IKEA KULINARISK Recipe book

Typ
Recipe book
KULINARISK
Książka kucharska
PL
Spis treści
Tabela pieczenia 3
Programy automatyczne 16
Przepisy – Wieprzowina/cielęcina 16
Przepisy – Wołow./Dziczyz./Jagnięc. 19
Przepisy – Drób 22
Przepisy – Ryba 24
Przepisy – Ciasto 27
Przepisy – Pizza/placek/chleb 34
Przepisy – Casserole/zapiekanki 38
Produkty gotowe 42
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia.
Tabela pieczenia
Czasy pieczenia
Czasy pieczenia zależą od rodzaju
potrawy, jej konsystencji oraz ilości.
W początkowym okresie należy
kontrolować wyniki pieczenia. Pozwoli to
odnaleźć najlepsze ustawienia (mocy
grzania, czasu pieczenia itp.) dla
posiadanych naczyń, przepisów i ilości
potraw pieczonych przy użyciu
omawianego urządzenia.
Należy ściśle przestrzegać wskazówek
umieszczonych na opakowaniu produktu.
Jeśli brak wskazówek, należy skorzystać z
informacji podanej w tabelach.
Temperatury i czasy pieczenia
podane w tabelach mają
wyłącznie charakter
orientacyjny. Zależą one od
przepisu, jakości oraz ilości
użytych składników.
Porady dotyczące specjalnych funkcji
pieczenia piekarnika
Podtrzymywanie temp.
Ta funkcja umożliwia podtrzymanie
temperatury potrawy.
Temperatura zostanie automatycznie
ustawiona na 80°C.
Podgrzewanie talerzy
Podgrzewanie talerzy i naczyń.
Rozłożyć równomiernie talerze i naczynia
na ruszcie. Po upływie połowy czasu
zamienić miejscami naczynia na górze i na
dole.
Temperatura jest automatycznie ustawiona
na 70°C.
Zalecany poziom umieszczenia potrawy: 3.
Wyrastanie ciasta
Tę automatyczną funkcję można
wykorzystać do przygotowywania
dowolnego ciasta drożdżowego. Stwarza
ona dobre warunki do wyrastania ciasta.
Umieścić ciasto w naczyniu odpowiednio
dużym do wyrastania i przykryć wilgotnym
ręcznikiem lub folią plastikową. Umieścić
ruszt na pierwszej półce i postawić na nim
naczynie. Zamknąć drzwi i ustawić funkcję:
Wyrastanie ciasta. Ustawić wymagany
czas.
POLSKI
3
Tabela pieczenia
Ciasta
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Tempera-
tura (°C)
Poziom pie-
karnika
Tempera-
tura (°C)
Poziom pie-
karnika
Ciasta
ucierane
170 2 160 3 (2 i 4) 45 - 60 W foremce
do ciasta
Kruche
ciasto
170 2 160 3 (2 i 4) 20 - 30 W foremce
do ciasta
Sernik 170 1 165 2 80 - 100 W 26 cm
foremce do
ciasta
Jabłecznik
(szarlot-
ka)
1)
170 2 160 2 (po lewej
i po pra-
wej)
80 - 100 W dwóch
20 cm
foremkach
do ciasta
ustawio-
nych na
ruszcie
Strudel 175 3 150 2 60 - 80 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
Tarta z
dżemem
170 2 165 2 (po lewej
i po pra-
wej)
30 - 40 W 26 cm
foremce do
ciasta
Biszkopt 170 2 150 2 40 - 50 W 26 cm
foremce do
ciasta
Keks /
Ciasto
owocowe
1)
160 2 150 2 90 - 120 W 20 cm
foremce do
ciasta
Ciasto ze
śliwkami
1)
175 1 160 2 50 - 60 W formie
do chleba
POLSKI 4
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Tempera-
tura (°C)
Poziom pie-
karnika
Tempera-
tura (°C)
Poziom pie-
karnika
Małe cias-
teczka –
jeden po-
ziom
1)
170 3 150 - 160 3 20 - 30 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
Małe cias-
teczka –
dwa pozi-
omy
1)
- - 140 - 150 2 i 4 25 - 35 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
Małe cias-
teczka –
trzy pozio-
my
1)
- - 140 - 150 1, 3 i 5 30 - 45 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
Ciastecz-
ka / ciasta
przekła-
dane – je-
den po-
ziom
140 3 140 - 150 3 25 - 45 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
Ciastecz-
ka / ciasta
przekła-
dane –
dwa pozi-
omy
- - 140 - 150 2 i 4 35 - 40 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
Ciastecz-
ka / ciasta
przekła-
dane – trzy
poziomy
