Zanussi ZOB182CC Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
PL
Instrukcja obsługi 2
RU
Инструкция по
эксплуатации
15
ES
Manual de instrucciones 30
Piekarnik do zabudowy
Встраиваемый духовой шкаф
Horno empotrado
ZOB182
Spis treści
Informacje dotyczące
bezpieczstwa _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 2
Opis urządzenia _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 3
Przed pierwszym użyciem _ _ _ _ _ _ _ _ 4
Codzienna eksploatacja _ _ _ _ _ _ _ _ _ 4
Przydatne rady i wskazówki _ _ _ _ _ _ _ 7
Tabela pieczenia _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 8
Konserwacja i czyszczenie _ _ _ _ _ _ _ 10
Co zrobić, gdy… _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 12
Instalacja _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 13
Podłączenie do sieci elektrycznej _ _ _ _ 13
Ochrona środowiska _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 14
Może ulec zmianie bez powiadomienia
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Dla własnego bezpieczeństwa oraz dla
zapewnienia prawidłowej obsługi urzą‐
dzenia przed przystąpieniem do instalacji i
użytkowania należy uważnie przeczytać ni‐
niejszą instrukcję obsługi. Instrukcję należy
zawsze przechowywać w pobliżu urządze‐
nia, a w przypadku przeprowadzki lub jego
sprzedaży należy do niego dołączyć. Użyt‐
kownicy muszą się dokładnie zapoznać z
działaniem urządzenia oraz jego zabezpie‐
czeniami.
Prawidłowa obsługa
Nie pozostawiać nigdy włączonego urzą‐
dzenia bez nadzoru.
Urządzenie przeznaczone jest wyłącznie
do użytku domowego.
Nie używać urządzenia jako powierzchni
roboczej lub miejsca do przechowywania.
Nie kłaść ani nie trzymać łatwopalnych cie‐
czy i materiałów lub przedmiotów z topli‐
wych tworzyw (plastiku lub aluminium) na
urządzeniu lub w jego pobliżu.
Należy zachować ostrożność podłączając
urządzenia elektryczne do gniazdek znaj‐
dujących się w pobliżu urządzenia. Prze‐
wody zasilające nie mogą się stykać się z
gorącymi drzwiami piekarnika, ani być nimi
przytrzaśnięte.
Nie trzymać wilgotnych dań i potraw w pie‐
karniku po ich przyrządzeniu, gdyż wilgoć
może uszkodzić emalię lub przedostać się
do szafki kuchennej.
Aby uniknąć obrażeń i uszkodzenia urzą‐
dzenia, nie wolno samodzielnie wykony‐
wać żadnych napraw. Skontaktować się w
tym celu z miejscowym serwisem.
Do czyszczenia szyby w drzwiach piekar‐
nika nie stosować żadnych środków ścier‐
nych ani skrobaków metalowych, ponie‐
waż mogą one porysować powierzchnię,
co z kolei mogłoby spowodować jej pęk‐
nięcie.
Uwagi dotyczące emaliowanej powłoki
Zmiana koloru powłok emaliowanych,
na skutek używania, nie ma wpływu na pra‐
widłowe działanie urządzenia. Z uwagi na to
nie stanowi ona usterki w myśl obowiązują‐
cych przepisów gwarancyjnych.
Bezpieczeństwo dzieci
Urządzenie może być obsługiwane wy‐
łącznie przez osoby dorosłe. Dzieci należy
pilnować, aby mieć pewność, że nie bawią
się urządzeniem.
Wszystkie materiały opakowaniowe nale‐
ży przechowywać poza zasięgiem dzieci.
Istnieje ryzyko uduszenia.
Gdy urządzenie działa, dzieci nie mogą się
do niego zbliżać. Dostępne części urzą‐
dzenia mogą ulec silnemu nagrzaniu pod‐
czas jego pracy. Istnieje niebezpieczeń‐
stwo poparzenia.
2
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczo‐
ne do użytku przez osoby (w tym dzieci) o
ograniczonej sprawności fizycznej, senso‐
rycznej czy umysłowej, a także nieposia‐
dające wiedzy lub doświadczenia w użyt‐
kowaniu tego typu urządzeń, chyba, że bę‐
dą one nadzorowane lub zostaną poin‐
struowane w zakresie obsługi urządzenia
przez osobę odpowiedzialną za ich bez‐
pieczeństwo.
