po
3
U¿ywanie instrukcji obs³ugi
W³aœnie zakupiliœcie Pañstwo kuchenkê mikrofalow¹ marki
SAMSUNG. Ta instrukcja obs³ugi zawiera wiele cennych informacji
na temat u¿ytkowania Waszej kuchenki, a w szczególnoœci:
• Zasady bezpiecznej eksploatacji
• Odpowiednie akcesoria i naczynia
• Po¿yteczne rady na temat gotowania
Na pierwszych stronach instrukcji opisane s¹: wygl¹d kuchenki oraz
panel sterowania odpowiadaj¹cy Twojej kuchence. Dziêki temu
³atwiej Ci bêdzie odnaleŸæ odpowiednie przyciski.
Opisuj¹c krok po kroku procedury postêpowania wykorzystano
nastêpuj¹ce symbole:
ŒRODKI OSTRO¯NOŒCI POZWALAJ¥CE UNIKN¥Æ NARA¯ENIA NA
NADMIERNE DZIA£ANIE ENERGII MIKROFALOWEJ
Nie przestrzeganie poni¿szych œrodków ostro¿noœci mo¿e doprowadziæ do szkodliwego
dla zdrowia nara¿enia siê na nadmierne dzia³anie energii mikrofalowej:
(a) Bez wzglêdu na okolicznoœci nie próbuj w³¹czaæ kuchni z otwartymi
drzwiczkami, nie manipuluj przy zatrzaskach drzwiczek i nie wk³adaj
¿adnych przedmiotów do otworów zatrzasków drzwiowych.
(b) Nie wk³adaj ¿adnych przedmiotów pomiêdzy drzwi kuchni a œcianê
przedni¹, nie dopuszczaj do gromadzenia siê resztek ¿ywnoœci na
powierzchniach uszczelniaj¹cych. Aby zapewniæ utrzymanie czystoœci
drzwiczek i powierzchni uszczelniaj¹cych wycieraj je po u¿yciu kuchenki
najpierw wilgotn¹, a nastêpnie such¹ miêkk¹ szmatk¹.
(c) Nie w³¹czaj kuchni gdy jest uszkodzona do czasu a¿ zostanie naprawiona
przez wykwa-lifikowanego specjalistê posiadaj¹cego autoryzacjê
producenta kuchni mikrofalowych.
Szczególnie wa¿ne jest by drzwiczki kuchni zamyka³y siê prawid³owo i aby
nie by³y uszkodzone:
(1) drzwiczki, uszczelki drzwiczek i powierzchnie uszczelniaj¹ce
(2) zawiasy drzwiowe (wygiête lub z³amane)
(3) przewód zasilaj¹cy
(d) Kuchnia mikrofalowa mo¿e byæ regulowana lub naprawiana wy³¹cznie
przez odpowiednio wykwalifikowanego specjalistê posiadaj¹cego
autoryzacjê producenta kuchni mikrofalowych.
Warunki bezpiecznej eksploatacji
WA¯NE INSTRUKCJE BEZPIECZEÑSTWA. PRZECZYTAJ UWA¯NIE I
ZACHOWAJ DO WGL¥DU W PRZYSZ³OŒCI.
Przed rozpoczêciem przygotowywania ¿ywnoœci lub napojów w
swojej kuchni mi-krofalowej prosimy sprawdziæ, czy zachowane s¹
podane ni¿ej warunki bezpieczeñstwa.
1. NIE U¯YWAJ w kuchni mikrofalowej naczyñ metalowych:
• Metalowych pojemników
• Zastawy sto³owej ze z³otymi lub srebrnymi ozdobami
• Szpikulców, widelców itp.
Powód
: Wyst¹pi¹ wy³adowania elektryczne i iskrzenia, które mog¹ uszkodziæ
kuchenkê.
2.