- - 140 - 150 1, 3 i 5 35 - 45 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
Bezy – je-
den po-
ziom
120 3 120 3 80 - 100 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
POLSKI 5
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Tempera-
tura (°C)
Poziom pie-
karnika
Tempera-
tura (°C)
Poziom pie-
karnika
Bezy –
dwa pozi-
omy
1)
- - 120 2 i 4 80 - 100 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
Bułeczki
1)
190 3 190 3 12 - 20 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
Eklery – je-
den po-
ziom
190 3 170 3 25 - 35 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
Eklery –
dwa pozi-
omy
- - 170 2 i 4 35 - 45 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
Tarty
płaskie
180 2 170 2 45 - 70 W 20 cm
foremce do
ciasta
Ciasto
owocowe z
dużą ilo-
ścią owo-
ców
160 1 150 2 110 - 120 W 24 cm
foremce do
ciasta
Biszkopt
królowej
Wiktorii
1)
170 1 160 2 (po lewej
i po pra-
wej)
30 - 50 W 20 cm
foremce do
ciasta
1)
Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
Chleb i pizza
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Tempera-
tura (°C)
Poziom pie-
karnika
Tempera-
tura (°C)
Poziom pie-
karnika
Biały
chleb
1)
190 1 190 1 60 - 70 1 - 2 bo-
chenki po
500 g
Chleb żytni 190 1 180 1 30 - 45 W formie
do chleba
POLSKI 6
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Tempera-
tura (°C)
Poziom pie-
karnika
Tempera-
tura (°C)
Poziom pie-
karnika
Bułki
1)
190 2 180 2 (2 i 4) 25 - 40 6 - 8 bułek
na blasze
do piecze-
nia ciasta
Pizza
1)
230 - 250 1 230 - 250 1 10 - 20 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
lub głębo-
kiej blasze
Babeczki
1)
200 3 190 3 10 - 20 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
1)
Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
Zapiekanki
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Tempera-
tura (°C)
Poziom pie-
karnika
Tempera-
tura (°C)
Poziom pie-
karnika
Zapiekan-
ka makar-
onowa
200 2 180 2 40 - 50 W formie
Zapiekan-
ka war-
zywna
200 2 175 2 45 - 60 W formie
Quiche
1)
180 1 180 1 50 - 60 W formie
Lasagne
1)
180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 W formie
Cannello-
ni
1)
180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 W formie
1)
Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
POLSKI 7
Mięso
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Tempera-
tura (°C)
Poziom pie-
karnika
Tempera-
tura (°C)
Poziom pie-
karnika
Wołowina 200 2 190 2 50 - 70 Na ruszcie
Wieprzo-
wina
180 2 180 2 90 - 120 Na ruszcie
Cielęcina 190 2 175 2 90 - 120 Na ruszcie
Angielska
pieczeń
wołowa,
lekko wy-
pieczona
210 2 200 2 50 - 60 Na ruszcie
Angielska
pieczeń
wołowa,
średnio
wypieczo-
na
210 2 200 2 60 - 70 Na ruszcie
Angielska
pieczeń
wołowa,
dobrze
wypieczo-
na
210 2 200 2 70 - 75 Na ruszcie
Łopatka
wieprzowa
180 2 170 2 120 - 150 Ze skórą
Goleń
wieprzowa
180 2 160 2 100 - 120 2 sztuki
Jagnięcina 190 2 175 2 110 - 130 Udziec
Kurczak 220 2 200 2 70 - 85 W całości
Indyk 180 2 160 2 210 - 240 W całości
Kaczka 175 2 220 2 120 - 150 W całości
Gęś 175 2 160 1 150 - 200 W całości
POLSKI 8
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Tempera-
tura (°C)
Poziom pie-
karnika
Tempera-
tura (°C)
Poziom pie-
karnika
Królik 190 2 175 2 60 - 80 W kawał-
kach
Zając 190 2 175 2 150 - 200 W kawał-
kach
Bażant 190 2 175 2 90 - 120 W całości
Ryba
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Tempera-
tura (°C)
Poziom pie-
karnika
Tempera-
tura (°C)
Poziom pie-
karnika
Pstrąg /
Dorada
190 2 175 2 40 - 55 3 - 4 ryby
Tuńczyk /
Łosoś
190 2 175 2 35 - 60 4 - 6 file-
tów
Grill
Przed rozpoczęciem pieczenia
piekarnik należy nagrzewać
przez 3 minuty.