Wewnętrzne powierzchnie urządzenia na‐
grzewają się podczas pracy do wysokich
temperatur. Zachować ostrożność i nie do‐
tykać żadnych grzałek. Istnieje niebezpie‐
czeństwo poparzenia.
Podczas otwierania drzwi piekarnika, w
trakcie lub pod koniec przygotowywania
potrawy, należy zawsze cofnąć się tak,
aby para i gorące powietrze mogły swo‐
bodnie wydostać się na zewnątrz.
Instalacja
Upewnić się, że urządzenie nie zostało
uszkodzone w czasie transportu. Nie pod‐
łączać uszkodzonego urządzenia. W razie
konieczności skontaktować się z dostaw‐
cą.
Naprawy urządzenia mogą być wykony‐
wane wyłącznie przez pracownika autory‐
zowanego serwisu. Używać wyłącznie
oryginalnych części zamiennych.
Urządzeń do zabudowy wolno używać do‐
piero po ich zamontowaniu w odpowied‐
nich meblach lub powierzchniach robo‐
czych spełniających odpowiednie normy.
Nie zmieniać specyfikacji ani nie modyfi‐
kować produktu. Ryzyko odniesienia ob‐
rażeń i uszkodzenia urządzenia.
Ostrzeżenie! Należy skrupulatnie
przestrzegać instrukcji połączenia
elektrycznego.
Opis urządzenia
Widok urządzenia
9
6
8
7
2 3 54
1
11
10
1 Panel sterowania
2 Wskaźnik temperatury
3 Pokrętło regulacji temperatury
4 Zegar analogowy
5 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
6 Otwory wylotowe powietrza dla wentyla‐
tora chłodzącego
7 Grill
8 Oświetlenie piekarnika
9 Otwór na rożen obrotowy
10 Tabliczka znamionowa
11 Wentylator
Akcesoria piekarnika
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do piecze‐
nia mięsa i grillowania
3
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Głęboka blacha do pieczenia mięsa
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do
zbierania tłuszczu.
Rożen
Do pieczenia większych kawałków mięsa i
drobiu.
Filtr tłuszczowy
Chroni grzałkę tylną przed pryskającym
tłuszczem.
Przed pierwszym użyciem
Przed pierwszym użyciem urządzenia
należy usunąć z urządzenia całe opa‐
kowanie, zarówno wewnętrzne, jak i zew‐
nętrzne. Nie usuwać tabliczki znamionowej.
Uwaga! W celu otwarcia drzwi należy
zawsze trzymać za uchwyt na środku.
Czyszczenie wstępne
Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyś‐
cić urządzenie.
Uwaga! Nie stosować ściernych
środków czyszczących! Może to
uszkodzić powierzchnię. Zapoznać się z
rozdziałem "Konserwacja i czyszczenie".
Rozgrzewanie wstępne
Ustawić oraz maksymalną temperaturę i
rozgrzewać pusty piekarnik przez 45 minut,
aby wypalić wszelkie pozostałości z powierz‐
chni komory piekarnika. Akcesoria mogą
ulec silniejszemu nagrzaniu, niż w przypadku
normalnego użytkowania. W tym czasie mo‐
że się również wydzielać charakterystyczny
zapach. Jest to normalne zjawisko. Upewnić
się, że pomieszczenie jest dobrze wietrzone.
Codzienna eksploatacja
Włączanie i wyłączanie piekarnika
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji piekarni‐
ka na żądaną funkcję.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury na
żądaną temperaturę.
Wskaźnik temperatury włącza się, gdy
wzrasta temperatura piekarnika.
3. Aby wyłączyć piekarnik, należy obrócić
pokrętło wyboru funkcji piekarnika oraz
pokrętło temperatury w położenie wyłą‐
czenia.
