie czasu pieczenia po
wprowadzeniu ciężaru potrawy.
Automatyczna termosonda – automatyczne
obliczenie czasu pieczenia po
wprowadzeniu temperatury wewnątrz
produktu.
Menu: Przepisy – użycie wstępnych
ustawień dla potrawy. Przygotować
potrawę zgodnie z przepisem z tej książki.
Gotowanie wspomagane
Kategoria potraw: Ryba/Owoce morza
Potrawa
Ryba Ryba pieczona
Paluszki rybne
Filet rybny, mrożony
Cała ryba, mała,
grillowana
Cała ryba, grillowa-
na
Cała ryba, grillowa-
na
Łosoś, cały -
Kategoria potraw: Drób
Potrawa
Filet drobiowy -
Kurczak
Skrzydełka kurcz.,
świeże
Skrzydełka kurcz.,
mroż.
Udka kurczaka,
świeże
Udka kurczaka,
mrożone
Kurczak, 2 połówki
Kategoria potraw: Mięso
Potrawa
Wołowina
Duszone mięso
Klops
Pieczeń wołowa
Lekko wypieczone
Lekko wypieczone
Średnio wypieczone
Średnio wypieczone
Dobrze wypieczone
Dobrze wypieczone
POLSKI 16
Potrawa
Wołowina po skan-
dynaw.
Lekko wypieczone
Średnio wypieczone
Dobrze wypieczone
Wieprzowina
Żeberka
Golonka wieprz.,
podgot.
Pieczeń wieprzowa
Karczek wieprzowy
Karkówka
Łopatka wieprzowa
Cielęcina
Gicz cielęca
Górka cielęca
Pieczeń cielęca
Jagnięcina
Udziec jagnięcy
Comber jagnięcy
Pieczeń jagnięca
średnia
Potrawa
Dziczyzna
Zając
Udziec zajęczy
Comber zajęczy
Sarnina
Udziec sarni
Comber sarni
Pieczeń z dziczyzny
Karczek z dziczyzny
Kategoria potraw: Potrawy z piekarnika
Potrawa
Lasagne/cannelloni
mroż.
-
Zapiekanka wa-
rzywna
-
Dania słodkie -
Kategoria potraw: Pizza/Quiche
Potrawa
Pizza
Pizza na cienkim
cieście
Pizza, dużo dodat-
ków
Pizza mrożona
Pizza American
mrożona
Pizza chłodna
Pizza snacks mrożo-
ne
Bagietki z serem -
Flammkuchen -
POLSKI 17
Potrawa
Tarta szwajcarska
na słono
-
Quiche Lorraine -
Tarta pikantna -
Kategoria potraw: Ciasto/Ciastka
Potrawa
Kołacz -
Szarlotka przykryta -
Biszkopt -
Szarlotka -
Sernik w foremce -
Brioszki -
Tort biszkoptowy -
Tarta -
Tarta szwajc. na
słodko
-
Ciasto migdałowe -
Babeczki -
Ciasta -
Ciasta przekładane -
Ptysie -
Ciasto francuskie -
Eklery -
Makaroniki -
Kruche ciasteczka -
Strucla bożonaro-
dzeniowa
-
Potrawa
Strudel jabłkowy,
mrożony
-
Ciasto na blasze
Ciasto biszkoptowe
Ciasto drożdżowe
Sernik na blasze -
Brownies -
Rolada biszkopto-
wa
-
Placek drożdżowy -
Placek z kruszonką -
Ciasto cukrowe -
Spód tarty
Ciasto kruche
Spód placka, ciasto
ukręc.
Tarta owocowa
Tarta owoc., kruchy
spód
Tarta owoc., ciasto
ukręc.
Ciasto drożdżowe
Kategoria potraw: Chleb/bułki
Potrawa
Bułki Bułki, mrożone
Ciabatta -
Chleb
Chałka
Chałka drożdżowa
Podpłomyk
POLSKI 18
Kategoria potraw: Przystawki
Potrawa
Frytki, cienkie -
Frytki, grube -
Frytki, mrożone -
Krokiety -
Pieczone ziemniaki,
ćwiartki
-
Zapiekane mięso i
ziemniaki
-
Aby zmienić temperaturę
wewnątrz produktu lub ciężar,
użyć lub , aby ustawić nowe
wartości.