Produkt Ilość Tempera-
tura (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Sztuki (g) 1. strona 2. strona
Steki 4 800 maks. 12 - 15 12 - 14 4
Befsztyki 4 600 maks. 10 - 12 6 - 8 4
Kiełbaski 8 - maks. 12 - 15 10 - 12 4
Kotlety
wieprzowe
4 600 maks. 12 - 16 12 - 14 4
Kurczak
(połówki)
2 1000 maks. 30 - 35 25 - 30 4
Kebaby 4 - maks. 10 - 15 10 - 12 4
POLSKI 9
Produkt Ilość Tempera-
tura (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Sztuki (g) 1. strona 2. strona
Pierś z
kurczaka
4 400 maks. 12 - 15 12 - 14 4
Hambur-
ger
6 600 maks. 20 - 30 - 4
Filet rybny 4 400 maks. 12 - 14 10 - 12 4
Zapiekane
kanapki
4 - 6 - maks. 5 - 7 - 4
Tosty 4 - 6 - maks. 2 - 4 2 - 3 4
Turbo grill
Wołowina
Produkt Ilość Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekar-
nika
Pieczeń wołowa lub
filet, lekko wypiec-
zone
1)
na każdy cm
grubości
190 - 200 5 - 6 1 lub 2
Pieczeń wołowa lub
filet, średnio wy-
pieczone
1)
na każdy cm
grubości
180 - 190 6 - 8 1 lub 2
Pieczeń wołowa lub
filet, dobrze wy-
pieczone
1)
na każdy cm
grubości
170 - 180 8 - 10 1 lub 2
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Wieprzowina
Produkt Ilość (kg) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekar-
nika
Łopatka, karków-
ka, szynka
1 - 1.5 160 - 180 90 - 120 1 lub 2
Kotlet, żeberka 1 - 1.5 170 - 180 60 - 90 1 lub 2
Klops 0.75 - 1 160 - 170 50 - 60 1 lub 2
Golonka wieprzo-
wa (obgotowana)
0.75 - 1 150 - 170 90 - 120 1 lub 2
POLSKI 10
Cielęcina
Produkt Ilość (kg) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Pieczeń cielęca 1 160 - 180 90 - 120 1 lub 2
Gicz cielęca 1.5 - 2 160 - 180 120 - 150 1 lub 2
Jagnięcina
Produkt Ilość (kg) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Udziec jagnięcy,
pieczeń jagnię-
ca
1 - 1.5 150 - 170 100 - 120 1 lub 2
Comber jagni-
ęcy
1 - 1.5 160 - 180 40 - 60 1 lub 2
Drób
Produkt Ilość (kg) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Kawałki drobiu po 0,2 - 0,25 200 - 220 30 - 50 1 lub 2
Kurczak, połów-
ka
po 0,4 - 0,5 190 - 210 35 - 50 1 lub 2
Kurczak, pular-
da
1 - 1.5 190 - 210 50 - 70 1 lub 2
Kaczka 1.5 - 2 180 - 200 80 - 100 1 lub 2
Gęś 3.5 - 5 160 - 180 120 - 180 1 lub 2
Indyk 2.5 - 3.5 160 - 180 120 - 150 1 lub 2
Indyk 4 - 6 140 - 160 150 - 240 1 lub 2
Ryba
Produkt Ilość (kg) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Cała ryba 1 - 1.5 210 - 220 40 - 60 1 lub 2
Termoobieg + para
Podczas pieczenia drzwi
urządzenia można otwierać tylko
w razie konieczności.