Zegar analogowy
Zegar posiada następujące funkcje:
Aktualna godzina
Minutnik
1
2 3
1 Okienko
2 Tarcza zegara
3 Pokrętło regulacyjne
4
Ustawianie aktualnej godziny
Aby ustawić aktualną godzinę, należy przy‐
cisnąć pokrętło regulacyjne i obracać je w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara, dopóki zegar nie wskaże odpowied‐
niej godziny. Po ustawieniu godziny pozwo‐
lić, aby pokrętło regulacyjne powróciło do
pierwotnej pozycji lub ostrożnie za nie po‐
ciągnąć.
Minutnik
Służy do ustawiania czasu wyłączenia funk‐
cji piekarnika.
Funkcja nie ma wpływu na pracę piekar‐
nika.
1. Wybrać funkcję piekarnika oraz ustawić
żądaną temperaturę.
2. Obracać pokrętło regulacyjne w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zega‐
ra, dopóki w okienku nie pojawi się żąda‐
ne ustawienie czasu (w minutach).
3. Po upływie ustawionego czasu rozlega
się sygnał dźwiękowy.
Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy
obracać pokrętło regulacyjne w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zega‐
ra, dopóki w okienku nie pojawi się
lub
.
4. Wyłączyć piekarnik.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Pozycja wyłączenia. Urządzenie jest wyłączone.
Termoobieg
Do pieczenia kilku różnych potraw jednocześnie. Do
przyrządzania domowej roboty owoców w syropie
oraz suszenia grzybów lub owoców.
Grill turbo
Grzałka grilla działa na przemian z wentylatorem pie
karnika wywołującym obieg gorącego powietrza wo‐
kół potrawy. Do pieczenia dużych kawałków mięsa.
Maksymalna temperatura dla tej funkcji wynosi 200
°C.
Duży grill
Włączona jest pełna grzałka grilla. Do grillowania po‐
traw płaskich w dużych ilościach. Do opiekania pie‐
czywa.
Rożen obrotowy
Do grillowania pieczeni lub mniejszych kawałków
mięsa.
Grill
Do grillowania płaskich potraw w niewielkich iloś‐
ciach, ułożonych na środku rusztu. Do opiekania pie‐
czywa.
Dolna grzałka
Ciepło wytwarzane jest wyłącznie przez dolną grzał‐
kę. Do pieczenia ciast z kruchym spodem.
Górna grzałka
Ciepło wytwarzane jest wyłącznie przez górną grzał‐
kę. Do wykańczania upieczonych potraw.
Pieczenie tradycyjne
Ciepło jest wytwarzane przez górną i dolną grzałkę.
Do pieczenia mięsa albo ciasta na jednym poziomie.
5
Wentylator chłodzący
Podczas pracy urządzenia wentylator chło‐
dzący uruchamia się samoczynnie, aby chło‐
dzić powierzchnie urządzenia. Po wyłącze‐
niu urządzenia wentylator chłodzący zatrzy‐
muje się.
Termostat bezpieczeństwa
Aby zapobiec niebezpiecznemu przegrzaniu
(w wyniku nieprawidłowego użycia urządze‐
nia lub wad komponentów), piekarnik został
wyposażony w termostat bezpieczeństwa,
który w razie potrzeby wyłącza zasilanie. Pie‐
karnik włącza się z powrotem automatycznie
po obniżeniu temperatury.
Rożen
1
2
4
3
1 Uchwyt
2 Rożen
3 Widełki
4 Rama rożna
1. Umieścić głęboką blachę do pieczenia na
pierwszym poziomie od dołu.
2. Umieścić ramę rożna na drugim poziomie
od dołu.
3. Zamocować pierwsze widełki na rożnie,
a następnie nadziać potrawę do piecze‐
nia i zamocować drugie widełki.
Zablokować widełki dokręcając ich śruby.
4. Włożyć koniec rożna do otworu rożna
(patrz "Widok urządzenia").
5. Umieścić przednią część rożna na ramie
rożna.
6. Zdjąć uchwyt.
7. Ustawić funkcję piekarnika i temperaturę
(patrz "Tabele pieczenia").
Zakładanie/wyjmowanie filtra
tłuszczowego
Ostrzeżenie! Przed podjęciem działania
upewnić się, że urządzenie jest chłodne
i wyłączone.