Przepisy
Potrawy są podzielone na kilka kategorii:
Ryba/Owoce morza
Drób
Mięso
Potrawy z piekarnika
Pizza/Quiche
Ciasto/Ciastka
Chleb/bułki
Ryba/Owoce morza
Sztokfisz
Składniki:
800 g suszonego dorsza
2 łyżki oliwy z oliwek
2 duże cebule
6 obranych ząbków czosnku
2 pory
6 czerwonych papryk
1/2 puszki posiekanych pomidorów
(200 g)
200 ml białego wina
200 ml bulionu (court bouillon)
pieprz, sól, tymianek, oregano
Sposób przygotowania:
Namoczyć suszonego dorsza przez noc.
Następnego dnia odcedzić i umieścić w
rondlu ze świeżą wodą, postawić na polu
grzejnym i doprowadzić do wrzenia.
Następnie zdjąć z pola grzejnego i
pozostawić do ostygnięcia.
Wlać oliwę z oliwek na patelnię i rozgrzać.
Obrać i drobno pokroić cebulę, rozgnieść
obrane ząbki czosnku, pokroić i umyć pory.
Wrzucić razem na gorący tłuszcz i
podsmażyć przez krótką chwilę. Z papryki
usunąć rdzeń i pokroić ją w paski.
Następnie wrzucić na patelnię z
posiekanymi pomidorami.
Dodać białe wino oraz bulion i gotować
przez jakiś czas na wolnym ogniu.
Przyprawić pieprzem, solą, tymiankiem i
oregano i gotować na wolnym ogniu
jeszcze przez 15 minut.
Wyjąć przestudzonego dorsza z rondla i
osuszyć papierowym ręcznikiem. Zdjąć
skórę, usunąć ości i wszystkie płetwy.
Podzielić rybę na drobne cząstki i umieścić
w żaroodpornym naczyniu, wymieszaną z
warzywami.
Czas pieczenia: 30 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
POLSKI 19
Filet rybny
Składniki:
600 - 700 g filetów z sandacza, łososia
lub troci
150 g startego sera
250 ml śmietany
50 g bułki tartej
1 łyżeczka estragonu
posiekana pietruszka
sól, pieprz
cytryna
masło
Sposób przygotowania:
Skropić filety rybne sokiem z cytryny i
pozostawić na chwilę, następnie zebrać
nadmiar soku papierowym ręcznikiem.
Posypać filety z obu stron solą i pieprzem.
Następnie ułożyć filety w nasmarowanej
masłem żaroodpornej formie.
Wymieszać razem starty ser, śmietanę,
bułkę tartą, estragon i posiekaną
pietruszkę. Natychmiast polać mieszanką
filety rybne i położyć na nich małe kawałki
masła.
Czas pieczenia: 35 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
Ryba w soli
Składniki:
cała ryba, ok. 1,5 - 2 kg
2 niewoskowane cytryny
1 główka kopru włoskiego
4 gałązki świeżego tymianku
3 kg soli kamiennej
Sposób przygotowania:
Oczyścić rybę i natrzeć sokiem z dwóch
niewoskowanych cytryn.
Pokroić koperek w cienkie paski i nadziać
rybę koperkiem oraz gałązkami świeżego
tymianku.
Umieścić połowę soli kamiennej w formie do
pieczenia, na wierzch położyć rybę.
Przykryć rybę drugą połową soli kamiennej
i mocno przycisnąć.
Czas pieczenia: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Filet z łososia
Składniki:
400 g ziemniaków
2 pęczki szczypioru
2 ząbki czosnku
1 mała puszka posiekanych pomidorów
(400 g)
4 filety z łososia
sok z cytryny
sól i pieprz
75 ml bulionu warzywnego
50 ml białego wina
1 gałązka świeżego rozmarynu
150 ml wina
1/2 pęczka świeżego tymianku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki i
gotować w osolonej wodzie przez 25 minut,
następnie odcedzić i pokroić na plasterki.
Szczypior umyć i drobno pokroić. Obrać
ząbki czosnku i pokroić na kawałki.
Wymieszać szczypior i czosnek z
posiekanymi pomidorami.
Skropić filety z łososia sokiem z cytryny i
pozostawić na chwilę. Następnie osuszyć i
przyprawić solą i pieprzem.
Wymieszać warzywa z ziemniakami i
umieścić w natłuszczonym żaroodpornym
naczyniu, przyprawić, a na wierzch położyć
łososia.
Podlać bulionem warzywnym i winem,
posypać rozmarynem i tymiankiem.
Czas pieczenia: 35 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
Nadziewane kalmary
Składniki:
POLSKI
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

IKEA KULINAOVPX Recipe book

Typ
Recipe book