POLSKI 11
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Zapiekanka z makaronu 190 - 200 30 - 40 2
Zapiekanka ziemniaczana 180 - 200 60 - 75 2
Moussaka 150 - 170 60 - 75 2
Lasagne 170 - 190 55 - 70 2
Cannelloni 170 - 190 55 - 70 2
Pudding chlebowy 170 - 190 45 - 60 2
Pudding ryżowy 170 - 190 40 - 50 2
Ciasto z jabłkami 150 - 160 45 - 60 2
Biały chleb 180 - 190 45 - 55 2
Termoobieg (niska temp.)
Tę funkcję należy stosować do
przygotowywania delikatnego, chudego
mięsa lub ryb, gdzie temperatura wewnątrz
produktu nie powinna przekraczać 65°C.
Nie jest ona odpowiednia do
przyrządzania takich potraw, jak mięso
duszone w sosie własnym czy tłusta pieczeń
wieprzowa. W celu zapewnienia
odpowiedniej temperatury wewnątrz
produktu można użyć czujki temperatury
(patrz tabela dla czujki temperatury).
W ciągu pierwszych 10 minut można
ustawić temperaturę piekarnika w
przedziale od 80°C do 150°C. Domyślna
temperatura wynosi 90°C. Po ustawieniu
temperatury piekarnik będzie kontynuował
pieczenie w temperaturze 80°C. Nie należy
używać tej funkcji do pieczenia drobiu.
Używając tej funkcji, należy
zawsze piec potrawy pod
przykryciem.
1. Obsmażyć mięso na patelni na płycie
grzejnej przez 1-2 minuty po każdej
stronie.
2. Umieścić gorącą patelnię z mięsem na
ruszcie piekarnika.
3. Umieścić czujkę temperatury w mięsie.
4. Wybrać funkcję: Termoobieg (niska
temp.) i ustawić odpowiednią docelową
temperaturę wewnątrz produktu.
Produkt Ilość Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Pieczeń wołowa 1000 - 1500 g 120 120 - 150 1
Filet wołowy 1000 - 1500 g 120 90 - 150 3
Pieczeń cielęca 1000 - 1500 g 120 120 - 150 1
POLSKI 12
Produkt Ilość Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Steki 200 - 300 g 120 20 - 40 3
Rozmrażanie
Produkt Ilość (g) Czas rozmra-
żania (min)
Dalszy czas rozm-
rażania (min)
Uwagi
Kurczak 1000 100 - 140 20 - 30 Położyć kurczaka na od-
wróconym spodku i
umieścić na dużym tale-
rzu. Obrócić po upływie
połowy czasu.
Mięso 1000 100 - 140 20 - 30 Obrócić po upływie po-
łowy czasu.
Mięso 500 90 - 120 20 - 30 Obrócić po upływie po-
łowy czasu.
Pstrąg 150 25 - 35 10 - 15 -
Truskawki 300 30 - 40 10 - 20 -
Masło 250 30 - 40 10 - 15 -
Śmietana 2 x 200 80 - 100 10 - 15 Także lekko zmrożona
śmietana daje się dobrze
ubić.
Tort 1400 60 60 -
Pasteryzowanie
Należy stosować wyłącznie słoiki do
pasteryzowania o tych samych
rozmiarach.
Nie stosować słoików z zamknięciem
typu twist-off, zamknięciem bagnetowym
ani puszek metalowych.
Korzystając z tej funkcji, należy używać
pierwszego poziomu piekarnika od dołu.
Umieścić na blasze do pieczenia nie
więcej niż sześć jednolitrowych słoików
wekowych.