Filtra tłuszczowego należy używać tylko
podczas pieczenia mięs.
Zakładanie filtra tłuszczowego
Przytrzymując filtr tłuszczowy za uchwyt,
wsunąć oba zaczepy do dołu w otwory na
tylnej ściance piekarnika (otwór wentylato‐
ra).
Wyjmowanie filtra tłuszczowego
Chwycić filtr tłuszczowy za uchwyt, unieść,
odczepić go i wyjąć.
6
Przydatne rady i wskazówki
Ostrzeżenie! Podczas korzystania z
piekarnika jego drzwiczki muszą być
zawsze zamknięte, nawet w trakcie
grillowania.
Nie umieszczać blach do pieczenia,
garnków itp. na dnie piekarnika, aby nie
uszkodzić emalii piekarnika.
Zachować ostrożność podczas wyjmo‐
wania lub wkładania akcesoriów do pie‐
karnika, aby zapobiec uszkodzeniu emalii.
Piekarnik posiada cztery poziomy piecze‐
nia. Poziomy liczy się od dołu piekarnika.
Istnieje możliwość równoczesnego pie‐
czenia potraw na dwóch różnych pozio‐
mach. Umieścić potrawy na poziomie 1 i 3.
Piekarnik jest wyposażony w specjalny
system zapewniający ciągły obieg powie‐
trza i ponowne przetwarzanie pary. Umoż‐
liwia on przyrządzanie potraw przy wyko‐
rzystaniu pary, co czyni je miękkimi w środ‐
ku i chrupiącymi na zewnątrz. Skraca on
również do minimum czas pieczenia i
zmniejsza zużycie energii.
Wilgoć może skraplać się wewnątrz urzą‐
dzenia lub na szklanych drzwiach. Jest to
normalne zjawisko. Podczas otwierania
drzwi piekarnika w trakcie lub pod koniec
przygotowywania potrawy należy się za‐
wsze cofnąć. W celu ograniczenia zjawi‐
ska kondensacji należy zawsze włączyć
piekarnik na 10 minut przed rozpoczęciem
pieczenia.
Po każdorazowym użyciu piekarnika nale‐
ży go wytrzeć do sucha, aby usunąć wil‐
goć.
Pieczenie ciast
Optymalna temperatura do pieczenia ciast
mieści się w przedziale od 150 °C do 200
°C.
Przed rozpoczęciem pieczenia należy na‐
grzewać piekarnik przez ok. 10 minut.
Nie otwierać drzwi piekarnika przed upły‐
wem 3/4 ustawionego czasu pieczenia.
W przypadku równoczesnego pieczenia
na dwóch blachach należy zachować po‐
między nimi jeden pusty poziom.
Pieczenie mięsa i ryb
Nie piec mięsa o wadze poniżej 1 kg. W
przypadku pieczenia zbyt małych ilości
mięsa staje się ono zbyt suche.
Aby czerwone mięso było dobrze wypie‐
czone na zewnątrz, ale soczyste w środku,
należy ustawić temperaturę w zakresie
200 °C-250 °C.
W przypadku białego mięsa, drobiu i ryb
temperaturę należy ustawić na
150°C-175°C.
Użycie ociekacza w przypadku pieczenia
bardzo tłustych potraw zapobiega powsta‐
waniu trudnych do usunięcia plam w pie‐
karniku.
Po upieczeniu mięsa, doradza się odcze‐
kać co najmniej 15 minut przed jego po‐
krojeniem, aby nie wypłynęły z niego soki.
Aby nie dopuścić do powstawania nad‐
miernej ilości dymu w piekarniku podczas
pieczenia mięsa do ociekacza należy wlać
nieco wody. Aby ograniczyć zjawisko kon‐
densacji należy dolewać wody po trochu
za każdym razem, gdy wyparuje.
Czas pieczenia
Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju
potrawy, jej konsystencji i ilości.
Na początku należy obserwować efekty pra‐
cy piekarnika. Należy znaleźć optymalne us‐
tawienia (ustawienie temperatury, czasu pie‐
czenia itp.) dla naczyń używanych w urzą‐
dzeniu, przepisów oraz ilości potraw.