NIE PODGRZEWAJ
:
• Hermetycznie lub podciœnieniowo zamkniêtych butelek, s³oików i pojemników,
np. s³oików z od¿ywkami dla dzieci
• ¯ywnoœci w szczelnych skorupach, np. jaj, orzechów w skorupach, pomidorów
itp.
Powód:
Wzrost ciœnienia na skutek podgrzania mo¿e spowodowaæ ich wybuch.
Wskazówka:
Zdejmij skorupkê, przebij skórkê, otwórz opakowanie itp.
3.
NIE W£¥CZAJ
kuchni mikrofalowej gdy jest pusta.
Powód:
Mo¿e to spowodowaæ uszkodzenie kuchni.
Wskazówka:
Mo¿esz umieœciæ w kuchence na sta³e szklankê z wod¹. Woda
bêdzie poch³ania³a mikrofale jeœli przypadkowo w³¹czysz
kuchenkê.
4.
NIE ZAS£ANIAJ
znajduj¹cych siê z ty³u kuchni otworów wentylacyjnych papierem
lub metalem.
Powód:
Materia³ lub papier mog¹ siê zapaliæ od gor¹cego powietrza wy-dostaj¹cego
siê z kuchenki.
5.
ZAWSZE u¿ywaj rêkawic gdy wyjmujesz naczynia z kuchenki mikrofalowej.
Powód:
Niektóre naczynia poch³aniaj¹ mikrofale, a ciep³o z ¿ywnoœci zawsze jest przenoszone
na naczynie, dlatego naczynia s¹ zawsze gor¹ce.
6.
NIE DOTYKAJ
elementów grzewczych ani wewnêtrznych œcian kuchni.
Powód:
Œciany mog¹ byæ wystarczaj¹co gor¹ce aby poparzyæ nawet po zakoñcze-niu
gotowania. Nie dopuszczaj do kontaktu palnych materia³ów z ¿adnymi elementami
wewn¹trz kuchni. Pozwól jej siê najpierw och³odziæ.
7.
Aby nie dopuœciæ do ryzyka pojawienia siê ognia w komorze kuchni mikrofalowej:
• Nie przechowuj w kuchence materia³ów palnych
• Zdejmij wszystkie metalowe opaski zamykaj¹ce papierowe lub plastykowe
opakowania
• Nie u¿ywaj swojej kuchni mikrofalowej np. do suszenia gazet
• Je¿eli zauwa¿ysz dym, nie otwieraj¹c kuchni wy³¹cz j¹ lub od³¹cz przewód
zasilaj¹cy od gniazdka
8.
Zwróæ szczególn¹ uwagê gdy podgrzewasz p³yny i od¿ywki dla dzieci.
• ZAWSZE odczekaj co najmniej 20 sekund od momentu wy³¹czenia siê kuchenki,
aby temperatura potrawy mog³a siê wyrównaæ.
• Je¿eli to konieczne, mieszaj je w trakcie podgrzewania i ZAWSZE po podgrzaniu.
• Zachowaj ostro¿noœæ trzymaj¹c pojemnik po podgrzaniu. Je¿eli pojemnik jest
zbyt gor¹cy mo¿e dojœæ do oparzenia.
• Mo¿e zaistnieæ ryzyko opóŸnionego wykipienia podgrzewanego p³ynu.
• Aby unikn¹æ oparzenia siê przez wylewaj¹cy siê wrz¹cy p³yn, powinno siê
mieszaæ go przed, w trakcie i po podgrzaniu.
Powód
: W czasie podgrzewania p³ynów punkt wrzenia mo¿e siê opóŸniæ; oznacza
to, ¿e moment zagotowania p³ynu mo¿e mieæ miejsce tu¿ po wyjêciu
pojemnika z kuchenki. Mo¿na siê wtedy oparzyæ.
☛ ✉ ✽
Wa¿ne Uwaga Ostrze¿enie
nY^XXwvUGGwGZGGmSGuGXXSGYWW\GGXWa\[Ght