Napełnić słoiki do takiego samego
poziomu i zamknąć obejmami.
Słoiki nie mogą się stykać.
Na blachę do pieczenia ciasta wlać
około 1/2 litra wody, aby zapewnić
wystarczającą wilgotność w piekarniku.
Gdy płyn w słoikach zacznie lekko wrzeć
(po około 35-60 minutach w słoikach
jednolitrowych), należy wyłączyć
piekarnik lub zmniejszyć temperaturę do
100°C (patrz tabela).
POLSKI 13
Owoce jagodowe
Produkt Temperatura (°C) Czas do zagotowa-
nia (min)
Dalsze gotowanie w
temperaturze 100°C
(min)
Truskawki / Jagody
leśne / Maliny /
Dojrzały agrest
160 - 170 35 - 45 -
Owoce pestkowe
Produkt Temperatura (°C) Czas do zagotowa-
nia (min)
Dalsze gotowanie w
temperaturze 100°C
(min)
Gruszki / Pigwy /
Śliwki
160 - 170 35 - 45 10 - 15
Warzywa
Produkt Temperatura (°C) Czas do zagotowa-
nia (min)
Dalsze gotowanie w
temperaturze 100°C
(min)
Marchew
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Ogórki 160 - 170 50 - 60 -
Pikle 160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kalarepa / Groch /
Szparagi
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Pozostawić w piekarniku po jego wyłączeniu.
Suszenie
Zakryć blachy pergaminem lub
papierem śniadaniowym.
Aby uzyskać lepszy rezultat, można
zatrzymać proces w połowie czasu
suszenia, otworzyć drzwi i pozostawić na
jedną noc w celu dokończenia suszenia.
Warzywa
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (godz.) Poziom piekarnika
1 pozycja 2 pozycje
Fasola 60 - 70 6 - 8 3 1 / 4
Papryka 60 - 70 5 - 6 3 1 / 4
POLSKI 14
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (godz.) Poziom piekarnika
1 pozycja 2 pozycje
Warzywa
(kwaśne)
60 - 70 5 - 6 3 1 / 4
Grzyby 50 - 60 6 - 8 3 1 / 4
Zioła 40 - 50 2 - 3 3 1 / 4
Owoce
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (godz.) Poziom piekarnika
1 pozycja 2 pozycje
Śliwki 60 - 70 8 - 10 3 1 / 4
Morele 60 - 70 8 - 10 3 1 / 4
Krojone jabłka 60 - 70 6 - 8 3 1 / 4
Gruszki 60 - 70 6 - 9 3 1 / 4
Tabela temperatur dla termosondy
Produkt Temperatura wewnątrz produktu
(°C)
Pieczeń cielęca 75 - 80
Gicz cielęca 85 - 90
Angielska pieczeń wołowa, lekko wypieczona 45 - 50
Angielska pieczeń wołowa, średnio wypieczona 60 - 65
Angielska pieczeń wołowa, dobrze wypieczona 70 - 75
Łopatka wieprzowa 80 - 82
Goleń wieprzowa 75 - 80
Jagnięcina 70 - 75
Kurczak 98
Zając 70 - 75
Pstrąg/dorada 65 - 70
Tuńczyk/łosoś 65 - 70
POLSKI 15
Programy automatyczne
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
Programy automatyczne
Programy automatyczne oferują optymalne
ustawienia dla każdego rodzaju mięsa oraz
innych potraw.
Programy do pieczenia mięsa z użyciem
funkcji: Automatyka wagowa (menu:
Gotowanie wspomagane) – funkcja
automatycznie oblicza czas pieczenia.
Aby jej użyć, wymagane jest
wprowadzenie ciężaru potrawy.
Programy do pieczenia mięsa z użyciem
funkcji: Automatyczna termosonda
(menu: Gotowanie wspomagane) –
funkcja automatycznie oblicza czas
pieczenia. Aby jej użyć, wymagane jest
wprowadzenie temperatury wewnątrz
produktu. Po zakończeniu programu
zostanie wyemitowany sygnał
dźwiękowy.