7
Tabela pieczenia
Waga
(kg)
Potrawa Funkcja piekarnika Poziom
Tempera‐
tura pie‐
karnika
(°C)
Czas pie‐
czenia
(min.)
1
Wieprzowina /
Jagnięcina
2 180 100-110
1
Cielęcina / Wo‐
łowina
2 190 70-100
1,2
Kurczak / Kró‐
lik
2 200 70-80
1,5 Kaczka 1 160 120-150
3 Gęś 1 160 150-200
4 Indyk 1 180 210-240
1 Ryba 2 190 30-40
1
Faszerowane
papryki i pomi‐
dory / Pieczo‐
ne ziemniaki
2 190 50-70
Ciasta w
proszku
2 160 45-55
1 Paszteciki 2 160 80-100
Ciasteczka 3 140 25-35
2 Lasagne 2 180 45-60
1 Biały chleb 2 190 50-60
1 Pizza 1 190 25-35
Grillowanie
Przed rozpoczęciem pieczenia rozgrze‐
wać pusty piekarnik przez 10 minut.
Ilość Grillowanie Czas pieczenia w minu
tach
TYP POTRAWY Ilość
sztuk
g
Poziom
Temp.
(°C)
1-sza stro‐
na
2-ga stro‐
na
Steki (Filety) 4 800 3 250 12-15 12-14
Befsztyki 4 600 3 250 10-12 6-8
Kiełbaski 8 / 3 250 12-15 10-12
8
Ilość Grillowanie Czas pieczenia w minu
tach
TYP POTRAWY Ilość
sztuk
g
Poziom
Temp.
(°C)
1-sza stro‐
na
2-ga stro‐
na
Kotlety schabowe 4 600 3 250 12-16 12-14
Kurczak (przecię‐
ty na 2 połówki)
2 1000 3 250 30-35 25-30
Kebaby 4 / 3 250 10-15 10-12
Piersi kurczaka 4 400 3 250 12-15 12-14
Hamburgery 6 600 3 250 20-30
Filety rybne 4 400 3 250 12-14 10-12
Opiekane kanapki 4-6 / 3 250 5-7 /
Tosty 4-6 / 3 250 2-4 2-3
Grill turbo
Ostrzeżenie! Z tej funkcji należy
korzystać przy temperaturze maks.
200°C
Ilość Grillowanie Czas pieczenia w minu‐
tach
TYP POTRAWY Kawałki g Poziom Tempe‐
ratura
(°C)
1-sza stro‐
na
2-ga stro‐
na
Panierowana pie‐
czeń (indyk)
1 1000 3 200 30-40 20-30
Kurczak (przecięty
na dwa kawałki)
2 1000 3 200 25-30 20-30
Udka kurze 6 - 3 200 15-20 15-18
Przepiórka 4 500 3 200 25-30 20-25
Zapiekanka wa‐
rzywna
- - 3 200 20-25 -
kawałków. Małże - - 3 200 15-20 -
Makrela 2-4 - 3 200 15-20 10-15
Filety rybne 4-6 800 3 200 12-15 8-10
Rożen
Przed rozpoczęciem pieczenia piekar‐
nik należy wstępnie rozgrzewać przez
10 minut.
9
TYP POTRAWY Ilość temperatura w
°C
Czas pieczenia
w minutach
Drób 1000 2 250 50-60
Pieczeń 800 2 250 50-60
Konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Przed przystąpieniem do
czyszczenia urządzenia należy je
wyłączyć. Upewnić się, że urządzenie
ostygło.
Ostrzeżenie! Zabrania się czyszczenia
urządzenia myjkami parowymi i myjkami
wysokociśnieniowymi.
Uwaga! Nie należy stosować żadnych
żrących ani ściernych środków
czyszczących, ostrych przedmiotów,
odplamiaczy ani szorstkich gąbek.
Ostrzeżenie! Nie czyścić drzwi
piekarnika ściernymi środkami
czyszczącymi ani skrobakami metalowymi.
Może dojść do uszkodzenia termoodpornej
powierzchni szyby wewnętrznej.
Uwaga! W przypadku stosowania
aerozolu do piekarników, należy
przestrzegać instrukcji producenta.
Przód urządzenia należy myć miękką
szmatką zwilżoną ciepłą wodą z dodat‐
kiem środka do czyszczenia.
Powierzchnie metalowe należy czyścić
przy użyciu standardowego środka do czy‐
szczenia.
Wnętrze piekarnika należy czyścić po każ‐
dym użyciu. Ułatwi to usuwanie brudu i po‐
zwoli zapobiec przypaleniu resztek po‐
traw.
Trudne do usunięcia zabrudzenia usunąć
specjalnym środkiem do czyszczenia pie‐
karników.
Wszystkie akcesoria piekarnika należy
myć miękką szmatką zwilżoną ciepłą wodą
z dodatkiem środka do czyszczenia, po
każdym użyciu i pozostawić je, aż wysch‐
ną.
Akcesoriów pokrytych powłoką zapobie‐
gającą przywieraniu nie wolno czyścić ich
agresywnymi środkami, ostrymi przedmio‐
tami ani myć w zmywarce. Może to spo‐
wodować uszkodzenie powłoki zapobie‐
gającej przywieraniu!
Prowadnice blach
Demontaż prowadnic
1
Odczepić przed‐
nią część prowadnic
od ścianki bocznej.
1
2
2
Odczepić tylną
część prowadnic od
ścianki bocznej i wy‐
jąć prowadnice.
Mocowanie prowadnic
Założyć prowadnice w odwrotnej kolejności.
Zaokrąglone końce prowadnic muszą
być skierowane do przodu!
Sufit piekarnika
Grzałkę zamocowaną pod sufitem piekarni‐
ka można odchylić w celu łatwego wyczy‐
szczenia sufitu piekarnika.
Ostrzeżenie! Przed zdjęciem grzałki
należy wyłączyć urządzenie. Upewnić
się, że urządzenie ostygło. Istnieje
niebezpieczeństwo poparzenia!
10
1
Odkręcić śrubę
mocującą grzałkę.
Za pierwszym ra‐
zem należy użyć
śrubokręta.
2
Ostrożnie po‐
ciągnąć grzałkę w
dół.
Można teraz wy‐
czyścić sufit piekar‐
nika.
Sufit piekarnika należy umyć miękką szmat‐
ką zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem płynu
do mycia naczyń, a następnie pozostawić do
wyschnięcia.
Montowanie grzałki
1. Zamontować grzałkę w odwrotnej kolej‐
ności.
Ostrzeżenie! Upewnić się, że grzałka
zamontowana jest prawidłowo oraz, że
nie opada.
Czyszczenie drzwi piekarnika
Przed przystąpieniem do czyszczenia drzwi
piekarnika należy je z niego zdjąć.
Ostrzeżenie! Przed przystąpieniem do
czyszczenia szyb drzwi upewnić się, że
ostygły. Istnieje ryzyko pęknięcia szkła.
Ostrzeżenie! Uszkodzenia lub
zadrapania szyb drzwi powodują
osłabienie szkła i zagrożenie jego pęknięcia.
Aby temu zapobiec, należy je wymienić.
Więcej informacji na ten temat można
uzyskać w lokalnym punkcie serwisowym.
1
Otworzyć całko‐
wicie drzwi i chwycić
za oba zawiasy.
2
Podnieść i obró‐
cić dźwignie na obu
zawiasach.
3
Przymknąć drzwi
piekarnika do pierw‐
szej pozycji otwarcia
(do połowy). Na‐
stępnie pociągnąć je
do przodu i wyjąć je.
Umieścić drzwi na
stabilnej powierzch‐
ni przykrytej miękką
tkaniną.
Umyć szyby wodą z dodatkiem mydła. Sta‐
rannie je wysuszyć.
Po umyciu zamontować drzwi w piekarniku.
W tym celu należy wykonać te same czyn‐
ności w odwrotnej kolejności.
Urządzenia ze stali nierdzewnej lub alu‐
minium:
Drzwi piekarnika należy czyścić wyłącznie
wilgotną gąbką. Następnie należy je prze‐
trzeć do sucha miękką szmatką.