Automatyczne przepisy (menu:
Gotowanie wspomagane) – funkcja
wykorzystuje wcześniej zdefiniowane
wartości dla potrawy. Przygotować
potrawę zgodnie z przepisem z tej
książki.
Potrawy z użyciem funkcji:
Automatyka wagowa
Pieczeń wieprzowa
Pieczeń cielęca
Duszone mięso
Pieczeń z dziczyzny
Potrawy z użyciem funkcji:
Automatyka wagowa
Pieczeń jagnięca
Kurczak cały
Indyk cały
Kaczka cała
Gęś cała
Potrawy z użyciem funkcji:
Automatyczna termosonda
Karczek wieprzowy
Pieczeń wołowa
Wołowina po skandynaw.
Karczek z dziczyzny
Pieczeń jagnięca średnia
Filet drobiowy
Cała ryba
Kategorie
W menu Gotowanie wspomagane potrawy
podzielone są na kilka kategorii:
Wieprzowina/cielęcina
Wołow./Dziczyz./Jagnięc.
Drób
Ryba
Ciasto
Pizza/placek/chleb
Casserole/zapiekanki
Produkty gotowe
Przepisy – Wieprzowina/cielęcina
Pieczeń wieprzowa
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie zakresu
ciężaru: 1000 - 3000 g.
POLSKI 16
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w
żaroodpornym naczyniu. Dodać wodę lub
inny płyn; dno naczynia powinno być
przykryte warstwą o głębokości 20 - 40
mm. Obrócić pieczeń po około 30 minutach.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Karczek wieprzowy
Ustawienia:
Automatyczna termosonda; temperatura
wewnątrz produktu: 75°C.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku, włożyć
termosondę i umieścić mięso w
żaroodpornym naczyniu.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Golonka wieprzowa
Składniki:
1 golonka wieprzowa o wadze 0,8 - 1,2
kg
2 łyżki stołowe oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki szlachetnej
1/2 łyżeczki bazylii
1 mała puszka krojonych pieczarek
(280 g)
włoszczyzna (marchew, por, seler
naciowy, pietruszka)
woda
Sposób przygotowania:
Ponacinać skórę na całej golonce.
Wymieszać razem olej, sól, paprykę oraz
bazylię i rozprowadzić tę mieszankę na
golonce. Umieścić golonkę w brytfannie i
ułożyć na niej pieczarki. Dodać
włoszczyznę i wodę. Dno naczynia powinno
być przykryte warstwą o głębokości 10 - 15
mm. Obrócić pieczeń po około 30 minutach.
Czas pieczenia: 160 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Łopatka wieprzowa
Składniki:
1,5 kg łopatki wieprzowej ze skórą, z
młodej świni
sól
pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
150 g drobno pokrojonego selera
naciowego
1 por, pokrojony w plastry
1 mała puszka drobno posiekanych
pomidorów (400 g)
250 ml śmietany
2 obrane i rozgniecione ząbki czosnku
świeży rozmaryn i tymianek
Sposób przygotowania:
Ostrym nożem ponacinać skórę w romby.
Przyprawić solą oraz pieprzem i
przyrumienić ze wszystkich stron na oliwie z
oliwek w brytfannie ustawionej na polu
grzejnym, następnie wyjąć. Dusić w
brytfannie seler naciowy i por w odrobinie
oliwy z oliwek, następnie dodać pomidory,
śmietanę, ząbki czosnku, rozmaryn i
tymianek, zamieszać. Na wierzch położyć
łopatkę wieprzową. Wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: 130 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Pieczeń cielęca
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie zakresu
ciężaru: 1000 - 3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w
żaroodpornym naczyniu. Dodać wodę lub
inny płyn; dno naczynia powinno być
przykryte na wysokość 10 - 20 mm.
Przykryć pokrywką.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
POLSKI
17
Gicz cielęca
Składniki:
1 tylna gicz cielęca 1,5 - 2 kg
4 plastry gotowanej szynki
2 łyżki stołowe oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki szlachetnej
1/2 łyżeczki bazylii
1 mała puszka krojonych pieczarek
(280 g)
włoszczyzna (marchew, por, seler
naciowy, pietruszka)
woda
Sposób przygotowania:
Zrobić 8 podłużnych nacięć wokół giczy.