Nie należy używać myjek stalowych, kwasów
ani produktów ściernych, ponieważ mogą
one uszkodzić powierzchnię piekarnika. Pa‐
nel sterowania należy myć, stosując się do
tych samych zaleceń.
11
Oświetlenie piekarnika
Ostrzeżenie! Niebezpieczeństwo
porażenia prądem!
Przed wymianą oświetlenia piekarnika:
Wyłączyć piekarnik.
Wyjąć bezpieczniki w skrzynce z bez‐
piecznikami lub wyłączyć zasilanie przy
pomocy wyłącznika głównego.
W celu ochrony żarówki piekarnika i
szklanego klosza na dnie komory pie‐
karnika należy położyć ściereczkę.
Wymiana żarówki piekarnika/
czyszczenie szklanego klosza
1. Obrócić szklany klosz w kierunku prze‐
ciwnym do ruchu wskazówek zegara, aby
go zdjąć.
2. Umyć szklany klosz.
3. Wymienić żarówkę na nową, odporną na
działanie wysokich temperatur do 300°C.
4. Nałożyć szklany klosz.
Co zrobić, gdy…
Problem Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Piekarnik nie nagrzewa się Piekarnik nie jest włączony Włączyć piekarnik (patrz roz‐
dział "Codzienna eksploata‐
cja").
Piekarnik nie nagrzewa się Zadziałał bezpiecznik w
skrzynce bezpiecznikowej
Sprawdzić bezpiecznik. Je‐
żeli bezpiecznik zadziała
więcej niż jeden raz, należy
skontaktować się z wykwali‐
fikowanym elektrykiem.
Oświetlenie piekarnika nie
działa
Oświetlenie piekarnika jest
uszkodzone
Wymienić żarówkę piekarni‐
ka
Na potrawach i w komorze
piekarnika osiada skroplona
para wodna
Potrawę pozostawiono w
piekarniku zbyt długo.
Nie pozostawiać potraw w
piekarniku na dłużej niż
15-20 minut po zakończeniu
procesu pieczenia
Jeżeli rozwiązanie problemu we własnym za‐
kresie nie jest możliwe, należy skontaktować
się ze sprzedawcą lub lokalnym autoryzowa‐
nym serwisem.
Poniższe dane są niezbędne dla serwisu,
aby pomoc była szybka i odpowiednia: Te
dane są podane na tabliczce znamionowej
(patrz "Opis produktu")
Nazwa modelu ........................................
Numer produktu
(PNC) ........................................
Numer seryjny (S.N.) ............
Ostrzeżenie! Naprawy urządzenia
należy powierzać uprawnionemu
elektrykowi lub innej kompetentnej osobie.
Ważne! Jeżeli urządzenie było
nieprawidłowo użytkowane, interwencja
pracownika serwisu lub sprzedawcy może
być płatna nawet w okresie gwarancyjnym.
Wskazówki dotyczące urządzeń z me‐
talowym frontem:
Jeżeli drzwi zostaną otwarte w trakcie lub
wkrótce po zakończeniu pieczenia, na szkle
może pojawić się para.
12
Instalacja
Zabudowa
Ostrzeżenie! Instalację urządzenia
należy powierzać wyłącznie
wykwalifikowanej i kompetentnej osobie.
Powierzenie instalacji osobie
nieposiadającej odpowiednich kwalifikacji
lub kompetencji spowoduje unieważnienie
gwarancji w razie uszkodzeń.
Przed przystąpieniem do zabudowy urzą‐
dzenia w szafce kuchennej należy się
upewnić, że wymiary wnęki prawidłowe.
Upewnić się, że instalacja posiada odpo‐
wiednie zabezpieczenie przed poraże‐
niem prądem.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami
wszystkie części stanowiące zabezpie‐
czenie przed porażeniem prądem muszą
być zamontowane w taki sposób, aby nie
można ich było zdemontować bez użycia
narzędzi.
Niektóre części piekarnika przewodzą
prąd. Zabudować urządzenie w szafce i
upewnić się, że wokół niego nie występują
wolne przestrzenie. Zapobiegnie to pora‐
żeniu prądem, gdyż uniemożliwi przypad‐
kowe dotknięcie niebezpiecznych części.