Przekroić cztery plastry gotowanej szynki
na pół i umieścić po jednym kawałku w
każdym nacięciu. Wymieszać razem olej,
sól, paprykę oraz bazylię i rozprowadzić tę
mieszankę na giczy. Umieścić gicz w
brytfannie i ułożyć na niej pieczarki. Dodać
włoszczyznę i wodę. Dno naczynia powinno
być przykryte warstwą o głębokości 10 - 15
mm. Obrócić pieczeń po około 30 minutach.
Czas pieczenia: 160 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Ossobuco
Składniki:
4 łyżki masła do przyrumienienia mięsa
4 plastry giczy cielęcej o grubości ok. 3 -
4 cm (cięte w poprzek kości)
4 średnie marchewki pokrojone w
drobną kostkę
4 łodygi selera naciowego pokrojone w
drobną kostkę
1 kg dojrzałych pomidorów, obranych ze
skórki, przepołowionych, z usuniętym
rdzeniem i pokrojonych w kostkę
1 pęczek pietruszki, umytej i grubo
posiekanej
4 łyżki masła
2 łyżki mąki na panierkę
6 łyżki oliwy z oliwek
250 ml białego wina
250 ml bulionu mięsnego
3 średniej wielkości cebule, obrane i
drobno posiekane
3 obrane i drobno pokrojone ząbki
czosnku
1/2 łyżeczki tymianku i 1/2 łyżeczki
oregano
2 liście laurowe
2 goździki
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Roztopić 4 łyżki masła w brytfannie i dusić
w nim warzywa. Wyjąć warzywa z
brytfanny.
Umyć plastry giczy cielęcej, osuszyć,
przyprawić, a następnie obtoczyć w mące.
Otrzepać nadmiar mąki. Rozgrzać oliwę z
oliwek i przyrumienić plastry giczy na
średnim ogniu na kolor złotobrązowy.
Wyjąć mięso i wylać nadmiar oliwy z oliwek
z brytfanny.
Do pozostałych w brytfannie soków
mięsnych dodać 250 ml wina, przelać do
rondla i postawić na wolnym ogniu. Dodać
250 ml bulionu mięsnego oraz pietruszkę,
tymianek, oregano i pokrojone w kostkę
pomidory. Przyprawić solą i pieprzem.
Ponownie doprowadzić do wrzenia.
Włożyć warzywa do brytfanny, na wierzch
położyć mięso i polać sosem. Przykryć
brytfannę pokrywką i wstawić do
urządzenia.
Czas pieczenia: 120 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Nadziewany mostek cielęcy
Składniki:
1 bułka
1 jajko
200 g mielonego mięsa
sól, pieprz
1 posiekana cebula
posiekana pietruszka
POLSKI
18
1 kg mostku cielęcego (z wyciętą
kieszenią)
włoszczyzna (marchew, por, seler
naciowy, pietruszka)
50 g boczku
250 ml wody
Sposób przygotowania:
Namoczyć bułkę w wodzie, a następnie
wycisnąć. Wymieszać z jajkiem, mięsem
mielonym, solą, pieprzem, posiekaną
cebulą i pietruszką.
Przyprawić mostek (z wyciętą kieszenią) i
włożyć mięsne nadzienie do kieszeni.
Następnie zaszyć otwór.
Umieścić mostek w brytfannie, dodać
włoszczyznę, boczek i wodę. Obrócić
kurczaka po około 30 minutach.
Czas pieczenia: 100 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Klops
Składniki:
2 suche bułki
1 cebula
3 łyżki posiekanej pietruszki
750 g mieszanego mięsa mielonego
(wołowo-wieprzowego)
2 jajka
sól, pieprz i papryka
100 g plastrów boczku
Sposób przygotowania:
Namoczyć suche bułki w wodzie, a
następnie wycisnąć. Obrać cebulę i drobno
posiekać, następnie poddusić ją i dodać
posiekaną pietruszkę.
Wymieszać razem mięso mielone, jajka,
wyciśnięte bułki i cebulę. Przyprawić solą,
pieprzem i papryką, umieścić w
prostokątnej brytfannie i przykryć plastrami
boczku. Dodać odrobinę wody i wstawić do
piekarnika.
Czas pieczenia: 70 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Szwedzka pieczeń świątecz.
Składniki:
200 g suszonych śliwek
150 ml białego wina
1,5 kg schabu wieprzowego lub
cielęcego (bez kości)
1 średnia cebula
jabłko
sól, pieprz i papryka
Sposób przygotowania:
Namoczyć śliwki w białym winie i zostawić
na dwie godziny. Opłukać mięso wodą, a
następnie osuszyć. Ponacinać mięso od
spodu i włożyć śliwkę w każde nacięcie,
wciskając ją jak najgłębiej. Przyprawić
mięso i włożyć je do brytfanny, tak aby
strona bez śliwek była skierowana do góry.
Obrać cebule i jabłko, pociąć na ósemki i
rozłożyć wokół pieczeni. Dolać wino, w
którym moczyły się śliwki, do jednej
czwartej litra wody i polać pieczeń.
Podawać z krokietami, zapiekanką
ziemniaczaną, brokułami lub podobnymi
dodatkami.
Czas pieczenia: 60 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Przepisy – Wołow./Dziczyz./Jagnięc.
Pieczeń wołowa
Ustawienia:
Automatyczna termosonda. Temperatura
wewnątrz produktu:
Lekko wypieczone - 48°C
Średnio wypieczone - 65°C
Dobrze wypieczone - 70°C
Sposób przygotowania:
POLSKI 19
Przyprawić mięso do smaku, włożyć
termosondę i umieścić mięso w
żaroodpornym naczyniu.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Wołowina po skandynaw.
Ustawienia:
Automatyczna termosonda. Temperatura
wewnątrz produktu:
Lekko wypieczone - 50°C
Średnio wypieczone - 65°C
Dobrze wypieczone - 70°C
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku, włożyć
termosondę i umieścić mięso w
żaroodpornym naczyniu.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Duszone mięso
Nie używać tego programu do
pieczeni wołowej i potraw ze
schabu.
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie zakresu
ciężaru: 1000-3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w
żaroodpornym naczyniu. Dodać wodę lub
inny płyn; dno naczynia powinno być
przykryte na wysokość 10 - 20 mm.
Przykryć pokrywką.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Wołowina marynowana
Marynata:
1 l wody
500 ml octu winnego
2 łyżeczki soli
15 ziaren pieprzu
15 owoców jałowca
5 liści laurowych
2 pęczki włoszczyzny (marchew, por,
seler naciowy, pietruszka)
Doprowadzić wszystko do wrzenia i
pozostawić do ostygnięcia.
1,5 kg mięsa wołowego
Polać wołowinę marynatą, aż zostanie w
pełni przykryta, i pozostawić na 5 dni.
Składniki do pieczeni:
sól
pieprz
włoszczyzna z marynaty
Sposób przygotowania:
Wyjąć wołowinę z marynaty i osuszyć.
Przyprawić solą oraz pieprzem i
przyrumienić ze wszystkich stron w
brytfannie, dodać włoszczyznę z marynaty.
Wlać marynatę do brytfanny. Dno powinno
być przykryte na wysokość 10 - 15 mm.
Przykryć brytfannę pokrywką i wstawić do
urządzenia.
Czas pieczenia: 150 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Karczek z dziczyzny
Ustawienia:
Automatyczna termosonda. Temperatura
wewnątrz produktu: 70°C.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku, włożyć
termosondę i umieścić mięso w
żaroodpornym naczyniu.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Pieczeń z dziczyzny
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie zakresu
ciężaru: 1000 - 3000 g.
Sposób przygotowania:
POLSKI
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

IKEA KULINARISK Recipe book

Typ
Recipe book