Urządzenie może być ustawione tak, aby
jego tylna część i jeden bok przylegały do
wyższych urządzeń lub ścian. Druga stro‐
na musi przylegać do mebla o tej samej
wysokości.
Piekarniki i płyty kuchenne do zabudowy
wyposażone są w specjalne systemy pod‐
łączeń. Ze względów bezpieczeństwa
można ze sobą łączyć tylko urządzenia te‐
go samego producenta.
Aby przymocować piekarnik do szafki do
zabudowy, należy otworzyć drzwiczki pie‐
karnika, umieścić w otworach 4 przekładki
i dokręcić 4 wkręty do drewna (patrz rysu‐
nek).
594
2
20
570
590
540
560
50
580
550 min
560÷570
550 min
593
560-570
80÷100
A
B
Podłączenie do sieci elektrycznej
Ostrzeżenie! Podłączenia elektryczne
mogą być wykonywane wyłącznie przez
odpowiednio wykwalifikowaną i
kompetentną osobę.
Producent nie ponosi żadnej odpowie‐
dzialności w przypadku nieprzestrzegania
podanych zaleceń dotyczących bezpie‐
czeństwa.
Urządzenie należy uziemić zgodnie z obo‐
wiązującymi przepisami dotyczącymi bez‐
pieczeństwa.
Należy upewnić się, że napięcie znamio‐
nowe i moc podane na tabliczce znamio‐
nowej są zgodne z napięciem i obciążal‐
nością lokalnej instalacji zasilającej.
13
Urządzenie jest wyposażone w przewód
zasilający bez wtyczki.
Wszelkie elementy elektryczne muszą być
instalowane lub wymieniane przez przed‐
stawiciela autoryzowanego serwisu lub
odpowiednio wykwalifikowanego serwi
santa.
Należy zawsze podłączać urządzenie do
prawidłowo zainstalowanego gniazdka z
zabezpieczeniem przed porażeniem.
Nie stosować przedłużaczy, rozdzielaczy,
ani łączników wieloobwodowych. Istnieje
ryzyko pożaru.
Upewnić się, że wtyczka przewodu zasila‐
jącego będzie dostępna po instalacji.
Nie ciągnąć za przewód zasilający w celu
odłączenia urządzenia od zasilania. Nale
ży zawsze ciągnąć za wtyczkę sieciową.
Urządzenie powinno być podłączone po‐
przez odpowiedni element zabezpieczają‐
cy, który umożliwia odłączenie wszystkich
żył przewodu zasilającego z rozwarciem
styków wynoszącym co najmniej 3 mm, ta‐
ki jak automatyczny wyłącznik przeciąże‐
niowy, wyłącznik różnicowoprądowy lub
bezpiecznik.
Informacje dotyczące napięcia podane są
na tabliczce znamionowej (patrz "Opis
produktu").
Ochrona środowiska
Symbol na produkcie lub na opakowaniu
oznacza, że tego produktu nie wolno
traktować tak, jak innych odpadów
domowych. Należy oddać go do właściwego
punktu skupu surowców wtórnych
zajmującego się złomowanym sprzętem
elektrycznym i elektronicznym. Właściwa
utylizacja i złomowanie pomaga w eliminacji
niekorzystnego wpływu złomowanych
produktów na środowisko naturalne oraz
zdrowie. Aby uzyskać szczegółowe dane
dotyczące możliwości recyklingu niniejszego
urządzenia, należy skontaktować się z
lokalnym urzędem miasta, służbami
oczyszczania miasta lub sklepem, w którym
produkt został zakupiony.
Materiały opakowaniowe
Materiały opatrzone symbolem nadają się
do recyklingu. Wyrzucić opakowanie do od‐
powiednich pojemników, aby umożliwić jego
ponowne wykorzystanie.
Utylizacja urządzenia
1. Wyjąć wtyczkę przewodu zasilającego z
gniazdka.
2. Odciąć przewód zasilający i wyrzucić go.
3. Wyrzucić blokadę drzwi. Zapobiegnie to
zamknięciu się dzieci w środku urządze‐
nia. Istnieje ryzyko uduszenia.
14
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

Zanussi ZOB182CC Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi